Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελληνικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία έπεσε στα χέρια των Ρώσων

«Ευχολόγιο» από την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για αποκατάσταση των ελληνο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων, μόλις μερικές ημέρες μετά την απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα σε απάντηση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, τον Απρίλιο

Πολεμικό υλικό που έστειλε η Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έπεσε στα χέρια των Ρώσων, στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά και μερίδα ρωσικών ΜΜΕ.

Στο φως της δημοσιότητας, πάντως, ήλθαν φωτογραφίες και βίντεο από το εργοστάσιο, «Αζότ», στο Σεβεροντονιέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις, με μεγάλες ουκρανικές απώλειες και αιχμαλώτους.

Στις φωτογραφίες και στο βίντεο φαίνονται κιβώτια πολεμικού υλικού και οπλισμού με ετικέτες στα γερμανικά «Θεσσαλονίκη – Ελλάδα».

Αντίστοιχες επιγραφές φέρουν και επιμήκη κιβώτια, τα οποία εκτιμάται ότι είχαν πυραύλους. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS), RM-70. Συστήματα που είχε δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Προέρχονταν από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, και μετά τη διάλυσή της και την ενοποίηση της Γερμανίας, μεταξύ των άλλων χωρών που δόθηκαν τέτοια συστήματα ήταν η Ελλάδα. Γι’ αυτό, όπως πιθανολογείται, τα κιβώτια φέρουν επιγραφές στα γερμανικά: «Θεσσαλονίκη – Ελλάδα».

Άκρως σημαντικό είναι ότι, έως τώρα, η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στείλει στην Ουκρανία συστήματα RM-70, ενώ, μόνο μετά από πολλές πιέσεις της αντιπολίτευσης, o υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί στη Βουλή (8 Ιουνίου) ότι η Ελλάδα έχει στείλει και … κάποιες «ρουκέτες για σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων “RM-70”».

Το Antinews, πάντως, εξαρχής σημείωνε ότι η Ελλάδα έχει στείλει τέτοιους πυραύλους, ενώ της γίνονται κρούσεις (αμερικανικές και ουκρανικές) για να αποστείλει και RM-70, τα οποία όμως έχει αναπτύξει στα νησιά στο Αιγαίο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της άμυνάς τους.

Ελληνικά πυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά στην Ουκρανία;

Επιβεβαίωση Antinews: Ελληνικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζεται και άλλο πολεμικό υλικό. Είναι αδιευκρίνιστη η πηγή προέλευσής του.

Επίθεση φιλίας

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον καιρό, θα επικρατήσει η κοινή λογική, και θα αποκατασταθούν οι ελληνο-ρωσικές διπλωματικές σχέσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να κηρύξει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες και υπαλλήλους της πρεσβείας και του προξενείου στη Μόσχα ως persona non grata, η ίδια κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ΜΜΕ είπε ότι ήταν μια αναγκαστική απάντηση στις απελάσεις 12 Ρώσων διπλωματών τον Απρίλιο.

Απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία – «Παιχνίδια» με βίζες – Ρώσος πρέσβης: Η Αθήνα έχει διακόψει τις επαφές μαζί μας

«Οι απελάσεις δεν είναι επιλογή μας. Αλλά τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς αντίδραση. Με την πάροδο του χρόνου, νομίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και θα επιτρέψει την εξομάλυνση του έργου των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών», ανέφερε η Μ.Ζαχάροβα.

Πάντως, με τις αποφάσεις για εκατέρωθεν απελάσεις, αυτή τη στιγμή ουσιαστικά η ελληνική πρεσβεία και το προξενείο στη Μόσχα έχουν … βάλει λουκέτο, αφού «καρατομήθηκε» σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία τους, με εξαίρεση την Ελληνίδα πρέσβη, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, των οποίων «ξηλώθηκαν» τα σημαντικότερα στελέχη τους.

Να σημειωθεί πως, λίγο πριν την απόφαση των απελάσεων των Ελλήνων διπλωματών, αναφέρει το Ria Novosti, το προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι το τμήμα εκδόσεων βιζών θα παραμείνει κλειστό από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, εξαιτίας των απελάσεων. Θα ξαναλειτουργήσει στις 4 Ιουλίου. 

Κάτι, βέβαια, που μένει να φανεί, αφού, μετά τις απελάσεις, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν να εκδοθούν ομαλά βίζες για Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι.

 1. κ. Μητσοτάκη παραιτήσου, δεν είσαι ελαίω θεού κυβερνήτης της χώρας. Δημιούργησες τεράστιο διπλωματικό πρόβλημα στην Ελλάδα, χάνουμε μακροχρόνιους συμμάχους και κερδίζουμε τον εμπαιγμό των συμμάχων.

 2. Ρουκέτες (και όχι πύραυλοι) είναι των τσεχικων RM-70 που μας είχε δώσει η Γερμανια από το οπλοστάσιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το 1991.
  Το έχει πει η Αθήνα ότι έστειλε κάποιες. Δεν είναι μυστκό. Είναι πάνω από 30 χρονών και αποτελεί θρίαμβο της Τσέχικης βιομηχανίας αν λειτουργούν!
  Πήραμε τεράστια αποθέματα που πια είναι εντελώς ξεπερασμένα και κάποιες από αυτές τις χιλιάδες ρουκέτες σκοπεύουμε να τις αναβαθμίσουμε με Σερβικη μάλλον τεχνογνωσία ώστε να είναι χρήσιμες στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
  Θέλει πολύ γενναίους να τις εκτοξεύσουν πάντως. Πριν Ουκρανούς, τώρα Ρώσους.
  Αν σκάσει μία στη πλατφόρα (φορτηγό) μιά και είναι τόσο παλιές δίπλα σε 10δες άλλες θα γίνει το έλα να δεις.
  Ενα ευχαριστώ από τους Ρώσους που τους δώσαμε από καραμπόλα ρουκέτες δεν πήραμε πάντως. Μόνο απελάσεις!

