Απύθμενη ανευθυνότητα (Ή αλλιώς, πώς ο Μητσοτάκης… δουλεύει άθελά του για τον Τσίπρα)

Είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, που πρωθυπουργός -μέχρι και τον Τσίπρα ξεπέρασε- ευτελίζει τους θεσμούς κατά αυτόν τον τρόπο.

Αναφερόμαστε στις απανωτές… εκλογικές κυβιστήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπου ενώ διαβεβαίωνε νυχθημερόν ότι δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές και θα εξαντλήσει την τετραετία, αίφνης, τις προάλλες, άλλαξε γνώμη, και σε συνέντευξη που έδωσε στο Capital άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πατήσει νωρίτερα το προεκλογικό κουμπί.

Με τη δικαιολογία, ότι η πολιτική τοξικότητα που διοχετεύεται με ευθύνη της αντιπολίτευσης, θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη-αρρωστημένη προεκλογική περίοδο, με κίνδυνο να καταστεί αποκρουστική στα μάτια των Ελλήνων πολιτών και να γυρίσουν την πλάτη στην κάλπη όπως έκαναν πρόσφατα οι Γάλλοι.

Κατόπιν της βόμβας που εξαπέλυσε ο Μητσοτάκης, ακολούθησε σκληρή κόντρα με την αντιπολίτευση, κι όλα έδειχναν ότι βαίνουμε ολοταχώς σε φθινοπωρινές κάλπες.

Κι έρχεται προχθές ο Μητσοτάκης και μέσω νέας κυβίστησης, σε ζωντανή μετάδοση από τις Βρυξέλλες, μας πληροφόρησε ότι άλλαξε πάλι γνώμη και δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά θα εξαντληθεί κανονικότατα η τετραετία.

Αν η νέα… πρωθυπουργική κωλοτούμπα δεν είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας, τότε τι είναι;

Προφανώς, ο Μητσοτάκης έχει ζαλιστεί από τα νούμερα που παρουσιάζουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις -δείχνουν τη ΝΔ στο 27% με 28%- και διστάζει να λάβει οριστικές αποφάσεις, εξ ου και τα ήξεις αφήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης διέβη τον… εκλογικό Ρουβίκωνα με τη συνέντευξή του στο Capital, οι πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο (στις 18 Σεπτεμβρίου ακούγεται εντόνως), αποτελούν μονόδρομο.  

Η δήλωσή του δεν είναι τυχαία και έγινε λόγω δημοσκοπικής κατάρρευσης.

Κοινώς, η κυβέρνηση πλέον δεν τραβάει και τρέχει εσπευσμένα στην κάλπη για να μη χάσει την πρωτιά. 

Απλώς, τα μπρος πίσω γίνονται για να παραπλανά αφενός την αντιπολίτευση, αφετέρου για να έχει… προσκυνημένους, για ευνόητους λόγους, τους γαλάζιους βουλευτές.

Άλλωστε, τα εντεινόμενα προεκλογικά πυροτεχνήματα με στόχο τη μετρίαση του λαϊκού τσακίσματος από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια, σε συνδυασμό με τη fake πατριωτική στροφή στα ελληνοτουρκικά μπας και μαζέψει τη δεξιά που έχει κουνήσει προ πολλού το μαντήλι, δείχνουν τον δρόμο προς την πρόωρη κάλπη.

Πάντως, καλό είναι, ο πρωθυπουργός να απαλλαγεί πάραυτα από την καταστροφική ανευθυνότητα που τον διακρίνει, διότι αν συνεχίσει σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι, στο τέλος θα… ξεπλύνει εντελώς τον Τσίπρα από τις αμαρτίες του παρελθόντος, δίνοντάς του πίσω τη χαμένη του αίγλη.

