Μπέρμποκ προς Τουρκία: Τα προβλήματα να λυθούν με διάλογο

«Έναν από τους σημαντικότερους εταίρους στην Ευρώπη» αποκαλεί η Γερμανίδα υπΕξ την Ελλάδα, ενώ το μήνυμα που στέλνει προς την Τουρκία ειδικότερα είναι σαφές: «όχι» στην κλιμάκωση της έντασης.

«Επισκέπτομαι στην Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρώπη, στη στήριξη της Ουκρανίας, στην κοινή ευρωπαϊκή αντίσταση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και της αποφασιστικής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Με αυτά τα λόγια η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ξεκινά την επίσκεψή της σήμερα 28 και αύριο 29 Ιουλίου στην Αθήνα, για να μεταβεί στη συνέχεια, 29 και 30 Ιουλίου, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ανίστοιχα.  

Ενόψει των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό της Νίκο Δένδια αλλά κυρίως ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με θέμα μεταξύ άλλων την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αναλένα Μπέρμποκ ήδη από την πρώτη, γραπτή δήλωσή για το ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία αναφέρει: «Το μήνυμά μας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα είναι ένα: τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με βάση τον διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης». 

«Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας» 

Ως προς το υπόλοιπο πρόγραμμα της Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν οι πρώτες επισκέψεις της σε ιστορικά μνημεία της ναζιστικής κατοχής στην Αθήνα, το αρχηγείο της Γκεστάπο, την λεγόμενη Κομμαντατούρ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος. «Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών» σημειώνει χαρακτηριστικά «αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ενοχής που συσώρευσε η Γερμανία στην Ελλάδα με της θηριωδίες της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στο Β’ Παγκοσμίο Πόλεμο. Η διατήρηση της μνήμης ζωντανής είναι σημαντική για μένα διότι είναι η προϋπόθεση για ένα καλό, κοινό μέλλον».  

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, η Αναλένα Μπέρμποκ θα επισκεφθεί προσφυγικά κέντρα, στο Σχιστό Αττικής αλλά κι ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ έξω από την Άγκυρα. Για την Ελλάδα ειδικότερα αναφέρει ότι θέλει να ακούσει επί τόπου προτάσεις και σκέψεις «για το πώς μπορούν να γίνουν ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και για τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο επειδή κινδυνεύει η ζωή τους. Το έργο που προσφέρει η Ελλάδα είναι τεράστιο και αξίζει την αλληλεγγύη μας». 

«Θεμελιώδεις διαφορές» με την Τουρκία

Όσο για την Τουρκία, την αποκαλεί «απαραίτητο εταίρο» με ιδιαίτερα στενές σχέσεις διαχρονικά με τη Γερμανία. Στα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της Μπέρμποκ για την Τουρκία βρίσκονται, όπως αναφέρει η ίδια, ο συντονισμός εντός του ΝΑΤΟ και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας για την υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης. Αλλά όχι μόνο: «Στην Τουρκία θα θέσω επίσης και τα ζητήματα, στα οποία έχουμε ορισμένες θεμελιώδεις διαφορές: τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Βόρεια Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και ως προς αυτά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι μας συγκλίνουν και πάλι», αναφέρει η Αναλένα Μπέρμποκ. 

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντί να παραιτηθεί, ζητάει και τα… ρέστα

Το κόστος της «βοήθειας» του υπουργείου Εσωτερικών σε στελέχη της Ν.Δ. να καταχραστούν παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα πολιτών για...

Όμηροι της αποχής

Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση είναι πολύ έντονη για ευρωεκλογές, επί της ουσίας γίνεται για ένα 40%-45%...

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...

Προεκλογική άπνοια και κρίση αντιπροσώπευσης

Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα των εκλογών  και -όπως επιβεβαιώνουν και οι παλαιότεροι- η «άπνοια» που παρατηρείται δεν έχει ιστορικό...