Ο κόσμος μπροστά στη «νέα Γιάλτα» – Με αίμα και πόνο η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

«Τα κράτη συνειδητοποιούν ότι αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο -και μάλιστα όχι τόσο την Ουκρανία- αλλά την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τη θέση καθενός από τα κράτη σε αυτήν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ

Ο κόσμος μπροστά σε μια «νέα Γιάλτα»; Προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων οδεύει η ανθρωπότητα, υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, NTV, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι η Δύση επιδιώκει να δημιουργήσει εντός της Ευρώπης μια «δεύτερη Ουκρανία. Τη Μολδαβία».

Οι τελευταίες ημέρες ήταν πυκνές σε συμβολισμούς. Από τη μια μεριά, οι Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο, να μοιράζουν στον Ζελένσκι ευχολόγια περί ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην ΕΕ. Κάτι που, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα πάρει χρόνια.

Από την άλλη, το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί, όπως ήταν αναμενόμενο, απουσίαζαν παντελώς οι Δυτικοί, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν πρόθυμα και μαζικά. Αντίθετα, παρούσες ήταν πολυπληθείς αντιπροσωπείες του αναπτυσσόμενου και ονομαζόμενου Τρίτου Κόσμου. Κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και γενικότερα την Ασία, αλλά και από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Δεν έλειψαν, μάλιστα, σημαντικές παρουσίες, όπως του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Έχει τη σημασία του, βέβαια, ότι συμμετείχαν στο Φόρουμ, όταν επί της «σκηνής» ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, όχι διά φυσικής παρουσίας, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εξίσου ενδιαφέρον είχε ότι στην κεντρική εξέδρα, δίπλα στον Πούτιν, καθόταν ο πρόεδρος του Καζακστάν. Στη χώρα αυτή, ως γνωστόν, προ μηνών εκδηλώθηκε σοβαρή πολιτική αναταραχή. Αποτέλεσμα ήταν η «αποστολή» ρωσικών στρατευμάτων, προκειμένου να αποκαταστήσουν την «τάξη» στην πιο πλούσια -σε ενεργειακούς και πάμπολλους άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους- χώρα της Κεντρικής Ασίας. Χώρα με ρόλο – κλειδί στην περιοχή, στην οποία έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Κίνα.

«Μονοπολικός» και «πολυπολικός» κόσμος

Ουσιαστικά, η προσπάθεια της Μόσχας ήταν να παρουσιάσει το Φόρουμ της Πετρούπολης του 2022 ως μια διοργάνωση, γύρω από την οποία συσπειρώνεται όλος ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Σε αυτό το επικοινωνιακό πλαίσιο εντάσσεται και η φράση Πούτιν, κατά την ομιλία του, ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν όλους τους άλλους, ως την αυλή τους και εξακολουθούν να τους συμπεριφέρονται σαν αποικία. Θεωρούν τους λαούς άλλων χωρών «ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας». Προηγουμένως, ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην πολιτική της Δύσης έναντι του αναπτυσσόμενου κόσμου, είχε κάνει λόγο για «νεοαποικιοκρατική αγένεια».

Μέχρι και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Κάτι που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, δεδομένου ότι μόλις πέρυσι το καλοκαίρι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, αφήνοντας τους συμμάχους τους στο έλεος των Ταλιμπάν, με τις γνωστές εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κοντολογίς, επικοινωνιακός στόχος της Μόσχας ήταν να φανεί ότι πίσω από τη Ρωσία στοιχίζεται ο Τρίτος Κόσμος, ότι πλέον ο πλανήτης μοιράζεται σε «στρατόπεδα», ότι η κυριαρχία της Δύσης υποχωρεί και, από «μονοπολικός» που ήταν ο κόσμος, γίνεται «πολυπολικός».

Πρόκειται για μια άποψη, την οποία εδώ και χρόνια εκφράζει η Μόσχα, αλλά με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει γίνει ένα από τα κύρια αφηγήματά της.

Νέα Γιάλτα;

Ουσιαστικά, η Μόσχα κάνει λόγο για μια «νέα Γιάλτα», υπό τα νέα διεθνή δεδομένα που διαμορφώνονται τριάντα χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, με νέες παγκόσμιες δυνάμεις που αναδύονται, όπως, μεταξύ άλλων, η Κίνα, αλλά και με νέες διεθνείς συμμαχίες. Ενδιαφέρον, για παράδειγμα, έχει η συμμετοχή της Βραζιλίας στο Φόρουμ της Πετρούπολης.

Εάν δημιουργείται μια νέα παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και ο κόσμος περνάει στη φάση της «πολυπολικότητας» μένει να φανεί. Η Ουάσιγκτον, βέβαια, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για «νέα Γιάλτα», αλλά για παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα στη «Δημοκρατία» και τον «Αυταρχισμό».

Βέβαιον είναι, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ, που φαίνεται να χάνουν το «μονοπώλιο» της «μοναδικής υπερδύναμης», πιέζουν τις ανερχόμενες δυνάμεις, όπως την Κίνα, προκειμένου να καθυστερήσουν όσο γίνεται την ισχυροποίησή τους. Κατά την άποψη Λαβρόφ, οι ΗΠΑ ουσιαστικά απλά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να παραμείνουν στη διεθνή πρωτοκαθεδρία. 

