Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεών του στην Τουρκία

Στην απόφαση της ισραηλινής υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας, Orna Barbivai, για επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων του ισραηλινού υπουργείου Οικονομίας και Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη από 1ης Αυγούστου αναφέρεται ο ισραηλινός Τύπος

Καθώς οι δεσμοί Ισραήλ – Τουρκίας βελτιώνονται, το Ισραήλ θα ξανανοίξει το Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεών του στην Τουρκία, σημειώνει το ισραηλινό ΜΜΕ, Israel Hayom. Το Ynet News, επίσης, κάνει αναφορά στο ίδιο θέμα με την επισήμανση ότι οι σχέσεις αναθερμαίνονται.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ισραηλινής υπουργού, η επαναλειτουργία του Γραφείου αποτυπώνει τη δέσμευση του Ισραήλ να εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις του με την Τουρκία. Η ίδια προανήγγειλε την πραγματοποίηση κοινής οικονομικής διάσκεψης, πιθανώς το Φθινόπωρο, της πρώτης που θα γίνει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Βάσει των στοιχείων της Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, η Τουρκία είναι ο τέταρτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την ισραηλινή οικονομία και ο πέμπτος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός το 2021.

Το εμπόριο αγαθών και επιχειρηματικών υπηρεσιών μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ανήλθε το 2021 σε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2020, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό υπέρ των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ (5,7 δισ. δολάρια έναντι 2 δισ. των ισραηλινών εξαγωγών προς την Τουρκία).

Leave a Reply

Your email address will not be published.