Ρέθυμνο: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Κλιμάκια της περιφέρειας από αύριο στις πληγείσες περιοχές

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς σε Κρύα Βρύση, Όρνε και Ροδάκινο στο Ρέθυμνο και το βράδυ που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης ως ένα ήσυχο βράδυ αφού δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης παραμένουν 33 οχήματα με δύναμη 120 ανδρών ενώ στο Ροδάκινο εποπτεύουν τις εστίες 15 πυροσβέστες με δύναμη 6 οχημάτων. Όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν στις πληγείσες περιοχές μέχρι να σταματήσουν να καπνίζουν δεδομένου ότι με την άνοδο έστω και μικρού κύματος αέρα μπορεί να ξεκινήσουν οι αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά κρύβεται έξυπνα κάτω από τη γη λένε χαρακτηριστικά οι πυροσβέστες εξηγώντας πως ο καπνός σημαίνει και φωτιά και για το λόγο αυτό δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη από αύριο Δευτέρα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βρεθούν στις πληγείσες περιοχές του Νότιου Ρεθύμνου στον ‘Αγιο Βασίλειο για τις εκτιμήσεις των καταστροφών. Εμπλεκόμενοι με το πρωτογενή τομέα δηλώνουν απογοητευμένοι από τις καταστροφές που έχουν υποστεί και αναμένουν με αγωνία όπως λένε το πως θα τους συνδράμει αφενός η πολιτεία αφετέρου το μέλλον όπως λένε που τους ξημερώνει δεδομένου ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες τους και στο περιβάλλον θέλουν χρόνο.

Συνάντηση κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά με τους βουλευτές της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη και ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη

Την απογοήτευση τους για όλα συμβαίνουν στις περιοχές τους δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι από την Κρύα Βρύση, το Ροδάκινο και τις Μέλαμπες. “Είμαστε απελπισμένοι από τις φωτιές του 2011 του 2015 και την τελευταία φωτιά που κατέκαψε το βιός μας”, δήλωσαν ο Σίφης και ο Γιώργος Ποτάκης που όπως ανέφεραν πέρα από την αγροτική τους ενασχόληση και τα μελίσσια που διαθέτουν, κάνουν από δύο δουλειές ακόμη ο καθένας για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κάτοικοι των πληγεισών περιοχών που συναντήθηκαν με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει ώστε να δημιουργηθούν πυροσβεστικοί σταθμοί στις επικίνδυνες περιοχές όπως η Κρύα Βρύση, περιοχές όπου λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τους θερινούς μήνες κάθε φωτιά εξελίσσεται σε απόλυτη καταστροφή για την οικονομία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι: “Καταστράφηκε ένα σημαντικό κομμάτι φυσικού πλούτου και περιουσίες και υπάρχουν σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό από την πρώτη στιγμή της φωτιάς, από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς, με κατοίκους αλλά και με τον Δήμαρχο του Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη όσο και με το Υπουργείο τον κ. Τουρνά προκειμένου να υπάρχουν τα απαραίτητα επίγεια και εναέρια μέσα έτσι ώστε να σβηστεί μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Η φωτιές απλώθηκαν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο την ίδια ώρα που επικρατούσαν πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω των ανέμων”.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επιθεώρησε περιοχές όπως Μέλαμπες, Σύνορα Αγίας Γαλήνης – Μέλαμπες συνοδεύοντας τον γενικό διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη ο οποίος αύριο Δευτέρα θα συντονίσει τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που θα ξεκινήσουν τις καταγραφές και την αποτύπωση των καταστροφών. “Από δω και πέρα θα τρέξουμε ως υπηρεσίες, υπουργεία και κυβέρνηση πολύ γρήγορα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, με πρώτο βήμα την απαραίτητη καταγραφή των πληγεισών περιοχών και των κατεστραμμένων εκτάσεων”, ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας παράλληλα ότι: “…βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας λίγες ώρες μετά την κατάσβεση των πύρινων μετώπων, για τις επίσημες καταγραφές που θα προηγηθούν των απαραίτητων αποζημιώσεων, σχετικά με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Έχει επικοινωνήσει μαζί μας και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και είναι πρόθυμος όπως μας ανέφερε να τρέξει πολύ γρήγορα όλες τις διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Από το πρώτο λεπτό υπήρχε το απόλυτο ενδιαφέρον και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είναι απόλυτα ενήμερος, για όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο του Αγίου Βασιλείου. Ο πρωθυπουργός έχει υποδείξει τον τρόπο που πρέπει να συντονιστούμε και όπως επισήμανε και ο ίδιος, θα συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε πολύ γρήγορα να δούμε τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις της επίσημης πολιτείας στο δήμο Αγίου Βασιλείου και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί”.

