Βαριά ήττα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Μπορεί φαινομενικά το κύριο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη να ήταν η άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στον Οργανισμό, προφανώς έναντι ανταλλαγμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ότι πρέπει «να γίνονται σεβαστές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της», αποτελεί άμεσο πλήγμα στην Ελλάδα

Βαριά ήττα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αποτελούν οι πρωτοφανείς εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εκεί, υπό ΝΑΤΟϊκή σκηνοθεσία και την εποπτεία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος διαχρονικά κάνει πλάτες στην Τουρκία, αναγνωρίστηκαν οι «ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της». Κάτι που έχει να κάνει άμεσα με τα ελληνο-τουρκικά, δεδομένου ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία «ανησυχεί για την ασφάλειά της», επειδή, όπως συχνά αναφέρουν παράγοντες στην Άγκυρα, η Ελλάδα απειλεί (!) και προβοκάρει την Τουρκία.

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν οι Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά αποτελεί «συνθηκολόγηση» των δύο χωρών και υποταγή τους στις επιθυμίες της Άγκυρας.

Πέραν αυτού, όμως, το χειρότερο είναι ότι αυτό το μνημόνιο υπεγράφη υπό τις πιέσεις της ίδιας της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και υπό τον συντονισμό και εποπτεία του Γενς Στόλτεμπεργκ. Κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα κατάφερε να εξασφαλίσει, όχι απλά μια τριμερή συμφωνία, αλλά ένα κείμενο, το οποίο στο εξής θα επικαλείται διαρκώς εντός του ΝΑΤΟ, προκειμένου να στριμώχνει όποιον την «ενοχλεί», όπως την Ελλάδα, αλλά και να ισχυροποιεί τη θέση της εντός του Οργανισμού.

Επικίνδυνο κείμενο

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο κείμενο που βάλλει ευθέως κατά της Ελλάδας. Πόσο μάλλον, αφού με τις ευχές του ΝΑΤΟ, όπου ως γνωστόν το πάνω χέρι έχουν οι ΗΠΑ, δεσμεύονται οι δύο σκανδιναβικές χώρες, που είναι και κράτη-μέλη της ΕΕ, να ακολουθούν μια τέτοια πολιτική, η οποία θα σέβεται «τις ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας.

Να σημειωθεί, όμως, ότι οι «ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας, έτσι όπως η ίδια τις παρουσιάζει, και τώρα πλέον υϊοθετείται εμμέσως πλην σαφώς από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αφορούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την Κύπρο.

Το κείμενο αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την Ελλάδα. Ωστόσο, ουδείς Έλληνας παράγων άρθρωσε την παραμικρή αντίθεση και πολύ περισσότερο επιχείρησε στη Σύνοδο Κορυφής και πριν να το μπλοκάρει. Κάτι, βέβαια, αναμενόμενο από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε μια τόσο σοβαρή Σύνοδο, με το «σκεπτικό» που είχε εκφράσει πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας πως «αυτή η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να μιλάει κανείς κατά της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ» (!).

Αποδεικνύεται ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι εξίσου επικίνδυνη. Διότι, παρά τους ισχυρισμούς της περί απομονωμένου Ερντογάν, στη Σύνοδο αποδείχτηκε το αντίθετο. Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση καλλιεργεί την εντύπωση ότι η ασφάλεια της χώρας είναι εγγυημένη από τις μεγάλες δυνάμεις και ειδικά από τις ΗΠΑ. Και αυτό αποδεικνύεται τώρα ότι είναι ένα εξίσου επικίνδυνο λάθος.

Συνθηκολόγηση – υποταγή

Όλο το σκηνικό που στήθηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης είχε να κάνει με το χάιδεμα της Τουρκίας. Με το μόνιμο «σκεπτικό», βέβαια, της Δύσης ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει στους κόλπους της Δύσης και όχι να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν.

Η Τουρκία είναι «πονοκέφαλος» που, όμως, θα τον ανεχθεί το ΝΑΤΟ

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΝΑΤΟ ακολουθεί αυτή την πρακτική. Ακόμα και το 2020, οπότε ο τουρκικός πολεμικός στόλος που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, προέβαινε σε πρωτοφανείς προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ κρατούσε ίσες αποστάσεις. Η, δε, EE συστηματικά απέφευγε να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Τότε, το πρόσχημα ήταν ότι η Τουρκία ήταν το κύριο ανάχωμα για το Μεταναστευτικό, και βέβαια ότι ήταν ο δεύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που λίγο πριν η Άγκυρα προσπαθούσε να σπάσει τα σύνορα στον Έβρο, κατευθύνοντας σε αυτά στρατιές απελπισμένων ανθρώπων. Τώρα, το επιχείρημα για την στήριξη της Τουρκίας είναι ο … Πούτιν.

Η προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας εκ μέρους της Δύσης γίνεται εμφανής και από τη συνάντηση του Μπαϊντεν με Ερντογάν, τον οποίο αρνείτο έως σήμερα να δει ο πρώτος. Η Τουρκία έκανε μια καλή «μπάζα» παζαρεύοντας λοιπόν. Πολύ πιθανώς, μάλιστα, να πάρει και τα F-16 block 70 που ζητάει από τις ΗΠΑ. Το τι έδωσε η Τουρκία, ωστόσο, μένει να φανεί.

