Διαλύεται η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα – Τριγμοί στο κυβερνητικό «μέτωπο» κατά της Ρωσίας

Μετά τη ρωσική απόφαση για απελάσεις σχεδόν όλων των Ελλήνων διπλωματών από την πρεσβεία και το προξενείο στη Μόσχα, τώρα η ίδια η Αθήνα φέρεται να απομακρύνει και το τμήμα των εμπορικών ακολούθων. Στο μεταξύ, μεγάλα ελληνικά εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα αντιδρούν στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αναζητώντας στην κυβέρνηση πολιτικούς για να τα «εκφράσουν»

Υπό «διάλυση» βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία στη ρωσική πρωτεύουσα. Μετά την απομάκρυνση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από την πρεσβεία και το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα, ουσιαστικά δηλαδή το «ξήλωμα» όλου του διπλωματικού σώματος της αντιπροσωπείας, ως «ισοδύναμη απάντηση» στο επίσης ολοκληρωτικό «ξήλωμα» όλης της διπλωματικής ηγεσίας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και του προξενείου στη Θεσσαλονίκη, τώρα διαλύεται και το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Εξωτερικών, θα αποχωρήσουν και τα τρία στελέχη και μέλη της εμπορικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Πρόκειται για το τμήμα, το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορικών – οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και συνδράμει Έλληνες επιχειρηματίες που είτε δραστηριοποιούνται είτε επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία.

Εάν γίνει και αυτό, τότε πρακτικά η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στη ρωσική πρωτεύουσα ουσιαστικά έχει βάλει λουκέτο.

Οι επιχειρηματίες

Όλα αυτά εκδηλώνονται, τη στιγμή που σε μερίδα ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική πλευρά «πιέζει» την Αθήνα αφενός να διακόψουν οι εναπομείναντες Έλληνες επιχειρηματίες τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, αφετέρου να πάψουν οι Έλληνες εφοπλιστές να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και άλλα ρωσικά προϊόντα.

Ως γνωστόν, οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο παγκοσμίως στις μεταφορές ρωσικών ενεργειακών πόρων. Εκτιμάται ότι στην αρχή του πολέμου ήταν 40% και τώρα έχει αυξηθεί στο 60%.

Πάντως, σήμερα στη Ρωσία οι Έλληνες επιχειρηματίες που υπάρχουν, δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των πωλήσεων ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων (κυρίως ελιάς, ελαιολάδου, κ.α.), στον τουρισμό, σε μικρό ποσοστό σε τεχνικά έργα (βιομηχανία ασανσέρ), στον διατροφικό τομέα, καθώς βέβαια στον τομέα της μεταφοράς ρωσικών ενεργειακών πόρων και εισαγωγής τους στην Ελλάδα.

«Μαύρη λίστα»

Στο μεταξύ, η Ελλάδα περιελήφθη στη ρωσική «μαύρη λίστα» με τις «μη φιλικές χώρες». Κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει περαιτέρω περιορισμούς στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Από την αρχή του πολέμου έως σήμερα, στη λίστα αυτή έχουν περιληφθεί σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης με λίγες εξαιρέσεις.

Ρωσία: Στη λίστα με τις “μη φιλικές χώρες” προστέθηκε η Ελλάδα

Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται «οροφή» στην πρόσληψη ντόπιου προσωπικού (Ρώσων) για την πρεσβεία στα 34 άτομα. Κάτι, πάντως, που δεν αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές. Εξάλλου, το μείζον πλήγμα ήταν η απομάκρυνση σχεδόν σύσσωμου του διπλωματικού δυναμικού της πρεσβείας, με εξαίρεση την πρέσβη, και του προξενείου, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ουσιαστικά ακέφαλα.

Ψύχρανση Αθήνας – Κιέβου;

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η εφημερίδα το «Βήμα», ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο εφοπλιστής, Βαγγέλης Μαρινάκης, έκανε λόγο πρόσφατα για «Ψύχρανση στις σχέσεις Αθήνας και Κιέβου – Περιπλοκές στις ελληνο-ουκρανικές σχέσεις από τα ακραία αιτήματα του Κιέβου», για «απειλή κυρώσεων» εκ μέρους του Κιέβου και για «αντίδραση της Αθήνας».

