Πρόταση της Gazprom να ενταχθεί και το LNG στο σχήμα “ρούβλια για φυσικό αέριο”

Την ένταξη και του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο σχήμα “ρούβλια για φυσικό αέριο”, το οποίο επιβλήθηκε με το διάταγμα Πούτιν τον Μάρτιο, έχει προτείνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η πρόταση του Κίριλ Πόλους, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος LNG της Gazprom, έρχεται μετά την κίνηση της Μόσχας να δεσμεύσει και να ορίσει νέο διαχειριστή στη μονάδα LNG Sakhalin-2, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία η Δύση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δέσμευση του Sakhalin-2 επίλθε βάσει διατάγματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία είχαν ποσοστά συμμετοχής η Shell και οι ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi, οι οποίες συνδυαστικά κατείχαν κάτι λιγότερο από το 50%.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της παγκόσμιας προμήθειας LNG, παρέχοντας 40 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως που προέρχονται κυρίως από το Sakhalin-2 και το Yamal LNG της Novatek, το μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα “ρούβλια για φυσικό αέριο” τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, κατόπιν διατάγματος του Πούτιν, βάσει του οποίου η Ρωσία απαιτεί από χώρες που χαρακτηρίζει ως “μη φιλικές” να πληρώνουν για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ρωσικό νόμισμα.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη αρνήθηκαν να υποκύψουν στην απαίτηση Πούτιν, με αποτέλεσμα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός να σταματήσει την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο.

“Είναι θέμα συντονισμού των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG”, ανέφερε ο Πόλους, προσθέτοντας ότι έχει ανακύψει θέμα ανταγωνισμού σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του φυσικού αερίου που παρέχεται μέσω αγωγών και πωλείται σε ρούβλια και του LNG που φορολογείται σε δολάρια.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με το φυσικό αέριο που εξάγεται μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG κατευθύνεται στην Ασία. Από τις χώρες της Ευρώπης, η Ισπανία είναι αυτή που ξεχωρίζει όσον αφορά τις αγορές ρωσικού LNG.

Πηγή: capital.gr

  1. Τα ανθρωπάκια της παγκοσμιοποίησης χορεύουν στο ρυθμό του Πούτιν, μπροστινός ο Κυριάκος. Όσο για την Ελλάδα, την έριξαν στον καιάδα, μαζί με τους Έλληνες. Καλώς κατά τη γνώμη μου, οι Έλληνες επέλεξαν τον κ. Μητσοτάκη , δεν το έκαναν Αρειανοί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...