Πανευρωπαϊκή έκρηξη στις τιμές ρεύματος και αερίου

Με την αβεβαιότητα για το μέλλον της ρωσικής προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη να έχει χτυπήσει κόκκινο και ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 μετρά δύο ημέρες κλειστός για εργασίες συντήρησης, οι επιπτώσεις όσον αφορά το ενεργειακό κόστος στις αγορές της Ευρώπης είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρές. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και την ίδια στιγμή οι τιμές του ρεύματος σπάνε τα κοντέρ, φτάνοντας σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε χθες έως και τα 183ευρώ/MWh, υπό τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια προμήθειας της κεντρικής Ευρώπης, μετά το πέρας της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος έκλεισε χθες για συντήρηση για προγραμματισμένο διάστημα 11 ημερών. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν τελικώς μετά το πέρας της συντήρησης η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές αερίου προς τη Γερμανία και την Κ. Ευρώπη. 

Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα. Έτσι για σήμερα οι τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού της Ε.Ε. είναι σημαντικά αυξημένες και πλησιάζουν ή ακόμη και ξεπερνούν σε αρκετές χώρες τα 400 ευρώ/MWh. Γαλλία, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία και Μάλτα θα έχουν για σήμερα τιμή πάνω από τα 400 ευρώ/MWh, ενώ αρκετές άλλες χώρες όπως η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία θα έχουν τιμές πάνω από τα 390 ευρώ/MWh. 

Για την Ελλάδα σήμερα η μέση της αγοράς επόμενης ημέρας του ηλεκτρισμού προβλέπεται να είναι εξαιρετικά υψηλή στα 369,07 ευρώ/MWh, με την ανώτατη τιμή να ξεπερνά τα 500 ευρώ/MWh (509 ευρώ/MWh) και την κατώτατη να διαμορφώνεται στα 256,58 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η σημερινή τιμή είναι μειωμένη κατά 2,03% σε σχέση με χθες και τα 374,85 ευρώ/MWh. 

Πηγή: capital.gr

  1. Δεν έχει σημασία αν η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές αερίου προς τη Γερμανία. Το βασικό είναι η ΕΕ ζητήσει να μην επανεκκινήσουν οι ροές αερίου. Να “απεξαρτηθεί” επιτέλους από το κακό ρώσικο φυσικό άεριο και πετρέλαιο και να ζήσει μόνο με τις ΑΠΕ: τα καθρεφτάκια και τα φουρφούρια που τόσο λατρεύει και η ελληνική κυβέρνηση. Θα σωθεί το περιβάλλον και επιπλέον θα πειστεί και ο πιο δύσπιστος πολίτης για την “αξία” τους.

  2. Τα ρωσικά πλεονάσματα εκτινάχθηκαν μετά τις κυρώσεις – Ανακοινώθηκε ρεκόρ 20ετίας στο εξωτερικό ισοζύγιο στα 138,5 δισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο! Φούμαρα λένε στους λαούς τους οι αυτοκαταστροφικοί ευρωπαίοι, θυμίζουν τον πασά που πάνω στο θυμό του έκοψε το πουλί του. Ο δε Νάρκισσος του Μαξίμου φροντίζει μόνο τους ολιγάρχες. Γνωρίζει πως οι Έλληνες του έχουν γυρίσει την πλάτη, εκτός και περίμενε ψήφο από τους 60+ με τα πρόστιμα.

  3. Ο Κυριάκος δρα υπέρ το ολιγαρχών και μόνο για τα συμφέροντα τους, τελείωσε το φτηνό λιγνίτη και έκανε το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας. Ολοκληρώνεται η σύμβαση μου με τη ΔΕΗ, 0.089 €/kWh η τιμή μονάδας έως 28/7, από 29/7/2022 το κόστος εκτοξεύεται σε 0. 229€/kWh και μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα. Δηλαδή κ. Μητσοτάκη, η αύξηση που προκύπτει είναι 157,3%. Πως θα ανταπεξέλθω σε αυτή τη δαπάνη, όταν έχω να σου πληρώσω και τα πρόστιμα μη εμβολιασμού που ανήθικα και χωρίς ντροπή έβαλες, μόνος εσύ από όλους τους ηγέτες του κόσμου, σε εμένα τη γυναίκα μου και σε 320χιλ Έλληνες, τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ αποτελούν το 64%(ΕΟΔΥ/10/7/2022). Ήδη σου μαζεύω ψήφους για το ξεκούμπισμα σου, μεγάλε πορφυρογέννητε ηγέτη με το μηδενικό βιογραφικό πραγματικής εργασίας. ΥΓ. Οι τιμές της kWh εύκολα επαληθεύονται από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...