Διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη – Η Άγκυρα επιδιώκει ηγετικό ρόλο

Ηγετικό ρόλο στις λιβυκές υποθέσεις, επιδιώκει να παίξει η Άγκυρα, βλέποντας το κενό που έχουν αφήσει εκεί μεγάλες Δυτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να διοργανώσει διάλογο συμφιλίωσης ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες πλευρές στη Λιβύη

Για σχεδιασμούς Ερντογάν να φιλοξενήσει μια συνάντηση ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, κάνει λόγο το site, «Africa Intelligence».

Ειδικότερα, επιδιώκεται να γίνει συνάντηση στην Τουρκία, στις 21 Ιουλίου, ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ (Aguila Saleh), με έδρα το Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, και στον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλέντ Αλ-Μάσρι (Khaled Al-Mashri) που εκπροσωπεί τη Δυτική Λιβύη – Τρίπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών που ενδιαφέρονται για τη λιβυκή κρίση.

Σύμφωνα με το site, η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θέλει να ηγηθεί των διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης, και να δείξει ότι αυτή βάζει τέλος στη διαμάχη μεταξύ των δύο «μνηστήρων» της εξουσίας στη Λιβύη, του πρώην «πρωθυπουργού», Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέϊμπα (Abdel Hamid Dabaiba), και του διεκδικούντος τη θέση του νέου «πρωθυπουργού», Φατχί Πασάγκα (Fathi Pashaga).

Ως γνωστόν, οι δυνάμεις του πρώτου δεν επιτρέπουν στον δεύτερο ούτε καν να εισέλθει στην Τρίπολη και πολύ περισσότερο να αναλάβει καθήκοντα. Κατά το «Africa Intelligence», η Τουρκία είναι διατεθειμένη ακόμα και να στηρίξει τον Πασάγκα να εισέλθει στην Τρίπολη, ενώ θεωρεί ότι το κενό πρωθυπουργού στη χώρα μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Σποραδικά έχουν σημειωθεί και ένοπλες συγκρούσεις.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, επίσης, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Λιβύη, κάτι που, κατά το «Africa Intelligence», προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το site, ο Ερντογάν, φοβούμενος ότι η Λιβύη θα βυθιστεί ξανά στο χάος, θέλει να ελέγξει την κατάσταση.

Μάλιστα, ο Τ.Ερντογάν φέρεται να έχει προσκαλέσει τον Α.Σάλεχ στην Τουρκία, ενώ η Άγκυρα λέγεται ότι πιέζει τον Αλ-Μάσρι να κλείσει συμφωνία με τον Σάλεχ.

Τέλος, μια άλλη συνάντηση για το Λιβυκό αναμένεται να πραγματοποιήσει η ομάδα των χωρών 3+2. Αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι Γερμανία, Ιταλία, Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία.

Η Ελλάδα, πάντως, παρά τη γεωγραφική γειτνίαση με τη Λιβύη, τους ιστορικούς δεσμούς με τον λιβυκό λαό, και τα γεωπολιτικά συμφέροντά της εκεί, είναι παντελώς απούσα από όλες αυτές τις «ειρηνευτικές» διαδικασίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κοινό «Ταμείο Άμυνας» 500 δισ. ευρώ προωθεί η Ε.Ε.

Το σκαρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρίζει πολύ άσχημα, καθώς ο άλλοτε κραταιός γαλλογερμανικός άξονας, η «λοκομοτίβα της Ευρώπης» στο...

Ο Ερντογάν συνεχίζει τη γενοκτονία των χριστιανών

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ο...

Ο αγωγός φυσικού αερίου και η τραγωδία της Συρίας

Ορισμένες πληροφορίες (όχι και τόσο σκόρπιες), όπως και κάποια ιστορικά στοιχεία από το (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν, βοηθούν να...

Tα «φάλτσα» της Κάλας

Υπάρχουν σήμερα τέσσερα κέντρα εξουσίας στη Δύση. Το πρώτο είναι εγκατεστημένο στην Αμερική. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί το...