Τι κρύβεται πίσω από τις πρόωρες εκλογές; Μήπως οι Πρέσπες του Αιγαίου;

Τελικά αποδεικνύεται ότι τα… κυβερνητικά θαύματα κρατούν τρεις μέρες (όπως αυτά των Αγίων Ισιδώρων ενδεχομένως).

Νομίζαμε κι εμείς ο ταλαίπωροι ότι όντως η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον εθνομηδενισμό κι ασπάστηκε τον πατριωτισμό.

Αυτό τουλάχιστον έδειχνε η λάμψη που απέρρεε από το κογκρέσο κατά τη διάρκεια της… ιστορικής ομιλίας του πρωθυπουργού.

Λίγο μετά ωστόσο, δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα για μια ακόμη φορά κέρδισε τις επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Κι από τα γεγονότα που ακολούθησαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι οι δήθεν κόντρες Μητσοτάκη – Ερντογάν, επί της ουσίας κλείνουν το μάτι στις Πρέσπες του Αιγαίου.

Διότι, αν όντως ο πρωθυπουργός είχε μεταμορφωθεί σε πατριώτη, κατόπιν της ομιλίας στο κογκρέσο θα έκανε και το επόμενο σημαντικό βήμα για να τρίψει στα μούτρα του σουλτάνου τις επεκτατικές του ονειρώξεις.

Θα προέβαινε δηλαδή στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Κοινώς, θα ασκούσε τα νόμιμα δικαιώματά μας, κι ας έσκουζε μετά όσο ήθελε ο κουμπάρος. 

Δεν το έκανε όμως.

Αντίθετα, προτίμησε να αναλωθεί στους γνωστούς λεονταρισμούς με τον γείτονα, αφήνοντας κυριολεκτικά τους υποτιθέμενους «συμμάχους» και «εταίρους» να παζαρεύουν με τον Ερντογάν, κάνοντάς τους ταυτόχρονα όλα τα χατίρια (βαρύς οπλισμός στην Ουκρανία που ξεγυμνώνει τα νησιά μας, «παράδοση» της χώρας στους Αμερικανούς κ.ο.κ).      

Με αποτέλεσμα, να κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ζελένσκι (θέμα χρόνου η σύναψη εκεχειρίας στην Ουκρανία, αλλιώς η Ευρώπη θα παγώσει), και ο Ερντογάν, τηρουμένων των αναλογιών, να εξελιχθεί σε Πούτιν. 

Το ζήτημα είναι, πότε θα γίνει το… μπαμ.

Ήτοι, πότε θα στηθεί το θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει στις Πρέσπες του Αιγαίου.

Μάλλον όχι μέσα στο καλοκαίρι.

Εξ ου και η πρωθυπουργική κωλοτούμπα που έδειξε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ο λόγος απλός. Είναι αδύνατον να περάσει συνθηκολόγηση με τα μεμέτια από αυτή τη Βουλή.

Το έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα εμμέσως τόσο ο Καραμανλής όσο κι ο Σαμαράς. Ο δεύτερος μάλιστα αναβάθμισε τη σκληρή ρητορική κατά των Τούρκων (βλέπε: Σε άλλο μήκος ο Σαμαράς από κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά και ενεργειακά).

Επομένως, οι… άριστοι δεν επισπεύδουν τις εκλογές μόνο  επειδή απειλούνται με εκλογική κατάρρευση, λόγω των δεινών που προκάλεσε στον λαό η εκμετάλλευση τόσο της κορονοκρίσης όσο και του γεωπολιτικού χάους για να εξυπηρετηθούν τα κοράκια  που τους στηρίζουν νυχθημερόν. 

Το κάνουν κυρίως για να υλοποιήσουν τις Πρέσπες του Αιγαίου από την επόμενη… πρόθυμη Βουλή που θα προκύψει.

Άλλωστε, μέχρι την άνοιξη του ’23, ουδείς γνωρίζει που θα έχει κάτσει η μπίλια του νέου ψυχρού πολέμου.  Άρα, το… γοργόν και χάριν έχει, όσον αφορά το κλείσιμο των δυτικών εκκρεμοτήτων, ώστε «σύμμαχοι» και «εταίροι» να είναι έτοιμοι για τη νέα σύγκρουση με τη Ρωσία.  

Κι αν ακούσετε λίαν συντόμως, ότι ζητήθηκε από Σαμαρά και Καραμανλή να μην είναι υποψήφιοι τάχα για να ανανεωθεί το κόμμα, μην απορήσετε καθώς θα γνωρίζετε από πριν το παρασκήνιο.

