Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι κόντρα στις κινεζικές απειλές

Προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18.00 στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, παρά τις απειλές της Κίνας ότι ο στρατός της “δεν θα μείνει άπραγος”  μπροστά σε ό,τι η κινεζική πλευρά θεωρεί μείζονα πρόκληση και ανάμιξη στα εσωτερικά της.

Σε γραπτή της δήλωση, που δημοσιοποίησε και στα social media, η κ. Πελόζι αναφέρει ότι η επίσκεψή της λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της υποστήριξης των ΗΠΑ στη δημοκρατία της Ταϊβάν, επιβεβαιώνει τα κοινά ενδιαφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι δεν συνιστά αλλαγή της μακροχρόνιας πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη Δημοκρατία της Ταϊβάν.

Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον εταίρο μας και υποστηρίζουν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, στα οποία συγκαταλέγεται η προώθησης της ελευθερίας της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.

Η αλληλεγγύη της Αμερικής στα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές από αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν – και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, που διέπονται από το νόμο του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ – Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις”.

“Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την Τρίτη την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι βλάπτει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την άφιξή της Πελόζι στην Ταϊπέι, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τονίζει ότι η επίσκεψη αυτή επηρεάζει σοβαρά τα πολιτικά θεμέλια στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, ενώ αναφέρει ότι έχει καταθέσει έντονη διαμαρτυρία με τις ΗΠΑ. 

Κίνα: “Εξωφρενικές πολιτικές επιπτώσεις”

Η Κίνα είχε απευθύνει απειλές κατά την τακτική ενημέρωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο Zhao Lijian να τονίζει ότι λόγω της ιδιότητας της κας Πελόζι ως το “Νο 3 της αμερικανικής κυβέρνησης”, μια επίσκεψη στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί, θα “οδηγούσε σε εξωφρενικές πολιτικές επιπτώσεις”.

Η 82χρονη Καλιφορνέζα ηγέτιδα των Δημοκρατικών πραγματοποιεί ασιατική περιοδεία η οποία στο πρόγραμμα περιλάμβανε προγραμματισμένες επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και  Ιαπωνία, ενώ η επίσκεψη στην Ταϊβαν  αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα αναμενόταν ευρέως. 

Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen και θα επισκεφθεί και το κοινοβούλιο της χώρας την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το United Daily News. 

Στον αέρα κινεζικά μαχητικά – διαψεύδει η Ταϊβάν 

Λίγο πριν την άφιξη της αμερικανίδας ηγέτιδας των Δημοκρατικών έγινε γνωστό από κινεζικά μέσα ενημέρωσης πως “κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35” “διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν”, που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο. 

Την πληροφορία πάντως διέψευσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις εν λόγω αναφορές. Σε ανακοίνωσή που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο σημειώνει εξάλλου ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν, ενώ προειδοποιεί ότι θα στείλει κατάλληλες δυνάμεις ως αντίδραση σε “εχθρικές απειλές”.

Πηγή: capital.gr

  1. Σηκώνεται σκόνη στο Κόσσοβο, παράταση ένας μήνας.
    Ξεσπά στην Ταιβάν αναταραχή για μια επίσκεψη.
    Περί Ζελένσκι ας μείνει για αργότερα.
    Ο Πούτιν προωθεί Ντενανιάχου στο Ισραήλ
    Ο Ερντογάν μεσολαβεί για την μεταφορά στα σιτηρά.
    Στα εσωτερικά μας τα μπάνια του λαού
    Μια ωραία οικογένεια.
    Πολιτικό μοτίβο ΕΕ , ας παραμένει για αργότερα.
    Μα και πως αλλάζουν οι καιροί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...