ΕΕ: Ενεργειακή απεξάρτηση από Ρωσία με στροφή στο κυπριακό φυσικό αέριο

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί περαιτέρω από το ρωσικό φυσικό αέριο ενισχύει τη στρατηγική σημασία των ερευνών για κοιτάσματα στην Κύπρο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας. 

“Η Ευρώπη είναι ένας καλός εν δυνάμει πελάτης για το κυπριακό φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ έχει διαβεβαιώσει ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει καύσιμο-γέφυρα μέχρι το 2049 ως μέρος της πράσινης μετάβασης, οπότε οι εταιρείες μπορούν σήμερα να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια”, τόνισε η Νατάσα Πηλείδη σε συνέντευξή της. Επιπλέον “η ΕΕ επιδιώκει να απεμπλακεί από τις ρωσικές προμήθειες ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία”, πρόσθεσε η ίδια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Chevron, μαζί με τους εταίρους Shell και την ισραηλινή Newmed Energy, έχει άδεια γεώτρησης στο κοίτασμα “Αφροδίτη” και σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπρόσθετη γεώτρηση στις αρχές του 2023. To εν λόγω κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 4,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν στις ακτές του Ισραήλ, το οποίο συνεκμεταλλεύονται οι Chevron και NewMed.

Η Chevron θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έως το τέλος του 2022, με το 2027 “να αποτελεί μια ρεαλιστική ημερομηνία για την παραγωγή φυσικού αερίου”, τόνισε η κα Πηλείδη. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είτε με τη διασύνδεση του κοιτάσματος “Αφροδίτη” με ήδη υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή, είτε με μία λύση που να αφορά ειδικά τη διασύνδεση του “Αφροδίτη” με τον τερματικό σταθμό LNG  Ίντκου στην Αίγυπτο.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο συνεχίζονται και σε άλλα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Τον επόμενο μήνα, αναμένονται τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση της κοινοπραξίας Total/Eni στο Οικόπεδο 6. Η κοινοπραξία των Exxon Mobil/Qatar Petroleum ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες στα Οικόπεδα 5 και 10 που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του φθινοπώρου. 

Η Κύπρος δεν χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο για να καλύψει εγχώριες ανάγκες, γεγονός που αφήνει περισσότερες διαθέσιμες ποσότητες προς εξαγωγή. “Εκτός από την Ευρώπη, και η Ασία είναι επίσης ένας δυνητικός πελάτης για το κυπριακό φυσικό αέριο”, σημείωσε η κα Πηλείδη. 

Πρόταση για αγωγό

Η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης θετικά την πρόταση της ελληνικής Energean για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων από το Ισραήλ στο Βασιλικό της Κύπρου, όπως ανέφερε η κα Πηλείδη. Το σχέδιο της Energean προβλέπει ότι ο αγωγός θα συνδέεται με μια πλωτή μονάδα LNG, και οι εξαγωγές εκτιμώνται  σε περίπου 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Αν και χρειάζονται ακόμη διευκρινίσεις για την ποσότητα φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός, η πρόταση αυτή είναι μια ακόμη ευκαιρία για την Κύπρο και την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, είπε η κα Πηλείδη, για να καταλήξει. “Ελπίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα το 2026 θα τηρηθεί”.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...