Το επερχόμενο εθνικό ξεπούλημα προμηνύει επίσης και η στάση του Τσίπρα. Ο οποίος συνεχώς πετάει τη μπάλα στην εξέδρα φοβούμενος μη τυχόν κληθεί εκ νέου να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Θα επανέλθουμε…      

  1. Ξεκαβαλικεύει από το άρμα της εξουσίας, στη συνέχεια οι δοτοί θα κάνουν το συμβιβασμό. Δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς το έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν. Μετά τις οιμωγές και αφού καταλαγιάσει η σκόνη , θα λάμψει πάλι το φαινόμενο «Μητσοτάκη», θα μας πει πως οι συμφορές μας προέκυψαν επειδή του αρνηθήκαμε, λόγω αχαριστίας, την επανεκλογή.

  2. Μου αρεσει που πιστεψατε, οτι εγινε πατριωτης ξαφνικα ο Κουλης, και αναρτησατε και ειδικο αρθρο, με το οποιο δικαιολογουσατε τη σταση σας….χαχαχαχαχαχα

  3. Ο αρθρογράφος είτε βρίσκεται σε σύγχυση είτε βιάζεται πολύ, είτε και τα 2. Αν ήταν πατριώτης θα επέκτεινε στα 12νμ(φαντάζομαι όπως τα επέκτεινε και ο πατριώτης Καραμανλής και ο Σαμαράς), αλλα επειδή δε το κάνει σημαίνει ότι ψάχνει θερμό επεισόδιο και συμβιβασμό. Αν το θερμό η ψυχρό η οποίας θερμοκρασίας επεισόδιο ερχόταν μετα από την επέκταση στα 12(υπάρχει και ένα casus beli) ,θα λέγατε ότι το έστησε το θερμό επεισόδιο με την επέκταση για να πάει σε συμβιβασμο. Δικαίωμα σας να μη χωνευετε τον Μητσοτάκη αλλά εσείς το τερματίσατε!

  4. Μετά από 15ετή μονομερή αφοπλισμό και κούρσα εξοπλισμών της Τουρκία το ίδιο διάστημα η χώρα θα επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια?
    Και όλα αυτά για να αποδείξει ο Κυριάκος ότι είναι πατριώτης?
    Οπως ο Γούναρης ένα πράγμα?
    Ισως να ξεκίναγε και μια εκστρατεία για την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ultra πατριώτης ή ultra κάτι που δεν γράφεται…

    Το πατριωτικό καθήκον είναι η αναδημιουργία των Ελληνικών ένοπλων δυνάμεων μετά τον μονομερή αφοπλισμό τους -ουσιαστικά διάλυσή τους- στον οποίο πήγανε οι ΚΚ Β’, ΓΑΠ, Σαμαράς, Τσίπρας αλλά και ο Κυριάκος τον πρώτο ενάμιση χρόνο της θητείας του.

    Αν για κάτι μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς είναι ότι το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας έχει περίοδο ωρίμανσης μετά το 2025 και δεν υπάρχει και δεύτερη διάσταση σε σημαντικό βαθμό με αγορές συστημάτων μικρότερου χρόνου παράδοσης ή/και μεταχειρισμένου υλικού.
    Αυτό δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας στη Τουρκία για τετελεσμένα μέχρι το 25.

  5. Ο Τσίπρας καλά κάνει και δε δέχεται να συμμετάσχει. Δε γίνεται να διορθώνει τις **** των προηγούμενων και στο τέλος να τον βρίζουν. Και να βρίσκουν μετά (και) γεμάτα ταμεία.
    Είναι η σειρά της ΝΔ. Εξ ολοκλήρου. Έχει βέβαια ηγεσία, εκσυγχρονιστική, που δε… χαμπαριάζει. Η οικονομική ανάλυση υπερισχύει της γεωπολιτικής.
    Το ΠΑΣΟΚ μας τέλειωσε. Η πορεία του από 45% στο 5% και σε οικονομικό ζήτημα, θα μοιάζει με περίπατο σε πάρκο σε σχέση με εθνικό. Στη ΝΔ το ξέρουν. Και προσπαθούν να το αποφύγουν. Εξ ου και η εκλογολογία από τους… βουλευτές. Μπορούν?

    Οι Δυτικοί θέλουν την Τουρκία στο μαντρί και ως ‘μικρή Κίνα’. Της δίνουν (μέρος) από φυσικούς & ορυκτούς πόρους των… γειτόνων (αν βρουν χρήσιμους ηλίθιους). Γι αυτό και η πίεση για διευθετήσεις στην (ευρύτερη) περιοχή (Ελλάδα, Ισραήλ -έπεσε η κυβέρνηση).