 3. Ο μέσος Έλληνας έχει την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός μας είναι κατευθυνόμενος, δεν μπορεί να στερείται κοινής λογικής και να πράττει ενάντια στο συμφέρον της χώρας, αλλά και κόντρα στο πολιτικό του μέλλον. Μήπως τον κρατούν από κάτι, ή συμβαίνει κάτι που δεν γνωρίζουμε;

 4. Με τα λόγια Κυριάκο παραιτήσου ε δεν λύνεται το πρόβλημα.
  Σήμερα εγώ αύριο κάποιος άλλος.
  Η χώρα μας επιβάλλεται να αλλάξει νοοτροπία σκέψης και τρόπο εκλογής κυβερνήσεων.
  Η πολύπλευρη εξωτερική πολιτική δεν στήνεται από το πρωί ως το βράδυ.
  Ποια η λογική από Χανιά (Σούδα) έως Αλεξανδρούπολη να παρελαύνει μια μόνο χώρα ως
  εγγυητής ασφάλειας αλλά χωρίς ουσιαστικά να μας το παρέχει και αυτό.
  Η έντονη επιμονή όχι στρατός στα νησιά μας να μην θεωρείται ως απλή σκέψη.
  Υπάρχει βάθος , κρύβεται δόλος, επενδύουν σε συμφέροντα στο απώτερο αύριο.
  Αυτή την φορά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας μακάρι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
  Το Κυπριακό παραμένει πολύ νωπό ώστε να θυμίζει που είναι ικανοί να μας οδηγήσουν.
  Μην ξεχνάμε τι έγραφαν για το Μακάριο, το τέλος του.
  Τα συμφέροντα δεν έχουν πατρίδα, δεν γνωρίζουν οικογένεια, δεν προσκυνούν σε θρησκείες.
  Και η χώρα μας γεωπολιτικά δεν αλλάζει θέση.
  Ο θαλάσσιος δρόμος έχει ένα μόνο όνομα ΑΙΓΑΙΟ.
  Δεν αποτελεί τυχαία επιλογή , Ανατολική Μεσόγειος, ως χρήση όρου.
  Ας θυμηθούμε πότε την διαβάσαμε για πρώτη φορά ποιοι την υπέδειξαν.
  Δαίμονας ο Πούτιν ασφαλώς εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα, μα δεν λέγονται αυτά.
  Κάθε κίνηση από το Κρεμλίνο στέλνει και ένα νόημα.
  Με την ελπίδα ότι στη χώρα μας υπάρχουν και σήμερα ικανοί που φυλάττουν Θερμοπύλες.
  Ο θεός μαζί μας………..

 5. Μια μικρή ανάλυση .,. Η Ρωσία σύντομα θα φτάσει στο σημείο της κόπωσης στρατιωτικά.Δεν διαθέτει τους αριθμούς που πρέπει για να συνεχίσει έναν επιθετικό πόλεμο. Αυτό φαίνεται καθαρα το τελευταίο διάστημα , με τον αυξανόμενο αριθμό πυραυλικών επιθέσεων. Βιάζονται να τελειώσουν με το Ντομπας και να οχυρώσουν με πυραυλικά συστήματα τις περιοχές που έχουν πάρει. Η μεγάλη μάχη θα γίνει στο Χάρκοβο. Τρεις φορές προσπάθησαν να το πάρουν οι Ρώσοι και απέτυχαν.Εκει και στο Μικολαεφ έχουν ηττηθεί. Μπορούν να κερδίσουν σε ανοιχτό πεδίο με λίγες απώλειες. Το γνωρίζουν ότι μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν. Ο μεγάλος τους στόχος είναι ανέφικτος.Η Οδυσσος. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Κριμαία. Οι δυτικοί σχεδιάζουν αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα μέχρι τον Σεπτέμβρη. Έχουν στείλει σύγχρονα όπλα , με εκπαιδευμένο στρατό από χώρες του ΝΑΤΟ. Έχουν διαβάσει καλά τα όπλα της Ρωσίας και κύριος στόχος τους είναι ο νότος.Τιποτα δεν έχει τελειώσει , είναι η αρχή. Καλή η προπαγάνδα της Δύσης αλλά εξίσου κακή και η αποθέωση του ρωσικού στρατού. Απλά επιτυγχάνει τακτικές νίκες στο πεδίο που μπορεί έχοντας το πλεονέκτημα της ισχυης του πυρός.. Όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολύ καλο αντιεροπορικι σύστημα , καθώς και πυραυλικά συστήματα μεγαλης ισχύος τότε θα μπορεί να συγκριθεί στρατιωτικά στην πραγματική αξία του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Έτοιμοι να αρπάξουν την καρέκλα του Ανδρουλάκη

Σχεδόν δύο εβδομάδες απομένουν πια έως τις ευρωεκλογές, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη οι περισσότεροι αυτές τις ημέρες ασχολούνται με...

Οι «καρποί» της φιλίας με την Τουρκία

Ο Ερντογάν υπέγραψε στις 8 Δεκεμβρίου τη Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έκτοτε...

Βρίσκουν και τα κάνουν

Πάρα πολύ «σοβαρές» είναι αυτές οι ευρωεκλογές: για την Ευρώπη, για την πολιτική σταθερότητα, για τις προσωπικές αγωνίες και...

Η Καρυστιανού ισοπεδώνει τον Μητσοτάκη

Η πίστη της ακλόνητη. Κάθε λέξη της χτυπά το ξυπνητήρι για τα «υπνωτισμένα» εδώ και καιρό, αλλά ευτυχώς ακόμα...