Λέτε τελικά να αποτελεί ταλέντο της αγίας οικογένειας η ανάσταση… πολιτικών πτωμάτων;

Συνεχίζεται…

  1. Κυριάκο μη φοβάσαι, εμείς οι 320 χιλ ενεμβολίαστοι άνω των εξήντα ετών και οι οικογένειες μας, θα σε στηρίξουμε σε ανταπόδοση των προστίμων που μας καταλόγισες στην ΑΑΔΕ. Η εκλογική μας μάζα, μαζί με τις οικογένειες μας, κυμαίνεται από 1,2 έως 1,5 εκατ ψηφοφόρων. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είμαστε οι περισσότεροι στο πλευρό σου. Τώρα όμως, θα μας βρεις όλους απέναντι σου. Εμείς, θα πληρώσουμε τα 150€ που καταλόγισες στον καθένα μας. Εσύ όμως, θα έχεις δυσανάλογο εκλογικό κόστος από αυτή την απόφαση σου που μας έβλαψε οικονομικά και μας εξουθένωσε ηθικά. Δεν φοβόμαστε και δεν ελπίζουμε σε τίποτα από εσένα.

  2. H ανευθυνότητα του συγκεκριμένου ξεκίνησε από τη στιγμή που γινόμενος πρόεδρος άρχισε να ζητάει εκλογές -μαζί με τα διεφθαρμένα μήντια που τον σιγόνταραν. Στη δημοκρατία μας γίνονται εκλογές ανα τετραετία. Ο ευτελισμός του θεσμού με τις πρόωρες εκλογές -στον οποίο εχει μπει λαικίστικα και ο Σύριζα- πρέπει να σταματήσει.

    Παρεπιπτόντως, στα περί θεσμικής εκτροπής: δε νομίζω να ξεπερνάει κανείς τον εξευτελισμό του θεσμού από τον Α. Σαμαρά, όταν δεν παρέδωσε την εξουσία στον νέο εκπρόσωπο του λαού. Συμπεριφορά που κανονικά θα έπρεπε να τον είχε οδηγήσει σε έλεγχο και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

    Έχουμε μνήμη.

  3. @οικονομου
    Α δηλαδή για σένα τώρα μπήκε στον “ευτελισμό του θεσμού με τις πρόωρες εκλογές” ο ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον θα κοιμόσουν από το 2008 μέχρι το 2016 και δε θα ακούσες ποτε ούτε τον ΓΑΠ ούτε τον Τσίπρα που απειλούσαν με πρόωρες εκλογές επ ευκαιρία εκλογής ΠτΔ! Κάθε αξιωμ αντιπολίτευση αρχίζει και ζητάει εκλογές όταννλαμβανει από την κοινωνία τα αντίστοιχα μηνύματα. Και το κάνουν γιατί αν δε το κάνουν κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση ενώ “η κοινωνία βράζει”

  4. Φτάνει πια κρίμα για τη ΝΔ του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού του ΚΚ

  5. Κοντα στην ενσυναισθηση, τα ολιστικα, τις ιδεοληψιες, τα τοξικα περιβαλλοντα και τις παραπλευρες απωλειες
    Και η νεα μ@@@κια της μοδας, 10 +1 λογοι να κανεις αυτο, 5 + 1 λογοι να μη κανεις εκεινο…

    Στο πνευμα των ανωτερω και ο πρωθυπουργος…
    2 + 1 λογοι
    Που με ενσυναισθηση, θα καταφυγω στις προωρες εκλογες, για να αντιμετωπισω ολιστικα, την ιδεοληψια, του τοξικου περιβαλλοντος της πολιτικης

    Εγω
    Ο Κυριακος
    + Το επαγγελμα…Μητσοτακης…

    Εκτος αν αλλαξω γνωμη και δεν παω σε προωρες εκλογες
    Με ενσυναισθηση…Δεν θα καταφυγω στις προωρες εκλογες, για να αντιμετωπισω ολιστικα, την ιδεοληψια, του τοξικου περιβαλλοντος της πολιτικης