    Ισχυρή (βιομηχανική) οικονομία ενισχύει (και) τη γεωπολιτισμική ηγεμονία.

    Ο ‘χρυσός αιώνας’ της πόλεως-κράτους Αθήνας (πολιτική, φιλοσοφία, επιστήμες, εμπόριο) οφείλεται στα μεταλλεία του Λαυρίου. Η επικράτηση της αττικής διαλέκτου δεν ήταν τυχαία…

    Κι ο νοών νοείτω. Για όποιον ‘βλέπει’ μετά το 2050…

  6. @Ζούμε στην εποχή της άμεσης απόρριψης και αδιαφορίας

    Ο Τσίπρας εφάρμοσε κατά γράμμα το μνημόνιο. Από την αρχή μέχρι την τελευταία λέξη.
    Δεν έκανε κάτι άλλο με μόνες εξαίρεσεις τις Πρέσπες και τα ανοιχτά σύνορα για τους μετανάστες.
    Αν ήταν η σωστή πολιτική τότε ήταν εντελώς λάθος πριν που έλεγε τα αντίθετα.
    Οπότε το λες και θεία δίκη.

  7. Δεν έχει νόημα από ένα σημείο και πέρα να συζητά κανείς με το παράλογο είπε ο Μητσοτάκης για τον Ερντογάν αλλά συμβαίνει το ίδιο και με τους ψευδοπατριώτες του εσωτερικού.
    Οι “Πρέσπες του Αιγαίου”,δηλαδή κάποιος συμβιβασμός με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ κατάληξη του θέματος για την Ελλάδα διότι υπάρχουν και πολύ χειρότερες.
    Φυσικά δεν μπορεί να γίνει τώρα όχι επειδή δεν το δεχόμαστε εμείς αλλά επειδή δεν το δέχεται η Τουρκία.Ευκαιρία υπήρχε στην αρχή της εξουσίας Ερντογάν αλλά ο Καραμανλής τότε δίστασε ή αδιαφόρησε ή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.
    Οι ψευδοπατριώτες που νομίζουν ότι θα πάρουν όλη τη θάλασσα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από μια χώρα με οκταπλάσιο πληθυσμό και τετραπλάσια οικονομία είναι εκτός πάσης πραγματικότητος και σας δουλεύουν κανονικά.
    Μεγαλύτερη οικονομία σημαίνει και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και ισχυρότερος στρατός.
    Έβαλαν εμπάργκο οι Αμερικανοί για τα F35 και οι Γάλλοι δεν τους δίνουν Ραφάλ αλλά θα προμηθευθούν Eurofighter από την Αγγλία.
    Δεν μπορείς να περιορίσεις κάποιον που ΠΛΗΡΩΝΕΙ να αγοράσει τα όπλα που θέλει.
    Και κάποιος που έχει 4 φορές πιο πολλά λεφτά από σένα μπορεί να αγοράσει τετραπλάσια όπλα.Τόσο απλό είναι.

  8. @George N

    Δε νομίζω να πιστεύουμε ότι ευθύνεται για τη διαχρονική κακοδιαχείριση του κράτους ο… Συνασπισμός?
    Το κοινοτικό κέντρο σαφώς οδήγησε σε πολιτικό κεφαλοκλείδωμα έναν-έναν ΠΘ ώστε να ισιώσει με κάθε κόστος την καπιταλιστική μας οικονομία. Αφού αυτοί που ευθύνοταν έκαναν τον… κινέζο.
    Στις διεθνείς κρίσεις (μεταναστευτικό τότε, πανδημία & ενέργεια σήμερα) ακολουθούμε την (τραγική) Κομισιόν…
    Η ΣτΠ ήταν αποτέλεσμα των προηγούμενων δεκαετίων. Ό,τι είχε προλάβει ν’ αναγνωρίσει ο ΟΗΕ στην άλλη πλευρά.

    Η Τουρκία κάνει τα ίδια. Αυξάνει τα (ανύπαρκτα) θέματα διαχρονικά και προσπαθεί ο ΟΗΕ να της τ’ αναγνωρίσει ή τουλάχιστον να μείνουν στο τραπέζι…

    Ποιο μεγάλο κόμμα-πόλος θα αναλάβει τη ‘λύση’? Αυτό που θα έρθει πρώτο στις εκλογές. Ποιο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις? Τη ΝΔ. Που διαμορφώνει ως κυβέρνηση το πλαίσιο. Δεν λέω κάτι άτοπο…