Για ανείπωτη καταστροφή από την φωτιά στον ‘Αγιο Βασίλειο και άμεση ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής σχετικά με την επούλωση των πληγών, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης. “Αντικρίσαμε την ανείπωτη καταστροφή που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην περιοχή και όταν ένα φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες κυρίως πολιτικές. Αυτό που επείγει στην παρούσα φάση είναι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος. ‘Αμεσα δηλαδή να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από τους ελεγκτές και πρέπει οι υπηρεσίες οι αρμόδιες, να ενισχυθούν με προσωπικό έτσι ώστε να είναι ικανές στα χρονικά πλαίσια που απαιτούνται, να κάνουν αυτά που πρέπει. Επίσης η πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει στους κατοίκους της περιοχής στο 100% της ζημιάς για τη φυτική και ζωική παραγωγή χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς αστερίσκους. Θα πρέπει να αποφύγει γραφειοκρατικά εμπόδια όπως για παράδειγμα κτηματολόγια και διάφορα ποσοστά, να τα αφήσει αυτά στην άκρη η κυβέρνηση και να αποζημιώσει εδώ και τώρα το 100% της ζημιάς και να ανοίξει ο δρόμος εύκολα για να αισθανθούν οι πολίτες ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους. Ευκαιρία είναι τώρα και ποτέ δεν είναι αργά να στελεχωθούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες οι οποίες ούτε χρήματα έχουν, ούτε προσωπικό, και ο εξοπλισμός τους σε μεγάλο βαθμό είναι απαρχαιωμένος όπως να διευθετηθούν ζητήματα εκσυγχρονισμού για τα εναέρια μέσα με γενναίες χρηματοδοτήσεις. Αναγκαίος είναι, όπως όλοι γνωρίζουν, πολίτες και πυροσβέστες που επικοινωνήσαμε μαζί τους, ο πλήρης εξοπλισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο ανασχηματισμός των κλιμακίων και των πυροσβεστικών σταθμών. ‘Αμεσα να ενισχυθεί το πυροσβεστικό σώμα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου διότι είναι μία επικίνδυνη ζώνη στο Ρέθυμνο κάθε καλοκαίρι. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε αυτές τις μέρες”, ανέφερε ο κ. Συντυχάκης.

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ανδ. Σπυρόπουλος

Στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο βρέθηκε το μεσημέρι ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Επικεφαλής κλιμακίου περιόδευσε σε οικισμούς και χωριά όπου για δύο ημέρες οι φλόγες κατέστρεφαν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οδηγώντας σε απόγνωση, για 3η φορά τα τελευταία 10 χρόνια, αγρότες, οινοποιούς, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους.

“Βρεθήκαμε στην περιοχή και διαπιστώσαμε το μέγεθος της καταστροφής. Είδαμε τις χιλιάδες εκτάσεις που έχουν καεί, τις περιουσίες που έχουν καταστραφεί και ζητάμε άμεσα από την πολιτεία και την κυβέρνηση να κάνουν ότι χρειάζεται για να αποζημιωθούν χωρίς καμία χρονοτριβή και καθόλου γραφειοκρατία οι πληγέντες. Ζητάμε να ενισχυθεί ο δήμος ο οποίος πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνοντας επίσης ότι είναι αναγκαίο “…όλες οι αρμόδιες αρχές να κάνουν όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε οι πολίτες να ελαφρυνθούν δεδομένου ότι έγιναν στάχτη πάρα πολλές εκτάσεις που για πολλούς συμπολίτες μας αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος τους. Έχουν καταστραφεί κι εμείς θα είμαστε δίπλα τους για να κάνουμε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όλα όσα χρειάζονται για να βοηθήσουμε στην επούλωση των πληγών τους”.

Με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συζήτησε για την άμεση ανάγκη για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου σε κλιμάκιο Δ΄ με τη δημιουργία νέων πυροσβεστικών σταθμών. “…συζητήσαμε και συμφωνήσαμε και με το Δήμαρχο ότι το κλιμάκιο πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί σε κατηγορία Δ’, να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί για να ενισχυθούν οι αναγκαίες για την περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να μην βιώνουμε συνεχόμενα τέτοια φαινόμενα”, είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μην τρώνε ταύρους, φάτε λάχανα!

Σε χωρίον των Χανίων εσφάγη και εσουβλίσθη ταύρος στο πλαίσιο των εορτασμών του Αγίου Πνεύματος. Και μέγα τμήμα από...

Αθωράκιστοι ξανά στις πυρκαγιές

Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καεί περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια στρέμματα. Κάθε καλοκαίρι αυτής της πενταετίας καταστρέφονται τα διπλάσια δάση...

Άμμες σε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες;

«Εμείς ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμε με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς...

Μνήμη Τάσου Κρατημένου

Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι βρέθηκα στο Καλονέρι Λαγκαδίων Γορτυνίας, όπου κηδέψαμε με στρατιωτικές τιμές τον εφ. Ανθυπασπιστή Αναστάσιο...