Μπάιντεν: «Τραγικό λάθος, αποτέλεσμα εξτρεμιστικής ιδεολογίας» η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα “τραγικό λάθος” και το αποτέλεσμα “εξτρεμιστικής ιδεολογίας”.

Εκπρόσωπος γγ του ΟΗΕ: Η απαγόρευση της άμβλωσης δεν την σταματά, “απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα”

ΟΗΕ: “Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα” η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το Βατικανό επαινεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Γαλλία: “Σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα” η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται να προστατέψει τα υφιστάμενα δικαιώματα αναπαραγωγής

ΗΠΑ: «Είναι θέλημα Θεού»: Το σχόλιο του Τραμπ για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

ΗΠΑ: Πολλές Πολιτείες ανακοινώνουν ότι απαγορεύουν στο εξής τις αμβλώσεις

Καναδάς-ΗΠΑ: «Φρικιαστική» η απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση, δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό

Μπόρις Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Το Μιζούρι η πρώτη Πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στην ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση ορόσημο για το δικαίωμα στην άμβλωση

“Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο”, δηλώνει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ομιλία του στον απόηχο της ιστορικής δικαστικής απόφασης, εκφράζοντας λύπη γι’ αυτή τη “θλιβερή ημέρα” για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες “προσωπικές ελευθερίες” καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

“Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας” δήλωσε.

“Το Δικαστήριο μας οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο”, δήλωσε.

“Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε ξεκάθαρα ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό που είχε ήδη αναγνωρίσει”.

“Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους οι οποίοι θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει, στον ομοσπονδιακό νόμο για άλλη μια φορά”.

“Έχω προειδοποιήσει για το πώς αυτή η απόφαση διακυβεύει το ευρύτερο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα για όλους… Το δικαίωμα να λαμβάνετε τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία σας. Το δικαίωμα στον έλεγχο των γεννήσεων, ένα παντρεμένο ζευγάρι στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαρας του”.

Το Δικαστήριο των εννέα δικαστών, που φέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμα της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, “γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω” επικαλούμενο παλιές νομολογίες, δήλωσε με αποδοκιμασία ο Μπάιντεν μιλώντας από τη μεγάλη αίθουσα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Γυναίκες που έχουν θέσεις κλειδιά στον Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ μια βαριά σιωπή και σκυθρωπά πρόσωπα βάραιναν το περιβάλλον.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει “καθετί που περνά από το χέρι του” μέσω διαταγμάτων και ρυθμιστικών αποφάσεων, για να δοκιμάσει παρά ταύτα να προστατέψει την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης, η οποία στο εξής απειλείται στις μισές αμερικανικές Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κυρίως να προστατέψει το δικαίωμα των Αμερικανίδων να ταξιδεύουν σε μια Πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμένει νόμιμη, όπως και την πρόσβαση στη χορήγηση χαπιών που τερματίζουν την κύηση, στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα και ότι μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα από το οποίο επωφελούνται όλες οι Αμερικανίδες από το 1973, με την ψήφιση ομοσπονδιακού νόμου που θα συντρίψει τις αποφάσεις των Πολιτειών — κυρίως αυτών που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους.

Ο 79χρονος πρόεδρος, πιστός καθολικός, που υποστηρίζει θερμά το δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης που εκδόθηκε σήμερα σε άλλα κεκτημένα, όπως η αντισύλληψη και ο γάμος για όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτής της απόφασης. Σίγουρα ακραίοι συντηρητικοί και θρησκευτικοί κύκλοι είναι από πίσω. Όμως ποιο είναι το κίνητρο για να μπούμε σε τέτοιες καταστάσεις. Σίγουρα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Οι κοινωνίες δοκιμάζονται ηθικά. Το σεξ έχει απελευθερωθεί σε τέτοιο βαθμό που αφαιρεί το ευγενές συναίσθημα που πρέπει να το συνοδεύει και γίνεται πλέον χυδαίο και ντροπιαστικό για την ίδια την φύση του ανθρώπου. Όμως αν θέλεις να λύσεις αυτό το πρόβλημα δεν επιστρέφεις στον μεσαίωνα. Σχεδιάζεις και προσφέρεις τις κατευθύνσεις εκείνες που θα κάνουν τους ανθρώπους να μπορούν να κάνουν οικογένεια και να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους. Μόρφωση θέλει ο κόσμος. Έχω την εντύπωση ότι η Αμερική μπαίνει σε έναν κύκλο εμφυλίου πολέμου , που οι συνέπειες του θα μας επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ηθική κατάρευση , α άκρατος φιλελευθερισμός δεν είναι ευαγγέλιο , οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Έχει φτιαχτεί ένας κόσμος για λίγους και καταρρέει ο κόσμος των πολλών. Ο άνθρωπος όταν στερηθεί των βασικών αναγκών του , προσπαθώντας να επιβιώσει θα γίνει πάλι ζώο.