  9. Κυβέρνηση είναι η ΝΔ που φέρει όλη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα
    βιώνουμε αυτό το χρονικό διάστημα.
    Κάθε προσπάθεια να εμπλέξετε την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σας βγάζει
    από τα δύσκολα.
    Χρεώνονται αυτά που πραγματικά αποφασίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
    Σχετικά με τις Πρέσπες κάποιοι κερδίζουν να προκαλούν σύγχυση μεταξύ:
    Βόρειο Τμήμα Ελλαδικού χώρου, Ηπειρωτικό έδαφος και Θαλάσσιο χώρο, θαλάσσιο δρόμο, πέρασμα διέλευσης αλλά και κοιτάσματα υδρογονάνθρακες.
    Ουδεμία ομοιότητα, τελείως διαφορετικά ενδιαφέροντα.
    Γιατί αυτό ας μιλήσουν οι ειδικοί επί του θέματος.
    Χρονικά οι Πρέσπες έριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα και ανέβασαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
    Μελλοντικά αναμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης.
    Τι έχει αλλάξει? πάρα πολλά με ραγδαίες επιπτώσεις κυρίως στον τομέα οικονομία.
    Ας επιλέξουμε όμως με πλήρη νηφαλιότητα πόσο σημαντικοί υπήρξαν οι σύμμαχοί μας.
    Πόσο ισχυροί παραμένουν οι προστάτες μας στο από εδώ και πέρα.
    Ας δούμε με καθαρό βλέμμα αυτά που έρχονται σε ευρύτερη κλίμακα παγκοσμίως.
    Ας πάψουμε να βλέπουμε με παρωπίδες μόνο αυτά που ορισμένοι θέλουν να μας σερβίρουν
    παντός καιρού.
    Οι Πρέσπες του άλλοτε υποψήφιου πρωθυπουργού πόσο σήμερα τον ευνοούν ώστε να ελπίζει σε επόμενη θητεία του?
    Οι νεκροί στην πυρκαγιά-εμπρησμό στο Μάτι έπαιζαν κάθε μέρα στα ΜΜΕ.
    Η κρανίου τόπος Βόρεια Εύβοια. Η περιβαλλοντική καταστροφή στον πνεύμονα πράσινο Αττικής περιοχή Βαρυμπόμπη, Τατόι, πόσο συχνά επαναλαμβάνονται σήμερα, ώστε να θυμίζουν έργα και ημέρες?
    Αλλά κυρίως οι εμπνευστές του όλου σκηνικού πόσο σήμερα παραμένον ισχυροί ώστε να εμπλέξουν το επόμενο πολιτικό πορτραίτο.
    Η χώρα έχει ανάγκη να γυρίσει σελίδα περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
    Τα συμφέροντα καραδοκούν, δεν αντιλαμβάνονται από θεωρίες, από ιδεολογίες, από πατριωτισμό.
    Την λύση την έχει ο λαός, ο οποίος καλείται με την ψήφο του να δώσει άπλετο φως στο πόσο ακόμη τον επηρεάζουν, τον δελεάζουν, τον εξαπατούν.
    Με κάθε δυνατή στήριξη ο Κυριάκος παραμένει πρωθυπουργός έως πότε αυτό?

  10. @Ψυχραιμια
    Αυτό που δεν μας ειπες όμως είναι το
    Για ποιο λόγο ο Μητσοτακης θα κάνει πρόωρες εκλογές

  11. @ψυχραιμια

    Δεν είναι τόσο απλό αλλιώς θα είχαν επικρατήσει οι Αραβες και το Ισραήλ θα είχε εξαφανιστεί.
    Σημειωτέον ότι η Ελλάδα παίρνει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια κάθε χρόνο από την ΕΕ από αυτή που παίρνει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
    Εμείς ούτε καν θέλουμε να επικρατήσουμε αντιπάλων όπως κάνει το Ισραήλ αλλά μόνο να έχουμε αξιόπιστη αποτροπή.
    Και δεν ήταν θέμα χρημάτων ο μονομερής αφοπλισμός μια και δαπανούσαμε για εξοπλισμούς 0,5 δις/έτος με δημόσιες δαπάνες 90-110 δις/ετος! Το 1/200ο των δημοσίων δαπανών. Το 1/400ο του ΑΕΠ!