    Για τους ιδιους λογους

    Εγω
    Ο Κυριακος
    + Το επαγγελμα…Μητσοτακης…

    Και η Ελλαδα παραπλευρη απωλεια ?
    Προεδρε

    Δεν ξερω αν οι κοι Μητσοτακης, Τσιπρας, Καραμανλης, Σαμαρας, διασωθουν πολιτικα, για εκεινο ομως που ειμαι σιγουρος, ειναι οτι η ιστορια θα τους αφιερωσει ειδικο κεφαλαιο
    Που δεν θα ειναι καθολου μα καθολου κολακευτικο…

    Ολοι τους…How do you reload ? How do you reload ?
    Ειναι αργα κυριοι

  6. Δώστε φως σε άλλα ικανά πρόσωπα που θα προσφέρουν εάν περάσουν
    στην επόμενη Βουλή.
    Σταματήστε να κάνετε σύγκριση μεταξύ Κυριάκου και Αλέξη.
    Αυτή η διαμάχη ναι κατανοητή μεν ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης,
    ως προς την επιρροή των ψηφοφόρων.
    Αδικαιολόγητη βεβαίως εάν θέλουμε να ζούμε στην Ελλάδα ως Έλληνες πολίτες.
    Κάποτε πρέπει να κόβεται ο γόρδιος δεσμός αφού τόσα χρόνια πολιτικής δεν απέδωσε
    έργο πέρα από ολιγάρχες, παραβατικότητα και εξαθλίωση του λαού.
    Σχετικά με το πρόστιμο τους μη εμβολιασμένους.
    Ανήκω σε αυτή την κατηγορία.
    Το μήνυμα όμως που στέλνω προς κάθε ψηφοφόρο είναι να έχετε πολιτική κρίση,
    να βλέπετε το ευρύτερο όφελος της χώρας και όχι να σας επηρεάζουν τα μικρά
    προσωπική η μη προς ίδιον όφελος.
    Μια κοινωνία όταν ευημερεί οι πολίτες παραμένουν σε κλίμα ηρεμίας, χαλαρότητας,
    υγιούς διαβίωσης.
    Μια κοινωνία που πλήττεται από συμφορές οι πολίτες επηρεάζονται αρνητικά σε κάθε
    παράγοντα επιβίωσης, με τους πλέον βασικούς σε κορύφωση, παιδεία, υγεία, διατροφή.
    ………………………………………………………………………………
    Αυτό το άρθρο που ακολουθεί δεν μας τιμά ως χώρα.
    όσο για τα πρόσωπα ε και χωρίς Βουλής δεν έγινε και κάτι με τόσο δυνατά πορτοφόλια.
    Όταν θέλουμε να έχουμε πολιτική αντίληψη.

    Εκλέγονται στην Ελλάδα, καταθέτουν στο εξωτερικό!
    Συντάκτης: Newsroom Δημοσίευση: 26-06-2022 • 17:59
    Τα αξιοζήλευτα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αποκάλυψαν τις χωρίς ενδοιασμό επενδύσεις – καταθέσεις πολλών εξ αυτών σε ξένα funds και τράπεζες
    Εντός πουλάνε πατριωτισμό αλλά τα λεφτά τους τα βγάζουν έξω. Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των «300» για το έτος 2021 (οικονομική χρήση 2020) προκαλεί το κοινό αίσθημα, όχι μόνο για τα τεράστια αποθέματα πλούτου, την αμύθητη ακίνητη περιουσία και τα υπέρογκα χρέη του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αλλά για τα τεράστια ποσά σε χρήματα και μετοχές που έχει βγάλει στο εξωτερικό.

    Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα αξιοζήλευτα «πόθεν έσχες» αρκετών από τους πολιτικούς, ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν και κανέναν ενδοιασμό να επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ στα λογής λογής ξένα funds που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια των Μνημονίων.

