Ο Μπάιντεν στο Ριάντ στη σκιά της δολοφονίας Κασόγκι

Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους με τη Σουδική Αραβία; Η Ουάσιγκτον ήταν ξεκάθαρη όταν δολοφονήθηκε ο Κασόγκι. Μόνο που τα δεδομένα άλλαξαν.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να συμπεριλάβει μετά το Ισραήλ τη Σαουδική Αραβία στην περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή δεν ήταν καθόλου εύκολη.Και για να την κάνει πιο εύπεπτη, αναγκάστηκε να καταφύγει σε δικαιολογία μέσω της Washington Post, γράφοντας σε άρθρο του ότι του είναι σαφές πως πολλοί δεν συμφωνούν, αλλά θα προσπαθήσει να ενισχύσει μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με το Ριάντ και παράλληλα να παραμείνει πιστός «στις θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ηπραγματικότητα 

Αλλά στην παγκόσμια μνήμη έχει αποτυπωθεί η ξεκάθαρη γλώσσα που χρησιμοποίησε για τον βασιλικό οίκο, τον Οκτώβριο του 2018, τότε ως υποψήφιος πρόεδρος, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έκθεσε των μυστικών υπηρεσιών, η οποία κατονομάζει τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως εκείνο που έδωσε τη διαταγή της δολοφονίας Κασόγκι.Σε αυτόν τον άνθρωπο ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το χέρι στο Ριάντ. Αλλά η πολιτική κατάσταση διεθνώς έχει αλλάξει: Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ζοφερές για την οικονομία επιπτώσεις θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, όπως φαίνεται. Ο Μπάιντεν βρίσκεται ενώπιον μια εκλογικής αναμέτρησης για την ανανέωση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 1/3 των Γερουσιαστών. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους κατηγορίες ξεθωριάζουν, υποστηρίζει ο Έκαρτ Βερτς, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών για τη Εγγύς Ανατολή GIGA στο Αμβούργο.

«Φυσικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν ευχολόγια στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα παίξουν κάποιο ρόλο στο διάλογο, αλλά με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική διατύπωση και όχι όπως το έκανε ο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ένας παρίας και ότι θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Τέτοιες δηλώσεις δεν αναμένονται στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος αυτής της αμερικανικής μεταστροφής: Ο Μπάιντεν επιδιώκει την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ. Και μπορεί να μην το επιτύχει στον ίδιο βαθμό με τα άλλα αραβικά κρατη που υπέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» για μια εξομάλυνση των σχέσεών τους με τη χώρα, αλλά είναι πιθανή μια συνεργασία στο παρασκήνιο.

Τα οικονομικά συμφέροντα σε πρώτο πλάνο

Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν «οδικό χάρτη» που ετοιμάζει ο Λευκός Οίκος για ομαλοποίηση των σχέσεων. Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ήδη υπάρχουν μυστικές συζητήσεις για συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας. Με αυτόν τον τρόπο το Ριάντ θα μπορούσε να δώσει άδεια για χρήση του εναέριου χώρου της σε ισραηλινά εμπορικά αεροσκάφη. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και την έναρξη επίσημου διαλόγου κάποια στιγμή. Γίνονται εικασίες για δημιουργία μίας μορφής ΝΑΤΟ στην Εγγύς Ανατολή. Και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων και οικονομικός, ενώ ο Μπάιντεν βρίσκεται σε μια οιωνεί προεκλογική εκστρατεία, οι αυξανόμενες τιμές παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. «Είναι δώρο στην αντιπολίτευση» υποστηρίζει ο Γερμανός εμπειρογνώμων.

«Γι αυτόν τον λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συμφέρoν να αυξήσει η Σαουδική Αραβία τις ποσότητες εξόρυξης του μαύρου χρυσού». Βέβαια, ακόμη κι αν το ήθελε το Ριάντ μπορεί μόνο μερικώς να ικανοποιήσει την επιθυμία του Μπάιντεν. Γιατί την περίοδο που οι τιμές πετρελαίου ήταν χαμηλές η Σαουδική Αραβία κατέγραψε μεγάλες απώλειες. Γι αυτό οι αυξήσεις είναι αναγκαιότητα από την δική της οπτική γωνία, όπως επισημαίνει ο Έκαρτ Βερτς. Αλλά εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή της λόγω των κυρώσεων, τότε η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να αυξήσει την δική της.

Πηγή: dw.com

  1. Από χρόνο σε χρόνο τι ανατροπή.