Ψύχρανση στις σχέσεις Αθήνας και Κίεβου

Σημειώνεται, δε, ότι το Κίεβο εγείρει «υπερβολικά» και «παράλογα» αιτήματα, ενώ έχει απειλήσει την Αθήνα με επιβολή κυρώσεων (!). Μάλιστα, φέρεται να εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ουκρανός πρέσβης, στον οποίο διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των άλλων, η ουκρανική πλευρά «απαιτούσε» να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους οι Έλληνες επιχειρηματίες στη Ρωσία και να πάψουν οι Έλληνες εφοπλιστές να μεταφέρουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Οι εφοπλιστές

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο ζητάει κάτι τέτοιο. Το ίδιο, άλλωστε, ζητάει και από πολλές άλλες χώρες. Ιδιαίτερα να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους οι Δυτικές εταιρείες στη Ρωσία. Κάτι που έχουν κάνει πολλές και χωρίς να το έχει ζητήσει το Κίεβο. 

Τις ίδιες «απαιτήσεις», εξάλλου, είχε εγείρει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εδώ και πολλές εβδομάδες έναντι της Ελλάδας. Ειδικά, μάλιστα, όσον αφορά τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από Έλληνες εφοπλιστές.

Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον γιατί τώρα, αίφνης «αφυπνίστηκε» η ελληνική κυβέρνηση, και, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του «Βήματος», εμφανίζεται «ενοχλημένη». Να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων και ο Β.Μαρινάκης, επανειλημμένως έχουν εκφράσει -έστω με «κομψό» τρόπο- την ενόχλησή τους στις ευρω-κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Είναι προφανές ότι τα οικονομικά συμφέροντά τους είναι τεράστια και φοβούνται το πλήγμα που, ενδεχομένως, θα υποστούν.

Κατά τους ισχυρισμούς του «Βήματος» του Β.Μαρινάκη, πάντως, «αποκορύφωμα», που οδήγησε στην «ενόχληση» της Αθήνας «φέρεται να ήταν η απειλή του Κιέβου ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Αθήνα λόγω… της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία. Στον καταιγισμό των ουκρανικών αιτημάτων περιλαμβάνεται η επιπλέον οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυση. (…) Παράλληλα, υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ελληνικών συμφερόντων».

Γι’ αυτό, κατά το δημοσίευμα, εκλήθη «ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγιναν του παρά πολύ έντονες παρατηρήσεις». Ταυτόχρονα, δε, «ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι μια σειρά ουκρανικών αιτημάτων έχουν προκαλέσει ενόχληση και δυσφορία στην Αθήνα, καθώς όπως λένε, το Κίεβο φαίνεται πως έχει χάσει κάθε μέτρο στο τι και πώς το ζητά».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ουκρανική «απαίτηση» για «να μπει φρένο στη λειτουργία ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας (σ.σ. Open του Ιβάν Σαββίδη) για την παρουσίαση φιλορωσικών θέσεων». Κατά το «Βήμα», η απάντηση της Αθήνας ήταν «αρνητική σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο».

Να σημειωθεί, πάντως, πως παρά την «άρνηση» για να μπει πάγος στο «φιλορωσικό» Open, στρατιές «φιλοουκρανών» προπαγανδιστών, αναλυτών και δημοσιογράφων παρελαύνουν, έχοντας το πράσινο φως της κυβέρνησης, από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια, αναπαράγοντας τις Δυτικές και ουκρανικές θέσεις. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, στα ελληνικά υπουργεία και τις αρμόδιες διπλωματικές Αρχές μπαινοβγαίνει και έχει επαφές με υπουργούς επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία και στηρίζει φανατικά και δημόσια τον Ζελένσκι. Από την άλλη, τα ρωσικά ΜΜΕ είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα, ενώ Ρώσοι δημοσιογράφοι στη χώρα μας υφίστανται «εμπάργκο» και «κυρώσεις».

«Γέφυρες Δένδια στη Μόσχα»;

Καθίσταται εμφανές ότι, από τη μια μεριά πληθαίνουν τα «μηνύματα» που στέλνουν εφοπλιστές και επιχειρηματίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και από την άλλη το υπουργείο Εξωτερικών «διαρρέει» τη δυσαρέσκειά του για τις τακτικές του Κιέβου έναντι της Αθήνας. 

Κάτι που φαίνεται να προκαλεί τριγμούς στο «μέτωπο» του μεγάρου Μαξίμου για την ένταξη της χώρας μας στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Φαινόμενο, άλλωστε, που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε εκείνες που πλήττονται οικονομικά και πολιτικά από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έτσι, μερίδα του Τύπου, ο οποίος είναι εμφανώς αντι-μητσοτακικής γραμμής, αίφνης «ανακάλυψε» μια… εναλλακτική γραμμή στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, υποστηρίζοντας ότι «ο Δένδιας ρίχνει γέφυρες στη Μόσχα». 

Ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους, για πραγματική τάση ή γίνεται για να φιλοτεχνηθεί ένα διαφορετικό προφίλ του υπουργού Εξωτερικών ενόψει εκλογών. Εξάλλου, ένα σημαντικό κομμάτι των δεξιών ψηφοφόρων, αλλά και πολιτικών της παράταξης, εκφράζεται κατά των επιλογών Μητσοτάκη για μονομερή ένταξη στη «σωστή πλευρά της ιστορίας».

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο site, Newsbomb, όταν επισημάνθηκε στον Ν.Δένδια ότι ο Μακρόν, ο Σολτς και άλλοι Δυτικοί ηγέτες μιλάνε με τον Πούτιν, καθώς και ότι η Ιταλία και η Κίνα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, και ερωτήθη εάν ο ίδιος μιλάει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός απάντησε πως δεν μιλάει. «Αν με ρωτάτε αν έχω επικοινωνήσει με τον Sergey Lavrov από όταν έγινε η εισβολή η απάντηση είναι όχι», απάντησε.

Μονόδρομος η διάρρηξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

Όσον αφορά την απόλυτη διάρρηξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, και την επιλογή της Αθήνας να ταχθεί με τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», ο Ν.Δένδιας, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε την απόφαση Μητσοτάκη να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική «γραμμή» ως μονόδρομο.

«Παρουσιάζετε το ερώτημα ωσάν η ελληνική εξωτερική πολιτική να είχε επιλογή. Ή το υπουργείο Άμυνας ή η ελληνική κυβέρνηση να είχε επιλογή. Δεν υπήρξε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία, εν αντιθέσει των όσων έλεγε, εν αντιθέσει όσων είπε (σ.σ. ο Λαβρόφ) και σε εμένα -ήμουν στη Μόσχα 4 μέρες πριν την εισβολή- είπε ότι δεν πρόκειται να εισβάλει».

Βέβαια, ο Ν.Δένδιας εμφανίζεται τώρα να διαμαρτύρεται για τη «διαβεβαίωση» που του είχε δώσει τότε ο Λαβρόφ. Ωστόσο, ουδόλως διερωτάται γιατί ο ίδιος έγινε «ταχυδρόμος» του Λαβρόφ. Είχε, άραγε, συμφωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του να δώσει στη δημοσιότητα τη «διαβεβαίωση Λαβρόφ», ή ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία, νομίζοντας ότι έτσι θα αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, μετέφερε τα όσα του είπε ο Λαβρόφ;

Μικρό το κακό, θα πει κανείς. Είναι συνηθισμένες οι κωλοτούμπες της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διθυραμβικά, λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, στη νότιο Ρωσία, διακήρυττε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και ζητούσε «έκπτωση» στο φυσικό αέριο.

Λαθρεμπόριο όπλων – πυρομαχικών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Κιέβου προκλήθηκαν και εξαιτίας της πτώσης του ουκρανικού μεταφορικού αεροσκάφους, το περασμένο Σάββατο, κοντά στην Καβάλα. Μια πτήση από τη Σερβία, με σερβικά πυρομαχικά, που έχει αφήσει υποψίες ακόμα και για λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών.

Πτώση ουκρανικού αεροσκάφους: Κυβερνητικό αλαλούμ – Διπλωματικές κοκορομαχίες Αθήνας-Βελιγραδίου – Αδιευκρίνιστο εάν έριξαν πυρομαχικά στη θάλασσα

Παρ’ ότι όσοι θέλουν να φιλοτεχνήσουν το προφίλ του Νίκου Δένδια, υπερτονίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε, εκτός από τη Σερβία, και στην Ουκρανία για αυτή τη μεταφορά, αν και ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πυρομαχικά αυτά θα είχαν τελικό παραλήπτη τους την Ουκρανία (η σερβική πλευρά υποστηρίζει ότι προορίζονταν για το Μπαγκλαντές), όταν εσχάτως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη εάν υπάρχει κίνδυνος να βγει στη μαύρη αγορά οπλισμός που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, απάντησε με ήξεις αφήξεις, προσπαθώντας να «αδειάσει» ακόμα και την Interpol.

Ειδικότερα, όταν του επισημάνθηκε ότι «από πλευράς Interpol, υπήρξαν προειδοποιήσεις του επικεφαλής της», από τις οποίες προκύπτει «ένα ερώτημα κατά πόσο υπάρχει έλεγχος των όπλων, του πολεμικού υλικού το οποίο αποστέλλεται στην Ουκρανία από τη Δύση», ο ίδιος απάντησε:

«Η Interpol κινούμενη σε έναν χώρο καταπολέμησης του κοινού εγκλήματος, δεν είναι αυτονόητο ότι έχει πάντα την απαραίτητη πληροφόρηση στο επίπεδο της ενίσχυσης μιας χώρας με πολεμικό υλικό μέσα από οδούς εξαγωγής του πολεμικού υλικού».