Όπως και να’ χει, όμως, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, το ΝΑΤΟ, το οποίο υποτίθεται κόπτεται για τη «Δημοκρατία», να εξαναγκάζει δύο υποψήφια μέλη του, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, να συνθηκολογήσουν έναντι της Τουρκίας, και να της δώσουν ό,τι ζητάει. Κι όλα αυτά τη στιγμή που υποτίθεται ότι η ένταξη των δύο χωρών αποτελούσε στρατηγικής σημασίας ζήτημα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να στριμωχτεί ακόμα περισσότερο ο Πούτιν.

-Ουσιαστικά, με το τριμερές μνημόνιο, υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ, εκτός του πλήγματος προς την Ελλάδα, καταφέρεται ένα ισχυρότατο κτύπημα στο Κουρδικό κίνημα. Έναν λαό πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχει πατρίδα και μάχεται για αυτήν.

-Δίδεται η δυνατότητα στην Τουρκία να ορίζει την «αντιτρομοκρατική» ατζέντα. Δηλαδή, να ορίζει ποιος είναι «τρομοκράτης» και ποιος όχι. Κι αυτό τη στιγμή που η Άγκυρα έχει ανοικτές παρτίδες με τζιχαντιστές, αλλά την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα για υπόθαλψη «τρομοκρατών», περιλαμβάνοντας σε αυτούς τους χιλιάδες Τούρκους και Κούρδους αντικαθεστωτικούς που έχουν διαφύγει από την Τουρκία και έχουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ακόμα περισσότερες κατηγορίες εκτόξευε η Άγκυρα κατά της Σουηδίας, η οποία διαθέτει μια πολύ ισχυρή κουρδική Διασπορά, η οποία μάλιστα ψήφισε υπέρ της σημερινής πρωθυπουργού της χώρας. Τώρα, ως είναι φυσικό, δημιουργείται και εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στη Σουηδία.

-Προσβάλλεται ανοικτά η εθνική ανεξαρτησία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αφού τους επιβάλλεται με το ΝΑΤΟϊκό έτσι θέλω να σταματήσουν το εμπάργκο όπλων τους προς την Τουρκία.

Από την πίσω πόρτα στην ΕΕ

Η Τουρκία, όμως, πήρε και ένα άλλο πολύ σημαντικό αντάλλαγμα. Το ΝΑΤΟ υποχρέωσε τις Σουηδία και Φινλανδία να στηρίξουν το αίτημα της Τουρκίας για ένταξή της στα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ. Όπως το πρόγραμμα PESCO, καθώς και άλλα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σε λίγο οι Ευρωπαίοι θα φτάσουν στο σημείο να χρηματοδοτούν τα τουρκικά προγράμματα των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία «έφαγε πόρτα» πέρυσι τον Μάιο όταν έκανε αίτηση για ένταξή της στο πρόγραμμα PESCO. Πρόγραμμα που η ίδια θεωρεί εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για το εαυτό της.

Ουσιαστικά, κατ’ αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να μπει από την πίσω πόρτα στην ΕΕ, ειδικά στον τομέα της «Ευρω-Άμυνας» και στα χρυσοφόρα προγράμματα ανάπτυξης νέων στρατιωτικών τεχνολογιών, PESCO και EDIDP.

Η Τουρκία είναι «τρίτη χώρα», δηλαδή εκτός της ΕΕ. Μέχρι τώρα, «τρίτες χώρες» που έχουν ενταχθεί στην PESCO είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία. Με αυτό το σκεπτικό, ως μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή, είχε υποβάλλει αίτημα για συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Στρατιωτικής Κινητικότητας». Το αίτημα είχε υποβληθεί στην Ολλανδία, διότι αυτή ήταν αρμόδια χώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα προγράμματα της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας – Permanent Structured Cooperation (PESCO)» και το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP)», θεωρούνται ως προπομποί της «ευρω-Άμυνας», αν και όποτε αυτή οικοδομηθεί. Ένα από τα προγράμματα της PESCO, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πρόγραμμα – ναυαρχίδα», είναι αυτό της «Στρατιωτικής Κινητικότητας».

Αν και τότε «έφαγε πόρτα» η Τουρκία, τώρα προσπαθεί να εισέλθει στην PESCO μέσω του τριμερούς μνημονίου με τις Σουηδία και Φινλανδία, και βέβαια με τις ευχές του Νορβηγού γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτεμπεργκ. Να σημειωθεί πως η ΝΑΤΟϊκή γραφειοκρατία είναι ευθέως υπέρ της Τουρκίας σε τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η Τουρκία, όμως, δεν πληροί ορισμένα βασικά κριτήρια για την ένταξή της στην PESCO. Κάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνει η ελληνική πλευρά.

Να σημειωθεί ότι από τα βασικά κριτήρια για να μετάσχει κατ’ εξαίρεση μια «τρίτη χώρα», εκτός ΕΕ, στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, είναι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 5 Νοεμβρίου 2020, μεταξύ άλλων: 1.Να αποδέχονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. 2.Η συμμετοχή τους να μην αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας και στα αμυντικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών – μελών της, συμπεριλαμβανομένης της προσήλωσης στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία κάθε άλλο παρά προσηλωμένη στις αρχές της καλής γειτονίας είναι, ειδικά με την Ελλάδα.

ΝΑΤΟϊκά αδειάσματα της Ελλάδας

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΝΑΤΟ αδειάζει την Ελλάδα προς όφελος της Τουρκίας. Δεκαετίες τώρα το ίδιο γίνεται. Άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο.