    ………………………………..
    19.07.2021, 15:15
    Ανακουφιστική συμφωνία στον ΟΠΕΚ
    Γιάννης Κιμπουρόπουλος

    Το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ συμφώνησε σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια και σταδιακά μέχρι τέλος του έτους κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα • Τιμή-στόχος της ομάδας τα 60 δολάρια το βαρέλι, από τα 73 σήμερα.
    Με τις διεθνείς αγορές κλειστές, οι υπουργοί Οικονομικών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ (ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+) κατέληξαν χθες σε συμβιβασμό, ο οποίος απέτρεψε να εξελιχθεί η αντίθεση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας σε πρόσθετο παράγοντα κρίσης για τη δοκιμαζόμενη από την πανδημία παγκόσμια οικονομία.

    Οι 20 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν από τον Αύγουστο την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια, μέχρι και τα 2 εκατ. βαρέλια σταδιακά, έως το τέλος του έτους. Αυτό το ασήμαντο εκ πρώτης όψεως μέγεθος είναι το επιστέγασμα της πολύ σημαντικότερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ, να διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό πακέτο «χαλαρής» διαχείρισης της παραγωγής πετρελαίου που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή να περιοριστεί η μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τα 10 εκατ. στα 5,8 εκατ. βαρέλια.

    Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚ επισημαίνεται ότι ο οργανισμός αξιολογεί θετικά την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ «καθώς η οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκε στα περισσότερα μέρη του κόσμου με τη βοήθεια της επιτάχυνσης των προγραμμάτων εμβολιασμού». Με βάση αυτά, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σε «προσαρμογή προς τα πάνω της συνολικής παραγωγής κατά 0,4 εκατ. βαρέλια τη μέρα από τον Αύγουστο, μέχρι τη σταδιακή κατάργηση της προσαρμογής της παραγωγής κατά 5,8 εκατ. βαρέλια τη μέρα, την επαναξιολόγηση της εξέλιξης στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2021 και τη συνέχιση της επιτήρησης του μηχανισμού ελέγχου της παραγωγής με μηνιαίες συνεδριάσεις των υπουργών του ΟΠΕΚ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022».

    Η Ρωσία, που άλλωστε θεωρείται βασικός συντελεστής του συμβιβασμού, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση διά του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, που δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να αυξάνει τη μηνιαία παραγωγή της κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, από τον Αύγουστο, και θα φτάσει στα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν από την πανδημία, τον Μάιο του 2022. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα παραγάγει φέτος και το 2022 επιπλέον περίπου 21 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, με επιπλέον έσοδα 5,4 δισ. δολάρια και «με μία μέση τιμή 60 δολάρια το βαρέλι», όπως είπε ο Νόβακ, προδίδοντας την τιμή-στόχο του πετρελαϊκού καρτέλ. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έκλεισε την Παρασκευή στα 73 δολάρια το βαρέλι –ενώ είχε καταρρεύσει στα 25 δολάρια στην αρχή της πανδημίας– και έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα αν και πόση μείωση θα πυροδοτήσει η χθεσινή συμφωνία.

    «Υποστηρίζουμε δυναμικά τη συμφωνία», δήλωσε και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που μαζί με τη Σαουδική Αραβία ήταν οι χώρες που πυροδότησαν την κρίση, σε μιαν αντιπαράθεση που εκτός από οικονομική έχει και γεωπολιτική διάσταση (Υεμένη, σχέσεις με Ισραήλ). Εκτός των παραπάνω τριών χωρών, το Ιράκ και το Κουβέιτ θα επωμιστούν μεγάλο μέρος της αυξημένης παραγωγής που υπόσχεται το καρτέλ.

    Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ περιλαμβάνουν την Αλγερία, την Αγκόλα, το Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, την Γκαμπόν, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και τη Βενεζουέλα. Στον ΟΠΕΚ + περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, το Καζακστάν, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Ομάν, η Ρωσία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.
    ……………………………………….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

H δεύτερη απόπειρα δολοφονίας και το μέλλον…

Με μόλις 64 μέρες απόσταση από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του τέως προέδρου και νυν υποψηφίου για την...

Τραμπ, ο πρόεδρος της ειρήνης

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έβαλαν τη χώρα τους σε πόλεμο. Ακόμα και ο πολυτραγουδισμένος και...

Ο Ερντογάν «παίζει» με τη Δύση

Η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας, η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, η επέκταση της επιρροής της Άγκυρας σε...

Πυρηνικά: Η επόμενη πράξη του δράματος;

Όσο στην Ελλάδα θα παρακολουθούμε την «κασσελιάδα», στη Γαλλία θα παίζεται το σίριαλ του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και...