Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πεντέλη – “Μάχη” με διάσπαρτες εστίες

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο  της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται πως αποκλιμάκωση των ισχυρών ανέμων στην περιοχή αναμένεται μετά το απόγευμα, αλλά το μελτέμι συνεχίζεται διατηρώντας σε επαγρύπνηση τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Κατά τη νεότερη ενημέρωση για την πυρκαγιά που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβστικής κ. Αρτοποιός, ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του, και προσέθεσε ότι διαρκής είναι η παρουσία της ΕΛΑΣ που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

Όπως είπε, όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας. 

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης και υπογράμμισε ότι όσοι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 2131510100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Τουλάχιστον 680 απεγκλωβισμοί πολιτών

Καθοριστική για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν εκτός από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των πληρωμάτων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων η έντονη παρουσία της αστυνομίας που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στα σημεία αιχμής.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας, περισσότεροι από 930, συνέβαλαν τα μέγιστα στις ασφαλείς εκκενώσεις των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Επίσης πραγματοποίησαν περισσότερους από 680 απεγκλωβισμούς κατοίκων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία καθώς εξ αρχής προτεραιότητα ήταν η προστασία ανθρωπίνων ζωών ενώ με συνεχείς περιπολίες προστάτευσαν τις περιουσίες των πολιτών από πλιάτσικο.

Ταυτόχρονα σε Υμηττό και Πάρνηθα δεκάδες αστυνομικοί πραγματοποιούσαν όλο το 24ωρο που πέρασε περιπολίες για προληπτικούς λόγους σε Πάρνηθα και Υμηττό.

Με τη συμβολή της Τροχαίας διασφαλίστηκε η ασφαλής μετακίνηση πολιτών και πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων με στοχευμένες ρυθμίσεις ή διακοπές της κυκλοφορίες όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Καμένα σπίτια

Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Ντράφι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πικερμίου – Ραφήνας, Ευάγγελο Μπουρνούς, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ. “To Ντράφι επλήγη βάναυσα”, είπε ο κ. Μπουρνούς και περιέγραψε πως η φωτιά πέρασε από παντού.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Διώνη, όπου σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, 3 με 4 κατοικίες έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Περίπου 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και στη Παλλήνη, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για καμένα σπίτια και κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Σημειώνεται πως μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί της Τετάρτης οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος το πρωί της Τετάρτης αφορούσε το μέτωπο προς τις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι όπου επιχειρούσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, ένα μικρό μέτωπο που εξελισσόταν δυτικά του Ντράφι, ένω διάσπαρτες εστίες υπήρχαν στην Ανθούσα. 

Στη βόρεια-βορειοδυτική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, η κατάσταση είχε βελτιωθεί και δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πεντέλη - "Μάχη" με διάσπαρτες εστίες

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA αποτύπωσαν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022. Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκάλυψαν την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία καθοδηγήθηκε από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Χάρτης
Φωτιά Πεντέλη

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.