Διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη – Η Άγκυρα επιδιώκει ηγετικό ρόλο

Ηγετικό ρόλο στις λιβυκές υποθέσεις, επιδιώκει να παίξει η Άγκυρα, βλέποντας το κενό που έχουν αφήσει εκεί μεγάλες Δυτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να διοργανώσει διάλογο συμφιλίωσης ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες πλευρές στη Λιβύη

Για σχεδιασμούς Ερντογάν να φιλοξενήσει μια συνάντηση ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, κάνει λόγο το site, «Africa Intelligence».

Ειδικότερα, επιδιώκεται να γίνει συνάντηση στην Τουρκία, στις 21 Ιουλίου, ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ (Aguila Saleh), με έδρα το Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, και στον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλέντ Αλ-Μάσρι (Khaled Al-Mashri) που εκπροσωπεί τη Δυτική Λιβύη – Τρίπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών που ενδιαφέρονται για τη λιβυκή κρίση.

Σύμφωνα με το site, η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θέλει να ηγηθεί των διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης, και να δείξει ότι αυτή βάζει τέλος στη διαμάχη μεταξύ των δύο «μνηστήρων» της εξουσίας στη Λιβύη, του πρώην «πρωθυπουργού», Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέϊμπα (Abdel Hamid Dabaiba), και του διεκδικούντος τη θέση του νέου «πρωθυπουργού», Φατχί Πασάγκα (Fathi Pashaga).

Ως γνωστόν, οι δυνάμεις του πρώτου δεν επιτρέπουν στον δεύτερο ούτε καν να εισέλθει στην Τρίπολη και πολύ περισσότερο να αναλάβει καθήκοντα. Κατά το «Africa Intelligence», η Τουρκία είναι διατεθειμένη ακόμα και να στηρίξει τον Πασάγκα να εισέλθει στην Τρίπολη, ενώ θεωρεί ότι το κενό πρωθυπουργού στη χώρα μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Σποραδικά έχουν σημειωθεί και ένοπλες συγκρούσεις.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, επίσης, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Λιβύη, κάτι που, κατά το «Africa Intelligence», προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το site, ο Ερντογάν, φοβούμενος ότι η Λιβύη θα βυθιστεί ξανά στο χάος, θέλει να ελέγξει την κατάσταση.

Μάλιστα, ο Τ.Ερντογάν φέρεται να έχει προσκαλέσει τον Α.Σάλεχ στην Τουρκία, ενώ η Άγκυρα λέγεται ότι πιέζει τον Αλ-Μάσρι να κλείσει συμφωνία με τον Σάλεχ.

Τέλος, μια άλλη συνάντηση για το Λιβυκό αναμένεται να πραγματοποιήσει η ομάδα των χωρών 3+2. Αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι Γερμανία, Ιταλία, Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία.

Η Ελλάδα, πάντως, παρά τη γεωγραφική γειτνίαση με τη Λιβύη, τους ιστορικούς δεσμούς με τον λιβυκό λαό, και τα γεωπολιτικά συμφέροντά της εκεί, είναι παντελώς απούσα από όλες αυτές τις «ειρηνευτικές» διαδικασίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...