    Ηταν ιδεοληψία στη περίπτωση των ΓΑΠ, Τσίπρα και Κυριάκου τον πρώτο ενάμιση έτος διακυβέρνησης
    και καθαρά επιλογή ψηφαλάκια και ας μην έχει άμυνα η χώρα, από ΚΚ Β’ και Σαμαρά.
    Δεν είναι παράξενο μια και η ΝΔ πάντα έχει εντελώς ανεύθυνη πολιτική και παίζει τη χώρα στα ζάρια όπως έδειξε η χρεοκοπία που προκάλεσε και που δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την αποφύγει Συνέχισε δανειζόμενη 2 δις Ευρώ το μήνα, κάθε μήνα μόνο για μισθούς ΔΥ και συντάξεις πέρα από δανεικά για τόκους και δάνεια! Παρά το ότι πρώην π/θ είχε βγει δημοσίως στη βουλή και τους είχε πει ότι πάτε ντουγρού για ΔΝΤ.

    Συμβιβασμός με την Τουρκία δεν νοοείται γιατί δεν τον επιθυμεί. Η πολιτική της είναι αναθεωρητική και εξ ορισμού παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
    Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τους εξοπλισμούς της. Είναι για απόβαση με LPD (2!!), LST, LCM, αμφίβια τ/θ κτλ. Οχι για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτά μπορεί κι αλλιώς. Για την Κρήτη!
    Η εναλλακτική είναι να πιστέψουμε ότι δαπανά δις για χαβαλέ.

  12. @ψυχραιμια
    Η Τουρκία δε θα τηρήσει καμία ενδεχόμενη συμφωνία. Έπρεπε να ανακοπεί παλαιότερα. Αν δεν ανακοπεί έστω και τώρα, αλλά αντί αυτού πας σε μια συμφωνία μαζί της ,το πιο πιθανό είναι να αναγκαστείς να κάνεις αύριο αυτο που πρέπει να γίνει σήμερα, αλλά με χειρότερους όρους και λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Δεν είναι Σκοπιανοί οι Τούρκοι και είναι λάθος να σκέφτεσαι ίδια λύση σε 2διαφορετικες εξισώσεις.

  13. @ Lycinos

    Δεν ξέρω εάν θα κάνει πρόωρες εκλογές και για ποιό λόγο.

    @ George N

    Δεν έχει νόημα η σύγκριση των αραβοισραηλινών με τα ελληνοτουρκικά διότι μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων υπήρχε πολιτισμικό χάσμα όμοιο με αυτό των Ευρωπαίων και των αποικιών τους.
    Οι Ισραηλινοί ήσαν Ευρωπαίοι που μετακόμισαν στη Μέση Ανατολή.Οι τεχνολογικές ικανότητές τους απείχαν παρασάγγας από αυτές των Αράβων.
    Αντίθετα Ελλάδα και Τουρκία προέρχονται από τον ίδιο χώρο και όσο και αν πειράζει διάφορους η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο είναι μεταοθωμανικά κράτη.

  14. @ψυχραιμία

    Γιατί να πειράξει η αλήθεια? Είναι.
    Το αίτημα όμως του 21 ήταν να γίνουμε κάτι άλλο. Μέρος της Δύσης (φωτισμένα έθνη κτλ)
    Αν όχι δεν έχει νόημα. Να το κλείσουμε το μαγαζί πριν μας το κλείσουν.
    200 χρονια μετά η ερώτηση ειναι τι ακριβώς παριστάνουμε? Το μεταθωμανικό κρατίδιο ή ένα κράτος πρότυπο της Ανατολικής Ευρώπης? Το πρώτο δεν έχει μέλλον παρά μόνο πηγαίνοντας πίσω από εκεί που ξεκίνησε.
    Αρα κάθε κυβέρνηση κρίνεται πάνω σε αυτό. Οι πιο πολλές βέβαια περνάνε άνετα κάτω από τον πήχη

  15. -Εκλογές το Σεπτέμβριο. Για να μη πειραχτεί και ο τουρισμός με τις πεινες που έρχονται.
    -Ακυβερνησια και αχυρανθρωποι στο προσκήνιο ο,τι χρειάζεται δλδ για να προχωρήσουν τα σχέδια.
    -Όλοι οι πολιτικοί θ αρνηθουν το κόστος και θα κάνουν πίσω, γι αυτό και λέγονται πολιτικοί. Θα γίνει κάποιο επεισόδιο, όχι εκεί που περιμένουμε, θάλασσα θα μοιραστεί και ενσωματώσεις θα γίνουν, όλα με το μαλακό για να μη τρίβει κι ο Πουτιν τα χέρια του για τις αντιδικιες μέσα στο ΝΑΤΟ.
    -“Τους Τουρκους μην τους φοβηθειτε” είπε ο Άγιος Παισιος. Για τους Αμερικανούς τι ειπε; που φοβούνται και τα απροβλεπτα-απρογραμματιστα.
    -Σφιξτε φέτος το ζωνάρι, η Ελλάδα ποτε δε πεθαίνει….Άραγε ο Παπαδοπουλος γιατί αντικατασταθηκε από τον Ιωαννιδη (Πολυτεχνειο κλπ) και ο ΚΚβ παρέδωσε τσακ μπαμ στο παιδί χαρά γεμάτο; το ότι νομίζουμε ότι κυβερνάμε τη χώρα μας με ξεπερνάει.
    Βρε καλόπαιδα όλο τις ίδιες συνταγες; Κάντε μια αναβάθμιση στις επί χάρτου….
    -και τέλος το κλασσικό: όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει!

