Υπό απειλή κατάρρευσης η κυβέρνηση Ντράγκι

Τα Πέντε Αστέρια δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι. Εν αναμονή της απόφασης του Σέρτζιο Ματαρέλα σχετικά με μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι εξελίξεις ακολούθησαν τελικά την κατεύθυνση που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται κατά τις περασμένες ημέρες: Τα Πέντε Αστέρια, μετά από πολύωρη συζήτηση, γνωστοποίησαν ότι σήμερα το απόγευμα δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Οι «πεντάστεροι» είχαν θέσει σειρά αιτημάτων στον Ιταλό πρωθυπουργό, με κύριο ζητούμενο την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος των Πέντε Αστέρων, παραδέχθηκε ότι ο Ντράγκι κατέβαλε μεν προσπάθεια για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ωστόσο θεωρεί ότι η προσπάθεια αυτή δεν αρκεί.

H κατάσταση είναι σχετικά περίπλοκη, όπως συμβαίνει άλλωστε συχνά στην ιταλική πολιτική. Είναι πολύ πιθανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι να εξακριβώσει αν χαίρει ακόμη εμπιστοσύνης σε βουλή και γερουσία με μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Ανοιχτό το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πορεία της. Αυτό βέβαια, εάν και ο Ντράγκι δεχθεί να κυβερνήσει με μια πιο περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διαφορετικά, ή θα συσταθεί νέα, προσωρινή κυβέρνηση, ή το πιο πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για το φθινόπωρο. Η ημερομηνία που άρχισε να ακούγεται σε πολιτικούς κύκλους είναι εκείνη της 10ης Οκτωβρίου.

Με την σημερινή τους απόφαση, τα Πέντε Αστέρια, ελπίζουν να περιορίσουν την πτώση τους στα γκάλοπ και να προβάλουν και πάλι ένα αντισυστημικό προφίλ. Το ίδιο ισχύει σε έναν βαθμό και για τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Μάλλον, όμως, είναι πλέον πολύ αργά. Την ίδια ώρα, τέλος, άμεση προκήρυξη εκλογών ζητά και το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο συνεχίζει να είναι πρώτο στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 23.5%. Στα γκάλοπ ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πείθει το 21,7% των ερωτηθέντων, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στη φάση αυτή δεν ξεπερνά το 14,5%. 

Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην διαπίστωση, πάντως, ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θέλει να φθαρεί, αλλά ούτε και να νιώσει «δέσμιος» των συνεχών πιέσεων, των αντικρουόμενων αιτημάτων και απαιτήσεων των κομμάτων που τον στηρίζουν.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς η Δύση έχει απέναντί της μόνο και πάντα «χασάπηδες»

Μετά τον «χασάπη» της Βαγδάτης, τον «χασάπη» της Λιβύης και τον «χασάπη» της Συρίας, προστέθηκε κι ο «χασάπης» του...

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...