Εισφορά αλληλεγγύης: «Άνθρακες ο θησαυρός» – Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα ωφεληθούν έως 3,67 € τον μήνα!

Μηδενικό θα είναι το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά, για τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ενώ για ένα ακόμη σημαντικό ποσοστό τους, το «κέρδος» θα είναι μόλις 1,83 έως 3,67 ευρώ τον μήνα! Είναι ξεκάθαρο ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η κατάργηση άμεσων φόρων, οι οποίοι επιβαρύνουν ελάχιστα τους πολλούς και περισσότερο τους μη έχοντες και η διατήρηση, σε δυσθεώρητα επίπεδα, των έμμεσων φόρων (βλ. ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ στα καύσιμα) οι οποίοι «εξαϋλώνουν» τα εισοδήματα των μη εχόντων.

Συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός δημόσιων υπαλλήλων και κυρίως συνταξιούχων δεν θα δουν ούτε μισό ευρώ παραπάνω στα μηνιαία ποσά που δικαιούνται να λαμβάνουν στους λογαριασμούς τους από το 2023 και μετά, αφού τα ετήσια εισοδήματα τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ (για αυτή την κατηγορία, βάσει εισοδηματικού κριτηρίου, δεν υπάρχει παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης). Ένας ακόμη εξίσου σημαντικός αριθμός τους θα λάβει μόλις 1,83 ή 3,67 ευρώ τον μήνα!!

Γιατί; Όπως είναι γνωστό, η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Πολύ απλά, μέχρι σήμερα επιβάλλεται σε όσους και όσες έχουν μηνιαίες αποδοχές (μεικτές) άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα.

Έτσι, το όφελος που θα δουν, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι από το 2023 και μετά, διαμορφώνεται ως εξής:

 • Για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 1,83 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 3,67 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 5,5 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 7,33 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 9,1 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, το ετήσιο κέρδος θα είναι 11 ευρώ τον μήνα.
 • Για ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 12,8 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 14,6 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, το μηνιαίο κέρδος θα είναι 35,5 ευρώ.
 • Για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ το μηνιαίο κέρδος θα είναι 43,8 ευρώ το μήνα.
 • Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το μηνιαίο κέρδος θα είναι 56,3 ευρώ.

Για κοροϊδία κατηγορούν οι συνταξιούχοι τον πρωθυπουργό

Στα ελάχιστα ευρώ που αναμένεται να δουν από το 2023 στους λογαριασμούς τους οι «απόμαχοι της εργασίας» αναφέρεται η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Οι επικεφαλής του ΕΝΔΙΣΥ κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» από την πλευρά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων, αναφέροντας ότι «πρόκειται για φαρσοκωμωδία που δεν γελάει κανείς από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων. Γιατί τέτοια ήταν η ‘’παράσταση’’ που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, από το βήμα της Βουλής».

«Το 66% των συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ έκαστος, δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτό το μέτρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ, προσθέτοντας ότι «ωφελούμενοι θα είναι περίπου 500.000 άτομα (συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι). Τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί; Για ποσά λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ,  το όφελος είναι… 1,83 ευρώ το μήνα! Για σύνταξη 1.500 ευρώ, το κέρδος είναι 11 ευρώ το μήνα και για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, το κέρδος είναι 35,5 ευρώ το μήνα. Ψάξτε να βρείτε, μετά τις σφαγιαστικές περικοπές που κάνατε στους συνταξιούχους, πόσοι εξ αυτών λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, για να έχετε το μέγεθος της υποκρισίας,  από αυτές τις προαναγγελίες της ντροπής».

 1. Προεκλογικός Μητσοτάκης, η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας. Είχε ειπωθεί μήνες πριν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, εξαγγέλλετε όμως λίγο πριν τις εκλογές. Ο Ηγεμόνας πιστεύει πως θα εισπράξει ψήφους με τα καθρεφτάκια που μοιράζει, όμως αυτό που τελικά θα εισπράξει θα είναι η οργή μας.

 2. Οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν, ακούν κουβέντες, όμως για το ταμείο, παραμένουν έπεα πτερόεντα. Το μόνο σίγουρο, ήταν τα πρόστιμα εμβολιασμού που μας χρέωσε στην ΑΑΔΕ ο Ηγεμόνας κ. Μητσοτάκης. Φυσικά εμείς, του ωφείλουμε στην κάλπη τις θερμές μας ευχαριστίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Πουλάει» τις αυξήσεις στον καφέ σαν μειώσεις

Ανεπαρκής… με το καλημέρα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι διαφορετικές τιμές αν πάρεις ρόφημα στο χέρι ή το πιείς...

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...