Φωτιές: Δεν μπορείς να κοκορεύεσαι όταν έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα

Του Mr_Don’t_Look_Up

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν ότι, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν πέρυσι από τους αρμοδίους, αφότου οι φωτιές κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές κάνοντας στάχτη δάση και περιουσίες (όπως στη Β. Εύβοια και στην Πελοπόννησο) το Κράτος παραμένει «γυμνό» και ανίκανο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αλλά -κυρίως- τις διαχρονικές ελλείψεις και αβελτηρίες οι οποίες, όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά τουναντίον, δείχνουν να έχουν αυξηθεί. Και όταν μέσα σε λίγες ώρες γίνονται στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στην Πεντέλη, με τους πολίτες να καταγγέλλουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους επιχειρούσαν να σώσουν τα σπίτια τους και το φυσικό περιβάλλον, τότε κανείς δεν μπορεί να κοκορεύεται ότι τα πήγε καλά προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμμένοντας στη «γραμμή» που θέλει «για όσα δεινά συμβαίνουν, να φταίνε όλοι οι άλλοι πλην της ίδιας», επιχείρησε να περάσει την εικόνα ότι τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε για πολλοστή φορά την Πεντέλη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στους αρμοδίους για την, όπως υποστήριξε, γρήγορη και έγκαιρη παρουσία τους στα σημεία που κατέκαιγαν οι φλόγες και έκανε λόγο για «μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού» και για… «πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν».

Στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, στα μάτια της κοινής γνώμης, έχει «χρεωθεί», μεταξύ άλλων, το χειμερινό «φιάσκο» με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη».

Δηλώσεις που «ερεθίζουν»… αρνητικά

Πώς «ηχούν», όμως, τέτοιες δηλώσεις αυτοθαυμασμού όταν, για παράδειγμα στην προκειμένη, κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα καθώς και δεκάδες σπίτια και περιουσίες; Τη στιγμή που οι καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού από πολλά σημεία από τα οποία πέρασε η πύρινη λαίλαπα, αφήνοντας στάχτες και μόνο στάχτες πίσω της, δίνουν και παίρνουν, τόσο από «απλούς» πολίτες όσο και από «επώνυμους» που είχαν τις κατοικίες τους στις περιοχές που κάηκαν, μοιάζουν με «λάδι στη φωτιά» της λαϊκής αγανάκτησης.

Προκαλούν εκνευρισμό ανάλογο με αυτόν που επέφερε σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας η δήλωση στην οποία προέβη πριν λίγα εικοσιτετράωρα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου όταν, αναφερόμενη στην επιδότηση – «ρεγάλο» του powerpass, κατέκρινε τους πολίτες για τις αντιδράσεις τους υποστηρίζοντας ότι τους «χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτούν στα δόντια».

«Τεντώνουν» ακόμη περισσότερα τα νεύρα της πλειονότητας των πολιτών, όπως οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κατηγορούμενοι αλλά και καταδικασμένοι για βιασμούς ενήλικων γυναικών αλλά και ανήλικων παιδιών αφέθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν για μικρά χρέη ουκ ολίγοι πέρασαν καιρό πίσω από τα «κάγκελα».

Και η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης ότι δεν ξεχνά όσους άλλα έταξαν και άλλα έπραξαν θεωρώντας ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι χαμηλής νοημοσύνης και αντίληψης, δηλαδή μπορούν να «τρώνε αμάσητα» ψέματα και κυρίως τη σε βάρος τους χλεύη. Ξέρει να «μαυρίζει» όταν έρχεται η ώρα της κάλπης και τα παραδείγματα πολιτικών που πέρασαν μέσα σε μια νύχτα στο χρονοντούλαπο, ξεχασμένοι, είναι ουκ ολίγα.