  16. Η ιστορία μας μας έχει διδάξει ότι όταν δύο εξαθλιωμένοι λαοί αναγκάζονται να πολεμήσουν μεταξύ τους υπάρχει ο κίνδυνος για την άρχουσα τάξη των λαών αυτών να βρεθεί σε δύσκολη θέση αν χάσει τον πόλεμο και ο λαός που λόγω του πολέμου αναγκαστικά εξοπλίζεται όταν χάσει τον πόλεμο να στρέψει τα όπλα ενάντια στους πραγματικούς δυνάστες του. Επειδή ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός αναλογικά βρίσκονται στην ίδια περίπου εξαθλίωση, είναι μεγάλο ρίσκο να γίνει πόλεμος ,όχι επειδή οι κυβερνήσεις αγαπούν τους λαούς τους, αλλά επειδή οι άρχοντες αγαπούν τα κεφάλια τους. Συνήθως οι μεγάλες δυνάμεις στήνουν με μαεστρία σε βάθος χρόνου και με τη συνεργασία των κυβερνήσεων ,ένα σκηνικό που οδηγεί σε ένα συμβιβασμό που οφελεί τους λίγους και ηρεμεί τους πολλούς.

  17. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ: 1 ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΑΒΑΝ ΜΙΑ ΤΕΛΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ .ΗΔΗ ΑΠΟΤΟ 92 ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΚΕΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΦΑΝΕΡΩΣΟΥΝ .ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΡΡΥΦΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ…. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΙ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΕΝΝΟΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΛΗΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΞΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΝΗΔΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ.
    2 ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΝΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ .ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΟΔΙΕΣΤΕΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ .ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΑΤΣΟΥΜΠΑΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΩΣ ΗΘΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ .ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ 3 ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΩΣ ΤΗΜΩΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟΛΜΗΣΑΝ. ΟΙ ΝΥΝ;
    3 ΟΙ ΝΥΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΡΡΥΨΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΩΝ ΑΠΕΧΘΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΞΕΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΤΑ ΛΟΙΠΑ ΜΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΡΝΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΦΡΙΚΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΥΠΟΥ 74 ΔΗΛ.ΠΡΟΔΩΣΙΑ
    4 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΑΛΛΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΑΛΛΟ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
    4Β ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
    5 ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΝΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΕΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ
    ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΟΤΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΡΥΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΝΥΝ; ΛΕΦΤΑ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ. Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ .ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ; ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ..ΟΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ;ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΗ ΣΤΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΛΟΓΟΙ;

  18. [[[Συνήθως οι μεγάλες δυνάμεις στήνουν με μαεστρία σε βάθος χρόνου και με τη
    συνεργασία των κυβερνήσεων ,ένα σκηνικό που οδηγεί σε ένα συμβιβασμό που
    ωφελεί τους λίγους και ηρεμεί τους πολλούς]]]
    Αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο ποιοι παραμένουν οι ισχυροί, πόσο ιδανικές παραμένουν
    οι σχέσεις απέναντί τους, ποιοι παραμένουν οι ολίγοι με τα συμφέροντά τους.
    Προσπαθούν διακαώς αυτό το σκηνικό να προετοιμάσουν με το ζητούμενο πόσο
    θα το επιτύχουν στο εκλογικό αποτέλεσμα.
    Η ενημέρωση βλάπτει, η πληροφόρηση σκοτώνει, το βαθύ σκοτάδι προσφέρει
    αυτές τις επιθυμητές των ολίγων λύσεις.
    Ιστορικά βρισκόμαστε στην καμπή της Ιστορίας κάτι άλλο θέλει να προκύψει,
    με αβέβαιο το αποτέλεσμα.
    Όσο για τις εκλογές όποτε και να τις αποφασίσει η οικονομική κατάσταση δεν
    προβλέπει ουδεμία ανατροπή.
    Εάν αντέξει να χρεωθεί το χειμώνα 2022-2023 ασφαλώς και εκλογές 2023.
    Σε άλλη περίπτωση συγκυβέρνηση με βαρύ κόστος, δυνατές ευθύνες και ασφαλώς
    έχει γονατίσει ο λαός.
    Μικρό καλάθι από όσα συμβαίνουν στην Γαλλία.
    Μας επηρεάζει, μας νοιάζει, ακολουθούμε με μικρή χρονική καθυστέρηση.

