Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς που έκαιγε επί εφτά ημέρες στον Έβρο.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, το καλό είμαι πως δεν έχει υποστεί καταστροφές ο «σκληρός πυρήνας» του δάσους.
Ο δήμαρχος Σουφλίου, σημειώνει μιλώντας στο Grtimes: «Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής».
«Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση» υποστηρίζει.
«Δακρύζω με τη μαυρίλα»
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος έκανε δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000 το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του: «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη».
«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει.
Η φωτιά έχει κάνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα σύμφωνα με όσα είπε στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο
«Τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος στη Δαδιά έβλεπες καπνούς και εστίες φωτιάς διάσπαρτες παντού. Σήμερα η εικόνα που αντικρίζουμε μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, πάντα συγκρατημένα. Είναι μία καλύτερη ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες. Το χθεσινό μέτωπο βόρεια-βορειοδυτικά της Λευκίμης σχεδόν έχει εξαφανιστεί, έχουν γίνει οι ζώνες πυρασφάλειας, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού, ενώ οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης εντοπίζουν και σβήνουν τις εν δυνάμει νέες εστίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
Ωστόσο με την περιοχή να εμφανίζει δείκτη επικινδυνότητας 4 και τον βόρειο άνεμο έντασης 4 μποφόρ να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, ο κ. Πέτροβιτς διευκρινίζει ότι και αυτό το 24ωρο είναι κρίσιμο καθώς παρά την επαγρύπνηση του συνόλου των δυνάμεων πυρόσβεσης, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.
Ο αέρας και το αστάθμητο της επιρροής του στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς είναι ο παράγοντας που προβληματίζει και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να εργάζονται στις διαπλατύνσεις υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τα μηχανήματα βαρέως τύπου Στρατού και Περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, μηχανήματα έργου του Στρατού και της Περιφέρειας με τη συνδρομή από αέρος δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και επτά πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
Καλύτερη η κατάσταση και στην Λέσβο – Τα άλλα μέτωπα
Καλύτερη είναι η εικόνα στη Λέσβο. Είναι σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Όσον αφορά στην αναζωπύρωση της φωτιάς που υπήρξε χθες στο νησί και οδήγησε στην προληπτική εκκένωση του χωριού Βρίσα, ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.
Σε εξέλιξη παραμένει επίσης από το Σάββατο η φωτιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Τσακατούρα, στα Γρεβενά απειλώντας το οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα.
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βραχάσι Λασιθίου.
Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Aττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία Αρκαδία, Φθιώτιδα, Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή: newsbreak.gr
Απορία και ερώτηση
Ως Δημοτική Αρχή έχουν γνώση σχετικά με αυτό το δημοσίευμα.
Συμβαίνει να έχουν προχωρήσει ενέργειες προς εγκατάσταση ανεμογεννήτριες
και οι υπηρεσίες να μην γνωρίζουν?
Αν αναζητήσουμε και σχετικές αναφορές που έκαναν λόγω για τις φωτιές που
θα έχουμε το καλοκαίρι έτος 2022.
Έτσι τόσο απλά, να μην εμπαίζεται με την λογική μας.
Περάσαμε πέρα από όρια ανοχής, πέρα από όρια αντίληψης.
Να χαρούμε την ζωή μας θέλουμε με γαλήνη και ηρεμία.
Όχι άλλος εμπαιγμός τέλος.
Στερέψαμε από δάκρυα.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το αύριο για το μέλλον του τόπου.
Κυριαρχεί η λογική ότι καταφέρουμε και μόνο.
