Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τις εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη νωρίτερα σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση τη τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο Ν. Δένδιας συμμετείχε στο άτυπο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων YΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σ. Σούκρι

Ειδικότερα, τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Επίσης, υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες και επισήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη – μέλη να τονίζουν την προσήλωση στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το φως της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή, καθώς και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στην παρέμβαση του, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι το σύνολο των συνομιλητών του εξέφρασε ανησυχία για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την διείσδυση αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή. Για τους λόγους αυτούς, η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άμοιρη πατρίδα

Ως γνωστόν, αρχή άνδρα δείκνυσι. Με τον νέο ΠτΔ να περνά κάτω από τον πήχη. Λειτούργησε στη Βουλή ως...

Η 28η Φεβρουαρίου ΕΡΧΕΤΑΙ!!!

Ποιος τους είπε ότι η παραίτηση Τριαντόπουλου μπορεί να αποτρέψει το κοινωνικό τσουνάμι ή να αλλάξει την ατζέντα των...

Ένα… σωσίβιο για το Μαξίμου!

Έως πριν από μερικές ημέρες, από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδαν, μέσω «διαρροών», τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί περί «παροχής...

Όταν ένας πρωθυπουργός καταρρέει…

Επειδή κάποιοι το θέλουν, δεν θα χάσουμε και τα λογικά μας. Ευτυχώς έχουμε ακόμη σώας τας φρένας...