Είναι εμφανές ότι ο Ν.Δένδιας προσποιείτο ότι αγνοούσε τις επισημάνσεις που γίνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παραλαμβάνει η Ουκρανία, μπορεί να γίνει λεία λαθρεμπόρων όπλων.

Από τους φόβους για «λαθρεμπορικό» ουκρανικό αεροσκάφος, στο «σουρωτήρι» της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία

  1. Διπλωματικός θρίαμβος Μητσοτάκη, ταυτόχρονα τα έκανε μαντάρα με τη Μόσχα και το Κιέβο, την ίδια στιγμή οι Τούρκοι τα πάνε περίφημα και με τους δυο. Αλήθεια, μήπως κάποιο κράτος της Υποσαχάριας Αφρικής θέλει τον κ. Μητσοτάκη για αγροφύλακα ;

  2. Μιά άποψη πολύ κοντά στην πραγματικότητα!!!!!

    Οι απρέπειες Ζελένσκι: Μια πικρή δικαίωσή μας
    Ανέβηκε: 23/07/2022
    Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2022
    Θέμης Τζήμας
    Για πρώτη φορά, στους δύο αιώνες της ύπαρξής του, το νεότερο ελληνικό κράτος κατηγοριοποιείται ως μη φιλικό από τη Ρωσία.
    Το μοιράζομαι:
    Το εκτυπώνω
    Για πρώτη φορά, στους δύο αιώνες της ύπαρξής του, το νεότερο ελληνικό κράτος κατηγοριοποιείται ως μη φιλικό από τη Ρωσία.

    Γιατί; Διότι χωρίς να μας έχει επιτεθεί η Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να έχει προβεί σε κάποια επιθετική διπλωματική κίνηση, χωρίς να μας έχει στερήσει τις ενεργειακές προμήθειες, παρότι έχουμε επιβάλλει εναντίον της κυρώσεις ήδη από το 2014, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να επιβάλλουμε ως χώρα νέες κυρώσεις στη Ρωσία και κυρίως, να στέλνουμε όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, από το υστέρημα του ελληνικού λαού, προκειμένου να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες.

    Διότι η κυβέρνησή μας γυρνάει δεξιά κι αριστερά και λέει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία.

    Διότι ορίσαμε δια του πρωθυπουργού μας τους νεοναζί του τάγματος Αζόφ ως ομιλητές ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και ως νέους Μεσολογγίτες.

    Διότι κατέστημεν απόλυτο, προτεκτοράτο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ήττας της Ρωσίας στο πολεμικό πεδίο, αλλαγής «καθεστώτος» στο εσωτερικό της και ίσως διαμελισμού της.

    Διότι είχαμε έναν απίθανο πρόξενο στη Μαριούπολη, ο οποίος αντί για τα διπλωματικά του καθήκοντα, επιτελούσε χρέη προπαγανδιστή, κάνοντάς μας διαλέξεις ως προς το με ποιον πρέπει να είναι οι «προοδευτικοί» Έλληνες στο πλαίσιο αυτού του πολέμου.

    Και όμως: όσο εμείς διαπράττουμε όλες αυτές τις ατιμίες (και ενώ παρεμπιπτόντως είναι η Ρωσία και το Ιράν εκείνες οι οποίες σταματούν την τουρκική επιθετικότητα στη Συρία) η Ουκρανία του Ζελένσκι μάς συμπεριφέρεται με τρόπο ιταμό. Ζητάει διαρκώς ολοένα περισσότερα, σε βαθμό ώστε να διαρρέει ακόμα και από το Υπουργείο Εξωτερικών της συμφοράς και της αμερικανοκρατίας, δυσαρέσκεια για την ουκρανική στάση.

    Μας απευθύνει διαβήματα επειδή κάποιες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία ή σε σχέση με ρωσικά συμφέροντα.

    Το γελοίο αυτό πολιτικό πρόσωπο που λέγεται Ζελένσκι, το παραφουσκωμένο μπαλόνι της κοινωνίας του θεάματος και της αμερικανοκρατίας, απαιτεί από εμάς, όπως και από την υπόλοιπη Ευρώπη, να καταστραφούμε για χάρη του και να τον ευχαριστούμε κιόλας. Στην πραγματικότητα, μας το ζητούν οι ΗΠΑ. Εξ ου και το δεχόμαστε.

    Ακόμα και ο Νίκος Δένδιας, αφού πιάστηκε όλη η κυβέρνηση με τη γίδα στην πλάτη, άρχισε να ψελλίζει το γνωστό από καιρό: ότι δηλαδή τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία, οι διεφθαρμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι τα πουλάνε σε εγκληματικές οργανώσεις. Το ήξεραν καλά οι πολιτικοί μας. Απλώς το ατύχημα με το Αντόνοφ τους αναγκάζει να πάρουν αποστάσεις από τις βρομοδουλειές τις οποίες, το λιγότερο, ανέχονται.

