Bild: Πετρελαϊκή διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν – Χάνει ο Πούτιν έναν σημαντικό σύμμαχο;

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν προς την Ευρώπη, οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση, σημειώνει η Bild. Πρόκειται για την κορύφωση μιας διαμάχης που διαρκεί εδώ και μήνες μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Χάνει τώρα ο Πούτιν έναν σημαντικό σύμμαχο;

Για δεκαετίες, η Ρωσία και η πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν θεωρούνταν πιστοί εταίροι. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε από τη Ρωσία ως αντίβαρο στην ΕΕ, και της αμυντικής συμμαχίας, της οποίας ηγείται επίσης η Ρωσία.

Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένα σημάδι φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Επειδή: Το Καζακστάν καταδικάζει τον πόλεμο και αρνείται να βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο τόνος – γίνεται όλο και πιο σκληρός!

Στη ρωσική κρατική τηλεόραση υπήρξαν αρχικά έντονες επιθέσεις της προπαγάνδας του Κρεμλίνου κατά του Καζακστάν. Το Καζακστάν δεν θα αναγνώριζε τις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες των ανδρείκελων του Πούτιν στην Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ,  σημειώνει η Bild.

Τώρα το Καζακστάν προφανώς θέλει να γίνει ανεξάρτητο: Ο Toqayev διέταξε τη διεξαγωγή μελέτης για την κατασκευή αγωγού μέσω της Κασπίας Θάλασσας. Τότε το πετρέλαιο του Καζακστάν θα μπορεί να αντλείται δυτικά μέσω του Αζερμπαϊτζάν με αγωγό – παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

“Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία ασκεί επιθετική πολιτική όχι μόνο απέναντι στη Δύση, αλλά και απέναντι στους συμμάχους της”, λέει ο  πολιτικός επιστήμονας Dosim Satpaev από το Καζακστάν στη Bild.


Και περαιτέρω: “Ξεπερνά συνεχώς τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις με τους γείτονές της, αγνοεί τα οικονομικά τους συμφέροντα και έτσι προκαλεί την αντίδραση. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η Ρωσία αποφάσισε μονομερώς να μειώσει τις εξαγωγές σιταριού χωρίς να μας ρωτήσει. Δεν θα χαρακτήριζα πλέον τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν φιλικές. Και θα χειροτερέψουν”.

Υπάρχει λόγος για την άρνηση των Καζακστανών να υποστηρίξουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ρώσοι ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Εδώ και πολύ καιρό, οι Ρώσοι εθνικιστές ζητούν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία. Πολλοί Καζάκοι φοβούνται τώρα ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν μπορεί να κινηθεί εναντίον της χώρας τους.

“Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι το Καζακστάν παραμένει σύμμαχος”, λέει ο Dosim Satpaev. “Γνωρίζουμε όμως, το αργότερο από την επίθεση στην Ουκρανία, ότι τέτοιες ανακοινώσεις πρέπει πάντα να αμφισβητούνται”.

Πηγή: capital.gr

  1. Χάνει τώρα ο Πούτιν έναν σημαντικό σύμμαχο;
    Ο τόνος – γίνεται όλο και πιο σκληρός!
    Ε ρε γλέντια εάν πράγματι γίνει πράξη.
    Κάπως δύσκολο ως αποτέλεσμα.
    Εάν ο Πούτιν πράγματι χάσει συμφωνία με ΟΠΕΚ πολλά μπορεί να ανατραπούν.
    Θα το επιχειρήσουν, θα το εμβολίσουν, ώστε να συμβεί κάτι σχετικό.
    Αβέβαιο το αποτέλεσμα όταν τα συμφέροντα δεν συγκρούονται, όταν οι
    συμφωνίες ΕΠΟ φελούν οικονομικά αμφότερους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ένας Λάκωνας Νο2 στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Τραμπ, μετά και την εμπειρία της πρώτης του θητείας, είναι πεπεισμένος ότι πολλά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν...

Γαλλία: Προϊόν εκβιασμού ο νέος πρωθυπουργός

Σε αντίθεση με τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε ως πρωθυπουργό έναν από τους πιο ένθερμους...

Ο μισογύνης υπουργός χάλασε το… αφήγημα

Όσο ο δυτικός Τύπος προσπαθεί να παρουσιάσει τους τζιχαντιστές ως «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές», η καινούργια Συρία μεταμορφώνεται σε μια χώρα που θα...

Πώς και γιατί έγινε η ανατροπή στη Συρία

Ο Κασίμ Σουλεϊμάνι, που εξοντώθηκε έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη Βαγδάτη (3/1/2020),...