Το ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Το ευρώ έπεσε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου, καθώς οι φόβοι για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής και οι αυξανόμενες ανησυχία επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη συνέχισαν να πλήττουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η νέα πτώση του ευρώ ήρθε λίγο μετά από την αρνητική έκπληξη που προκάλεσαν για ακόμα μία φορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση και οι αγορές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο ράλι στο δολάριο.

Σε αυτό το κλίμα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είδε την ισοτιμία του να υποχωρεί έως και το 0,9998 έναντι του δολαρίου, με απώλειες 0,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2002.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους το ευρώ έχει χάσει άνω του 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

“Ο περιορισμός του φυσικού αερίου, ο στασιμοπληθωρισμό και η ύφεση που αναμένεται, είναι όλοι καλοί λόγοι για να είμαστε αρνητικοί (bearish) στο ευρώ”, επισήμαινε ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Equiti Capital, λίγο πριν χάσει την ισοτιμία με το δολάρια το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες αυτοί θα δυσκολέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αύξηση των επιτοκίων της, διευρύνοντας περαιτέρω τη απόσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που έγινε ευρέως διαθέσιμο, το 1999, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει περάσει λίγο χρόνο κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο.

Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν την περίοδο μεταξύ 1999 και 2002, όταν είχε βυθιστεί έως και το ιστορικό χαμηλό των 0,82 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2000.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες του ευρώ προσθέτουν ακόμα έναν “πονοκέφαλο” στην ΕΚΤ, καθώς καθιστούν ακριβότερα τα εισαγώμενα προϊόντα προσθέτοντας έτσι πληθωριστικές πιέσεις.

“Είναι καλά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς στηρίζει τους εξαγωγείς, αλλά δυστυχώς αυξάνει λίγο τον πληθωρισμό”, είχε δηλώσει σχετικά νωρίτερα σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Βιγιερουά ντε Γκαλό.

Όπως πρόσθετε ο ίδιο, “η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι κάτι που καθορίζουμε εμείς, αλλά την παρακολουθούμε επειδή έχει σημασία για τον πληθωρισμό”.

Πηγή: capital.gr

  1. Δεν έπεσε μόνη της η τιμή του ευρώ κάτω από την αντίστοιχη του δολαρίου, την ισοτιμία γκρέμισαν οι νήπιοι ηγέτες της ΕΕ.

  2. Τι είδους οικονομικά είναι αυτά στα οποία αναφέρεται ο συντάκτης του άρθρου; Η υποτίμηση του Ευρώ δεν οφείλεται στην αύξηση του επιτοκίου. Η αύξηση του επιτοκίου θεωρητικά θα αυξάνεται την αξία του νομίσματος, καθώς θα περιόριζε την κυκλοφορία του. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Παρά την αύξηση του επιτοκίου, η κυκλοφορία του νομίσματος αντί να περιορίζεται, αυξάνεται. Κι ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: η κατάρρευση των νομισματικών διαθεσίμων, εξαιτίας της αύξησης των τιμών καυσίμου, κι όχι μόνο. Οτιδήποτε παράγεται στην ΕΕ, απαιτεί διπλάσια, ίσως και τριπλάσια εκροή συναλλάγματος. Η ΕΕ δεν διαθέτει ούτε ένα εργαλείο οικονομικής πολιτικής, για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Η μόνη χώρα, που έχει διαγνώσει έγκαιρα την κατάσταση είναι η Ουγγαρία, η οποία άλλωστε εδώ και δύο μήνες έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το 12μηνο. Κρατήστε την αναπνοή σας, γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, από ο,τι δείχνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...

Οποιαδήποτε ένταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά σ' ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, καθώς -όπως έχει αποδείξει η ιστορία-...

Ξεθωριάζει το… success story

Έκανε ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει και φέτος το Φόρουμ των Δελφών ώστε να προβάλει το αφήγημά...

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...