Συναγερμός στην Πυροσβεστική για μεγάλη φωτιά στο Σχηματάρι – Εκκενώνεται το Δήλεσι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βρυσούλα Σχηματαρίου στη Βοιωτία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας “παρακαλούνται ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της Δ.Ε. Δηλεσίου να ΕΚΚΕΝΩΣΟΥΝ προληπτικά το Δήλεσι”.

Η εντολή προληπτικής εκκένωσης στο Δήλεσι δόθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, η κατάσταση είναι δύσκολη “η φωτιά απλώνεται”.

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για μεγάλη φωτιά στο Σχηματάρι - Εκκενώνεται το Δήλεσι

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 12 το μεσημέρι και άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το “Πυρκαγιά – Ενημέρωση” η φωτιά μαίνεται στα σύνορα Σχηματαρίου και Αυλίδας, έχει κατεύθυνση προς το Δήλεσι και καίγονται ελαιόδεντρα.

Στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο καθώς και 28 Ρουμάνοι δασοπυροσβέστες που βρίσκονται στην χωρά μας από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες οι φλόγες φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε κατοικίες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι πέντε περιφέρειες που βρίσκονται στο “κόκκινο”

Από την Κυριακή υπήρχε προειδοποποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

πιν

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Πηγή: Thetoc.gr, capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.