Ενδεικτικά:

-Tο 1995, ο γενικός γραμματέας του NATO, Bίλι Kλάες, τόνιζε ότι το αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας δεν θα έχει περιοχές ευθύνης, ενώ το χερσαίο θα έχει μόνον ευθύνη στα εδάφη της επικρατείας μας, όχι όμως στα χωρικά μας ύδατα ούτε στον εναέριο χώρο.

-Από τη δεκαετία του 1970 κυρίαρχοι κύκλοι της ηγεσίας του ΝΑΤΟ θεωρούσαν το καθεστώς στο Aιγαίο «απροσδιόριστο».

-Κατά τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, Dynamic Mix 2000, καθώς και σειρά άλλων, εξαιρέθηκαν η Λήμνος και όλα τα υπόλοιπα νησιά του Aνατολικού Aιγαίου, καθώς και η Θράκη.

-Ο άλλοτε γενικός γραμματέας του NATO, Tζότζεφ Λούντς, στις 20 Mαΐου 1980, με επιστολή του προς τους εθνικούς αντιπροσώπους στο Aτλαντικό Συμβούλιο, χαρακτήριζε σαφώς τη Λήμνο αμφισβητούμενη περιοχή. Στη συνέχεια, η Λήμνος συχνά δεν περιλαμβανόταν σε ασκήσεις του NATO. Ως απάντηση στην υποστήριξη αυτής της τουρκικής απαίτησης εκ μέρους του NATO, η Eλλάδα αρνείτο να μετάσχει σε ασκήσεις του Oργανισμού.

-Tο 1980, όταν υπογράφτηκε η ονομαζόμενη «συμφωνία Pότζερς», με την οποία η Eλλάδα επέστρεφε στο NATO, άρχισαν τα δύσκολα. Tότε, σταθερή θέση της κυβέρνησης Pάλλη ήταν η επιστροφή στο προ του 1974 status στην περιοχή. Δηλαδή, να αποδοθούν στην Eλλάδα τα ίδια όρια επιχειρησιακού ελέγχου στο Aιγαίο με αυτά που είχε στο παρελθόν. Oι NATOϊκοί και κυρίως οι HΠA, αντιπρότειναν: Πρώτα να δημιουργηθεί το στρατηγείο του NATO στη Λάρισα και κατόπιν να καθοριστούν οι περιοχές ευθύνης στο Aιγαίο. Tο NATO όμως, στη συνέχεια πρότεινε λύσεις που είτε διχοτομούσαν επιχειρησιακά το Aιγαίο, είτε άφηναν το καθεστώς διοίκησής του… απροσδιόριστο. Πολύ περισσότερο, εμμέσως πλην σαφώς, το NATO «έσπρωχνε» την Eλλάδα σε συνομιλίες με την Άκυρα για τα θέματα του Aιγαίου υπό την επιδιαιτησία του. Kάτι, που όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα.

Το κείμενο του τριμερούς μνημονίου Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας

Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας της Φινλανδίας και της Σουηδίας υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τα εξής:

Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται στις αρχές της συλλογικής άμυνας και του αδιαίρετου της ασφάλειας καθώς και στις κοινές αξίες. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στις αρχές και τις αξίες που κατοχυρώνονται στη συνθήκη της Ουάσιγκτον.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της συμμαχίας είναι η ακλόνητη αλληλεγγύη και συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των συμμάχων καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους στην Τουρκία έναντι των απειλών και της εθνικής της ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG/PYD και στις οργανώσεις που περιγράφονται ως FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία επεκτείνει επίσης την πλήρη υποστήριξή της στη Φινλανδία και τη Σουηδία κατά των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν και καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία καταδικάζουν απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που διαπράττουν επιθέσεις κατά της Τουρκίας και εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία και τις οικογένειες των θυμάτων.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι το PKK είναι μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και των προεκτάσεών τους, καθώς και τις δραστηριότητες ατόμων σε συνδεδεμένες και εμπνευσμένες ομάδες ή δίκτυα που συνδέονται με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την πρόληψη των δραστηριοτήτων αυτής της τρομοκρατικής ομάδας. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν τους στόχους αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Περαιτέρω, η Φινλανδία αναφέρεται σε αρκετές πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού της Κώδικα με τις οποίες θεσπίστηκαν νέες πράξεις ως τιμωρητέα τρομοκρατικά εγκλήματα. Οι τελευταίες τροποποιήσεις τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, με τις οποίες διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής της συμμετοχής στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής ομάδας. Παράλληλα, η δημόσια υποκίνηση που σχετίζεται με τρομοκρατικά εγκλήματα ποινικοποιήθηκε ως ξεχωριστό αδίκημα. Η Σουηδία επιβεβαιώνει ότι ένας νέος αυστηρότερος νόμος περί τρομοκρατικών εγκλημάτων τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου και ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει περαιτέρω ελαφρύνσεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η Τουρκία η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι δεν υφίστανται πλέον εθνικά εμπάργκο όπλων ή εμπάργκο μεταξύ τους. Η Σουηδία αλλάζει το εθνικό ρυθμιστικό της πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων σε σχέση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Στο μέλλον οι αμυντικές εξαγωγές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αλληλεγγύη της συμμαχίας και σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 3 της συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται για τα ακόλουθα συγκεκριμένα βήματα:

Να καθιερώσουν έναν κοινό δομημένο μηχανισμό διαλόγου και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών χαμηλής επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων κοινών προκλήσεων, όπως θα αποφασίσουν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διεξάγουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και σύμφωνα με την πρόβλεψη των σχετικών εγγράφων και πολιτικών του ΝΑΤΟ και θα λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την περαιτέρω αυστηροποίηση της εσωτερικής νομοθεσίας προς το σκοπό αυτό.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα αντιμετωπίσουν ταχέως και διεξοδικά τις εκκρεμείς αιτήσεις απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχει η Τουρκία, και θα θεσπίσουν τα αναγκαία διμερή νομικά πλαίσια για τη διευκόλυνση της έκδοσης και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Τουρκία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την έκδοση.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διερευνήσουν και θα απαγορεύσουν κάθε δραστηριότητα χρηματοδότησης και στρατολόγησης του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και των προεκτάσεών τους, καθώς και των θυγατρικών ή εμπνευσμένων ομάδων δικτύων, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 5.

Η Τουρκία η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να αποτρέψουν την κατάχρηση των εθνικών τους νόμων προς όφελος ή για την προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων που ασκούν βία κατά της Τουρκίας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διασφαλίσουν ότι τα αντίστοιχα εθνικά ρυθμιστικά τους πλαίσια για τις εξαγωγές όπλων επιτρέπουν τις νέες δεσμεύσεις έναντι των συμμάχων και αντικατοπτρίζουν το καθεστώς τους ως μελών του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να υποστηρίξουν την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή της Τουρκίας και άλλων συμμάχων εκτός ΕΕ στις υφιστάμενες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο σχέδιο PESCO για τη στρατιωτική κινητικότητα.

Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν έναν μόνιμο κοινό μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τα ιδρύματα ασφαλείας. Ο μόνιμος κοινός μηχανισμός θα είναι ανοικτός και σε άλλους να συμμετάσχουν.

Η Τουρκία επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποστήριξή της στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και συμφωνεί να υποστηρίξει στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης το 2022 την πρόσκληση προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

 1. Πως γίνεται να δεχθούμε βαριά ήττα αφού η Ντόρα Μπακογιάννης αδερφή
  του πρωθυπουργού μας δήλωσε ότι πηγαίνει στην Μαδρίτη οπλισμένος ως αστακός.
  Και μάλιστα κάλεσε το Αλέξη να πάρει ξεκάθαρη θέση για την διεύρυνση
  του ΝΑΤΟ.
  Άλλα διαβάζουμε άλλα καταλαβαίνουμε?
  ………………………………………………………….
  «Αστακός» ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προκληθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από την Τουρκία για τα νησιά, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται πλήρως θωρακισμένος, «αστακός» από άποψη οπλοστασίου, με τα σταθερά ελληνικά επιχειρήματα που είναι πάρα πολλά, από τα πρακτικά της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι και το Διεθνές Δίκαιο όπως ισχύει σήμερα.
  ………………………………………………………………

 2. Το κείμενο που υπέγραψαν 3 χώρες (Σουηδία,Φινλανδία,Τουρκία) και καμμία άλλη ασχολείται αποκλειστικά με τη δράση του κουρδικού αντάρτικου και όλα τα άρθρα του αφορούν εκδόσεις καταζητουμένων και άλλα παρόμοια.
  Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.
  Και όσο και να μην σας αρέσει είναι θέμα ασφάλειας και ανησυχίας για ασφάλεια της Τουρκίας η δράση ένοπλου αντάρτικου και είναι για αυτό αρμόδιο το ΝΑΤΟ.
  Αναρωτιέμαι γιατί κανένας δεν παρουσίασε το βέτο της Ελλάδος στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια ως “βαριά ήττα της Τουρκίας” αφού και εκεί η Ελλάδα επικαλείτο λόγους ασφαλείας.
  Στο έγγραφο που είχε καταθέσει τότε γραφόταν ότι τη δεκαετία του 40 αντάρτες εξαπέλυαν επιθέσεις από τα Σκόπια με σκοπό την κατάληψη της ελληνικής Μακεδονίας και για να καθησυχαστούν αυτές θα έπρεπε η γειτονική χώρα να αλλάξει το όνομά της.
  Και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ – και η Τουρκία – υπέγραψαν την κοινή απόφαση που έλεγε ότι δεν μπαίνουν τα Σκόπια εάν δεν βρεθεί όνομα κοινής αποδοχής.
  Η διαφορά βέβαια ήταν ότι το αντάρτικο στη Β.Ελλάδα είχε σταματήσει πριν 60 χρόνια (!) ενώ το αντάρτικο στη ΝΑ Τουρκία υπάρχει ΤΩΡΑ.

 3. Εγκληματικό, ο κ. Μητσοτάκης ψήφισε την άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων έναντι της Τουρκίας από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

 4. Παρακολουθησαμε για αλλη μια φορα, το φροντιστηριακο μαθημα που εκανε ο καθηγητης κος Ερντογαν στον μαθητη του κ. Μητσοτακη και την κυβερνηση του
  Με θεμα…Πως παιζεται το διπλωματικο ποκερ…In the real world…

  Μια υπενθυμιση…
  Τα καλα παιδια προεδρε, οι γκομενες τα εχουν στο φτυσιμο και για χαμαλικι
  Και κατι αλλο…
  Ποτε οι υπουργοι του καθως και τα μελη, ανωτεροι κατωτεροι, της αντιπολιτευσης θα μαθουν επιτελους να βγαλουν τον σκασμο, με τις μ@@@@@@ς που τους ξεφευγουν σε θεματα εξωτερικης πολιτικης ?

