Προς επίλυση η διένεξη για 15% εξοικονόμηση φυσικού αερίου

Η πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις. Στα σκαριά συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τσεχική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών, ώστε να παρουσιάσει την Πέμπτη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην λήψη απόφασης.

Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία. Ωστόσο πολλές χώρες μεταξύ των οποίων όλος ο νότος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% που προτείνει για όλα τα κράτη μέλη η Επιτροπή, καθώς στο να έχει η ίδια τη δυνατότητα να μετατρέπει από εθελοντική σε δεσμευτική την μείωση της κατανάλωσης, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων, κάτι που δεν αρέσει σε πολλά κράτη μέλη.

Εθελοντική και όχι οριζόντια εξοικονόμηση

Για τις χώρες που διαφωνούν, η μείωση θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική και να μην είναι οριζόντια αλλά να έχει σχέση με το βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ζητούν επίσης να μην εκχωρηθεί το δικαίωμα στην Επιτροπή να μπορεί να επιβάλει τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής όλοι οι καταναλωτές, οι δημόσιες διοικήσεις, τα νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία μπορούν και πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση αερίου. Για παράδειγμα, συνιστά στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για να δώσουν κίνητρα στη μείωση της ενέργειας από τη βιομηχανία.

Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης. Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης, επιλέγοντας μέτρα και από την πρόσφατη πρόταση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο. Ως παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιβάλλουν στοχευμένη μείωση της θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια των δημόσιων αρχών, αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...