Γερμανικά ΜΜΕ – Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πανηγυρίζει ο Ερντογάν – Κακή η εικόνα του ΝΑΤΟ

«Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Κοινότητα αξιών με αντιφάσεις». Αυτός είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου, ARD-tagesschau.de, το οποίο υπογραμμίζει: «Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε και για να υπερασπιστεί κοινές φιλελεύθερες αξίες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο δεν έδωσε καλή εικόνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, όπως καταδεικνύει και η συμφωνία με την Τουρκία»

Πανηγυρίζει ο Ερντογάν με τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Μαδρίτη, σημειώνει η ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου, ARD-tagesschau.de. Βέβαια, αυτό δεν το… είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια» ως προς τους Κούρδους «τρομοκράτες» (!).

Από όλους θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι τέτοιο, και ιδιαίτερα από τον σκληρό φιλο-τουρκικό πυρήνα της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, όπως τον γενικό γραμματέα του, Γενς Στόλτεμπεργκ, αλλά όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θέλω να πω ανοιχτά ότι η Τουρκία έχει κάποια εύλογα δίκαια όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας η οποία εκπορεύεται από κουρδικές οργανώσεις», είπε. Και πρόσθεσε: «Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα η Τουρκία από τέτοιες τρομοκρατικές δράσεις. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν έχουμε καμία δυσκολία να το αναγνωρίσουμε».

Μητσοτάκης: Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν προς Ερντογάν για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο

Κατά Πούτιν, υπέρ Ερντογάν

Ταυτόχρονα, το ARD υπογραμμίζει ότι οι παραχωρήσεις του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία αποτελούν πλήγμα στην εικόνα του Οργανισμού. Πόσο μάλλον, αφού φαίνεται ότι ακολουθεί την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που ως «κοινότητα αξιών του φιλελευθερισμού» που θέλει να χαρακτηρίζεται, καταγγέλλει τον Πούτιν, εκχωρεί στον Ερντογάν ό,τι ζητήσει.

Το ARD, μάλιστα, επισημαίνει ότι, «όταν η Διπλωματία σηκώνει τα χέρια ψηλά τη στιγμή που ο επιτιθέμενος Πούτιν στέλνει τα τανκς του και βομβαρδίζει ολόκληρες πόλεις, η Δύση δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την αποτροπή».

Ωστόσο, προσθέτει, «το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε ως κοινότητα αξιών, δεν έδωσε καλή εικόνα στη Μαδρίτη. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος καταπατά τις φιλελεύθερες αξίες στο εσωτερικό, φιμώνει τους δημοσιογράφους και χαρακτηρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους ως τρομοκράτες, πανηγυρίζει έναν μεγάλο θρίαμβο στη Σύνοδο Κορυφής».

Εξευτελισμός

Το ARD, μάλιστα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι το τριμερές μνημόνιο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας αποτελεί ένα εξευτελισμό για το ίδιο το ΝΑΤΟ, το οποίο θέλει να εμφανίζεται σαν «κοινότητα αξιών» και για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Ενάντια στη δεδηλωμένη βούληση και των 29 συμμάχων, ένας αυταρχικός ηγέτης ήταν σε θέση να εμποδίσει δύο άψογες Δημοκρατίες της Σκανδιναβίας να γίνουν μέλη της κοινότητας αξιών του ΝΑΤΟ», τονίζει στο κείμενό του το ARD.

Ενθαρρύνουν τον Ερντογάν

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Η συμφωνία, η οποία γιορτάστηκε στη Μαδρίτη ως σημαντική πρόοδος, αναμένεται να ενθαρρύνει τον Ερντογάν να προβεί σε περαιτέρω εκβιαστικές ενέργειες».

Να σημειωθεί ότι εξαρχής το Antinews είχε επισημάνει τα αυτονόητα. Αφενός ότι πρόκειται για έναν εξευτελισμό των ΝΑΤΟ, Σουηδίας, Φινλανδίας, αφετέρου ότι οι πρωτοβουλίες Στόλτεμπεργκ και άλλων κύκλων στο ΝΑΤΟ για κατευνασμό της Τουρκίας ανοίγουν τον δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα.

