Η (αναμενόμενη) παραδοχή Πλεύρη: Όχι μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, ναι το φθινόπωρο!

Τουρισμός über alles – Τώρα δεν θα πιεστεί το ΕΣΥ λέει ο Υπουργός Υγείας, αλλά από Σεπτέμβριο…

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι… Αυτή η πολύ σοφή παροιμία ταιριάζει γάντι στις εξόφθαλμα συμφεροντολογικές επιλογές της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το θέμα του κορωνοϊού.

Αφού πρώτα τον… έστειλαν καλοκαιρινές διακοπές αναστέλλοντας (και όχι καταργώντας) όλους τους περιορισμούς και ανοίγοντας ανεξέλεγκτα τα σύνορα για τους τουρίστες, τώρα δια στόματος του Υπουργού Υγείας, προαναγγέλλουν την επαναφορά των περιορισμών από Σεπτέμβριο.

Όταν θα φεύγουν οι τουρίστες δηλαδή και αφού πρώτα δεν αποκλείεται να μην έχει σταματημό η άνοδος των κρουσμάτων και των εισαγωγών που ήδη παρατηρείται και αγνοείται επιμελώς από την Κυβέρνηση, παρά τις φωνές των επιστημόνων.

Ο Θάνος Πλεύρης ωστόσο δεν ανησυχεί και χαρακτηρίζει «αναμενόμενη» την εικόνα αυτή, λέγοντας πως μέσα στο καλοκαίρι δεν θα πιεστεί το ΕΣΥ, οπότε δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα. Ωστόσο, το φθινόπωρο που «πιθανολογεί» πως θα υπάρξει πίεση «προφανέστατα» (όπως επεσήμανε) θα εξεταστεί η λήψη «ήπιων μέτρων»!

Είπε στο Open ο Υπουργός Υγείας:

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορωνοϊού λόγω της κινητικότητας. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν τους επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όριά του το ΕΣΥ, κινούμαστε κάτω από τις 100 αυτή τη στιγμή και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 άρα κινούμαστε με μία ασφάλεια στους σκληρούς δείκτες. Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορούν να πιεστούν οι απλές κλίνες. Δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες. Θα βγουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες αλλά φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι το κύμα και με τα δεδομένα από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιέσει το ΕΣΥ. Υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη παρακολούθηση».

Για να προσθέσει:

«Όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι συνυπάρχουμε με την πανδημία που σημαίνει ότι προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε. Όσοι είναι στις ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη προσοχή σε όλα αυτά τα μέτρα. Η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και σε αυτές τις μεταλλάξεις άρα τα οριζόντια μέτρα του παρελθόντος δεν έχουν αποτέλεσμα και σιγά σιγά μέχρι να γίνει ενδημική η νόσος θα ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία.  Με βάση αυτά δεν βλέπουμε γιατί ακριβώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας από άποψη covid δεν πιέζεται. Πιέζεται από τα non covid που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκτελούνταν χειρουργεία και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις non covid περιστατικών. Από covid περιστατικά το ΕΣΥ δεν πιέζεται και συνεπώς δεν θα είχε νόημα να πηγαίναμε σε μέτρα. Αντιθέτως, αν υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας, που πιθανολογούμε πως τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές».

Μάσκες και τέταρτη δόση

Για το θέμα της μάσκας και τις φωνές που ακούγονται για υποχρεωτική επαναφορά της στους κλειστούς χώρους, ο Υπουργός Υγείας είπε:

«Δεν έχει καταργηθεί η μάσκα υπό την έννοια ότι ο άλλος δεν μπορεί να τη φοράει. Έχει καταργηθεί το διοικητικό μέτρο. Πιστέψτε με αυτή τη στιγμή δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν με διοικητικά μέτρα. Ερχόμαστε και λέμε. Έχουμε πει κάτι ξεκάθαρο που το έχουν πει οι επιστήμονες. Κατ’ αρχήν δίνουμε τη δυνατότητα της πλήρους κινητικότητας από εκεί και πέρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ειδικά σε κλειστούς χώρους που βέβαια που από τώρα μέχρι το Σεπτέμβρη το αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι πολύ περιορισμένοι».

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου για την οποία η πλατφόρμα άνοιξε τη Δευτέρα ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν, που είναι ευάλωτες ομάδες. Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα. Αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση. Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας».

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Ως φαίνεται, ο κ Πλεύρης έχει καθημερινή τηλεφωνική επαφή με τους διάφορους μολυσματικούς ιούς. Έχει και τη σύμφωνη γνώμη των απογόνων του Μέγκελε για την ηθικότητα της υποχρεωτικότητας των ιατρικών πράξεω , άρα έχει δίκιο σε όλα λέει και κάνει. Τους την χάλασε με όσα έγραφε στο διδακτορικό του για την εσφαλμένη ηθική της υποχρεωτικότητας, η πρακτική του όμως σαν υπουργός τους δικαίωσε. Δεν έκανε ακόμη δήλωση για το θέμα των αμβλώσεων στην Αμερική, ίσως γιατί ο ίδιος έθεσε 320 χιλ Έλληνες υπερήλικες στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Δεν θα φαίνεται λογικό οι γυναίκες να μπορούν να αποφασίζουν για το σώμα τους, ενώ οι υπερήλικες δεν μπόρεσαν για να απολαύσουν αυτό το δικαίωμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν ακόμη εισέλθει στη Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί...

Ελλάδα: Μια ανοργάνωτη χώρα ηλικιωμένων

Κάθε φορά που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινώνει τις προβλέψεις της, είναι σαν να βγάζει πολεμικά ανακοινωθέντα. Σαν να...

Για να ζήσει η χώρα: Κουράγιο, καρτερία και συντροφικότητα

Στο κείμενο που ακολουθεί υπήρξε μια ομιλία της οποίας η καταγραφή -ηθελημένα- έγινε εκ των υστέρων. Παρουσιάστηκε ως παρέμβαση...

«Η έκθεση γίνεται ο καθρέφτης του εαυτού σου»

Σε έναν ξεχωριστό κήπο μάς μεταφέρει η έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου «Κήπος Σωματιδίων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διαρκεί...