Τσαβούσογλου για F-16: “Πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ” – Νέα επίθεση στην Ελλάδα για “τουρκική μειονότητα”

Στις συζητήσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16 αναφέρθηκε με νέες δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως πηγαίνουν καλά και πως η αρνητική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Κογκρέσο τα περασμένα χρόνια έχει εξαφανιστεί.

“Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πάνε καλά. Η προσέγγιση της κυβέρνησης (των ΗΠΑ) είναι πολύ θετική”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, “μετά την άδικη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πώληση F-16 και κιτ αναβάθμισης για παλαιότερα μοντέλα του μαχητικού αεροσκάφους”, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου για να σημειώσει ότι έχει δημιουργηθεί ένας “στρατηγικός μηχανισμός” μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για ζητήματα που απασχολούν τις διμερεις σχέσεις (Κούρδοι, έκδοση Γκιουλέν) και ότι η πρώτη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε ήδη στη Νέα Υόρκη.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η “αρνητική ατμόσφαιρα” που παρατηρήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια έχει διαλυθεί.

“Αυτή η (διμερής) συνεργασία έχει επίσης στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ”, είπε, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

“Έχουν επίσης επίγνωση του ρόλου που έχει αναλάβει πρόσφατα η Τουρκική Δημοκρατία, και ας ελπίσουμε ότι αυτή η επίγνωση δεν είναι προσωρινή”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος πιθανότατα στον βασικό ρόλο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη διαμεσολάβηση για την πρόσφατη συμφωνία σχετικά με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Επίθεση κατά της Ελλάδας για την “τουρκική μειονότητα” 

Ο Τσαβούσογλου έστρεψε τα πυρά του κατά της Ελλάδας αναφορικά με τα δικαιώματα των “μειονοτήτων”, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να μιλάει για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Κατήγγειλε τη χώρα μας πως “ενεργεί αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Λόγω του ότι περιφρονεί τα δικαιώματα της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας”, δεν μπορεί να έχει λόγο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υποστήριξε.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την προπαγανδιστική ρητορική ότι η Ελλάδα φιλοξενεί υπόπτους για τρομοκρατία και “επιτρέπει να λειτουργούν στρατόπεδα του PKK στα εδάφη της”.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται και ότι “θα έρθει μια ξαφνική κίνηση”, απηχώντας την προειδοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα συμβεί απροσδόκητα.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...