Welt: Γιατί είναι κρίσιμη η 11η Ιουλίου για την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία

Η γερμανική κυβέρνηση συνιστά στις επιχειρήσεις να αγοράζουν εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης πριν από το χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild. Το σενάριο της έλλειψης φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο αληθινό, μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 11η Ιουλίου. Τότε οι Γερμανοί θα μάθουν περισσότερα για τους υπολογισμούς του Πούτιν. 

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση συνιστά στις επιχειρήσεις να αγοράσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης ως προληπτικό μέτρο κατά της κλιμάκωσης της έλλειψης φυσικού αερίου. Οι γεννήτριες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να αμβλύνουν πιθανές διακοπές ρεύματος, ανέφερε εκ των προτέρων η εφημερίδα “Bild”, επικαλούμενη απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Patrick Graichen (Πράσινοι) προς τον βουλευτή του CSU Stephan Pilsinger. Η εφημερίδα παραθέτει μια επιστολή του Graichen, στην οποία αναφέρεται ότι “συνιστάται ιδίως στους φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών να είναι εξοπλισμένοι με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης”. Ο λόγος, λέει, είναι ότι δεν υπάρχει ακολουθία τερματισμού λειτουργίας σε περίπτωση κρίσης.

“Σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων (…) αναλαμβάνει τη λειτουργία του ομοσπονδιακού διανομέα φορτίου. Στη συνέχεια, είναι υπεύθυνη για τη διανομή του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας σε στενό συντονισμό με τους διαχειριστές του δικτύου”, γράφει ο Graichen. Συνιστά ότι οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να έχουν χρόνο γεφύρωσης 72 ωρών, αναφέρει η “Bild”.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Κλάους Μίλερ, δηλώνει ότι φοβάται την πλήρη απώλεια των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου – και απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να εξοικονομήσει ενέργεια. Το ερώτημα είναι αν η επικείμενη τακτική συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 “θα μετατραπεί σε μια μεγαλύτερης διάρκειας πολιτική συντήρηση”, δήλωσε ο Müller στις εφημερίδες της Funke-Mediengruppe.

Εάν η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία “έχει κίνητρο να μειωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να μιλήσουμε πιο σοβαρά για εξοικονόμηση”. Οι δώδεκα εβδομάδες μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης πρέπει να αξιοποιηθούν για την προετοιμασία, είπε.

Η Müller κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων να ελέγξουν γρήγορα και να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τους λέβητες συμπύκνωσης αερίου και τα θερμαντικά σώματα. “Η συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 10% έως 15%”, είπε. “Πρέπει να γίνει τώρα, όχι το φθινόπωρο”.

Για να ξεπεραστούν οι συμφορήσεις στους διορισμούς των τεχνιτών, προέτρεψε όλους τους τεχνίτες να επικεντρωθούν στα συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Επιπλέον, είπε, οι οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν από τώρα για το “αν η συνήθης θερμοκρασία πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε κάθε δωμάτιο το χειμώνα – ή αν μπορεί να είναι λίγο πιο κρύα σε ορισμένα δωμάτια”.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε καταστήσει σαφές την Πέμπτη ότι φοβόταν την πλήρη έλλειψη παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Υπάρχει απειλή “αποκλεισμού του Nord Stream 1 στο σύνολό του” από τις 11 Ιουλίου, δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να γίνει πραγματικά προβληματικό το χειμώνα. Η προμήθεια φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι εγγυημένη, είπε. Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του Nord Stream, οι οποίες συνήθως διαρκούν δέκα ημέρες, αρχίζουν στις 11 Ιουλίου. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Ρωσία δεν θα ανοίξει ξανά τη βρύση του φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση.

Σύμφωνα με τον Müller, σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα είναι ιδιαίτερα προστατευμένα, όπως και τα νοσοκομεία ή τα γηροκομεία. “Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε να μείνουν τα ιδιωτικά νοικοκυριά χωρίς φυσικό αέριο”, είπε. “Μάθαμε από την κρίση της Κορόνα ότι δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι μπορούμε να τις τηρήσουμε”.

Ωστόσο, όπως είπε, ο οργανισμός δικτύου “δεν βλέπει ένα σενάριο στο οποίο δεν θα υπάρχει καθόλου αέριο που να έρχεται στη Γερμανία”. Εάν οι βιομηχανικές δραστηριότητες έπρεπε να αποσυνδεθούν από την παροχή φυσικού αερίου, “καθοδηγούμαστε από την επιχειρηματική ζημία, την οικονομική ζημία, τις κοινωνικές συνέπειες και επίσης από τις τεχνικές απαιτήσεις της λειτουργίας του δικτύου φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Müller.

Εν τω μεταξύ, η νορβηγική κυβέρνηση αναμένει ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύσει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο το αργότερο από το 2024. “Οι εταιρείες εξετάζουν τώρα σχέδια για να μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειές τους σε φυσικό αέριο από το 2024 και το 2025”, δήλωσε ο Terje Aasland, υπουργός πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας, στην Wirtschaftswoche. “Η κρίση στον ενεργειακό τομέα θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επένδυση σε νέα παραγωγική ικανότητα φυσικού αερίου”. Οι εταιρείες της Νορβηγίας δεν έχουν ποτέ εξάγουν τόσο πολύ φυσικό αέριο από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα όσο τώρα, είπε. “Υποστηρίζουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας να μπορέσουν να εμπορεύονται ανεξάρτητα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό”.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Omid Nouripour θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει την άνοδο των τιμών με περαιτέρω μέτρα ανακούφισης των πολιτών. “Ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα, το κόστος θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί απότομα. Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε και για την ανακούφιση”, λέει ο Nouripour στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ο κατασκευαστής καταναλωτικών αγαθών Henkel εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει προσωρινά περισσότερα γραφεία στο σπίτι για να εξοικονομήσει αέριο. “Θα μπορούσαμε τότε να μειώσουμε σημαντικά τη θερμοκρασία στα γραφεία, ενώ οι υπάλληλοί μας θα μπορούσαν να θερμαίνουν τα σπίτια τους στον κανονικό βαθμό”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Henkel Carsten Knobel στην εφημερίδα “Rheinische Post”.