 5. Πώς ακριβώς το περιεχόμενο ενός μνημονιου,μεταξύ Σκανδιναβών και Τούρκων ,εμπλέκει την Ελλάδα ,θέλει λίγο φαντασία ομολογώ. Δε ξέρω μπορεί και να χει δίκιο ο αρθρογράφος και να βλέπει μακρυά αλλά δε νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι η Ελλάδα να το εμποδίσει.

 6. @Πάνος
  Πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το κοινό σύμφωνο των δυο χωρών με την γείτονα, υπήρχε για την Τουρκία εμπάργκο πώλησης όπλων. Μετά την ψήφιση του κοινού συμφώνου, τέρμα το εμπάργκο. Άρα, αυτές οι χώρες έδρασαν λοιπόν εναντίον της Ελλάδας, ο δε Έλληνας πρωθυπουργός ψηφίζει περιχαρής την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ.

 7. @Κωστας
  Μα πρόκειται για τριμερή συμφωνία. Όσο για το εμπάργκο πως μπορούσε να το εμποδίσει;Να βάλουμε βέτο ρε παιδιά δε λέω όχι. Αλλά να έχει ερεισμα έστω τυπικό. η Τουρκία πχ βρήκε το θέμα με τις οργανώσεις και πάτησε εκεί. Εμείς δεν είχαμε κάτι να πατήσουμε. Μόνο αν το συνδράμει με καμία είσοδο Κύπρου στο ΝΑΤΟ πχ(αν το ήθελαν και εκείνοι βέβαια)

 8. Σύμφωνα με τα όσα λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ και επιβεβαιώνονται από δυτικά μέσα τότε να τι έχει πάρει ο Ερντογάν από τις δύο υπό ένταξη χώρες:
  1) Πλήρη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας του PKK και των παρακλαδιών του
  2) Βοήθεια στην Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Εδώ με το ΡΚΚ προσθέστε και τους Γκιουλενιστές.
  3) Αυξημένη στρατιωτική συνεργασία δηλαδή η Τουρκία μπορεί να προμηθεύεται όπλα από τις δύο χώρες και μάλιστα χωρίς να έχουν αυτές οι δύο χώρες δυνατότητα επιβολής εμπάργκο στη Τουρκία.
  4) Δημιουργία νέας υπηρεσίας με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  5) Προσθήκη διμερών συμφωνιών για την ευκολότερη και γρηγορότερης έκδοσης τρομοκρατιών – εγκληματιών
  4) Δέσμευση για αλλαγές στα συντάγματα των δύο χωρών για να είναι νομοθετημένα και εφικτά τα παραπάνω.
  Τι σημαίνουν ;όλα αυτά;
  α) Ότι αν κάποιος Σουηδός πολίτης Κούρδος ακτιβιστής καταγγελθεί από τη Τουρκία ως τρομοκράτης τότε θα εκδοθεί στη Τουρκία !!!
  Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου να γελάς και να κλαις !!!
  Ακόμα και έναν έρανο στη Φιλανδία, υπέρ κάποιας Κουρδικής ανθρωπιστικής οργάνωσης μπορεί να τον σταματήσει η Τουρκία.
  β) Η Σουηδία και η Φιλανδία δυο νέα μέλη του ΝΑΤΟ, θα προμηθεύουν με τα πιο σύγχρονα όπλα τους τη Τουρκία, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ για να χτυπήσει μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ …δηλαδή να χτυπήσει εμάς…
  Ωραία νατοϊκή αλληλεγγύη !!!
  Μετά τη συνάντηση με τον ΜπαΪντεν ο Ερντογάν πήρε υποσχέσεις για ξεπερασμό της άρνησης του Κογκρέσου αναφορικά με την αγορά 40 νέων F-16 Viper και της αναβάθμισης 80 F-16 της τουρκικής Αεροπορίας
  Ακόμα πήρε υποσχέσεις για τις δικαστικές εκκρεμότητες του Ταγίπ στις ΗΠΑ και αλί και τρισαλί μάλλον οι ΗΠΑ θα γυρίσουν σε εποχές Πομπέο που μιλούσε για μείωση του Ελληνικού στρατιωτικού αποτυπώματος στα Ελληνικά νησιά.
  Με λίγα λόγια ο στυγνός εκβιαστής Ερντογάν (έτσι τον αποκαλούσαν οι Δυτικοί μέχρι προχθές), ταπείνωσε δύο δημοκρατικότατες χώρες και όλη τη Δύση μαζί !!!
  Ο Ερντογάν κέρδισε τα περισσότερα από όσα ζήτησε γιατί πατάει τόσο στη βάρκα της Ανατολής όσο και στη βάρκα της Δύσης, δίνοντας αγώνα για τα Τουρκικά συμφέροντα και μόνο αυτά τον νοιάζουν !!!
  Συγκρίνετε τη Τουρκική ταχτική με τη δική μας που είμαστε τα πελατάκια που ικανοποιούν όλες τις συμμαχικές επιθυμίες σε διαστολή με τα εθνικά μας συμφέροντα …πως αλλιώς λέγεται το γεγονός ότι δεν απαιτήσαμε ακόμα και με απειλή βέτο την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ τώρα που μπαίνου δύο άλλες χώρες; …πως αλλιώς λέγεται το ότι δεν απειλούμε με βέτο τώρα που πιεζόμαστε για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου;…ή πως αλλιώς λέγεται το ότι δίνουμε όπλα στην Ουκρανία και αφήνουμε 100000 Έλληνες της Μαριούπολης και τους χιλιάδες Έλληνες της Ρωσίας στη μαύρη μοίρα τους, κάτω από τη μπότα των πουτινοφασιστικής Ρωσίας που μετατράπηκε πια επισήμως σε εχθρικό κράτος λόγω ακριβώς αυτής της αποστολής όπλων;

