Τσαβούσογλου: “Τι εννοείς ελληνικός εναέριος χώρος;” – Αμφισβητεί την κυριότητα της Ελλάδας σε νησιά και βραχονησίδες

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κρατικό TRT Haber.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τιος ΗΠΑ και δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει τα 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10 μίλια.

“Τα εμπόδια μπροστά από το F-16 πρέπει να αφαιρεθούν. Οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο ήταν εξαιρετικά θετικές μέχρι τώρα. Αποτέλεσμα ήταν να ληφθεί απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η απόφαση αυτή βέβαια δεν είναι δεσμευτική. Θα ληφθεί απόφαση στη Γερουσία και στη συνέχεια αυτές οι δύο αποφάσεις θα συνδυαστούν σε ένα έγγραφο, δηλαδή θα γίνει μια σύνθεση των δύο. Θα γίνει εναρμόνιση. Στη συνέχεια θα ληφθεί κοινή απόφαση”, λέει ο Τσαβούσογλου.

Και συνεχίζει: “Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στην Τουρκία και μπορείτε να δείτε πόση προσπάθεια καταβάλαμε για την άρση τους. Αυτό προέκυψε με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εξάλλου, θέλουμε να αγοράζουμε από τους συμμάχους μας. Φυσικά, κάναμε μια προσπάθεια να αγοράσουμε F-16 από τις ΗΠΑ. Δεν γίνεται όμως να πούμε ναι σε μια μέθοδο που θα μας δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί;…Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείς ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες”.

“Τώρα διεκδικούν 10 μίλια”

Ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν μια απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. “Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν ξανά σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Επίσης υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έχουν επίσης δραστηριότητες τα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ήδη ασκήσει πίεση κατά των F-16 στην ομιλία του. Όπως και σε άλλα μέρη”.

Τώρα διεκδικούν 10 μίλια. Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;”.

“Οι Έλληνες εξοπλίζουν τα νησιά”

Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

“Ορισμένα νησιά έχουν την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και μερικά από την Ειρηνευτική Συμφωνία του Παρισιού του 1947, μια συμφωνία στην οποία η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με μη στρατιωτικό καθεστώς, δηλαδή με την προϋπόθεση να μην οπλιστούν. Ποια είναι λοιπόν η πραγματική κατάσταση; Η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά. Αυτό λέμε. Το είπαμε στις επιστολές που γράψαμε στον ΟΗΕ. Ενώ η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε στην Ελλάδα με αυτές τις συμφωνίες, τέθηκε ένας όρος. Η Ελλάδα παραβίασε τον σημαντικότερο όρο και τα εξοπλίζει, εξοπλίζεται εναντίον της Τουρκίας”.

Πηγή: TheTOC.gr, capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...

Ο Μπάιντεν, o Τραμπ και το χάος…

Αναμενομένη η απόσυρση του Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα για ευνόητους λόγους. Οι Δημοκρατικοί έπρεπε να  κάνουν την κίνηση...

Η μέρα που έκλαψε η ψυχή της Βραζιλίας

Ποτέ άλλοτε μια ποδοσφαιρική ήττα δεν έχει σημαδέψει τόσο την ψυχή ενός έθνους. Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της...

Η Ευρώπη σε σύγχυση

Τι θέλουμε; Αριστερά, μαζί με την Ακροαριστερά και με συνεχιζόμενη τη λαθρομεταναστευτική πολιτική και ισλαμοποίησή της, ή τη Δεξιά,...