Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ε. Μπορν από το μπλοκ του Μελανσόν στις 5 Ιουλίου

Η αριστερή πολιτική συμμαχία “Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση” (NUPES), υπό τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν, που συνενώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς και των Οικολόγων στη Γαλλία, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η NUPES αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, με τη διεξαγωγή του β’ γύρου.

Το κεντρώο πολιτικό μπλοκ “Μαζί” (Ensemble), που στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση της κ. Μπορν και την πολιτική ατζέντα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση του σώματος, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια περίοδο κυβερνητικής και ευρύτερα πολιτικής αστάθειας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, σε σύνολο 577 εδρών, το κεντρώο μπλοκ Ensemble λαμβάνει 246 έδρες (για οποιαδήποτε αυτοδύναμη πλειοψηφία χρειάζονται 289), το αριστερό μπλοκ NUPES κερδίζει 142 έδρες, ο ακροδεξιός “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν 89 έδρες, η παραδοσιακή Κεντροδεξιά (Ρεπουμπλικανοί) και οι κεντρώοι σύμμαχοί της (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων – UDI) 64 έδρες, ενώ διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Αριστεράς-Κεντροαριστεράς 13 έδρες και διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι της ευρύτερης Κεντροδεξιάς – Δεξιάς 9 έδρες.

Έξι έδρες λαμβάνουν υποψήφιοι τοπικιστικού προσανατολισμού, 5 έδρες ανεξάρτητοι υποψήφιοι του χώρου του Κέντρου, 2 ανεξάρτητοι ακροδεξιοί υποψήφιοι, ενώ 1 έδρα λαμβάνει έτερος ανεξάρτητος υποψήφιος.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Εμ. Μακρόν μετά την έναρξη της δεύτερης πενταετούς θητείας του τελευταίου στην αρχηγία του γαλλικού κράτους, τον Μάιο και θεωρείται τεχνοκράτισσα κεντροαριστερού προσανατολισμού. Οι δύο πρωθυπουργοί της πρώτης πενταετούς προεδρίας Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ και Ζαν Καστέξ, προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης μομφής, διόλου απίθανης δεδομένης της νέας σύνθεσης του κάτω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση, πέραν του Ensemble, σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας διατηρεί το δικαίωμα να διαλύει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως συχνότερα από μία φορά τον χρόνο.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...