Στα πούπουλα ρίχνει ο ΟΗΕ την Άγκυρα – Τακτικισμοί Βρετανών

Εναρμονισμένοι με το ευρύτερο κλίμα, που διαμορφώνεται στο διεθνές πεδίο για “ενθάρρυνση” της κατοχικής Τουρκίας είναι και τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με την Κύπρο, σύμφωνα με το philenews.com. Κινούνται στη λογική ότι δεν πρέπει να ενοχλείται η Άγκυρα, αλλά αντίθετα να εισπράττει συνεχώς, καθώς είναι… χρήσιμη, για παράδειγμα, στο Ουκρανικό. Γι’ αυτό και δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και η ομάδα του, στο προσχέδιο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι την 5η Ιουλίου, σχεδόν ταυτόχρονα και με μια δεύτερη που θα αφορά τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. στο Κυπριακό. Ο κ. Στιούαρτ που λειτουργεί σε μια λογική ότι θα πρέπει να δίνονται κίνητρα και δώρα στην τουρκική πλευρά, ενεργεί με τρόπο, που να εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος. Φέρεται δε να υποδεικνύει στις επαφές του ότι η Λευκωσία θα πρέπει να είναι πιο… ευέλικτη.

Η απλή καταγραφή γεγονότων για τα όσα γίνονται από την κατοχική δύναμη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, χωρίς επικρίσεις και αναφορές σε παραβιάσεις ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είναι άσχετη με τους βρετανικούς τακτικισμούς. Η ομάδα του ΟΗΕ για την Κύπρο και η βρετανική πρεσβεία συνεργάζονται πολύ στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φόρεϊν Όφις, που έχει την… ευθύνη να συντάσσει το προσχέδιο ψηφίσματος, στην προκειμένη περίπτωση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει βολιδοσκοπήσει και τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο να μην ανοίξει θέμα Βαρωσίων. Δηλαδή, το θέμα να πέσει στα “μαλακά” σε αυτή τη φάση. Όπως έγραψε και πρόσφατα ο “Φ”, το επιχείρημα του Λονδίνου ήταν πως εάν ανοίξει θέμα Αμμοχώστου, τότε οι Ρώσοι θα προωθήσουν τις τουρκικές θέσεις, λόγω της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα Ουκρανίας. Τέτοιο ενδεχόμενο, όπως προκύπτει από συναφείς πληροφορίες δεν υπάρχει. Αλλαγή, δηλαδή, της ρωσικής στάσης.

Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνονται αναφορές που παραπέμπουν στο γνωστό παραμύθι για δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Στο προσχέδιο εκθέσεως αναγνωρίζεται πως υπάρχει απομόνωση. Είναι η πρώτη φορά από το 2004, που γίνεται αυτό ενώ περιγράφεται μια άσχημη οικονομική κατάσταση για τους Τουρκοκύπριους και γίνονται συγκρίσεις με τους Ελληνοκύπριους. Οι “αθώες” αυτές αναφορές για τα οικονομικά δεδομένα στα κατεχόμενα, την ανάγκη να ξεπεραστούν, παραπέμπουν στο γνωστό τουρκικό αφήγημα. Για το κατοχικό καθεστώς η άρση της λεγόμενης απομόνωσης αποτελεί όχημα για πολιτική αναβάθμισή του. Συνάδει απόλυτα με τις προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους, μέσω διεθνών δράσεων.

Είναι σαφής και η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, για απευθείας επαφές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος. Σημειώνουν δε την άποψη ότι “οι επαφές των κοινοτήτων” δεν συνιστούν αναγνώριση. Δεν θα πρέπει να συγχύζονται οι επαφές αυτές με τα ζητήματα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπως σημειώνουν. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει και η γνωστή ιδέα για τη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης προβλημάτων καθημερινής φύσης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά έχει συστηματικοποιήσει τις προσπάθειες της για να επιβληθούν οι θέσεις της για αναγνώριση “κυριαρχικής ισότητας”, “ίσου διεθνούς καθεστώτος” και άρσης της “απομόνωσης”, διευκολύνονται από αναφορές από τα Ηνωμένα Έθνη, που παραπέμπουν σε δύο οντότητες, που λειτουργούν παράλληλα.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αν και φέρεται να είναι ενοχλημένη με τα όσα συζητούνται στη Νέα Υόρκη, στη βάση και του προσχεδίου της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παραμένει εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες πολιτικές. Αναλώνεται στα ΜΟΕ και σπαταλά χρόνο και δυνάμεις για να σταλεί μια επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία εκφράζεται στήριξη στα ΜΟΕ. Στις Βρυξέλλες δεν έχουν λόγο να αναζητήσουν οποιοδήποτε άλλο μοχλό πίεσης προς την ταραχοποιό Τουρκία, από τη στιγμή που η επηρεαζόμενη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν διεκδικεί. Τα ΜΟΕ της Λευκωσίας δεν επηρεάζουν την Άγκυρα, η οποία μέσω του εγκάθετου της, Ερσίν Τατάρ, θα καταθέσει δικά της. Και τότε; Θα βρεθούν οι εν δυνάμει μεσολαβητές για να αναζητήσουν τη μέση οδό και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό.

Πηγή: philenews.com, capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ιδιότυπη ομηρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ερωτώμενος πριν από λίγες ημέρες, υπό άκρα μυστικότητα, ένας ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος θεωρούσε πολύ πιθανό ότι το Ισραήλ θα...

Τα λάθη της Ε.Ε. στην Ουκρανία

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει προ πολλού απολέσει την απόλυτη διεθνή στήριξη και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες,...

Ο Tραμπ και η «γενιά Ζ»

Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα και για πολλές δεκαετίες αποτελούσε περίπου πολιτικό αξίωμα ότι οι νέοι διάκεινται ευνοϊκά...

Ο Κύπριος Ίλον Μασκ πήρε το Νόμπελ Χημείας

Η εταιρία του στο Λονδίνο, η Deep Mind, εξαγοράστηκε από την Google το 2014 για 400 εκατομμύρια λίρες. Εκείνη...