Επιπλέον, η εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα και πετρέλαιο στο δικό της εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Ντίσελντορφ, το οποίο σήμερα λειτουργεί κυρίως με φυσικό αέριο. “Σε σύγκριση με τη σημερινή λειτουργία, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο διευθυντής. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.

Ενόψει των προκλήσεων της ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα, ο Knobel δήλωσε: “Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο μέχρι το χειμώνα, ώστε να γεμίσουν επαρκώς οι αποθήκες.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προειδοποιούν για σοβαρές αναταράξεις


Σύμφωνα με τον διευθυντή, η Henkel θέλει να περικόψει περίπου 300 θέσεις εργασίας – περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού – στη Γερμανία έως το τέλος του 2023 στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής του τμήματος καταναλωτικών αγαθών. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα προσπαθήσει να αποφύγει τις υποχρεωτικές απολύσεις. Παγκοσμίως, η συγχώνευση των τμημάτων απορρυπαντικών και προσωπικής φροντίδας αναμένεται να καταργήσει περίπου 2000 θέσεις εργασίας.


Ενόψει των αναταράξεων στην Uniper, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU) προειδοποίησε για αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι “καλό και σωστό” ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δράσει όσον αφορά την ενεργειακή εταιρεία Uniper, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VKU Ingbert Liebing στην εφημερίδα “Rheinische Post”. “Αυτό που πρέπει τώρα να ακολουθήσει επειγόντως είναι η προσαρμογή του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια με καλύτερα μέσα για την αναχαίτιση του σπιράλ των τιμών και τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού”, τόνισε ο Liebing.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η άμεση μετακύλιση του αυξημένου κόστους προμηθειών στους πελάτες. Από τη μία πλευρά, αυτή η μετακύλιση των τιμών δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δήλωσε ο Liebing. “Από την άλλη, πολλοί πελάτες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις υψηλότερες τιμές. Αυτό, με τη σειρά του, θα έθετε επίσης πολλές από τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι υγιείς, σε δυσκολίες ρευστότητας και, στη χειρότερη περίπτωση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της VKU.


“Εάν μια κρίσιμη μάζα δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κατέρρεε, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαοτικές συνθήκες στην αγορά ενέργειας, οι οποίες θα έθεταν σίγουρα σε κίνδυνο ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία και θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού ουσιαστικά από την αρχή”.

Ο επικεφαλής του Ifo ζητά εισαγωγικούς δασμούς στη ρωσική ενέργεια είπε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριζε εταιρείες όπως η Uniper στο στάδιο της εισαγωγής. “Όσο νωρίτερα και όσο πιο ψηλά στην αλυσίδα αξίας παρεμβαίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την ενεργειακή βιομηχανία και τους πελάτες”. Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικοί προμηθευτές ενέργειας πρέπει επίσης να προστατεύονται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές αντί να ελπίζουν απλώς ότι θα μετακυλήσουν τις τιμές στους πελάτες, συνέχισε ο Liebing.

Ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, τάχθηκε υπέρ των εισαγωγικών δασμών στις προμήθειες με στόχο τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας. Ο οικονομολόγος δήλωσε στη “Neue Osnabrücker Zeitung”: “Οι εισαγωγικοί δασμοί έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των μέτρων μποϊκοτάζ. Μέρος των εσόδων που εισρέουν σήμερα στη Ρωσία θα μπορούσε να αποκοπεί μαζί τους”.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του φυσικού αερίου, ωστόσο, οι πολιτικοί φαίνεται να φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει σε μια τιμολόγηση με τον άμεσο τερματισμό των παραδόσεων φυσικού αερίου. Το αν ο φόβος αυτός είναι δικαιολογημένος είναι, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, “άλλο θέμα”.

Από την άλλη πλευρά, ο οικονομολόγος επικρίνει την επιβολή ανώτατης τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, όπως την έθεσε στη συζήτηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. “Το επιχείρημα κατά ενός τέτοιου μέτρου είναι ότι το πετρέλαιο θα παραδίδεται τότε κυρίως στις χώρες που δεν συμμετέχουν και προσφέρουν περισσότερα. Επομένως, είναι σημαντικό να συμμετέχουν αρκετές χώρες και να μην αποχωρήσει καμία. Τότε ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αναδιανείμει το εισόδημα από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες υπέρ των καθαρών εισαγωγέων”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είχε ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής της G7 με ένα σχέδιο για ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. Οι χώρες της G7 θέλουν τώρα να εξετάσουν λεπτομερέστερα έναν τέτοιο μηχανισμό και να εξετάσουν επίσης τις δυνατότητες για ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επιβολής εισαγωγικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Θα ήταν προτιμότερο από ένα ανώτατο όριο τιμών.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...