  2. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαριστεί ότι η ανατροπή του Roe v. Wade δεν “καταργεί” τις αμβλώσεις, αλλά δίνει το δικαίωμα στα states να νομοθετήσουν για το θέμα. Προφανώς, στις περισσότερες και πολυπληθέστερες πολιτείες θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά το δικαίωμα στην άμβλωση, και μόνο σε κάτι Μισιιπίδες, Γιούτες και Οκλαχόμες θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο. Μη ξεχνάμε ότι και στην ΕΕ υπάρχει αντίστοιχο καθεστώς με το κάθε κράτος μέλος να έχει δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για το θέμα. (Πχ στη Μάλτα οι αμβλώσεις είναι εντελώς παράνομες). Επομένως, ηρεμία… Δεν γυρίσαμε και στον 19ο αιώνα.

    Σίγουρα όμως η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με το λίμπεραλ zeitgeist που κυριαρχεί εδώ και 40 χρόνια, και προκαλεί ερωτηματικά.
    Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα να επουλωθούν τα τραύματα των culture wars στις ΗΠΑ, ενόψει της σύγκρουσης με Ρωσία-Κίνα και λοιπούς. Οι 6χιλ πυρηνικές κεφαλές του Πούτιν Χαν δεν αντιμετωπίζονται με πολύχρωμες σημαίες και μπάνια τρανς. Δεδομένου μάλιστα ότι σε μια ενδεχόμενη ένοπλη σύρραξη, αυτός που θα σηκώσει το βάρος θα είναι ο (κατά τους αριστερούς) “καρκίνος της ανθρωπότητας”, έρχεται και δένει το γλυκό. Αρέσει δεν αρέσει, οι στρατόκαυλοι συντηρητικοί είναι που θα ενταχθούν στο στρατό ή στις παραστρατιωτικές ομάδες των χρήσιμων ηλίθιων για να υπερασπιστούν την “Αγία Δύση”, όπως ακριβώς γίνεται και στην Ουκρανία.

    Επίσης, στις ΗΠΑ η διαμάχη για της αμβλώσεις ξέφευγε από την ουσία του θέματος (δλδ αν το έμβρυο αποτελεί ανθρώπινη ύπαρξη ή όχι) και είχε γίνει σημαία γενικά των συντηρητικών (και όχι μόνο των ακραίων φονταμενταλιστών). Στις δημοσκοπήσεις υπήρχε σταθερά ένα 35-40% που δήλωνε pro-life. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, οπότε δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε το θέμα. Στην Ελλάδα πχ μόνο οι παλαιοημερολογίτες ασχολούνται με το ζήτημα.