……………………………………
Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εμμανουέλας Τσουδερού που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία”:
Αδεια για την κατασκευή και τη λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ανεμογεννητριών δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, έχει ζητήσει κατά εξαιρετικά σατανική σύμπτωση η αμαρτωλή Siemens και συγκεκριμένα η θυγατρική της, Siemens Renewable Energy Α.Ε., μέσω της οποίας ο γερμανικός κολοσσός δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τη στιγμή που η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο συνεχίζει να καταστρέφει το απίστευτης ομορφιάς δάσος και να σπέρνει τον θάνατο στο σπάνιο ζωικό βασίλειο της περιοχής, η «δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η εταιρία, που έχει μείνει στην Ιστορία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα μας, ετοιμάζεται να πατήσει το επιχειρηματικό… πόδι της στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, στις 6 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τους όρους που περιέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η γνωμοδότηση, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως η Siemens έχει ζητήσει να κατασκευάσει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», αλλά και να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης-διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο του γερμανικού κολοσσού χωροθετείται 4 χλμ. δυτικά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και 10 χλμ. νότια από το Δέλτα Εβρου.
Ειδικά στην «Πλατοράχη», όπως αναφέρει επίσης η γνωμοδότηση που εκδόθηκε ακριβώς πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, το έργο χωροθετείται «στα όρια μιας πολύ σημαντικής περιοχής η οποία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης Σουφλίου όσο και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Εβρου» και η οποία χρησιμοποιείται από μία σειρά σπάνιων αρπακτικών και υδρόβιων ειδών ορνιθοπανίδας. Η δε «Θυμαριά», που διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, βρίσκεται ακριβώς μια αναπνοή από το νότιο μέτωπο της φωτιάς.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, που ερεύνησε τη μελέτη που κατατέθηκε από την εταιρία και έκανε τη σχετική εισήγηση στην επιτροπή, διαπίστωσε σοβαρούς κινδύνους που δεν επισημαίνονταν, γι’ αυτό και γνωμοδότησε αρνητικά. Διαπίστωσε, για παράδειγμα, πως από το έργο που σχεδιάζει η Siemens θα υπάρξει οριστική απώλεια κρίσιμων οικοτόπων για την τροφοληψία σπάνιας ορνιθοπανίδας και πως κινδυνεύουν με θανάτωση είδη που προστατεύονται. Μιλούσε, εν ολίγοις, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπειτα από «διαλογική συζήτηση», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενέκρινε την παραπομπή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως εξάλλου οφείλει.
Ακούγεται τουλάχιστον ειρωνικό, την ώρα που οι πυροσβέστες χτίζουν αντιπυρικές ζώνες για να σώσουν ειδικά το καταφύγιο του υπό εξαφάνιση μαυρόγυπα που απειλείται από την πυρκαγιά, η Siemens Gamesa Renewable Energy να σχεδιάζει την κατασκευή ενός έργου που έτσι κι αλλιώς θα σημάνει την εξαφάνιση του είδους, αλλά και πολλών άλλων ειδών. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, τώρα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έχει ήδη κατακάψει 25.000 στρέμματα, εάν υπάρχει περίπτωση το περιφερειακό συμβούλιο να δει πιο φιλικά το επενδυτικό σχέδιο της Siemens.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο περιβαλλοντικός νόμος του Κωστή Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε το 2020, έβαλε το πλαίσιο για την κατάργηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τη σύσταση ενός ενιαίου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Αργότερα, με υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ένας από τους φορείς που καταργήθηκαν ήταν και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς. Η αλλαγή του πλαισίου έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με καταγγελίες, εξαιρετικές δυσλειτουργίες, κυρίως εξαιτίας του βραδυκίνητου και απομακρυσμένου από τις περιοχές νέου οργανισμού που έχει δημιουργηθεί.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το σκάνδαλο Siemens αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό πως στη Γερμανία η εταιρία δαπάνησε 1,3 δισ. ευρώ για δωροδοκίες, προκειμένου να εξασφαλίζει πλουσιοπάροχα συμβόλαια σε διάφορες χώρες. Στη χώρα μας ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων που κατευθύνονταν σε δωροδοκίες ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος Πρόδρομος Μαυρίδης.
Ο Χριστοφοράκος διέφυγε στη Γερμανία στις 15 Δεκεμβρίου 2007. Εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Αρχές της χώρας μας κατατέθηκαν στον ανακριτή και τιμολόγια της Siemens για την προμήθεια συσκευών και άλλων προϊόντων της εταιρίας, με αποδέκτη τον στενό συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, Λεωνίδα Δραγουμάνο.
…………………………………………………………..