Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του Σκαϊ -σε συνέντευξή του που βρίσκεται σε εξέλιξη- επισημαίνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές τώρα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν δεν θα είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη.
«Πρέπει να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή, για να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματος μας. Ακριβώς τρία χρόνια μετά τις εκλογές μπαίνουμε πια -έτσι κι αλλιώς- σε προεκλογική χρονιά. Πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έχουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά, και θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση κρίσεων» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Δημοσκοπικά η εικόνα της κυβέρνησης καθ’ όλη την τριετία είναι θετική, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη «βόμβα» της απλής αναλογικής που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη κάλπη, σε μια δύσκολη περίοδο.
«Εχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβω το όποιο κόστος, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον. Στο τέλος της τετραετίας θα δει ο κόσμος τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του και τι εμείς» είπε.
Η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα
Η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολες οι κυβερνήσεις συνεργασίας. «Σκεφτείτε να έπρεπε να συνεννοηθούμε με τον κυβερνητικό εταίρο τι να κάνουμε με τον Έβρο ή την καραντίνα», ανέφερε. Προσέθεσε ότι υπάρχουν κόμματα που θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές και έχουν πει ότι δεν θέλουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και τόνισε: «Πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι ο Τσίπρας».
‘Αφησε αιχμές περί αλαζονείας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκη, ενώ υπογράμμισε: «ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, μειώσαμε τους φόρους, αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας, μεταρρυθμίζουμε το κράτος, και το πως θα μπορέσουμε να εναρμονίσουμε τις ψηφιακές αλλαγές με τις υπόλοιπες κρατικές λειτουργίες είναι η πρόκληση της επόμενης τετραετίας. Σήμερα, η χώρα μας έχει κύρος στην Ευρώπη, ενισχύσαμε τις Ένοπλες δυνάμεις χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Θα ήθελα να είχαμε φέρει το νσ για τα ΑΕΙ νωρίτερα, ή το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας για να μην είναι ορμητήρια διαφόρων μπαχαλάκηδων».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πως αν κάποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του είναι καταδικασμένος να τα επαναλαμβάνει.
«Η πανδημία μάς έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές από τις προτεραιότητές μας, αποκάλυψε τις φανερές αδυναμίες του ΕΣΥ, δεν αρκεί να δίνουμε προσοχή στα νοσοκομεία, αλλά και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η πανδημία ήταν μια κρίση την οποία κανείς δεν γνώριζε στην αρχή πως να διαχειριστεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε, επίσης, ότι η πιο δύσκολη κρίση που διαχειρίστηκε ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Με τρομάζει λιγότερο φέτος, γιατί κάναμε καλύτερη προετοιμασία κάναμε ειλικρινή ακτινογραφία των αδυναμιών μας και αλλάξαμε πολλά. Η κριτική μου στο Σύριζα για το Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση, αλλά αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Εκεί άσκησα την κριτική μου» εξήγησε.
Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, είπε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, όπως η συνεχής εκπαίδευση, η περαιτέρω κατάρτιση, η αναμόρφωση της Σχολής Δικαστών. «Η Δικαιοσύνη και πτυχές κοινωνικού κράτους είναι οι προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας» υπογράμμισε. Για τη Novartis είπε ότι σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Για τα Ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεκίνησε με καλή διάθεση την συνεννόηση του με τον Ερντογάν, αλλά ακολούθησε το παράνομο μνημόνιο με Λιβύη, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και το καυτό καλοκαίρι του 2020.
«Είχαμε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της, τονίζοντας ότι εάν θέλει να έρθει κατά στην Ευρώπη να μην αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, αλλιώς απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική. Έχουμε αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεων μας δεν εκτιμώ ότι θα έχούμε την ίδια ένταση όπως το 2020» είπε.
Επισήμανε ότι η τελευταία συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα αλλά «ήμουν σαφής: δεν θα υπάρχει βελτίωση σχέσεων όσο υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας, δεν θα δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά. Ήμουν ξεκάθαρος. Εάν δεν το κατάλαβε ο Ερντογάν δεν φταίω εγώ. Το ότι συζητάμε με Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιήσουμε το πλαίσιο των συμμαχιών μας για να υποστηρίξουμε τα εθνικά μας δίκαια. Τα θέτω και σε επίπεδο ΕΕ αυτά τα ζητήματα και παντού».
Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει εσαεί την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Μπορούμε να εξηγήσουμε όμως στις ΗΠΑ ότι η προμήθεια όπλων στην Τουρκία που αμφισβητεί την κυριαρχία άλλης σύμμαχου χώρας δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ} εξήγησε.
Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας με την Τουρκία, εάν δεν μπορέσουμε να τις επιλύσουμε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποια στιγμή θα ξανασυζητήσουμε με τον Ερντογάν, όπως ξεχάσαμε τα όσα είχαν λεχθεί με αφορμή τον Έβρο. Η πρόθεση μας δεν είναι να απομονώσουμε την Τουρκία, θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο».
Με πρώτο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη θα κατανείμουμε τα αγαθά της ανάπτυξης της οικονομίας
Η Ουκρανία δεν πρέπει να ηττηθεί στον πόλεμο, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι «είμαστε στην ίδια πλευρά με όλη την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι δημοσιονομικά δεν αντέχουμε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα συνεχιστεί η στήριξη με την τιμή της βενζίνης. «Το fuel pass είναι παρέμβαση στοχευμένη. Αυτός που έχει μεγάλο εισόδημα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καρπώνεται τα οφέλη από τις μειώσεις του ΕΦΚ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η παρεμβάσεις στη θέρμανση είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη μετακίνηση.
Σημείωσε ότι «Η ανεργία μειώθηκε και επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες να βρουν εργαζόμενους, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο παραγωγικός ιστός έμεινε όρθιος» συνέχισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι τα δημοσιονομικά όρια δεν είναι ατελείωτα, καμία χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις.
«Κάναμε λάθος τον χειμώνα, επειδή πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν με ηλεκτρικά μέσα και είδαν μεγάλους λογαριασμούς. Ηρθαμε με το power pass και επιστρέψαμε χρήματα στους καταναλωτές. Ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας, οι οποίες είναι ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως η οικονομία θα είναι πιο ανθεκτική και θα στηριχτούν οι αδύναμοι πολίτες, ενώ υπενθύμισε ότι άσκησε πίεση στην ΕΕ να γίνει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει, αλλά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να δημιουργήσουμε τις υποδομές. Αύριο θα είμαι στην Κομοτηνή να εγκαινιάσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις συντάξεις είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε, δημοσιονομικά, τα όρια της απόφασης του ΣτΕ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
«Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα γι΄αυτό. Με πρώτο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη θα κατανείμουμε τα αγαθά της ανάπτυξης της οικονομίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια στην αγορά και είπε ότι έχουν μπει πρόστιμα, αλλά «μπορούμε καλύτερα στον έλεγχο της αγοράς. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σίγουρα οι εκλογές είναι αποκλειστική υπόθεση του εκάστοτε Πρωθυπουργού, ο οποίος ουδέποτε τις πραναγγέλλει.
Πάντως χθες Τετάρτη βράδυ 6-7-22 μετά την δήλωση του Πρωθυπουργου στη Βουλή περί εκλογών στο τέλος της θητείας, η Υπουργός κα Κεραμέως ήταν σε καφετέρια απέναντι από την Αγία Γλυκερία στο Γαλάτσι και μιλούσε σε συνάντηση που οργάνωσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της συγκεκριμένης ενορίας.
Είναι γεγονός ότι τα εκκλησιάσματα είναι ο χώρος από όπου αγρεύει ψήφους η ερίτιμος κυρία..
Τελικά όποιος στοιχηματίσει βασιζόμενος στις διαβεβαιώσεις του Μητσοτάκη για τις εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάει στον “κουβά” σύμφωνα με το λεξιλόγιο των στοιχηματζίδων.
Τι έγινε;
Μαγκεψάμεν;
Έμαθε τρίπλες η αγορίνα;
Πάνω απ’ όλα η ΕΛΛΑΣ!
Εδώ στεκόμαστε εμείς, δίπλα στη μάνα μας..
Ελάτε, αν σας αφήνουν οι “ανώτεροι σας”..
Όντως δεν περισσεύει κανένας, η Μικρασιατική Καταστροφή -100 χρόνια συμπληρώνονται σε λίγο- το υπαγορεύει.