    Οι πολλαπλές ουκρανικές απρέπειες σε συνδυασμό με την πλήρη διάρρηξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία, εξαιτίας δικών μας επιθετικών ενεργειών εναντίον της, αποτελούν μια πικρή δικαίωση για όσους, στο «Κοσμοδρόμιο» και αλλού υποστηρίζαμε ότι η αμερικανοκρατία θα ξεπληρωθεί με πολλαπλές σφαλιάρες πανταχόθεν.

    Δεν άρκεσε ο εξευτελισμός με την υπόθεση του ιρανικού πετρελαίου και το πλοίο που κατασχέσαμε παρανόμως, για χάρη των ΗΠΑ.

    Δεν αρκούσε η ατιμία της δικαιολόγησης της δολοφονίας Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, ενώ το Ιράν ήταν το μόνο κράτος το οποίο μας διέθετε πετρέλαιο με πίστωση, όταν άλλοι, «σύμμαχοί» μας μας στραγγάλιζαν οικονομικώς.

    Δεν μας έβαλε μυαλό ο εξευτελισμός με την υπόθεση Γκουαϊδό.

    Έπρεπε αυτή η κυβέρνηση της αθλιότητας, να μας φέρει στη θέση του καρπαζοεισπράκτορα και του Ζελένσκι.

    Για αυτό και η δικαίωσή μας είναι πικρή. Επειδή λαμβάνει χώρα πάνω στις πολλαπλές ταπεινώσεις της πατρίδας μας. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι ίσως είναι πολύ αργά για να ξεπλύνουμε αυτές τις ντροπές, χωρίς να μεσολαβήσουν και άλλες εθνικές ταπεινώσεις ή και ακόμα χειρότερα, καταστροφές.

  3. Όταν ο αναγνώστης διαβάζει αυτά τα κείμενα ας ελπίζουμε σε όσα θα ακολουθήσουν.
    Η Ρωσία κατευθύνει – προϋπολογίζει το πολιτικό σκηνικό της Δυτικής Ευρώπης με βάσει τις γεωπολιτικές
    εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στο αύριο.
    Θα το παίξουμε ουδέτεροι η ξεροκέφαλοι?
    Επειδή η πολιτικοί ηγέτες πέρα από τα πρόσωπα που ασκούν την πολιτική έχουν χρέος να σκέπτονται και να υπολογίζουν τους λαούς των χωρών, η ελπίδα παραμένει όσο ποτέ σε εγρήγορση.
    Όσο για το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας μα ασφαλώς και θα ζήσουμε στιγμές!!!!
    Μα αποτελούμε το τελευταίο οχυρό, οι εμμονές οι πιέσεις πώς να μην υπάρχουν?
    Με την αισιοδοξία η λογική πρυτανεύει και όλα καλά.
    Μέχρι 20 – 25 Αυγούστου καλά μπάνια.
    ……………………………………………………………….
    «Πυρηνική βόμβα» από τη Ρωσία: «Δε θα εμποδίσουμε τους Τούρκους σε Αιγαίο & Κύπρο» μετά την ένταξη της Ελλάδας στις «μη φιλικές χώρες»
    23/07/2022
    Share
    Μετά την χθεσινή επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην ρωσική λίστα των «μη φιλικών χωρών» ως προς την Ρωσία άμεσα έρχεται να προστεθεί μία άκρως ανησυχητική ρωσική ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει λίγο πριν τις εκλογές του 2023 στην «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και την «επιχείρηση προστασίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    Μάλιστα ο τίτλος της ανάλυσης είναι ξεκάθαρος: «Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας για Ελλάδα και Κύπρο».

    Θεωρούν πως η Τουρκία σκοπίμως περιμένει μία ουκρανική ήττα στον πόλεμο με την Ρωσία καθώς πιστεύουν πως το ΝΑΤΟ θα έχει καταναλώσει τεράστιες ποσότητες όπλων στην σύγκρουση αυτή και θα έχει καταρρακωθεί οικονομικά ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά όταν η Άγκυρα θα επιλέξει να επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Άλλωστε μία ρωσική νίκη θα έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο η Τουρκία έντεχνα θα το «ταιριάξει» στις δικές της απαιτήσεις.

