Αιγαίο και Ελλάδα

Του Πολύκαρπου Αδαμίδη

Τα όσα τραγικά έγιναν τις τελευταίες ημέρες γνωστά για τη λεγόμενη εμπορική ονομασία TurkAegean, συνιστούν άνευ ετέρου μια εξοργιστικά αρνητική υπόθεση για τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντιστρατεύονται κάθε έννοια λογικής και στοιχειώδους υπευθυνότητας και μόνο μελαγχολία προκαλούν για τη σοβαρότητα και επάρκεια ανθρώπων και υπηρεσιών. Σε μια πρώτη και απλή ανάγνωση ακυρώνουν, αυτό που σταθερά πρέπει ως χώρα να επιδιώκουμε  και να εφαρμόζουμε. Την ψύχραιμη δηλαδή αντιμετώπιση και διαχείριση κάθε Τουρκικής πρόκλησης, με την παράλληλη διατήρηση ισχυρής αμυντικής αποτρεπτικής ικανότητας και την αξιοποίηση της θέσης μας στην καρδιά των μεγάλων δυτικών συμμαχιών. Με πρώτη μεταξύ αυτών την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται ότι δεν κάνουμε. Εύλογο είναι να αναρωτηθούμε και μαζί με εμάς και οι φίλοι μας, με πόση σοβαρότητα θα αντιμετωπίσει κανείς τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες μας για επαγρύπνηση στα διεθνή φόρα και ανάδειξη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τη στιγμή που δίκην περιπάτου καταφέρνει με Ευρωπαϊκή μάλιστα σφραγίδα να οικειοποιηθεί ένα όνομα. Και να εξαγνιστεί για τις πειρατικές πρακτικές της. Θα πιστέψουν και οι ίδιοι πως ορισμένοι στόχοι, είναι πολύ πιο εύκολα επιτεύξιμοι. Ακόμα και χωρίς τη χρήση όπλων και κάθε είδους σκαφών.

Σε πρώτη ανάγνωση η απόφαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας είναι διάτρητη. Δεν έπρεπε να είχε ποτέ κατακυρωθεί με τον απλό οίκοθεν έλεγχο το όνομα στους Τούρκος. Στοιχειώδεις γνώσεις ή ελάχιστη επιμόρφωση ως προς τη διακριτική λειτουργία επωνυμιών και σημάτων, καθώς και της δεκτικότητας εμπορικής κατακύρωσης και προστασίας τους, θα απέτρεπε τα όσα εξωφρενικά βιώνουμε. Με το ίδιο σκεπτικό το όνομα της Αδριατικής θα μπορεί να κατακυρωθεί σε οποιαδήποτε από τις χώρες έχουν πρόσβαση σε αυτή, εάν δεν υπάρξει κατά το σκεπτικό των ιθυνόντων ένσταση. Ωσάν να μπορεί να ιδιοποιηθεί το όνομα οιαδήποτε εκ των χωρών αυτών, τη στιγμή κατά την οποία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός μη δεκτικός εμπορικής κατακύρωσης με εθνοτικά μάλιστα στοιχεία.  Σε δεύτερο χρόνο και απλή νομική αποτίμηση, είναι αδιανόητο να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εν λόγω κατακύρωση είναι παραπλανητική και εμπεριέχει τον εγγενή κίνδυνο εξαπάτησης των επισκεπτών. Οι επισκέπτες κατά κανόνα έχουν συνυφασμένο το Αιγαίο με τα Ελληνικά νησιά του και όχι τα μικρασιατικά παράλια. Εύλογος είναι ο κίνδυνος, μέσα από μια καθαρά θεώρηση προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού και του καταναλωτή, ότι θα κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς αντί αυτών, για τους οποίους έχουν κάνει το σχεδιασμό τους και καταβάλει τις οικονομίες τους. Είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλο ότι δημιουργείται σύγχυση σε κάθε τρίτο ως προς το τι αφορά πλέον ο όρος Aegean και τι ο όρος TurkAegean. Σε επίπεδο δράσης πρέπει άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αναθεώρηση αυτού του ίδιου του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού που έκανε αποδεκτή την αίτηση. Και να ενεργήσουμε, μέσα από την αναθεώρηση αυτή,  για την άμεση κατάργηση της διάτρητης απόφασης. Τίποτα λιγότερο.

