Πούτιν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κύρια απειλή για τη Ρωσία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα νέο ναυτικό δόγμα, το οποίο θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ρωσίας για κρίσιμες περιοχές όπως η Αρκτική και η Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας για την Ημέρα του Ναυτικού της Ρωσίας στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα Αγία Πετρούπολη που ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα, ο Πούτιν επαίνεσε τον Πέτρο που έκανε τη Ρωσία μεγάλη θαλάσσια δύναμη και αύξησε την παγκόσμια θέση του ρωσικού κράτους.

Αφού επιθεώρησε το πολεμικό ναυτικό, ο Πούτιν εκφώνησε μια σύντομη ομιλία στην οποία υποσχέθηκε ότι αυτό που διαφήμισε ως τους μοναδικούς ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία έχει τη στρατιωτική ισχύ να νικήσει κάθε πιθανό επιτιθέμενο.

Λίγο πριν από την ομιλία, υπέγραψε ένα νέο ναυτικό δόγμα 55 σελίδων, το οποίο καθορίζει τους ευρείς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών της ως “μεγάλης ναυτικής δύναμης” που εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κύρια απειλή για τη Ρωσία, αναφέρει το δόγμα, είναι “η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στους ωκεανούς του κόσμου” και η μετακίνηση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη ανάλογα με την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν οι άλλες ήπιες δυνάμεις, όπως τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, αναφέρει το δόγμα.

Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια “συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας” στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Καθορίζει επίσης τον Αρκτικό Ωκεανό, για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει, ως περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρωσία.

Η τεράστια ακτογραμμή της Ρωσίας, μήκους 37.650 χιλιομέτρων (23.400 μιλίων), η οποία εκτείνεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας έως τη Λευκή Θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η παράδοση των υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Zircon στη φρεγάτα Admiral Gorshkov θα ξεκινήσει εντός μηνών. Ο τόπος ανάπτυξής τους θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα, είπε.

“Το βασικό πράγμα εδώ είναι η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού… Είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας”.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προηγούμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Στην Κριμαία, ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην υπό ρωσική κατοχή πόλη-λιμάνι νωρίς την Κυριακή, τραυματίζοντας πέντε μέλη του προσωπικού.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η μέρα που έκλαψε η ψυχή της Βραζιλίας

Ποτέ άλλοτε μια ποδοσφαιρική ήττα δεν έχει σημαδέψει τόσο την ψυχή ενός έθνους. Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της...

Η Ευρώπη σε σύγχυση

Τι θέλουμε; Αριστερά, μαζί με την Ακροαριστερά και με συνεχιζόμενη τη λαθρομεταναστευτική πολιτική και ισλαμοποίησή της, ή τη Δεξιά,...

Ποιος είναι ο άγνωστος αντιπρόεδρος του Τραμπ

Στην προεδρική θητεία του Τραμπ υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του. Γι’ αυτό αιφνιδίασε η προχθεσινή απόφαση...

Η αναζωπύρωση της πολιτικής βίας

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δημόσια ζωή,...