Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού κερδίζει έδαφος

Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη και μαζί και η Ελλάδα, περιμένουν πότε θα αποφασίσει η Ρωσία να διακόψει εντελώς την παροχή του φυσικού στην Ευρώπη, φουντώνοντας τα σενάρια για ύφεση στη Γηραιά ‘Ήπειρο, όλο και περισσότεροι, βλέπουν το ενδεχόμενο επαναφοράς του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού. 

Από το συνέδριο του Economist, o απερχόμενος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε καταρχήν το ενδεχόμενο της ύφεσης στην ΕΕ. Τόνισε, ότι παρά την επιβράδυνση λόγω πληθωρισμού, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά και δεν υπάρχει πιθανότητα για αρνητική ανάπτυξη. Στην ίδια βάση, απέκλεισε το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού αφού οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, είναι θετικές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής δημοσιονομικής πολιτικής της Κομισιόν, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε λακωνικά ότι “ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι μέσα στο βασικό σενάριο”.

Είχε προηγηθεί η ΕΚΤ στα τέλη Ιουνίου. Οι αναλυτές, οι οποίοι εργάζονται για την τράπεζα, σε έκθεσή τους τόνιζαν ότι παρ’ όλο που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν και έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται πως θα εξακολουθήσει να ενισχύεται το 2023 και ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου.

Κάποιοι διαφωνούν 

Απέναντι στη βεβαιότητα των ευρωπαίων ο Μωχάμετ Ελ Εριάν, του κολοσσού των ομολόγων της PIMCO, και πάλι από το συνέδριο του Economist, εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού, είναι το πιο πιθανό.

Εξηγώντας, τόνισε ότι οι αγορές πέρασαν απότομα από μια ανεπαρκή ζήτηση, σε ανεπαρκή προσφορά. Οι αγορές είχαν εφησυχάσει με την εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική που επικρατούσε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τώρα όμως, μετά την εκκίνηση της αύξησης των επιτοκίων από FED και ΕΚΤ, διαπιστώνουν ότι πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο και αντιδρούν με υπερβολική νευρικότητα. Όπως είπε, για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη κατάσταση του στασιμοπληθωρισμού, χρειάζεται συντονισμένη δράση Κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών, προστασία των οικονομικά ευάλωτων και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. 

Και σε αυτούς που υποστηρίζουν το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού, είχε προηγηθεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σε έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σημείωνε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια φάση που χαρακτηρίζεται από επιβραδυνόμενους και συνολικά υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό, δηλαδή έναν συνδυασμό οικονομικών τάσεων που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 1970 όταν οι κυβερνήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα την εκτίναξη του πληθωρισμού που πυροδοτούσαν τα πετρελαϊκά σοκ και την αδυναμία να υπάρξουν ισχυροί αναπτυξιακοί ρυθμοί. 

Τι βλέπει η Ελλάδα 

Στην Αθήνα επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού για δύο λόγους. Ο πρώτος, είναι ότι το επίπεδο του πληθωρισμού παρότι έχει σημαντική επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες, αυτή οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο βάσης. Δηλαδή του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που είχε η Ελλάδα για όλο το 2021, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν διπλάσιο ή τριπλάσιο πληθωρισμό, εκείνη την περίοδο. Επίσης, ο πληθωρισμός είναι εξωγενής και θα υποχωρήσει όσο γρήγορα ανέβηκε, μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα υπερβαίνουν το 3%, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το επικίνδυνο μείγμα της χαμηλής ανάπτυξης και ταυτόχρονα υψηλού πληθωρισμού. 

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Ο λαός ας πεινάσει

Είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για το εύρος των παροχών που θα ανακοινώσει ο...

Σε αναμονή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες...

Ράπισμα της Eurostat στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη!

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας και μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, τα οποία δεν...

Σκάει η φούσκα της… στιβαρής οικονομίας!

Έτοιμη να σκάσει είναι η φούσκα του success story της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σκοπεύει να κάνει...