    Ποιοι είναι, όμως, οι υπουργοί και οι βουλευτές που έχουν μια περιουσία στο εξωτερικό; Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σαφώς στην κορυφή αυτής της λίστας. Από κοινού με τη σύζυγό του έχουν στην κατοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό (όπως λόγου χάριν στην Credit Suisse και την Edmond De Rothschild), τα οποία είναι αμύθητης αξίας, που ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

    Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, το ζεύγος δηλώνει συνολικά 32 καταγραφές τραπεζικών λογαριασμών σε ευρώ, δολάρια, γιεν και βρετανικές λίρες, αξίας ανάλογης με το χρηματιστηριακό του χαρτοφυλάκιο.

    Πολλές από τις πλούσιες καταθέσεις του είναι σε τράπεζες του εξωτερικού. Ειδικότερα, διατηρεί λογαριασμούς στην Barclays του Ηνωμένου Βασιλείου με περισσότερες από 200.000 βρετανικές λίρες, ενώ η σύζυγός του έχει πάνω από 973.000 ευρώ στην ελβετική Edmond De Rothschild και 320.000 ευρώ στην επίσης ελβετική Credit Suisse.

    Τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό διατηρεί και το πρωθυπουργικό ζεύγος.

    Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δηλώνει 177.300 αμερικανικά δολάρια και 13.470 ευρώ στη γαλλική τράπεζα Societe Generale και ακόμη 325.085 ευρώ στην ελβετική Lombard Odier. Χρήματα στην Ελβετία έχει και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και συγκεκριμένα εμφανίζει 128.824 δολάρια στην Corner Banc. Οσο για τη Νίκη Κεραμέως, για την οποία έγινε πολύς λόγος, καθώς αποδεικνύεται από τους πλέον ευκατάστατους υπουργούς της Ν.Δ., διαθέτει τεράστιες καταθέσεις στη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, ύψους 1.014.814 ευρώ. Επίσης, έχει 148.984 δολάρια στην αμερικανική JP Morgan Chase Bank, ενώ γύρω στα 8.000 ευρώ έχει ο σύζυγός της στη βελγική Nagelmackers.

    Καθόλου άσχημα. Πάντως, ο… μετρ στις διεθνείς χρηματιστηριακές μετοχές ανακηρύσσεται ο Κωστής Χατζηδάκης. O υπουργός Εργασίας είναι κάτοχος χρεογράφων αξίας περίπου 1.400.000 ευρώ. Μάλιστα, σχεδόν όλες τις μετοχές του -πολλές εκ των οποίων τις απέκτησε το 2020- τις έχει στην ING Belgium. Εχει, βεβαίως, και μετρητά σε τράπεζες του Βελγίου και συγκεκριμένα 128.381 δολάρια και 38.840 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εκτός από υπέρογκα χρέη, έχει και μετοχές αξίας 475.870 λιρών στην Coutts του Λονδίνου και αμοιβαία κεφάλαια 332.689 λιρών στη Fil UK Pension.

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει και 63.000 λίρες καταθέσεις στην Coutts. Ο συνάδελφός του, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανίζει στο «πόθεν έσχες» του 833.191 ευρώ και 119.394 δολάρια στην Κύπρο και ειδικότερα στη Eurobank Cyprus.

    Οσο για τον υφυπουργό Πολιτισμού Νίκο Γιατρομανωλάκη, έχει 25.000 ευρώ στη βρετανική HSBC. Ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης δε έχει 41.728 δολάρια στην αμερικανική Bank of America.

    «Αλλού τρως, αλλού πίνεις και αλλού πας και τα δίνεις»
    Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό, ξεχωρίζει η Θεανώ Φωτίου, η οποία έχει 82.595 βρετανικές λίρες στη Natwest του Ηνωμένου Βασιλείου. Λεφτά στο εξωτερικό έχει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος -με πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα- Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έχει 43.540 δολάρια σε τράπεζα της Αμερικής.

    Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό τα έχουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές και οι υπουργοί. Εντύπωση προξένησε η δήλωση περιουσιακής κατάστασης της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, καθώς δηλώνει 37.067 ευρώ στη γαλλική Societe Generale, ενώ είναι και συνδικαιούχος σε λογαριασμό 650.274 δολαρίων στη βρετανική Lloyds Bank. Στη γηραιά Αλβιώνα έχει χρήματα και ο Χάρης Θεοχάρης, καθώς διατηρεί λογαριασμό με 26.403 βρετανικές λίρες στην Barclays Bank. Στην ίδια τράπεζα του Λονδίνου η συνάδελφός του στην κυβερνώσα παράταξη Ζωή Ράπτη έχει 30.000 λίρες. Και η Γερμανία, πάντως, είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις των νεοδημοκρατών, με την Ντόρα Μπακογιάννη να έχει 19.225 ευρώ στην HypoVereinsbank και άλλα 10.870 ευρώ στην Deutsche Bank. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει 75.630 ευρώ στη βελγική BNP Paribas και 82.037 στην Deutsche Bank.

    Σημειωτέον πως χρήματα στο Βέλγιο έχουν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης (κάτι λιγότερο από 500.000 ευρώ), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (200.000 ευρώ), η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (213.315 δολάρια και 123.387 ευρώ στο Βέλγιο, ενώ δηλώνει και άλλα 21.550 δολάρια στην αμερικανική Citibank), η Εύα Καϊλή (σχεδόν 400.000 ευρώ) και o Στέλιος Κούλογλου (376.523 ευρώ).
    ………………………………………………………………………………..

  7. Το να ασχολούμαστε με εκλογές όταν ο Ερντογάν μας απειλεί με πόλεμο είναι μεγάλο λάθος. Το Σύνταγμα λέει διάρκεια Βουλής 4 χρόνια και τα όλα τα άλλα είναι εκλογικά τερτίπια παλαιοκομματικά.

  8. Είναι γνωστό από τον καιρό της λάσπης ότι όποιος κατέχει την οικονομική εξουσία, κατέχει στον ένα ή άλλο βαθμό και την πολιτική εξουσία.
    Και όσο οι ψηφοφόροι κάθε φορά επιλέγουν το λιγότερο κακό, με σιγουριά οδεύουμε στο κακό.
    Στην δεδομένη πολιτική συγκυρία οι κυρίαρχοι πολιτικοί συνασπισμοί υπηρετούν την ίδια εξουσία, πέρα από τις επιμέρους δεσμεύσεις τους προς τους εξουσιαστές.
    Η κυβέρνηση νομοθετεί για λογαριασμό τους και η μείζονα αντιπολίτευση δια του Τσίπρα υπόσχεται στα μέλη του ΣΕΒ, κοινωνική ειρήνη. Με άλλα λόγια τους κλείνει το μάτι ότι αυτός πέρα από τα συμφέροντα τους θα τους εξασφαλίσει και λιγότερες αντιδράσεις.
    Εξάλλου αυτός ήταν και είναι ο ρόλος της αποκαλούμενης σοσοαλδημοκρατίας. Να αποτελεί το “αμορτισέρ” των διεκδικήσεων. Και μάλιστα περισσότερο χρήσιμη για τα συμφέροντα των εξουσιαστών σύμφωνα με τον Ανιέλι
    Στα καθ’ ημάς και στο διά ταυτα, οι εξουσιαστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Είναι βέβαιοι ότι είτε με τον ένα είτε με τον άλλο, τα γενικότερα συμφέροντά τους δεν έχουν να βοβούνται το παραμικρό. Ενδεχομένως να ευνοηθούν υπέρμετρα κάποιοι τομείς των εξουσιαστών έναντι άλλων. Πάντως η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού μόνο να χάσει έχει. Εκτός εάν. Αλλά αυτό το εάν προς το παρόν δεν έχει δρομολογηθεί προκειμένου να μπορεί να παρέμβει για να αλλάξουν τα δεδομένα που απεργάζονται οι εξουσιαστές και το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό τους.

  9. Μας δουλεψαν ολους μας.Και φταιμε εμεις σε αυτο.Σειρα μας ειναι να τους στειλουμε και απο εκει που ηρθαν. Τελικα εχθροι του ελληνισμου ειναι οι ελληνες και οχι οι ξενοι…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...