    Σε κάθε περίπτωση, αν δεν γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα παίρνονταν η συγκεκριμένη απόφαση. Το φαινόμενο της πεταλούδας που λέμε;

  3. @Bolivar
    Είναι Μεσαίωνας να αποφασίζουν οι Πολιτείες και όχι η Ομοσπονδία?
    Γιατί αυτό είπε το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν απαγόρεψε κάτι.
    Αν είναι τότε η Ευρώπη ποτέ δεν ξέφυγε από το Μεσαίωνα. Πάντα επέλεξε και επιλέγει να αποφασίζουν τα κράτη και όχι η Ενωση για αυτά τα ζητήματα.
    Επομένως να μην υπάρχουν ομοσπονδίες και ενώσεις κρατών και να αποφασίζονται όλα στην Ουάσινγτον και στις Βρυξέλλες?
    Και που σταματάει αυτό? Ας καταργηθούν όχι μόνο τα κράτη αλλά και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες τότε.
    Υποτίθεται ότι η Ευρωπαική Ενωση δεν ήθελε κάτι τέτοιο και είχε εισάγει τo principle of subsidiarity αν και πολλοί λένε ότι ποτέ δεν το εφάρμοσε.
    Από τις αντιδράσεις πάντως στην Ευρώπη για την απόφαση φαίνεται ότι η Αθήνα, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ρώμη ή η Μαδρίτη δεν πρέπει να έχουν άποψη για τίποτα. Μιλάμε όμως τότε για συγκεντρωτικό πανευρωπαικό κράτος χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις γνώμες των λαών και τις κουλτούρες τους.
    Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό είναι το πισωγύρισμα στο Μεσαίωνα της Καθολικής Ευρώπης με τον Πάπα αλλά από ότι φαίνεται το μέλλον της Ευρώπης θα μοιάζει πολύ με το παρελθόν της.
    Ευτυχώς που οι Βρετανοί εγκατέλειψαν το τρένο για τη κόλαση!
    Ας στήσουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι την Αγία Αυτοκρατορία τους να γελάσει το χειλάκι μας.

  4. Καλά… Τις προφητείες για την “επικείμενη κατάρρευση” των ΗΠΑ τις ακούμε από τότε που ο εθνικός κήπος ήταν γλάστρα. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα κατέρρευσαν όλες οι ευρωπαικές αποικιοκρατικές Αυτοκρατορίες, οι Κεντρικές Δυνάμεις, η Περσία του Σάχη, η αυτοκρατορική Κίνα και φυσικά η ΕΣΣΔ/παραπέτασμα, αλλά οι χοντροκόκκαλες ΗΠΑ παραμένουν αγέρωχες στη θέση τους με τους ίδιους θεσμούς και το ίδιο σύνταγμα από το 1787 (!).

    Δυστυχώς… Να πω την αλήθεια ούτε εμένα μου αρέσει η ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου μορφώματος (αν και έχω ζήσει δεκαετίες εκεί πέρα), αλλά έτσι είναι.

    Νομίζω αυτή η αντίληψη (το να περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή την κατάρρευση των Γιάνκηδων) έχει να κάνει με το ότι ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με το εσωτερικό της Αμερικής από ό,τι με άλλες χώρες. Δλδ γίνεται μια σύναξη 10 αντιφάδων στην ΝΥ και γίνεται πρώτο θέμα σε όλα τα παγκόσμια ΜΜΕ. Αντίθετα γίνονται αιματηρές εξεγέρσεις στα προάστια της Τεχεράνης ή στις περιοχές των Ουιγούρων στην Κίνα και δεν ασχολείται κανείς. Επίσης, ο καραγκιόζ μπερντές του αμερικάνικου δικομματισμού δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η χώρα βρίσκεται διαρκώς σε “εμφύλιο”. Καμία σχέση… Περισσότερο πολωμένες είναι οι ελίτ στην Κίνα και τη Ρωσία (κυρίως μεταξύ παγκοσμιοποιητών και υποστηρικτών των καθεστώτων Πούτιν/Σι), παρά στις ΗΠΑ, όπου άπαντες ομνύουν στο deep state και τους ρεπουμπλικανικούς θεσμούς. Απλώς τα εσωτερικά του Κρεμλίνου/Πεκίνου δεν βγαίνουν παραέξω και δεν τα μαθαίνουμε. Κάπως έτσι απ’ το πουθενά μας ήρθε η κεραμίδα της κατάρρευσης του υπαρκτού το ’89.

    Οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν/διαλυθούν/αποσυντεθούν μόνο μετά από έναν καταστροφικό αιματηρό παγκόσμιο πόλεμο. Μην ελπίζεται σε κάτι άλλο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...