Σε επίπεδο ευθυνών, διοικητικών και άλλων, η διαπίστωση περί ανεπάρκειας προσώπων, αλλά και διαδικασιών, είναι σταθερά και πικρά πλέον επαναλαμβανόμενη. Οι θέσεις αντιπροσώπων σε διεθνείς οργανισμούς, τόσο σε περιοδική όσο και σε μακροχρόνια βάση, δεν είναι ευκαιρία βολέματος των κάθε λογής ημετέρων και των ΄προσωπικών αδυναμιών’. Οι συνέπειες μπορεί να είναι και στην προκείμενη περίπτωση είναι, τραγικές για τους πολλούς. Με τέτοιου είδους αστειάκια ξεκίνησε και το Σκοπιανό, για να καταλήξουμε δεκαετίες αργότερα να μιλούμε για δικαιολογημένες προσδοκίες και παγιωθείσες καταστάσεις που αφορούν και την άλλη πλευρά. Μόνο αποστροφή από την άλλη προκαλούν οι φτηνές δικαιολογίες για μη ύπαρξη ειδικών οδηγιών. Λες και χρειάζεται κανείς σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού για να πράξει το καθήκον του. Δε λείπουν σε μια τέτοια περίπτωση οι οδηγίες, αλλά η παιδεία και το φιλότιμο. Κατά τα άλλα ο βασιλιάς Αιγέας, ευτυχώς έφυγε νωρίς. Δεν πρόλαβε να δει τη σκύλευση του ονόματός του από τη μωρία των δήθεν υπερασπιστών του.

 1. Μητσοτάκης πρωθυπουργός και ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, είναι έννοιες ασύμβατες.

 2. Η δήλωση της δεδομένης χώρας στο συμμαχικό παράγοντα, ακυρώνει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Μάλλον τον χαρακτηρισμό μας ως προτεκτοράτο επιβεβαιώνει. Από την άλλη η μη δεδομένη γείτονα Τουρκία διαπραγματεύται τα πάντα και τα παίρνει σχεδόν όλα.
  Ο συμμαχικός παράγοντας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, επιδιώκει την συνδιαχείριση του Αιγαίου για την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της ευρύτερης περιοχής.
  Στα πλαίσια αυτού του στόχου ασκούνται πιέσεις (Ελλάδα) και δίνονται υποσχέσεις(Τουρκία).
  Εξάλλου όλες οι κατά καιρούς δηλώσεις τους, έχουν συγκεκριμένο μοτίβο. “Βρες τε τα” Η ανάγνωση αυτής της προτροπής παραπέμπει σε παραχωρήσεις του αμυνόμενου προς τον επιτιθέμενο.
  Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η υπόθεση TurkAegean είναι αβλεψία η ανικανότητα.
  Το πιθανότερο είναι να αποτελεί μέρος κλιμακωτού σχεδίου προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο.
  Σε αυτή δε την εκδοχή συνηγορούν και οι απαξιωτικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Μητσοτάκη για τα όσα κατ’ αυτόν συμφωνήθηκαν κατά την μεταξύ τους συνάντηση που προηγήθηκε της παρουσίας του Μητοτάκη στο Αμερικάνικο Κογκρέσο.
  Σημειωτέον ότι στις προκλήσεις και τους υπαινιγμούς του Ερντογάν για αθέτηση των συμφωνηθέντων ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα.
  H δε συνέχεια κάποια στιγμή που θα έχουν ωριμάσει τα πράγματα, μπορεί να ενέχει και θερμό επεισόδιο επιπέδου Ιμίων ή και θερμότερου, για να ‘προστρέξουν μετά οι προτέκτορες ως διαμεσολαβητές και να τους πούμε κι ευχαριστώ όπως τότε που τα Ίμια έγιναν γκρίζα περιοχή.
  Είθε να έχω λάθος.

 3. ..τον λογότυπο TurkStream γιατί τον ανεχθηκαμε;?…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Μεγάλες αναταράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ ζητούν την κεφαλή του κ. Ανδρουλάκη επί πίνακι...

«Μικροχαρές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας…»*

Ο γκουρού του ποδοσφαιρικού στοιχήματος στην Ελλάδα ήταν ο πρόωρα προδομένος από την καρδιά του Γιώργος Παρασκευάς. Ένα οξυδερκές...

Εκλογικός απολογισμός

Αρκετές μέρες πλέον μετά τις εκλογές θα γίνει μια προσπάθεια για έναν σύντομο εκλογικό απολογισμό. Όσον αφορά τις προβλέψεις...

Σταυρόλεξα που σταυρώνουν…

Είναι γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν. Αυτό βέβαια αν παραδοθούν στη μοίρα τους...