 9. Το εμπάργκο όπλων το έχει επιβάλλει η Σουηδία ακολουθώντας τη Γερμανία μετά την εισβολή της στη Συρία. Σε αυτό δεν αλλάζει κάτι μια και η Σουηδία μπορεί να επικαλεστεί εκ νέου τον κίνδυνο για αμάχους μόλις μπει στο ΝΑΤΟ με την επιτροπή της για πωλήσεις όπλων να αποφαίνεται αρνητικά.
  Ούτε χαρακτηρίζει τους Κούρδους στη Συρία τρομοκράτες. Ανέλαβε όμως να μην τους υποστηρίζει.
  Για τις εκδόσεις ισχύει ότι ίσχυε. Αποφασίζει το νομικό της σύστημα όπως μέχρι τώρα.
  Και το PKK παραμένει τρομοκρατική οργάνωση όπως για όλες τις χώρες. Ούτε εδώ υπήρξε κάτι διαφορετικό από ότι ισχύει μέχρι τώρα. Απλά το ξαναείπαν.
  To PESCO δεν είναι κάτι σημαντικό. Είναι forum για να λέει ο κάθε πικραμένος Ευρωαπαίος το μακρύ και το κοντό του για κοινή ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
  Το EDF είναι το σημαντικό που είναι τα χρήματα του PESCO.
  Είχε πει η ΕΕ ότι θα δώσει 13 δις μέχρι και το 2027! Λόγω Covid το έκανε 8 δις. Και περιμένουμε τη συνέχεια των περικοπών. Money talks, bullshit walks!
  8 δις για ολόκληρη την Ευρώπη για 7 χρόνια! Για να έχουμε τάξη μεγέθους μόνο οι φρεγάτες και οι κορβέτες που παραγγέλνει η Ελλάδα την ίδια περίοδο κάνουν 5,5 δις.
  Για όποιον αφελώς πίστευε ότι η ΕΕ σοβαρολογεί για ευρωπαικό βραχίονα άμυνας και άλλα τέτοια Γαλλικά διασκεδαστικά που λέει ο Μανώλης όταν έχει κέφια.

 10. @Πάνος
  Μήπως ξέχασες το casus belli και τον πρόσφατο παράνομο εποικισμό στα κατεχόμενα ;

 11. Σιγα ο κουμπαρος του ερδογαν μην αναφερθει στα θεματα της επιθετικοτητας της τουρκιας κατα της χωρας μας,στη συνοδο δεν εβγαλε κιχ ενω τις προηγουμενες μερες παριστανε το κοκορακι και κατα ντορα θα πηγαινε σαν αστακος ενω πηγε σαν κοτα .Αυτα να τα βλεπει ο Σαμαρας που αφησε να μας κυβερνα ενας ανικανος δειλος νομιζοντας οτι τον ηγετη τον κανει το διπλωμα του χαρβαρντ.Καιρος ειναι να του τραβηξει ταυτια διοτι ιπως ειδατε ολοι οι Ελληναραδες ακομη και το Αιγαιο εγινε τουρκοαιγαιο και δεν ανοιξε μυτη.Προφανως ερχονται κιαλλες ντροπιαστικες ηττες οσο υπαρχει Μητσοτακης και Μητσοτακεικο στην εξουσια!

 12. Όποιος είδε τις εικόνες από τη συνάντηση έχει καταλάβει ότι ο Ερντογάν είναι αφεντικό στο ΝΑΤΟ.

  Η χώρα του είναι από τις γεωστρατηγικά πιο σημαντικές για την συμμαχία, λόγω της θέσης της και της εδαφικής αυτάρκειας (οι ίδιοι λόγοι που κράτησαν σε χιλιόχρονη ζωή την Ανατολική Ρώμη.)

  Ο ίδιος είναι εξαιρετικός παίκτης, σκληρός και καταφερτζής, που ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Για άλλη μια φορά, σε άλλο ένα θέμα, τα κατάφερε.

  Ή ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη. Προφανώς η Τουρκία θα έπαιρνε ό,τι ήθελε, την έχουν τεράστια ανάγκη.

  Έρχονται κι άλλα. Η οικειοποίηση του Αιγαίου μέσω του τουριστικού branding πάει χέρι χέρι με την αποστρατικοποίηση των νησιών. Λέγε λέγε κάτι μένει. Σε λίγο θα μας ζητούν να κάνουμε υποχωρήσεις. Η ανανέωση του ονόματος της Τουρκίας, πάει χέρι χέρι με τα F16. Συνολικά, η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά βγαίνει κερδισμένη και ανανεωμένη.

