Το νέο γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ” της Τουρκίας βγαίνει στη θάλασσα στις 9 Αυγούστου

Την ακριβή ημερομηνία που το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν”, φέρον το όνομα του αιμοδιψή σουλτάνου των Οθωμανών, έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία.

“Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο των γεωτρύπανων της με το έβδομης γενιάς πλοίο ‘Αμπντουλχαμίτ Χαν’, το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρα και το οποίο αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου”, είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αργότερα το χρονοδιάγραμμα άλλαξε και μολονότι το προηγούμενο διάστημα οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει πως αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσαν ότι η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου θα γίνει στις 9 Αυγούστου.

Όπως είπε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το γεωτρύπανο θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

“Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42, θα προχωρήσει τις εργασίες του στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Το αγορασμένο από τη Νότια Κορέα, έβδομης γενιάς πλοίο, τόσο με τον τεχνικό εξοπλισμό του, όσο και με τα φυσικά του χαρακτηριστικά, κατέστη το πλέον ισχυρό στον στόλο της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’. Η πρώτη περιοχή του γεωτρύπανου ‘Αμπντουλχαμίτ Χαν’ αναμένεται πως θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο”, σχολίαζαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ελληνική αντίδραση

Μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, η Ελλάδα είχε δεσμεύσει πέντε περιοχές για ασκήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών είναι από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που συμπεριελάμβανε και τις αρχές Ιουλίου, διάστημα που είχε τεθεί ως το αρχικό διάστημα έναρξης υπηρεσίας του “Αμπντουλχαμίτ Χαν”.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.