  19. @ John

    Μία αγαπημένη συνήθεια των μαρξιστών είναι να συγχέουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις με τις δικτατορικές και αυτό εξυπηρετεί το αφήγημα για “άρχουσες τάξεις” και λαούς που στρέφουν τα όπλα εναντίον τους.
    Μόνο που τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι σε όλες τις περιπτώσεις.
    Εάν είσαι κύριε εξαθλιωμένος από την κυβέρνηση ψήφισε άλλην για να σε ανασύρει από την εξαθλίωση.Σε εμποδίζει κάποιος;
    Δεν ψήφισες το 2015 για να καταργηθεί το μνημόνιο;δεν ξαναψήφισες πάλι ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;πάλι το ίδιο.
    Και τι έγινε μετά την κωλοτούμπα;σαν καλός υποκριτής που είσαι ο δήθεν “προδομένος λαός” που όμως ζει καθόλου εξαθλιωμένα από τις παροχές της Ευρώπης το έραψες και πήγες και ξαναψήφισες αυτούς που έκαναν την κωλοτούμπα.
    Γιατί κατάλαβες ακόμη και εάν δεν το παραδέχθηκες ότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν.
    Πάμε τώρα στον πόλεμο.Δεν χρειάζεται να στρέψεις σε κανένα τα όπλα.Γιατί να το κάνεις όταν υπάρχει ψήφος;
    Κυβέρνηση που θα χάσει πόλεμο θα πέσει χωρίς καμμιά επανάσταση και αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές.
    Πήγαινε ρε μάγκα και ψήφισε αυτόν που νομίζεις ότι θα σε βγάλει από την εξαθλίωση.
    Ποιός είναι αυτός;δεν υπάρχει.
    ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΠΌ ΕΠΑΝΑΣΤΆΣΕΙΣ.
    Δεν φοβείται κανείς πια τις επαναστατικές απειλές.Η Αρμενία έχασε τον πόλεμο από το Αζερμπαιτζάν.Ποιά επανάσταση έγινε;σε πληροφορώ ότι είναι πολύ πιο εξαθλιωμένη από την Ελλάδα χάρις και σε παλιότερη επανάσταση – ξέρεις πολύ καλά ποιά.
    ΕΣΥ έχεις ανάγκη το διεθνές κεφάλαιο και όχι αυτό εσένα πια.

    @ George N

    Αυτός ήταν ο στόχος του 1821 αλλά από τότε άλλαξαν πολλά και μια κοινωνία δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες.Άλλωστε προστέθηκαν από τότε και άλλοι πληθυσμοί από τους αρχικούς του κράτους του 1830 και από αυτούς προήλθε κυρίως η αμφισβήτηση του ευρωπαικού προσανατολισμού της χώρας.
    Τα τελευταία 50 χρόνια της μεταπολίτευσης μαζί με τη διεύρυνση της δημοκρατίας ήλθε και η αμφισβήτηση του παραδοσιακού προσανατολισμού της χώρας.
    Οι αμφισβητίες είναι σε προφανές αδιέξοδο αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να λειτουργούν σαν βαρίδια και φρένα σε κάθε πρόοδο.
    Πως μπορεί να προχωρήσει π.χ. η έρευνα σε ελληνικά πανεπιστήμια με τους αλήτες να τα νέμονται;
    Παριστάνουμε ότι παριστάνουν και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

  20. Φίλε ψυχραιμία
    Τα έχουμε πει επανειλημμένως αλλά από ότι φαίνεται κάποια πράγματα πρέπει να επαναλαμβάνονται.
    Μιλάς για Δημοκρατία. Προφανώς αγνοείς το γεγονός πως εγώ και εσύ δεν έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να εκλέγουμε σε σχέση με την τυχαία περσόνα που δείχνουν συχνά τα κανάλια.
    Επίσης θα περίμενα από έναν φιλελεύθερο δημοκράτη και σύγχρονο της εποχής του άνθρωπο όπως εσύ να φωνάζεις πως στην εποχή του 5G το βήμα από την απλή αναλογική θα έπρεπε να είναι η άμεση δημοκρατία και όχι η επιστροφή σε ένα εκλογικό σύστημα που αλλοιώνει την λαϊκή βούληση με τα μπόνους.