Βαριά ήττα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Περί άλλα τυρβάζει η Αθήνα

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου έβλεπε «αναδίπλωση» της Τουρκίας στη Σύνοδο της Μαδρίτης, στην προσπάθειά της να μετριάσει τα κέρδη Ερντογάν τόσο σε βάρος των Κούρδων, όσο και σε βάρος της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές: Η συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας, Άγκυρας συνιστά αναδίπλωση της Τουρκίας και ενισχύει τον ευρωπαϊκό βραχίονα στο ΝΑΤΟ

«Την ώρα της πιο επικίνδυνης εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεσης με τη Ρωσία -παρατηρεί το ARD- ο Τούρκος πρόεδρος μπλόκαρε τη Διεύρυνση προς τον Βορρά μόνο και μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ ως κοινότητα αξιών. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολο για έναν διαβόητο ταραξία το να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο».

Ταυτόχρονα το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενο στη δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, αλλά και στην αμερικανική θέση για διάθεση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία, παρατηρεί:

«Πολλοί εταίροι στο ΝΑΤΟ εξοργίστηκαν διότι ο Ερντογάν προετοίμασε, χωρίς τη συναίνεσή τους, έναν δικό του πόλεμο, εισβάλλοντας στη Συρία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Έτσι, στη συνέχεια ακύρωσαν τις παραδόσεις όπλων προς την Άγκυρα. Όμως, και σε αυτό το θέμα ο Ερντογάν κατήγαγε έναν θρίαμβο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία (σ.σ. Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, υπό την ενορχήστρωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ), ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας. Αυτό δεν συνέβαινε εδώ και πολύ καιρό».

Οι «τρομοκράτες»

Τώρα, συνεχίζει το ARD, ο Ερντογάν «εξασφάλισε, γραπτώς μάλιστα, τη δυνατότητα να ζητά υποστήριξη στη μάχη του ενάντια στις στρατιωτικές κουρδικές οργανώσεις. Στην περίπτωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο είναι απαγορευμένο και στην Ευρώπη, αυτό μάλλον δικαιολογείται».

Ωστόσο, συνεχίζει, ο Ερντογάν δεν στοχοποιεί μόνο το ΡΚΚ, αλλά «όλους τους Κούρδους. Κυρίως αυτούς που έχουν λάβει άσυλο στη Σουηδία. Θα απαιτήσει την έκδοσή τους ή την απέλασή τους. Οι λίστες προετοιμάζονται ήδη».

Επικίνδυνη για το ΝΑΤΟ

Και προσθέτει το ARD: «Η προσπάθεια του Ερντογάν να κινητοποιήσει τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ εναντίον των Κούρδων στη Συρία και εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής, YPG, είναι ιδιαίτερα κυνική, αλλά και επικίνδυνη για το ΝΑΤΟ. Αυτές ακριβώς οι ομάδες -για λογαριασμό της Δύσης και υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- έκαναν τη «βρώμικη» δουλειά στη Συρία στην αιματηρή μάχη κατά των ισλαμιστών (σ.σ. τζιχανιστών)».

Να σημειωθεί ότι με το YPG, στο οποίο είναι ενταγμένες και δυνάμεις του PKK, συνεργάζονται στενά τόσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όσο και άλλες Δυτικές χώρες. Αντίθετη με τη δράση του YPG είναι η Ρωσία, η οποία αποτελεί τον βασικό στυλοβάτη του Άσσαντ. Η στάση της, πάντως, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους κόλπους του κουρδικού κινήματος. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως, παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα της στους Κούρδους, οι οποίοι συχνά την επισκέπτονται στο πλαίσιο παρασκηνιακών διεργασιών και επίσημων συναντήσεων.

«Πουλάνε» τους Κούρδους

Προ ετών, επί προεδρίας Τραμπ, η Ουάσιγκτον πούλησε ανοικτά τους Κούρδους της Συρίας, κατόπιν «τηλεφωνημάτων» του Τραμπ με τον Ερντογάν. Ο πρώτος, άλλωστε, όπως δημόσια έχει δηλώσει, έτρεφε ιδιαίτερη προσωπική συμπάθεια για τον Ερντογάν.

