Ρεύμα: Πότε θα γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών, οέο;

Ήταν τέλη Μαρτίου όταν ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μετά από έντονες πιέσεις της Αντιπολίτευσης, ανακοίνωνε ότι θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Έχουν περάσει 4 μήνες (και…) από τότε, χωρίς ακόμη να έχει εισπράξει το Κράτος υπέρ των πολιτών έστω και ένα ευρώ από τα υπέρ – έσοδα που είχαν οι επιχειρήσεις του χώρου αυτού, με διάφορα «τρικ» (βλ. ρήτρα αναπροσαρμογής και μονομερείς αλλαγές συμβολαίων) όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται οι περισσότεροι καταναλωτές και δη όσοι ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα: Πότε θα γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών, οέο;

Η «ανεκπλήρωτη» τροπολογία

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να φορολογηθούν τα υπέρ – έσοδα των εταιρειών ενέργειας για τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, αν και μπήκε ο Αύγουστος, μέχρι στιγμής δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη τους, τα οποία σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κυμαίνονται περίπου στα 500.000.000 ευρώ ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται περίπου στα 2.200.000.000 ευρώ!

Όσο κι αν τελικά είναι, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής μοιάζει σαν να «ποιεί την νήσσαν». Αν και οι λογαριασμοί εξακολουθούν να «καίνε» τα εισοδήματα των πολιτών φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ειδικά τους πλέον αδύναμους οικονομικά, το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών φαίνεται σαν να είναι στα «αζήτητα» για τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Το φιάσκο της επιδότησης των… έως 600 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου από το Φθινόπωρο και μετά, με στόχο να υπάρξει και «εκλογικό αντίκρισμα», δεδομένου ότι, είτε οι κάλπες στηθούν πιο πρόωρα, είτε γίνουν στο τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, ο χρόνος ζυγώνει. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η ελάφρυνση που θα προκληθεί, δεν θα είναι αυτή που αναμένουν οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σαν παράδειγμα αναφέρουν την επιδότηση έως 600 ευρώ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τα υπέρογκα ποσά που χρεώθηκαν πολλά νοικοκυριά μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αντί για ποσά έως… 600 ευρώ, στη μεγάλη πλειονότητα τους οι καταναλωτές είδαν μειώσεις της τάξης των… 20 έως 80 ευρώ, αν και από τις τσέπες τους είχαν βγει πολλαπλάσια ποσά τους προηγούμενους μήνες για να κατορθώσουν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος των «καυτών» λογαριασμών ρεύματος ή / και φυσικού αερίου.

  1. Αφού το μαγαζί είχε ζημιές τι να φορολογήσουν?
    Μπορεί η ΔΕΗ να είχε μεγάλα κέρδη από τα υδροηλεκτρικά πουλώντας το ρεύμα που παράγουν στις νέες τιμές αλλά ταυτόχρονα πλήρωνε αυτή το ρεύμα σε όσους είχαν κλειστά συμβόλαια. Με την αύξηση τιμής στο ΦΑ ουσιαστικά τους επιδοτούσε.
    Συν πλην το μαγαζί βγήκε μείον. Τι θα κάνει τώρα ο Κυριάκος θα φορολογήσει τα κέρδη και δεν θα λάβει υπόψη τη χασούρα?
    Αν μια εταιρεία πουλάει δύο προιόντα και από το ένα έβγαλε 100 εκ και από το άλλο έχασε 101 εκ έχει συνολικά ζημιά ή τεράστια κέρδη? Θα την φορολογούσαμε στα 100 εκ? Χωρίς να ασχοληθούμε με τη ζημιά των 101? Από πότε ισχύει αυτό?
    Τι είναι οι πολιτικοί που δείχνουν το πρώτο και “ξεχνούν” το δεύτερο? Κάτι σε κοινοί απατεώνες μήπως?

  2. Λάθος οι πολιτικές των άριστων στην ενέργεια, τώρα τα νοικοκυριά που πλήρωναν από 150 έως 200€ θα δουν τους λογαριασμούς να ξεπερνούν τα 1.000€. Κανένα από τα φτωχά νυκοκυριά δεν μπορεί πληρώσει τέτοιους λογαριασμούς. Άρα, θα γίνει οιονεί στάση πληρωμών, ως αποτέλεσμα θα δούμε αδυναμία εισπράξεις χρεών και υψηλό βαθμό επισφαλειών για τους παρόχους. Το ταμειακό πρόγραμμα των παρόχων θα κοκκινίσει και η ρευστότητα θα χαθεί. Οπότε, θα έχουμε διακοπές παροχών και αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών. Τελικά, οι ανθούσες ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις θα κλείσουν λόγω ρευστότητας και όχι λόγω αγοράς. Ίσως τότε, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να δει πως τα κοινωνικά αγαθά δεν ενδείκνυνται για επιχειρηματικά πειράματα. Δεν μπορείς από μια αγελάδα να αρμέγεις καθημερινά χίλια κιλά γάλα και μάλιστα όταν δεν την ταΐζεις και δεν την ποτίζεις, τότε δυστυχώς θα ψωφίσει και δεν θα πάρεις ούτε ένα γραμμάριο γάλακτος. Θα θυμόμαστε χρόνια το κακό που έκανε ο Μητσοτάκης στη χώρα, δυστυχώς μας γύρισε στο μεσαίωνα κάνοντας τον Ιλουμινάτι.

  3. Ξεκίνησε το πάρτι των παρόχων, διαβάζω (naftemporiki 9/8/2022): « Στο 1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος – Στήριξη σε 4 πυλώνες ζητούν οι πάροχοι ενέργειας». Ο κ. Μητσοτάκης, η Αντουανέτα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, κατάφερε να διαλύσει οικονομικά όλους τους εμπλεκόμενους στην ενέργεια. Οι καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία πληρωμών, ενώ οι πάροχοι μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας, ακριβώς λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. Τώρα τι θα κάνει ο τουρίστας του Χάρβαντ, μήπως θα επιχορηγεί και τις δυο πλευρές ή μήπως σκέφτεται να εθνικοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια; Εκτός και αν το κάνει όπως έγινε με τους αερομεταφορείς, δηλαδή θα χρεώσει υπέρογκα το λαό και θα χαρίσει απλόχερα ζεστό χρήμα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν το έχει το παιδί με τα οικονομικά, πρέπει πάραυτα να τον απομπλέξουμε από τις ευθύνες, για να βρεθεί έτσι σε μόνιμες διακοπές, μαζί με το φίλο του τον κ. Λιγνάδη, μην χαραμίζει και τους κοιλιακούς του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...