  Ας θυμηθούμε λοιπόν όσα φαιδρά διαβάζαμε κάποιες βδομάδες πριν. Τους επαίνους για το θέατρο-βαριετέ του Κυριάκου στο Κογκρέσο, την στήριξη με τις εξοπλιστικές δαπάνες της κυβέρνησης και την εμπλοκή της στο Ουκρανικό, κάτι ”Ερντογάν έλα αν τολμάς” και άλλα τέτοια παιδαριώδη.

  Αυτή τη στιγμή η δουλοπρεπής εξωτερική πολιτική και η έλλειψη διπλωματικών πρωτοβουλιών από πλευράς ΝΔ αρχίζει να αποδίδει καρπούς: τη στρατηγική υποβάθμιση της χώρας και την περαιτέρω δορυφοροποίηση της.

  Ας προσέχουμε τι λέμε και κυρίως, τί ψηφίζουμε. Η συντριβή είναι προ των πυλών και δεν πρόκειται να μας στηρίξει κανείς.

 13. Στο δια ταύτα λοιπόν, όσα συμβαίνουν γύρω μας σε πραγματικό τόνο, η εξουσία
  των ΜΜΕ πληροφόρησης τα παραφράσει αναλόγως.
  Εντάξει να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε λόγους ώστε να υπολογίζουμε το αποτέλεσμα
  της κάλπης.
  Να μην ξεχνάμε όμως ότι μια κατηγορία πολιτών έχει αξιώσεις άλλου επιπέδου.
  Αυτό να αποτελεί σε κάθε περίπτωση το όριο της κόκκινης γραμμής.
  Η χώρα προβάλλεται συνολικά ως χώρα και ποτέ μεμονωμένα με κριτήρια πολιτικά.
  Με άλλα λόγια η ενημέρωση από την Μαδρίτη έχει ξεφύγει πολύ πέρα των
  πραγματικών δεδομένων.
  …………………………………………………….
  <<<<>>>>>>
  …………………………………………………………

 14. @ pythagorean

  Δεν γράφει όμως τι θα έπρεπε να κάνει προχθές ο Μητσοτάκης διότι δεν υπάρχει τίποτε που θα μπορούσε να κάνει.
  Δύο χώρες θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και έχουν διαφορές με ένα ήδη μέλος.Τις διαφορές αυτές πρέπει να τις λύσουν μεταξύ τους πριν μπουν.Δεν μπορεί ένα άλλο μέλος που δεν έχει καμμιά διαφορά με τους νέους να αναμιχθεί και να προτρέπει να μη λυθούν οι διαφορές.
  Ξαναλέω ότι υπάρχει προηγούμενο στη διαφορά Ελλάδος Σκοπίων.Τι έκανε η Τουρκία στη σύνοδο του Βουκουρεστίου που έβαλε βέτο η Ελλάδα για τα Σκόπια;
  Τη διπλωματία του αστερίσκου που είχε εφεύρει πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου που αφού συμφωνούσε με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ έβαζε από κάτω στην απόφαση έναν αστερίσκο όπου έγραφε τις αντιρρήσεις του για αυτά που μόλις είχε συμφωνήσει (!!!) και αυτά παρουσιάζονταν στην Ελλάδα ως μεγάλη διαφοροποίηση.
  Έτσι το 2008 η Τουρκία ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ την κοινή απόφαση του ΝΑΤΟ που έλεγε ότι για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρεθεί ονομασία τους κοινής αποδοχής και από κάτω έβαλε έναν αστερίσκο όπου έγραφε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα.
  Θα έπρεπε να καταφύγει ο Μητσοτάκης σε παρόμοιες γελοιότητες και να βάλει κανένα αστερίσκο με τις ελληνικές απόψεις περί Σουηδίας και Φινλανδίας στο κοινό ανακοινωθέν που δεν δεσμεύουν κανέναν άλλο ;
  Και να το σκέφθηκε κάποιος δεν είχε την ευκαιρία.Το κοινό ανακοινωθέν ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ τις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ χωρίς όρους οπότε ούτε αστερίσκος δεν μπορεί να μπει αφού αυτή είναι και η θέση της Ελλάδος.
  Το μνημόνιο Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας είναι χωριστό κείμενο των τριών και δεν υπογράφει καμμιά άλλη χώρα.

 15. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον αρθρογράφο είναι (επιπλέον του σαμαρικού “Θανάση Κ”) και ο Ιωάννης Μάζης.
  Επισημαίνει τι , κατά τη γνώμη του, ο Μητσοτάκης ΕΠΡΕΠΕ να πει αλλά ΔΕΝ είπε, και τι ΔΕΝ έπρεπε να πει αλλά ΕΙΠΕ:
  “Οι «σύμμαχοι» προφανώς θα υποστηρίζουν από δω και πέρα ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας» και αυτό το κατόρθωσε όχι με όσα είπε ο κ.Ερντογάν, αλλά με όσα δεν είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοάκης. Ο κ.Μάζης χαρακτηρίζει τραγικά μεγάλο λάθος τα όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης κατά των Κούρδων και δεν αποκλείει αυτά που δήλωσε να τα βρει η χώρα μπροστά της με πολύ άσχημο τρόπο. ”
  https://www.militaire.gr/mazis-ellinotourkika/

 16. @pythagorean

  Γιατί να πούμε κάτι υπερ των Κούρδων?
  Πάντα μπροστά μας ήταν και με πολύ άσχημο τρόπο.
  Το απέδειξαν με τις σφαγές των Ελλήνων το 1922.
  Για τους σφαγείς του Ελληνισμού μας έπιασε ο πόνος?