    Η αναφορά σου στην εφαρμογή των μνημονίων και της κωλοτουμπας του δημοψηφίσματος αποδεικνύει την ανάγκη να αλλάξει το σύστημα και πως δια της αντιπροσώπευσης σε καπιταλιστικό περιβάλλον όπου τα αγαθά όπως η πληροφορία είναι προϊόν ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί η λαϊκή βούληση στις πρακτικές του κράτους.

    Τέλος, πραγματικά πιστεύω πως αν αποφασίζαμε δημοκρατικά να περάσουμε σε άμεση δημοκρατία θα ήταν η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία και θα παρήγαγε πολύ πλούτο, ακόμα κι αν αυτός δεν ήταν άμεσα μετρήσιμος με οικονομικά μεγέθη.

  21. @Λυμπέρης

    Η άμεση δημοκρατία δεν λειτούργησε. Εφτιαξε μεν Παρθενώνα αλλά οδήγησε την Σπάρτη να κόβει βόλτες γύρω του, στη καταστροφή της Μήλου, τον Σωκράτη στο κώνειο, τον ανθό της Αθήνας να σπάει πέτρες στα λατομεία στις Συρακουσες, τον Μιλτιάδη στη φυλακή μετά τη νίκη του στο Μαραθώνα, στον εκμαυλιστή και προδότη Αλκιβιάδη, τον Αριστείδη στην εξορία και άλλα τέτοια όμορφα.
    Είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Τα checks & balances των Αμερικανών αντίθετα πήραν μια καλή ιδέα-την δημοκρατία- και την έκαναν λειτουργική. Μια αποικία και την έκαναν υπερδύναμη.

  22. @ George
    Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.
    Η ιστορία μας διδάσκει πως πάντα θα υπάρξει η στιγμή της ” δημοκρατικής κόπωσης” και τότε θα έρθουν οι λύκοι. Ακόμα και μέσα στην δημοκρατία.
    Όμως η αρχαία Αθήνα δεν μας έδωσε κομμάτια μαρμάρου όμορφα τοποθετημένα, μας έδωσε πολλά περισσότερα.
    Ο δε Σωκράτης, τέκνο της δημοκρατίας, αν και είχε την ευκαιρία να δραπετεύσει ( ο Κρίτων είχε κάνει τις προετοιμασίες) επέλεξε να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ηλιαίας, πιστός στον νομό.
    Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Αθήνα είχε βγει από την περίοδο των 30 τυράννων και τα πάθη αλλά και οι ευκαιρίες για προσωπικά ξεκαθάρισματα και εμπάθειες, όπως του Ανυτου απέναντι στον Σωκράτη, μπορούσαν να βρουν χώρο.
    Σε κάθε περίπτωση, τα λάθη των Αθηναίων είχαν δύο βασικές πηγές: τους δημαγωγούς και τον φόβο μην κάποιο πρόσωπο αποκτήσει υπερβολική δύναμη και γίνει ανεξέλεγκτο, ότι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο αμερικανικό σύστημα με το εκλεπτυσμένο πολιτικό μάρκετινγκ και την υπερβολική συσσώρευση πλούτου.

    Όμως μιλάς για check and balances.
    Μακαρθισμός, επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ, χρηματοδότηση πολιτικών από funds, έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και συνολικά χάραξη πολιτικής που ο λαός δεν έχει καμία πρόσβαση σε αυτή παρά είναι ξεκάθαρα προϊόν λομπινγκ.
    Οπότε για να κλείσω, δεν μπορεί να τεθεί σύγκριση μεταξύ της άμεσης δημοκρατίας και του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης( όσες μπούρδες κι αν λέει ο Μητσοτάκης) από την οπτική του λαού για τους εξής λόγους
    1) η άμεση δημοκρατία έδωσε τα μεγαλύτερα βήματα προόδου σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο πολιτειακό σύστημα.
    2) τα λάθη που έκανε ο λαός ήταν ιδιοκτησία του και τις συνέπειες τις επωμίστηκε ο ίδιος
    3) απέναντι στο check and balances που φροντίζει για την διατήρηση του υφιστάμενου εσωτερικού μοντέλου της ολιγαρχίας στις ΗΠΑ, η άμεση δημοκρατία έχει το try and error .
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα “οικεία κακά” όπου η συλλογική μνήμη οδήγησε σε μια σωστή απόφαση. Φυσικά θα γίνουν λάθη όμως σαν μέθοδος είναι εξελικτική. Φαντάσου την επιστήμη να λειτουργεί με check and balances. Το δοκιμάσαμε στον μεσαίωνα και δεν πήγε καλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...