    Στην Αθήνα νιώθουν σίγουροι ότι η Δύση θα υποστηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο στην περίπτωση που δεχτούν μία τουρκική επιθετική ενέργεια; Είναι σώφρον μία υπερδύναμη όπως η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση να μην συγκαταλέγεται στις φιλικές, για την Ελλάδα, χώρες;

    «Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποκτά ραγδαία δυναμική και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

    Υπάρχουν όμως και χώρες που επωφελούνται από την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

    Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η οποία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μακριά από την Δύση, έστω και μόνο επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

    Η άρνηση της Άγκυρας για κυρώσεις είναι λογική, αφού οι Τούρκοι θέλουν να πλουτίσουν και να αναπτύξουν την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα χάσουν τη ρωσική αγορά λόγω της πολιτικής κυρώσεων και θα υποστούν απώλειες.

    Το τελευταίο γεγονός μπορεί να ονομαστεί ως άλλη μια μεγάλη επιτυχία για την Άγκυρα. Στις 20 Ιουλίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε εντολή για επέκταση του καταλόγου των μη φιλικών προς τη Ρωσία χωρών.

    Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ασκούσε ανοιχτά εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

    Αυτό το γεγονός είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για την Αθήνα στο πλαίσιο της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφτεί αυτό σε σχέση με την επόμενη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στην Τουρκία, το γεγονός αυτό αναφέρεται ως ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο.

    Σε σχέση με την 48η επέτειο της εισβολής, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ομιλία στο κοινωνικό δίκτυο «Twitter» και στη Λευκωσία (την κατεχόμενη) πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν ομιλίες πολιτικού χαρακτήρα. Έτσι, ο Πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), Ερσίν Τατάρ , δήλωσε:

    «Θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας για δικαιοσύνη και ελευθερία μέχρι να νικήσουμε στη διεθνή σκηνή. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας».

    Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έκανε επίσης ορισμένες δηλώσεις:

    «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία των Τούρκων στην Κύπρο, καθώς και να εκπληρώνει τις ιστορικές και συμβατικές της υποχρεώσεις…

    Η χώρα μας υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων κοινότητα της Κύπρου, θεωρώντας σημαντική τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και την διαβίωση στο νησί…

    Εάν θέλετε μια διευθέτηση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσετε το δικαίωμα της κυριαρχικής ισότητας για τους Τούρκους.

    Και οι δύο κοινότητες πρέπει να έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς. Το μέλλον του νησιού θα πρέπει να καθοριστεί εξίσου και από τις δύο κοινότητες. Αυτή είναι η μόνη λύση».

    Γιατί είναι αυτό αξιοσημείωτο; Η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να αποσύρει στρατεύματα από την Κύπρο στο παρελθόν και το 2020 έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση της κυπριακής σύγκρουσης σύμφωνα με τον τύπο «δύο κράτη για δύο λαούς» (το Ο προηγούμενος πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Mustafa Akıncı , υποστήριξε την ένωση της Κύπρου και επέκρινε τις πολιτικές του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή).

    Ωστόσο, σε σχέση με την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι δηλώσεις Τούρκων ηγετών για την κυπριακή σύγκρουση θα πρέπει να ληφθούν κάπως διαφορετικά.

    Ανεξάρτητα από το πώς οι Τούρκοι προπαγανδιστές παρουσιάζουν την Τουρκία ως μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη ικανή να βάλει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στη θέση τους, η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα φοβάται να κάνει αιχμηρές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω της οικονομικής της αδυναμίας.

    Είναι η Ρωσία που από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 καταφέρνει να πολεμήσει την Ουκρανία, να αντέχει στα όπλα του ΝΑΤΟ και να αντέξει την φρενήρη πίεση των κυρώσεων από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.

    Γι’ αυτό η Άγκυρα δεν μπορεί παρά να περιμένει και να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες με την Ελλάδα, καθώς πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στρατιωτική επιχείρηση θα ρίξουν την τουρκική οικονομία.

    Άθελά της, η Ρωσία έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην Τουρκία απολαμβάνοντας στρατιωτικά οφέλη (προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και συμμετοχή μισθοφόρων) και οικονομικά κέρδη λόγω των κυρώσεων από τη Δύση.

    Οι συγκυρίες έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που σε αυτό το ιστορικό στάδιο τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα ενδιαφέρονται για τους δικούς τους λόγους για τη στρατιωτική και οικονομική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

    Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την Κυπριακή σύγκρουση. Η Ρωσία έχει σχετικά αποδεκτές σχέσεις με την Κύπρο, ειδικά με φόντο άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ωστόσο, η Κύπρος είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η οποία είναι εχθρική προς τη Ρωσία και δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Έλληνες Ευρωατλανιστές.