 17. @George N
  Κανείς δεν πρότεινε να πούμε κάτι υπέρ των Κούρδων.
  Δεν πρέπει όμως να υπονοούμε ότι συμμεριζόμαστε τις τουρκικές αιτιάσεις περί “Κούρδων τρομοκρατών”, καθώς η Τουρκία, που μονίμως μας κατηγορεί ότι τους υποθάλπτουμε, θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Αυτό εννοεί ο Μάζης.

 18. Γράφετ娔Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν οι Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά αποτελεί «συνθηκολόγηση» των δύο χωρών και υποταγή τους στις επιθυμίες της Άγκυρας.”

  Απάντηση¨Η συμφωνία με τις δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει τελικά λιγότερα απ’ όσα φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να ανταποκριθούν στις μακροχρόνιες καταγγελίες της Τουρκίας ότι παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους τρομοκράτες και άλλες ομάδες αφιερωμένες στην πτώση του Ερντογάν από την εξουσία, έχουν περισσότερο από αρκετό περιθώριο για να συσκοτίσουν τα πράγματα όταν θα πρόκειται να αναλάβουν δράση εναντίον εκείνων που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως εχθρούς. η συμφωνία που ανακοινώθηκε στη Μαδρίτη δεν δεσμεύει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να παραδώσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, πολύ λιγότερο δεν τις υποχρεώνει να αλλάξουν τους νόμους περί έκδοσής τους. Το βάρος των αποδείξεων τις οποίες θα απαιτήσουν από την Τουρκία είναι σημαντικό και οι πιθανότητες να μπει κάποιος από τους 33 σε αεροπλάνο για την Άγκυρα σύντομα δεν είναι πολλές.
  Η άλλη δέσμευση στην τριμερή συμφωνία είναι κάπως πιο σημαντική: οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα άρουν τα εμπάργκο όπλων τους κατά της Τουρκίας. Όμως τα όπλα που επιθυμεί περισσότερο η Άγκυρα είναι αμερικανικής προέλευσης και ο Ερντογάν δεν έκανε σημαντική πρόοδο σε αυτό το μέτωπο.

  Η υποστήριξη του Μπάιντεν για την πώληση των F-16 δεν μπορεί να αποκληθεί παραχώρηση: αναμενόταν εδώ και πολλούς μήνες. Το κύριο εμπόδιο ήταν το Κογκρέσο, όπου οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν αναστείλει την πώληση προκειμένου να τιμωρήσουν τον Ερντογάν για την απόφασή του το 2017 να αγοράσει συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 ρωσικής κατασκευής, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι θα έβαζε έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ακόμη κι εκεί, οι αντιρρήσεις είχαν ήδη αμβλυνθεί πριν από τη σύγκρουση σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ.Σε κάθε περίπτωση, τα F-16 είναι ένα έπαθλο παρηγοριάς και μόνο. Η Τουρκία παραμένει αποκλεισμένη από την απόκτηση πιο προηγμένων F-35 – προοριζόταν να συμμετάσχει στην κατασκευή των τζετ, αλλά αποβλήθηκε από το πρόγραμμα όταν αγόρασε τους S-400.
  Όσο για εκείνη τη συνεδρίαση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη νότια πτέρυγά του, αυτό δεν ήταν τόσο μια παραχώρηση προς την Τουρκία όσο μια εξυπηρέτηση προς την Ισπανία, η οποία φιλοξενούσε τη σύνοδο κορυφής και η οποία ήθελε μια συζήτηση για τη μετανάστευση και τις ένοπλες ομάδες στην Αφρική.

  Ο Ερντογάν έχει από καιρό περάσει στον τυχοδιωκτισμό στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε βάρος των συμμάχων της Τουρκίας και επέκτεινε αυτό το σερί του στη Μαδρίτη. Ωστόσο τα κέρδη του από τους ελιγμούς αυτούς έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, αν όχι στο απόλυτο τίποτα.

  Γράφει δε το Forbes: “Αφού τονίζεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης F-16 από την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Κογκρέσο, στο άρθρο επισημαίνεται ότι στο τραπέζι υπάρχει και το αίτημα της Ελλάδας για αγορά F-35. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εάν εγκριθούν και οι δύο αυτές συμφωνίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
  «Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία» αναφέρεται στο άρθρο του Forbes.

  Ως προς το κείμενο που αναφέρεται στις “ανάγκες ασφαλείας” των τούρκων, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους “συμμάχους” για δικούς τους σκοπούς, αλλά όχι από την τυρκπια για εύογους λόγους.

 19. Φανερή η ανησυχία των Ξανθογενών αντιπροσώπων από την ένταξη των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντί να παραιτηθεί, ζητάει και τα… ρέστα

Το κόστος της «βοήθειας» του υπουργείου Εσωτερικών σε στελέχη της Ν.Δ. να καταχραστούν παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα πολιτών για...

Όμηροι της αποχής

Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση είναι πολύ έντονη για ευρωεκλογές, επί της ουσίας γίνεται για ένα 40%-45%...

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...

Προεκλογική άπνοια και κρίση αντιπροσώπευσης

Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα των εκλογών  και -όπως επιβεβαιώνουν και οι παλαιότεροι- η «άπνοια» που παρατηρείται δεν έχει ιστορικό...