Το ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Το ευρώ έπεσε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου, καθώς οι φόβοι για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής και οι αυξανόμενες ανησυχία επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη συνέχισαν να πλήττουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η νέα πτώση του ευρώ ήρθε λίγο μετά από την αρνητική έκπληξη που προκάλεσαν για ακόμα μία φορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση και οι αγορές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο ράλι στο δολάριο.

Σε αυτό το κλίμα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είδε την ισοτιμία του να υποχωρεί έως και το 0,9998 έναντι του δολαρίου, με απώλειες 0,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2002.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους το ευρώ έχει χάσει άνω του 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

“Ο περιορισμός του φυσικού αερίου, ο στασιμοπληθωρισμό και η ύφεση που αναμένεται, είναι όλοι καλοί λόγοι για να είμαστε αρνητικοί (bearish) στο ευρώ”, επισήμαινε ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Equiti Capital, λίγο πριν χάσει την ισοτιμία με το δολάρια το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες αυτοί θα δυσκολέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αύξηση των επιτοκίων της, διευρύνοντας περαιτέρω τη απόσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που έγινε ευρέως διαθέσιμο, το 1999, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει περάσει λίγο χρόνο κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο.

Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν την περίοδο μεταξύ 1999 και 2002, όταν είχε βυθιστεί έως και το ιστορικό χαμηλό των 0,82 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2000.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες του ευρώ προσθέτουν ακόμα έναν “πονοκέφαλο” στην ΕΚΤ, καθώς καθιστούν ακριβότερα τα εισαγώμενα προϊόντα προσθέτοντας έτσι πληθωριστικές πιέσεις.

“Είναι καλά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς στηρίζει τους εξαγωγείς, αλλά δυστυχώς αυξάνει λίγο τον πληθωρισμό”, είχε δηλώσει σχετικά νωρίτερα σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Βιγιερουά ντε Γκαλό.

Όπως πρόσθετε ο ίδιο, “η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι κάτι που καθορίζουμε εμείς, αλλά την παρακολουθούμε επειδή έχει σημασία για τον πληθωρισμό”.

Πηγή: capital.gr

  1. Δεν έπεσε μόνη της η τιμή του ευρώ κάτω από την αντίστοιχη του δολαρίου, την ισοτιμία γκρέμισαν οι νήπιοι ηγέτες της ΕΕ.

  2. Τι είδους οικονομικά είναι αυτά στα οποία αναφέρεται ο συντάκτης του άρθρου; Η υποτίμηση του Ευρώ δεν οφείλεται στην αύξηση του επιτοκίου. Η αύξηση του επιτοκίου θεωρητικά θα αυξάνεται την αξία του νομίσματος, καθώς θα περιόριζε την κυκλοφορία του. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Παρά την αύξηση του επιτοκίου, η κυκλοφορία του νομίσματος αντί να περιορίζεται, αυξάνεται. Κι ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: η κατάρρευση των νομισματικών διαθεσίμων, εξαιτίας της αύξησης των τιμών καυσίμου, κι όχι μόνο. Οτιδήποτε παράγεται στην ΕΕ, απαιτεί διπλάσια, ίσως και τριπλάσια εκροή συναλλάγματος. Η ΕΕ δεν διαθέτει ούτε ένα εργαλείο οικονομικής πολιτικής, για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Η μόνη χώρα, που έχει διαγνώσει έγκαιρα την κατάσταση είναι η Ουγγαρία, η οποία άλλωστε εδώ και δύο μήνες έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το 12μηνο. Κρατήστε την αναπνοή σας, γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, από ο,τι δείχνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Εστία»: Βόμβα Τσακαλώτου: Η τρόικα μας πίεζε να παρέμβουμε στην...

Αποκαλύψεις που ξεκαθαρίζουν, έστω με καθυστέρηση ετών, την υπόθεση της διογκώσεως του ελλείμματος που οδήγησε στο δεύτερο Μνημόνιο, έγιναν...

Πώς ουκρανοποιείται η Ελλάδα

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική...

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...