    Έτσι, η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (όπως, μάλιστα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία) αναγνώρισε τους ρωσοφοβικούς σχισματικούς από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε σε συνέντευξη του Μαΐου στο FRANCE 24 ότι η Ρωσία στην Ουκρανία χρησιμοποιεί «ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο ».

    Δεδομένου ότι τώρα αρχηγός του Καλού Κόμματος στην Άγκυρα δεν είναι η Meral Aksener , η οποία καλεί να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης, αλλά πιο ικανοί πολιτικοί, η επιμονή της Τουρκίας στην επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης είναι αρκετά κατανοητή.

    Ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος και ταυτόχρονα άλλες δυτικές χώρες θα υποστούν οικονομικές απώλειες από τη ρήξη με τη Ρωσία, η τουρκική πλευρά θα επεκτείνει την επιρροή της στη ρωσική αγορά.

    Ταυτόχρονα, παρά την απόρριψη της ειδικής επιχείρησης από τους Τούρκους, τους συμφέρει και μία υποθετική ήττα της Ουκρανίας, αφού γι’ αυτό η Ρωσία θα πρέπει να καταστρέψει μια τεράστια ποσότητα όπλων του ΝΑΤΟ και να εξοντώσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους μισθοφόρους.

    Ενόψει της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί παρά να επιλέξει προτεραιότητες.

    Στο εγγύς μέλλον, η Τουρκία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν. Μετά από αυτό, η Άγκυρα μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα από τις ενεργές εχθροπραξίες.

    Και εκεί, βλέπετε, πριν τις εκλογές του 2023, μάλλον θα πραγματοποιήσει την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και την «επιχείρηση προστασίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», ειδικά αν μέχρι τότε οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι αισθάνονται πραγματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία.»
    …………………………………………….

  4. Οι εφοπλιστές πρέπει να αντιδράσουν , είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει η χώρα αυτήν την στιγμή. Αυτοί κρατάνε την χώρα στα χέρια τους. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι , έχουν στα χέρια τους έναν τεράστιο στόλο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Οι βόρειο Ευρωπαίοι εδώ και δεκαετίες θέλουν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Τώρα περισσότερο από ποτέ. Θέλουν εκείνοι να ελέγχουν την μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη. Φυσικά στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Αμερικανοί.

  5. Είναι τα διεθνούς εμβέλειας φιλορωσικά μέσα των ΗΠΑ (λόγου χάριν η ναυαρχίδα “Zerohedge”) που πρώτα δημοσιεύουν για το θέμα θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν πως η Ρωσία στηρίζεται από πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.
    Επίσης ιστοσελίδες εξειδικευμένες στα ενεργειακά όπως το oilprice, το δημοσίευμα το υπογράφει η Ρωσίδα Τσβετάνα Παράσχοβα.
    Και οπωσδήποτε άλλη έγκυρη πηγή είναι η Lloyd’s: LLOYDSLIST.MARITIMEINTELLIGENCE.INFORMA.COM

    Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως ο ελληνόκτητος εφοπλισμός είναι βασικός πυλώνας των εξελίξεων περί την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.
    Ο ανταγωνισμός είναι λυσσαλέος με αντίκρυσμα σε Ουκρανικό αίμα και Ueber-Κέρδη για τους πλοιοκτήτες. Αυτή είναι η αλήθεια.
    Οι ντόπιοι πλοιοκτήτες έχουν αναγορευθεί διεθνώς σε Ueber-Πρωταγωνιστή & ΚΑΤΑΛΥΤΗ των παγκόσμιων εξελίξεων. Ueber-ολων από την Ελλάδα στην Ρωσία (δεύτερος μετά την ρωσική Sovcomflot) σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα και 2ος παγκοσμίως ο δισεκατομμυριούχος Οικονόμου, αλλά όχι ο μοναδικός φυσικά, ακολουθούν άλλοι πολλοί.

    “Μεταφέροντας το ρωσικό αργό από το Kozmino στις κινεζικές ακτές ένας πλοιοκτήτης μπορεί να πραγματοποιήσει κέρδος 1.6 εκ. δολάρια την ημέρα, τριπλάσιο από πριν. Τα ελληνικά δεξαμενόπλοια επίσης εκτελούν μεταγγίσεις STS στα διεθνή ύδατα στην Μάλτα, στην Ελλάδα, νοτίως του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την λίστα του Lloyd’s. Από τα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας οι έλληνες μεταφορείς έχουν πραγματοποιήσει 151 διαδρομές, που σημαίνει αύξηση 41% σε σχέση με το 2021.”

