Δεξιόστροφη η νέα γαλλική κυβέρνηση

Δούλεψαν όλο το Σαββατοκύριακο Μακρόν και Μπορν για να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση. Ύστερα από εβδομάδες απραξίας, το νέο σύνθημα είναι «ολοταχώς εμπρός».

Το πρωτοφανές για έναν ανασχηματισμό είναι ότι από νωρίς το πρωί τα ονόματα άρχισαν να διαρρέουν ανά δόσεις, ανάλογα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο Μπρούνο Λεμέρ μάλιστα ανακοίνωσε μόνος του ότι παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας.

Η επίσημη ανακοίνωση κυκλοφόρησε κατά τις 11:00 και εκεί είχαμε την έκπληξη να δούμε ότι παρά τις αρνητικές, έως τα τότε πληροφορίες, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραμένει στη θέση της, καθ’ ότι ο χαρακτηρισμός «γυναικολογική βία» δεν υπάρχει στο ποινικό δίκαιο και υπερισχύει επομένως, το τεκμήριο αθωότητας.

Άμεση ανάληψη καθηκόντων

Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί: Εξωτερικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας. Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι εξουσίες του Ζεράρ Νταρμανέν διευρύνονται και περιλαμβάνουν πλέον και τις υπερπόντιες κτήσεις. Από το κόμμα «Ορίζοντες» του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο Κριστόφ Μπεσύ αναλαμβάνει την οικολογική μετάβαση. Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Φρανσουά Μπρον γιατρός από τα επείγοντα, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν γίνεται κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναμφισβήτητα η νέα κυβέρνηση «Μπορν 2» γέρνει προς τα δεξιά όπως και η πρώτη. Να επισημάνουμε όμως κάποιες προσπάθειες εξισορρόπησης με την αριστερά πτέρυγα όπως: με την επιλογή της οικονομολόγου Λωράνς Μποον, (με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή πολιτική και πρώην συμβούλου του Φρανσουά  Ολάντ), ως υφυπουργού Εξωτερικών υπεύθυνη για την Ευρώπη. Επίσης την ανάθεση του υπουργείου Πόλης και Στέγασης στον σοσιαλιστή Ολιβιέ Κλέιν.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...