Μείζον πολιτικό θέμα, προκύπτει από την αποκάλυψη Ανδρουλάκη ότι «άγνωστοι» επιχείρησαν να του «κοριάσουν» το κινητό του, όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου μετά από σχετική έρευνα
Διαστάσεις σκανδάλου και μείζον πολιτικό θέμα, προκύπτει από τις προσπάθειες να «κοριαστεί» με λογισμικό απομακρυσμένων υποκλοπών, Pegasus ή Predator, το κινητό του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ίδιος, μετά τα ευρήματα των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου, βουλευτής του ο οποίου είναι, κατέθεσε μήνυση στον Άρειο Πάγο κατά «αγνώστων».
Μηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για παρακολούθηση του τηλεφώνου του
Το ενδιαφέρον είναι ότι από τους δεκάδες ευρωβουλευτές, των οποίων τα τηλέφωνα ελέγχθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Pegasus», ήταν το μόνο που βρέθηκε να έχει γίνει προσπάθεια «κοριάσματος».
Ως εκ τούτου, εάν ο Ν.Ανδρουλάκης δεν έγινε στόχος κάποιας διεθνούς «συνωμοσίας», εύλογα γεννώνται σοβαρές υποψίες ότι κάποιοι εντός της Ελλάδος ήθελαν να παρακολουθούν το τηλέφωνό του. Κάτι, βέβαια, που είναι πολύ δύσκολο πλέον να αποκαλυφθεί, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος απέφυγε να ενεργοποιήσει τον σύνδεσμο (link) – παγίδα που του έστειλαν. Ωστόσο, τα ερωτηματικά είναι σοβαρά και ζητούν απαντήσεις. Πόσο μάλλον, που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν και μικρό κόμμα, αντικειμενικά αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις όποιες διεργασίες υπάρξουν για σχηματισμό κυβέρνησης όταν γίνουν οι εκλογές.
Άκρως σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα φέρεται να είναι εμπλεκόμενη στο «σκάνδαλο Pegasus», ενώ τους προηγούμενους μήνες αποκαλύφθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία με το έτερο σύστημα απομακρυσμένων υποκλοπών, Predator, παρακολουθείτο Έλληνας δημοσιογράφος.
Να σημειωθεί πως η πολιτική επιθεώρηση, Balkan Insight, είχε αναφέρει στο παρελθόν, επικαλούμενη στοιχεία του καναδικού Citizen Lab που έχει ερευνήσει και την υπόθεση Pegasus, ότι «πελάτες» του Predator έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, στην Αρμενία, στη Σερβία και στην Ελλάδα. Δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για κυβερνητικούς αξιωματούχους ή ιδιώτες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξετάσει την υπόθεση.
Το Pegasus, οι παρακολουθήσεις και η αμηχανία της ΕΕ
Αν και η κυβέρνηση αρνείται ότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί και κάνει χρήση του Predator, έως τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και άλλες υπηρεσίες, όπως εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν αποκτήσει τέτοια συστήματα. Όπως έχει αποκαλύψει το Antinews, η Ελλάδα είναι πιθανόν να έχει αποκτήσει από το Ισραήλ το σύστημα Pegasus ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι.
Αποκάλυψη: «Έκλειψη» πάνω από την Ελλάδα με συστήματα μαζικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων
Το «σκάνδαλο Pegasus» που αποκαλύφθηκε πέρυσι έδειξε ότι το λογισμικό Pegasus που «φυτεύεται» στα τηλέφωνα εξ αποστάσεως, δίδει τεράστιες δυνατότητες στις μυστικές υπηρεσίες για μαζική παρακολούθησης πολιτών.
Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι το λογισμικό της ισραηλινής NSO είχε «φυτευτεί» στα τηλέφωνα τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, σε 20 χώρες, και συνολικά 50.000 τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από τον Pegasus.
Σημειώνεται, ότι προ μηνών, όταν αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείτο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σάντσεθ, με το Pegasus, απολύθηκε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα εσχάτως έχουν γίνει καταγγελίες για υποκλοπές, η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία της ΕΥΠ, υποχρεούται να ξεκαθαρίσει ενώπιον της Βουλής τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων στη χώρα μας, καθώς και τι είδους συστήματα έχει προμηθευτεί η ελληνική Υπηρεσία πληροφοριών.
Πολύ περισσότερο, οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ (και το υπουργείο Άμυνας;) έχουν προμηθευτεί με συστήματα υποκλοπών, επαναφέρει με ιδιαίτερη ένταση το θέμα του ελέγχου της ΕΥΠ από το Κοινοβούλιο.
Όταν προ μηνών αποκαλύφθηκε ότι γίνονταν υποκλοπές με το σύστημα Predator στο τηλέφωνο Έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει άγνοια (!), ενώ είχε αρνηθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τέτοιο σύστημα.
Μάλιστα, είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι επρόκειτο για υποκλοπές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων. Πάντως, έως σήμερα, διεθνώς, δεν έχει αποκαλυφθεί αγορά τέτοιων συστημάτων από ιδιώτες. Τουναντίον, οι μόνοι αγοραστές ειδικά του Pegasus, είναι κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες.
Απλό είναι, ο κάθε εργοδότης παρακολουθεί τη συμπεριφορά και τις επικοινωνίες των υπαλλήλων του και των πιθανών ανταγωνιστών του. Οι πολιτικές επενδύσεις δεν πρέπει να έχουν υψηλό ρίσκο, ούτε να επαφίενται στην τύχη. Οι ισχυροί κατευθύνουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, ενώ οι αστάθμητοι παράγοντες τείνουν στο μηδέν.
Μια παραίνεση σε όσους δεξιούς ψήφισαν Μητσοτάκη και μας έφεραν πίσω σε εποχές κοριών και παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ (όπως δίδαξε ο πατήρ):
μακριά από τα εκλογικά κέντρα.
Δεν έχετε πολιτική κρίση και οι επιλογές σας οδηγούν τη χώρα σε τραγικές εξελίξεις.
Αν έχετε λίγο αγάπη για αυτόν τον τόπο, γλιτώστε τον από την ψήφο σας.