…………………
……………………
“Οι στρατιώτες μας ξεκίνησαν για τη μαρτυρική πορεία τους στην έρημο σιγοτραγουδώντας:
“Μουσταφά μωρέ Κεμάλη είσαι αγύριστο κεφάλι…”. ”
«Ήμαστε στό ίδιο σπίτι όταν οι Έλληνες έφθασαν στό Πολατλή, δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό Αγκυρας. Επί δεκαοκτώ ημέρες ακούαμε τά κανόνια τους. Είχαμε τρελαθή απ’ τή χαρά μας, πως τελειώναν τά βάσανά μας. Οι Τούρκοι επί τρείς μήνες μέ κάθε μέσο μεταφορικό, νύχτα μέρα, έφευγαν σάν μία σειρά αλυσίδα, άνθρωποι καί αμάξια καί ζώα. Τραβούσαν πρός τή μεριά της Καισάρειας γιά να γλυτώσουν. Αλλοι πάλι παρακαλούσαν νά τούς κρύψουμε, βλέπετε τά πράγματα άλλαξαν, ότι έκαμαν σ’ εμάς τά πληρώνανε τώρα. Είχαν πάθει τέτοιο ηθικό κλονισμό πού έλεγαν φανερά, άς έλθη ένας καλός αρχηγός καί ας είναι όποιος θέλει, δέν αντέχομε άλλο.
Δέν είχε μείνει κανείς στήν πόλι, παντού ερήμωσι, βλέπαμε στούς δρόμους στρατιώτες μέ τό όπλο στό χέρι να ζητούν από μάς μιά φέτα ψωμί, ένα κουπάκι νερό καί πανικόβλητοι νά γυρνούν από δρόμο σέ δρόμο. Κι ένα πρωΐ, φθάνει ένα Ελληνικό αεροπλάνο, πάνω στό σταθμό καί βομβαρδίζει. Επέτυχε τόν στόχο του, η βόμβα έπεσε μέσα στό οπλοποιείο καί άρχισε μία εκρηξι φοβερή.
Μέσα σέ λίγα λεπτά ο μισός ουρανός σκέπασε από μαύρα σύννεφα.
Οι τουρκάλες φοβισμένες τρέχανε στά χριστιανικά σπίτια νά κρυφθούν καί λέγανε ότι έρχονται τά ελληνικά στρατεύματα.
Καί εάν δέν είχανε τόν αιώνιο διχασμό τους οι Ελληνες μ’ ένα μπαστούνι θά έμπαιναν στήν Αγκυρα.
Τί έγινε έξαφνα;
Ολα σταμάτησαν, σίγησαν τά κανόνια, ένας ψίθυρος μεταξύ των χριστιανών ακουστηκε,
ΥΠΟΧΩΡΗΣΙΣ …..»
Ανδρονίκη Καρσούλη – Μαστορίδου, Αναμνήσεις από τή χαμένη μου πατρίδα.
…………………………….
Πηγή:
http://users.sch.gr/fstav/1922/1922e.html
Εξουσίας 07.07.2022 ωραία γενέθλια.
Ποιος δεν θα ήθελα τα καλύτερα.
Και όμως αντέξαμε τρία ολόκληρα χρόνια.
Ε τι στο καλό να μην αντέξουμε και ένα επίσης, λέω τώρα αν!!!!!
Λαμβάνει το ρίσκο της σταθερότητας.
Χρεώνεται πολιτικό κόστος, εάν προκύψει.
Μεγάλη του ανησυχία η χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής.
Ξαφνικά θυμάται και έναν Ερντογάν απρόβλεπτο.
Υπευθυνότητα ως προς τα εθνικά οφέλη της χώρας.
Υπεύθυνος των αποφάσεων που λαμβάνει, επωμίζεται το όποιο κόστος, αν προκύψει τελικά.
Για πόσο θα είναι οι τελευταίες μέρες άγνωστο.
Πάντως θέλησε να δώσει η παρουσία του αυτή μια άλλη προσωπικότητα.
Το κατά πόσο εκφράζει προσωπικές επιλογές η κατευθυνόμενες εντολές άλλο θέμα.
Θυμίζει βεβαίως την λαϊκή ρήση ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.