    Zerohedge: “Tanker Companies Race To Ship Russian Oil Ahead Of New Sanctions” … By shipping Russian ESPO crude from Kozmino to the Chinese coast, a ship owner can make $1.6 million—three times what they would have made before the war in Ukraine. Greek tankers are also participating in ship-to-ship (STS) transfers offshore Greece, Malta, and south of Gibraltar, Lloyd’s List data showed. TMS Tankers of billionaire George Economou is the biggest Greek player in the Russian market and second overall, second only to Russia-owned Sovcomflot, which is under Western sanctions, according to the data. Greek tanker owners have increased their exposure to Russian oil shipping in the past two months as they race to profit from the higher demand for heavily discounted Russian oil in China and India.
    WEDNESDAY, JUL 20, 2022 – 08:25 PM
    By Tsvetana Paraskova of OilPrice.com
    Greek vessel owners made 151 port calls from Baltic and Black Sea Russian ports between May 1 and June 27, up by 41% compared to the same period last year, according to data compiled by Lloyd’s List using Lloyd’s List Intelligence. Almost half of all crude and refined products exported from key Baltic or Black Sea ports were shipped on vessels Greek tanker owners beneficially own, the data showed

  6. Η Ρωσία κάνει πολεμικές ενέργειες για να δυναμώσει γεωπολιτικά και να αποδυναμώσει τους γείτονες με φιλοδοξίες. Η Ουκρανία έχει μεγάλους πόρους και η Τουρκία είναι στρατιωτική δύναμη μέσα στο ΝΑΤΟ με έντονο μουσουλμανικο προσανατολισμό και βλέψεις αρχηγικές έναντι των γειτόνων της.
    Είναι δυνατόν ν αφήσει η Ρωσία τη Τουρκία να αναπτυχθεί, να καταλάβει αυτή τις “ζεστες” θάλασσες που ανέκαθεν ήταν το όνειρο των Ρωσων, να ηγηθεί μουσουλμανικων δυνάμεων και γενικά να ηγεμονευσει στη περιοχή δίπλα στο υπογαστριο της;;; Ουδέποτε και οι Τούρκοι το ξέρουν, γι αυτό και το παίζουν σε 2 ταμπλό. Απ τη μια πληρώνουν το άνοιγμα τους στη Ρωσία με την ακραία φτώχεια που τους επέβαλε η Αμερική για να δώσει παγκόσμιο μάθημα στους ……προδότες κι απ την άλλη έχουν τη Ρωσία από πάνω τους που με τη πρώτη στραβοτιμονια θα ορμησει. Ακροβατουν οι Τούρκοι παίζοντας το πανάρχαιο παιχνίδι των ανταλλαγματων αλλά στο τέλος αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο…..Γιατί ναι μεν έχει γεωστρατηγικη θέση αλλά σήκωσε ψηλα τον αμανε και οι μεγάλοι δεν τα σηκώνουν αυτά. Τοδειξαν άλλωστε με πολλούς τρόπους.
    Όσο για το να αναλύουμε ποιος μας συμπαθεί και ποιος όχι θα αναφερθώ στο χιλιοειπωμενο:
    οι χώρες έχουν μόνο συμφέροντα, τις αγάπες τις αφήνουμε για τη διπλωματία….
    Η Ρωσία κοιτάει τώρα να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της έναντι της Αμερικής που θεωρεί ότι “φοβαται” τη Κίνα οικονομικά και αν εκεί γίνει παιχνίδι θα δούμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Προς το παρόν το να υποφέρουν πχ οι Ρώσοι η οι Τουρκοι ποιος νοιαζεται; αυταρχικα καθεστώτα με ανελευθερες πληροφορησεις προς τα έξω. Ενώ αν γίνει κάτι που θα επηρεάζει οικονομικά την Αμερική θα τρανταχθει η υφήλιος…..
    Και μεις στην Ευρώπη σ ένα παρόμοιο καζάνι βράζουμε εξ ου και η ρήση της Νουλαντ: fuck Europe! Η καλοπέραση δεκαετιων κι η μαλθακοτητα μας έχουν κάνει αναλωσιμους.
    Στα χρόνια αυτά θα αναμετρηθούν τα βουβάλια κι εμείς τα βατραχάκια καλό είναι να κάνουμε μόκο για να μην τη πληρώσουμε. Όταν ξεσπάσουν γεγονότα που θα μας απειλούν σαν χώρα θα δείξουμε πόσα απίδια πιάνει ο σακκος αλλά μέχρι τότε ας αφήσουμε τους διπλωμάτες να παίζουν με τις λεξεις.

  7. Μόνο ντροπή και σιχαμαρα για την κατάντια μας. Γλειφουμε αυτούς που μας επιβαλωντε και γαυγιζουμε αυτούς που στο παρελθόν μας βοήθησαν. Απροκάλυπτα ξεδιαντροποι. Πραγματικά ελεεινή αντιπετωπηση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...