  1. Το ξέρουν μόνο όσοι είναι θύματα της φωτιάς, αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα ψήφιζαν Μητσοτάκη , η αντιμετώπιση της φωτιάς ήταν άθλια έως ανύπαρκτη. Οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να πληροφορηθούν το μέγεθος της καταστροφής, τα ΜΜΕ είναι μπουκωμένε.

  2. Ε!!!Ε!!! Εκεί στην Αθήνα ακούτε , καίγεται ο Έβρος και υπάρχει “μούγκα στη στρούγκα”.

  3. Μην τον λέτε Νέρωνα, αυτός ήταν φιλέλληνας, αυτόφωτος και αρχαιολάτρης σε αντίθεση με το απολυφάδι της παγκοσμιοποίησης, την ορντινάτσα του Σβάμπ. Ο Νέρωνας κατηγορήθηκε υπερβολικά από τους χριστιανούς, συμπαθούσε βλέπετε πολύ την κλασική ελληνική περίοδο.

  4. Τα δάση καίγονται, τα βουνά αποψιλώνονται, οι ανεμογεννήτριες έρχονται. Οι ολιγάρχες μεγαλώνουν τον πλούτο τους, χρήματα δεν χρειάζεται να επενδύσουν, τα πληρώνουμε εμείς μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και από τις τράπεζες των οποίων της ανακεφαλαιοποιήσεις χρεωθήκαμε με τα μνημόνια. Άρα, κάνουν ασφαλείς επενδύσεις, έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεση, ενώ οι ίδιοι καθορίζουν και τις τιμές. Το μόνο εμπόδιο ήταν κάτι δένδρα στα βουνά, όπως και η πρόσβαση στις κορυφές, αυτά τα προβλήματα επιλύονται με τις φωτιές.

  5. Αυτο που εξοργιζει δεν ειναι μονο οι ανοησιες που τον βαζουν να λεει αλλα το χαζοχαρουμενο-ανετο υφος που αποδεικνυει οτι ο ανθρωπος δεν ειναι μονο ανικανος αλλα δεν εχει και στοιχειωδη συναισθηση του τι ακριβως συμβαινει στη χωρα που νομιζει -ως μαριονετα- πως “κυβερναει”. Δεν εχει ξαναυπαρξει στη χωρα μεγαλυτερο “νουμερο” στη θεση του πρωθυπουργου.

  6. Αυτά να τα βλέπουν όσοι ψήφισαν Μητσοτάκη. Ας κάνουν και καμιά αυτοκριτική. Όλοι έχουν πέσει από τα τα σύννεφα και γκρινιάζουν ασταμάτητα. Εμείς γκρινιάζαμε από το 2019 που σας βλέπαμε να έχετε φάει τον σανό.
    Συγγνώμες μας οφείλετε.

  7. Διαβάσαμε και αυτό το κείμενο.
    Ποιος κυβερνάει αυτή την χώρα και έτος 2022?
    ……………………………………………………………..
    Αποκάλυψη – βόμβα: Η Siemens έχει σχέδια για τη Δαδιά!
    28/07/2022
    Share
    Το… επενδυτικό ενδιαφέρον της αμαρτωλής εταιρίας για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θέσεις «Πλατοράχη» και «Θυμαριά»

    Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εμμανουέλας Τσουδερού που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία”:

    Αδεια για την κατασκευή και τη λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ανεμογεννητριών δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, έχει ζητήσει κατά εξαιρετικά σατανική σύμπτωση η αμαρτωλή Siemens και συγκεκριμένα η θυγατρική της, Siemens Renewable Energy Α.Ε., μέσω της οποίας ο γερμανικός κολοσσός δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Τη στιγμή που η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο συνεχίζει να καταστρέφει το απίστευτης ομορφιάς δάσος και να σπέρνει τον θάνατο στο σπάνιο ζωικό βασίλειο της περιοχής, η «δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η εταιρία, που έχει μείνει στην Ιστορία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα μας, ετοιμάζεται να πατήσει το επιχειρηματικό… πόδι της στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, στις 6 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τους όρους που περιέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η γνωμοδότηση, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως η Siemens έχει ζητήσει να κατασκευάσει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», αλλά και να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης-διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα.

    Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο του γερμανικού κολοσσού χωροθετείται 4 χλμ. δυτικά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και 10 χλμ. νότια από το Δέλτα Εβρου.

    Ειδικά στην «Πλατοράχη», όπως αναφέρει επίσης η γνωμοδότηση που εκδόθηκε ακριβώς πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, το έργο χωροθετείται «στα όρια μιας πολύ σημαντικής περιοχής η οποία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης Σουφλίου όσο και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Εβρου» και η οποία χρησιμοποιείται από μία σειρά σπάνιων αρπακτικών και υδρόβιων ειδών ορνιθοπανίδας. Η δε «Θυμαριά», που διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, βρίσκεται ακριβώς μια αναπνοή από το νότιο μέτωπο της φωτιάς.

    Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, που ερεύνησε τη μελέτη που κατατέθηκε από την εταιρία και έκανε τη σχετική εισήγηση στην επιτροπή, διαπίστωσε σοβαρούς κινδύνους που δεν επισημαίνονταν, γι’ αυτό και γνωμοδότησε αρνητικά. Διαπίστωσε, για παράδειγμα, πως από το έργο που σχεδιάζει η Siemens θα υπάρξει οριστική απώλεια κρίσιμων οικοτόπων για την τροφοληψία σπάνιας ορνιθοπανίδας και πως κινδυνεύουν με θανάτωση είδη που προστατεύονται. Μιλούσε, εν ολίγοις, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

    Η συγκεκριμένη Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπειτα από «διαλογική συζήτηση», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενέκρινε την παραπομπή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως εξάλλου οφείλει.

    Ακούγεται τουλάχιστον ειρωνικό, την ώρα που οι πυροσβέστες χτίζουν αντιπυρικές ζώνες για να σώσουν ειδικά το καταφύγιο του υπό εξαφάνιση μαυρόγυπα που απειλείται από την πυρκαγιά, η Siemens Gamesa Renewable Energy να σχεδιάζει την κατασκευή ενός έργου που έτσι κι αλλιώς θα σημάνει την εξαφάνιση του είδους, αλλά και πολλών άλλων ειδών. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, τώρα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έχει ήδη κατακάψει 25.000 στρέμματα, εάν υπάρχει περίπτωση το περιφερειακό συμβούλιο να δει πιο φιλικά το επενδυτικό σχέδιο της Siemens.

    Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο περιβαλλοντικός νόμος του Κωστή Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε το 2020, έβαλε το πλαίσιο για την κατάργηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τη σύσταση ενός ενιαίου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Αργότερα, με υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ένας από τους φορείς που καταργήθηκαν ήταν και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς. Η αλλαγή του πλαισίου έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με καταγγελίες, εξαιρετικές δυσλειτουργίες, κυρίως εξαιτίας του βραδυκίνητου και απομακρυσμένου από τις περιοχές νέου οργανισμού που έχει δημιουργηθεί.

    Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το σκάνδαλο Siemens αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό πως στη Γερμανία η εταιρία δαπάνησε 1,3 δισ. ευρώ για δωροδοκίες, προκειμένου να εξασφαλίζει πλουσιοπάροχα συμβόλαια σε διάφορες χώρες. Στη χώρα μας ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων που κατευθύνονταν σε δωροδοκίες ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος Πρόδρομος Μαυρίδης.

    Ο Χριστοφοράκος διέφυγε στη Γερμανία στις 15 Δεκεμβρίου 2007. Εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Αρχές της χώρας μας κατατέθηκαν στον ανακριτή και τιμολόγια της Siemens για την προμήθεια συσκευών και άλλων προϊόντων της εταιρίας, με αποδέκτη τον στενό συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, Λεωνίδα Δραγουμάνο.
    …………………………………………………………..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...