Nord Stream-1: Σταδιακή ροή φυσικού αερίου προς Γερμανία από τις πρωινές ώρες

Η Ρωσία άρχισε σήμερα, την παροχή φυσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Γερμανία, μετά από παύση 10 ημερών, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρία, αποκλιμακώνοντας τις ανησυχίες της Ευρώπης, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας οξείας οικονομικής αντιπαράθεσης με το Κρεμλίνο, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολή θέση σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, μετά την ετήσια συντήρησή του. Ο αγωγός, μεταφέρει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. “ Είμαστε στη διαδικασία επανέναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες προκειμένου να καλυφθεί ο μεταφορικός όγκος” του αγωγού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας στο Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναζητώντας εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είχε φτάσει στα όριά της, πριν από την εκδήλωση της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, με τη ζήτηση για το φυσικό αέριο να ανακάμπτει από την πτωτική πορεία που κατέγραψε την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Η Ρωσία περιορίζει για μήνες τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά από μία διαμάχη που έχει με τη Δύση, αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας για τη στρατιωτική εισβολή που έγινε τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία. Οι μειώσεις έχουν επιδεινώσει μία ενεργειακή κρίση, προκαλώντας δραστική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και ωθώντας την ευρωπαϊκή περιοχή στην εξέταση των διαθέσιμων επιλογών που έχει για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, προκειμένου να εξασφαλίσει από πριν, τα απαραίτητα για το χειμώνα, ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει ποσότητες 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως υποθαλάσσια από την Βαλτική Θάλασσα, ενώ ήταν εκτός λειτουργίας από την 11η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Nord Stream AG η ροή φυσικού αερίοου καταγράφηκε στις στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες.

Ένας εκπρόσωπος της αυστριακής OMV δήλωσε ότι η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι θα παρέχει ποσοστό 50% των συμφωνημένων ποσοτήτων παράδοσης σήμερα, με τα επίπεδα αυτά, να προσαρμόζονται στον όγκο των ποσοτήτων που παραδίδονταν πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Στις 14 Ιουνίου, η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του, επικαλούμενη μία καθυστέρηση στην παράδοση μιας τουρμπίνας που είχε μεταφερθεί για συντήρηση στον Καναδά.

Καθώς, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για την “ οπλοποίηση” των ενεργειακών πηγών της, μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η γερμανική, έχουν δηλώσει ότι η καθυστέρηση παράδοσης της τουρμπίνας δεν ήταν μια επαρκώς καλή δικαιολογία για τη μείωση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι εξέδωσε μία άδεια για την επιστροφή της τουρμπίνας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πότε αυτή θα φτάσει στον Nord Stream.

Η Ρωσία επιμένει για την αξιοπιστία της, αναφορικά με τις εξαγωγές του φυσικού αερίου, ενώ απορρίπτει τις αιτιάσεις της Δύσης ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη. Επίσης η Μόσχα, κατηγορεί τη Δύση για την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία αναφορικά με την επιβολή ενός οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε χθες, τις χώρες-μέλη της, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, μετά από σχετικές νέες προειδοποιήσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το επίπεδο των μελλοντικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 1. ένα Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη της Γεωθερμίας χρειαζόμαστε στην Λαμία -και στην Υπάτη-
  ..στην Κοιλάδα της Γεωθερμίας…
  α. Σμόκοβο, β. Καϊτσα, γ, Πλατύστομο, δ. Παλαιοβράχα, ε. Λουτρά Υπάτης, στ. Αλαμάνα, ζ. Ψωρονέρια, η. Θερμοπύλες, θ. Κονιαβίτη -Λουτρά-, ι. Καμένα Βούρλα, κ. Αιδηψός, λ. Γιάλτρα.
  ..στην Ισλανδία της Μεσογείου…
  η Ισλανδία, είναι παράδειγμα χώρας, όπου η Γεωθερμία χρησιμοποιείτε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
  ..στην Κόστα Ρίκα της Ευρώπης…
  η Κόστα Ρίκα, είναι παράδειγμα χώρας, που αποφεύγει την παραγωγή ενέργειας από εξορύξιμες πηγές, και προτιμά τις ανανεώσιμες πηγές.
  ..έχει κάποια πετρέλαια και αέρια που δεν τα βγάζει, γιατί το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Βενεζουέλα, και το Εκουαντόρ, δεν θεωρούνται πως έκαναν και προκοπή, μ’ ανάλογα κοιτάσματα, κατά την γνώμη της Κόστα Ρίκα.
  ..αντίθετα μόνον στις μεταφορές έχουν τέτοια καύσιμα στην Κόστα Ρίκα (και επιδιώκουν να αντικαταστήσουν),
  ..κι’ όλη ή άλλη ενέργεια είναι από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ των άλλων και η Γεωθερμία, ..ανεμογεννήτριες κ.λ.π. κυρίως υδατοπτώσεις όμως…
  i. ..και να γεμίσουμε θερμοκήπια, σαν της Ολλανδίας, που όμως να θερμαίνονται γεωθερμικά… (αγροτική χρήση)
  ii. ..και νέα Πτολεμαϊδα, να γίνουμε, που να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, γιά όλη την Ελλάδα ή για την Αθήνα γεωθερμικά… (βιομηχανική ενεργειακή χρήση).
  iii. ..να οργανώσουμε πέντε έξι Λουτροπόλεις με παρα-Ιατρικές εξυπηρετήσεις… -με φυσιο-θεραπευτήρια, γυμναστήρια, και μασάζ- (ιαματική / παρα-ιατρική χρήση, αλλά και αθλητική χρήση ή και τουριστική).
  iv. ..ή θέρμανση στην α. Λαμία, β. Καμένα Βούρλα, γ. Μώλο, δ. Υπάτη, ε. Πλατύστομο, στ. Μακρακώμη, ζ. Σπερχιάδα, η. Στυλίδα, θ. Βιομηχανική Ζώνη Λαμίας, ι. Σταυρός, κ. Ανθήλη, λ. Ροδίτσα κ.λ.π. να είναι γεωθερμική… (ήπια ενεργειακή χρήση, τοπική).
  v. ..η Βιομηχανική Ζώνη της Λαμίας, να λειτουργεί γεωθερμικά… (βιομηχανική χρήση).
  ..Το Πανεπιστήμιο i. Λαμίας / Πανεπιστήμιο υπό διαχείριση Θεσσαλίας, ii.Αγρινίου
  (Πανεπιστήμιο Υδατοπτώσεων, Αγρινίου – Άρτας / Πανεπιστήμιο υπό διαχείριση Ιωαννίνων),
  Δελφών (Αμφικτυονία Πανεπιστημίων), iii. Χαλκίδας (Πανεπιστήμιο υπό διαχείριση Καποδιστριακού), Λιβαδιάς, Μεσολογγίου΄
  να είναι ημικρατικό, με σχολές που να ανήκουν και σε επιστημονικούς επαγγελματικούς συλλόγους,
  i. Φαρμακευτικό Σύλλογο, ii. Ιατρικό Σύλλογο, iii. Δικηγορικούς Συλλόγους, iv. Τεχνικό Επιμελητήριο, v. Οικονομικό Επιμελητήριο κ.λ.π….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είναι νεκρό στα 75 του το ΝΑΤΟ;

«Εγκεφαλικά νεκρό» είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ το 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λίγο προτού η Συμμαχία γιορτάσει τα...

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...