“Οδηγίες” Ερντογάν προς… Έλληνες ψηφοφόρους: “Δώστε μήνυμα στους κυβερνώντες”

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού μετά την επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη και την αναφορά ότι η Τουρκία δεν θα πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά “η Αθήνα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της”, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε… παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας δίνοντας “οδηγίες” στους Έλληνες ψηφοφόρους για τις κάλπες.

Επί της ουσίας, ο Ερντογάν κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, λέγοντας: “Ο γείτονας μας στο Αιγαίο, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι’ αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό”. 

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία” ότι η Άγκυρα “θα προστατεύσει τα δυτικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα” της, “χωρίς να κάνει την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάνοντας πλήρη χρήση αυτών των δικαιωμάτων” που απορρέουν, όπως είπε, από διεθνείς συμφωνίες.

“Συνιστούμε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εκφοβίσει –αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας συγκρούσεις με διάλογο και διαπραγμάτευση– να πάρει μαθήματα από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και από τα γεγονότα που έγιναν πριν από έναν αιώνα”, πρόσθεσε ο Ερντογάν 

Όπως υποστήριξε, “είναι γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο δεν βρίσκεται σε θέση αντίστοιχη σε εμάς πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει μια θέση όπως της αξίζει στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας”.

“Δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα”

Διπλή επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Τ. Ερντογάν τόσο στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και μετά την προσευχή της Παρασκευής. 

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της” και συνέχισε λέγοντας ότι “εάν πρόκειται να ζήσουμε ειρηνικά ως γείτονες, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές σε πολύ λίγο χρόνο. Αν το κάνετε αυτό η αεροπορία μου θα δώσει την κατάλληλη απάντηση. Αν συνεχίσετε αυτό, οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Αλλιώς, ο λαός μας θα ρωτήσει που είναι η αεροπορία μας”.

Σε άλλο σημείο ο Τ. Ερντογάν ανέφερε: “ας πούμε εδώ ότι ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε κάπως ότι έχουμε δίκιο, πολλοί όμως ηγέτες προσπάθησαν να μας κάνουν να μονιάσουμε, αλλά εμείς είπαμε ότι δεν το εξετάζουμε αυτό προς το παρόν. Εάν είναι αναγκαίο θα εξετάσουμε τις συνθήκες και θα αξιολογήσουμε την κατάσταση ανάλογα”.

Νωρίτερα, επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για μια ακόμα φορά την άρνησή του να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε, αν δεν συμμορφωθεί”.

Γ. Οικονόμου: Οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει

“Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα” ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι “οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους” και κατέληξε:

“Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο”.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.