Gazprom: Επικαλείται “ανωτέρα βία” για μη παράδοση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε “ανωτέρα βία” σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της, από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή την οποία είδε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω “έκτακτων” περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Εμπορική πηγή δήλωσε ότι η επιστολή αφορά προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, προς τη Γερμανία, ενώ ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν έχει σχολιάσει ακόμα την είδηση. 

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από μια κατάσταση εκτός του ελέγχου της, είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά προς το παρόν θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της, καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά και μέσω του Nord Stream 1.

Σημειώνεται πως το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα για τον Nord Stream, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία του αγωγού στις 21 Ιουλίου (όπως είχε προσδιορίσει χρονικά), κάτι που όμως αμφισβητείται.

Ο Καναδάς έστειλε μια τουρμπίνα για τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου  στη Γερμανία αεροπορικώς στις 17 Ιουλίου, μετά τη διεξαγωγή εργασιών επισκευής, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Kommersant και αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Θα χρειαστούν άλλες πέντε με επτά ημέρες μέχρι η τουρμπίνα να φτάσει στη Ρωσία, εάν δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα σχετικά με τα logistics και τα τελωνεία, ανέφερε η εφημερίδα.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom έχει δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή της τουρμπίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία και κατ ᾽επέκταση η κεντρική Ευρώπη, έκλεισε για εργασίες συντήρησης 11 ημερών, στις 11 Ιουλίου.

Η Gazprom κινείται ανατολικά καθώς επιδεινώνονται οι σχέσεις με την Ευρώπη – Ρεκόρ προμήθειας στην Κίνα

Η Gazprom παρέδωσε ρεκόρ ημερήσιας ποσότητας φυσικού αερίου στην Κίνα την Κυριακή, ενώ οι ποσότητες προς τους Ευρωπαίους πελάτες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η αύξηση των εξαγωγών προς την Ασία δεν αποτελεί αντίδραση στην επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, αλλά μια ένδειξη μιας μακροπρόθεσμης αναπροσαρμογής των ενεργειακών ροών που θα μπορούσε να επιταχυνθεί στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Από τότε που ξεκίνησαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Κίνα στα τέλη του 2019, οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισ. κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι. 

Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεπτόταν το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως για 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία υπέγραψε επίσης συμβόλαιο για τον σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. 

Εν τω μεταξύ, η Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη. Ορισμένοι πελάτες έχουν αποκοπεί από τις προμήθειες αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνονται σε ρούβλια οι προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Ουκρανία και μέσω του συνδέσμου Nord Stream 1 στη Γερμανία λόγω διαμάχης με τη Siemens Energy AG για τις τουρμπίνες αερίου. 

Δεν υπάρχει άμεση φυσική σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο τάσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα από τα κοιτάσματά της στην ανατολική Σιβηρία, τα οποία δεν συνδέονται με τους αγωγούς της προς τα δυτικά. Αλλά η εταιρεία εργάζεται για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μπορούσε μια μέρα να της επιτρέψει να ανακατευθύνει αέριο από τους Ευρωπαίους γείτονές της σε νέους πελάτες στην Ασία.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κοινό «Ταμείο Άμυνας» 500 δισ. ευρώ προωθεί η Ε.Ε.

Το σκαρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρίζει πολύ άσχημα, καθώς ο άλλοτε κραταιός γαλλογερμανικός άξονας, η «λοκομοτίβα της Ευρώπης» στο...

Ο Ερντογάν συνεχίζει τη γενοκτονία των χριστιανών

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ο...

Ο αγωγός φυσικού αερίου και η τραγωδία της Συρίας

Ορισμένες πληροφορίες (όχι και τόσο σκόρπιες), όπως και κάποια ιστορικά στοιχεία από το (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν, βοηθούν να...

Tα «φάλτσα» της Κάλας

Υπάρχουν σήμερα τέσσερα κέντρα εξουσίας στη Δύση. Το πρώτο είναι εγκατεστημένο στην Αμερική. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί το...