Τότε, οι Δημοκρατικοί είχαν αντιδράσει έντονα και κατήγγειλαν τον Τραμπ. Στη συνέχεια, όταν αναδείχτηκε πρόεδρος ο Τ.Μπάιντεν, έδωσαν νέες υποσχέσεις υποστήριξης προς τους Κούρδους. Τώρα, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν το πάνω χέρι στο ΝΑΤΟ, αδειάζουν για μια ακόμη φορά τους Κούρδους. «Δημοκρατικά», όμως. Τώρα δεν το κάνει ο «ακροδεξιός, φίλος του Πούτιν», Τραμπ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η συνεργασία τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ με το κουρδικό στοιχείο (και με το ΡΚΚ που είναι η κύρια δύναμη του κουρδικού ένοπλου κινήματος) ξεκίνησε εμφανώς ήδη από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003 και συνεχίζεται έως σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή.

Κι αυτό, παρ’ ότι το ΡΚΚ είναι ακόμα ενταγμένο στις μαύρες λίστες της τρομοκρατίας των ΗΠΑ και των Δυτικών χωρών. Επιχείρημα, πάνω στο οποίο «πατάει» η Τουρκία. Αυτή τη φορά, όμως, η Άγκυρα πέτυχε κάτι επιπλέον. Να παραδεχτεί η Δύση ότι και οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) είναι «τρομοκράτες».

Ουσιαστικά, η Άγκυρα θεωρεί όλους τους Κούρδους τρομοκράτες. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και το αριστερό – φιλοκουρδικό «κόμμα των λαών», HDP, παρ’ ότι έχει αυξημένη δύναμη στην τουρκική Βουλή, υφίσταται διώξεις και ανοικτή καταστολή, ενώ ο πρόεδρός του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι στη φυλακή εδώ και χρόνια.

Η σουηδική περίπτωση

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, ειδικά η Σουηδία, η πρωθυπουργός της οποίας στηρίζεται -και- στις ψήφους της κουρδικής Διασποράς που υφίσταται στη χώρα εδώ και μισό αιώνα, τελικώς δεν θα κάνει τα χατίρια της Άγκυρας. Ως γνωστόν, η τελευταία ήδη άρχισε να ζητάει εκδόσεις Κούρδων ακτιβιστών στην Τουρκία, ακόμα και βουλευτίνας κουρδικής καταγωγής.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η Σουηδία προέβη σε αυτή την υποχώρηση, κατόπιν επιμονής της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, ως μια τακτική κίνηση, προκειμένου να «εξευμενιστεί» δημόσια ο Ερντογάν και να άρει το βέτο. Γι’ αυτό, από τη μεριά τους αξιωματούχοι της Άγκυρας δηλώνουν ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί με προσοχή την εφαρμογή του μνημονίου. Στο μεταξύ, Σουηδία και Φινλανδία θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά, βέβαια, μένει να φανούν. Το βέβαιον είναι ότι ο Ερντογάν έχει στα χέρια του μια γραπτή δέσμευση των δύο σκανδιναβικών χωρών που -το κυριότερο- διαμορφώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας, με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.

Αυτό αποτελεί ήδη ένα «κεκτημένο» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο, είτε για νέες εισβολές στη Συρία, είτε ακόμα και κατά της Ελλάδας, την οποία, εκτός των άλλων, κατηγορεί ότι υποθάλπει «τρομοκράτες». Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που, με το πράσινο φως ελληνικών κυβερνήσεων, είχαν παραδοθεί στην Τουρκία Κούρδοι και Τούρκοι που χαρακτηρίζονταν από την Άγκυρα ως «τρομοκράτες».

  1. Και μια αλλη παραμετρος
    Ο προεδρος κ. Ερντογαν
    Εκτος των ανταλλαγματων που πετυχε* παιζοντας με επιτυχια διπλωματικο ποκερ στην συνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδριτη

    Αν εχω διαβασει σωστα ενα μερος του ψυχογραφηματος της πολιτικης προσωπικοτητας του
    Θα πρεπει να αισθανεται πολυ ικανοποιημενος…
    Γιατι…
    Καταφερε κατα τη γνωμη του κατι πολυ σημαντικοτερο
    Να γινει το κεντρικο προσωπο της συνοδου
    Κατι που του επιτρεπει
    Να προωθησει τις ιδεες του για νεοοθωμανικο παντουρκισμο, με την αναδειξη του σε ηγετικη φυσιογνωμια στους πληθυσμους του Τουρανικου τοξου…
    Το πως θα αντιδρασει η Ρωσια που την Αφορα Αμεσα, μενει να φανει……

    * Κατα ποιο τροπο και σε ποιο βαθμο θα εφαρμοστουν στην πραξη, ειναι αλλο ερωτημα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...