Δεν είπε τίποτα εναντίον της Ελλάδας στην ομιλία του στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

Τελικά παρά τις απειλές που είχαν ως στόχο το εντός συνόρων ακροατήριο και τα όσα έλεγε τις προηγούμενες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά, και περιορίστηκε αυστηρά στα θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Όπως μεταδίδουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι από τη Μαδρίτη, η τοποθέτησή του, λίγες ώρες μετά την υπογραφή του μνημονίου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ήταν εξαιρετικά σύντομη. Στην τοποθέτησή του ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε, όπως απειλούσε, στο θέμα των νησιών του Αιγαίου και στην δήθεν στρατιωτικοποίησή τους από την Ελλάδα, θέμα που είναι κυρίαρχο στην ατζέντα της προεκλογικής του καμπάνιας και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελεί ύλη της Συμμαχίας.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του, όπως και όλοι οι άλλοι ομιλητές, αναφέρθηκε κυρίως στην Ουκρανία. Το κλίμα στην Σύνοδο είναι κλίμα αμέριστης συμπαράστασης στην Ουκρανία και καταδίκης της ρωσικής εισβολής. Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι και η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το καρφί για την Τουρκία

Νωρίτερα προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επιφύλαξε και ένα καρφί για τη στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι “πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.” Ενώ σε άλλη σημείο της δήλωσής του σημείωσε ότι η δυτική Συμμαχία, δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθειας (εκτός της Ουκρανίας).

“Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο, είπε ο Πρωθυπουργός. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας”.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...