«Η Δύση -είπε- θέλει να διασφαλίσει την ηγεσία των ΗΠΑ στον αιώνα τον άπαντα. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία-Ειρηνικό (δημιουργούνται η AUKUS, η QUAD), προκειμένου να περιορίσει την Κίνα και να απομονώσει τη Ρωσία. Πρόκειται, δηλαδή, για μια προσέγγιση που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Το ΝΑΤΟ ήδη αποκτά παγκόσμια εμβέλεια. Ο Γενς Στόλτεμπεργκ δημόσια δήλωσε ότι είναι ένας Οργανισμός που πρέπει να αναλάβει ευθύνες για την παγκόσμια ασφάλεια».

Με αίμα και πόνο για τους λαούς

Όπως και να’χει, ανεξαρτήτως του «στρατοπέδου» που θα νικήσει, σίγουρο είναι ότι η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια φάση που, όπως όλα δείχνουν, η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα γραφτεί με αίμα και πόνο.

Κοινή πεποίθηση, δε, είναι ότι αυτή η επίπονη διαδικασία για τους λαούς δεν θα κρατήσει απλά μερικούς μήνες, αλλά θα έχει βάθος χρόνου. Κάτι που σημαίνει τεράστιες συνέπειες στο επίπεδο ζωής. Ιδιαίτερα, δε, των Ελλήνων, οι οποίοι υποφέρουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Υπό το φως, λοιπόν, των συνταρακτικών γεγονότων στον κόσμο, έχει ενδιαφέρον η «ατάκα» Λαβρόφ: «Τα κράτη συνειδητοποιούν ότι αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο -και μάλιστα όχι τόσο την Ουκρανία- αλλά την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τη θέση καθενός από τα κράτη σε αυτήν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Λαβρόφ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο για πάνω από τρεις μήνες, έχει αλλάξει πρόσωπο. Συχνά εγκαταλείπει το στιλ του μετρημένου και έμπειρου διπλωμάτη που κάνει προσεκτική χρήση της γλώσσας του, και πλέον σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιεί σκληρή προπαγανδιστική ρητορική. Ωστόσο, δεν παύει να είναι από τους λίγους Ρώσους κρατικούς παράγοντες, του οποίου τα λόγια έχουν ακόμα ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Ελλάδα σε «στρατόπεδο»

Όπως και να’ χει, μια «νέα Γιάλτα» σημαίνει μοίρασμα του κόσμου σε «στρατόπεδα». Κάτι που έζησε η ανθρωπότητα, σε διαφορετικές εποχές βέβαια και με διαφορετικούς συσχετισμούς δυνάμεων, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα, σαν χώρα που από συστάσεώς της ως νεοελληνικό κράτος, βρέθηκε στο Δυτικό στρατόπεδο, στην αγγλο-γαλλική σφαίρα επιρροής, συνέχισε μετά τη Γιάλτα στην αμερικανική σφαίρα επιρροής. Σημείο σταθμός, η ένταξή της στην άλλοτε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία, ωστόσο, σήμερα υφίσταται δραματικά πλήγματα.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν είχε μόνο μεγάλα κέρδη από την ένταξή της σε ένα συγκεκριμένο στρατόπεδο, αλλά είχε και σοβαρές εθνικές ζημιές, διαχρονικά, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, είχε ως πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής της μια πολύ πιο ισορροπημένη προσέγγιση (πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, ονομάστηκε). Ναι μεν ανήκε στη Δύση, αλλά πάντα κρατούσε ανοικτούς τους διαύλους προς την Ανατολή, κ.ο.κ.

Έχοντας πάρει, λοιπόν, τα απαραίτητα ιστορικά μαθήματα, η χώρα μας σήμερα καλείται να συνεχίσει στη «γραμμή» της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, αποφεύγοντας τις παγίδες της εξάρτησης από το ένα ή το άλλο στρατόπεδα. Κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει «ιερό Ευαγγέλιο» για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Ο «εκλεκτός» του Θεού επί της γης»

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η έμμεση παραδοχή του Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη ή την ικανότητα σήμερα να αποτελέσει τον ένα πόλο στο νέο παγκόσμιο σκηνικό που η Μόσχα εκτιμά ότι διαμορφώνεται.

«Δεν βάζουμε ως στόχο μας να γίνουμε ένας από τους πόλους του πολυπολικού κόσμου», είπε. Και πρόσθεσε: «Απλά, διαπιστώνουμε την αντικειμενική πραγματικότητα. Ο κόσμος αλλάζει από μόνος του. Και όλες οι «απόπειρες» που κάνει σήμερα η Δύση αποσκοπούν στο να «φρενάρουν» αυτή την αντικειμενική ιστορική διαδικασία».

Κατά την άποψή του, συνολικά η Δύση έχει υποταχθεί σήμερα στις επιταγές των ΗΠΑ. Δουλεύει «για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αυτοανακηρύχθηκαν παγκόσμια αφεντικά (μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων), τα οποία όλοι οι άλλοι πρέπει να υπακούουν», υποστήριξε.

Να σημειωθεί πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πούτιν, ο οποίος, μιλώντας προχθές στο Φόρουμ της Α.Πετρούπολης, ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εαυτόν ως τον εκλεκτό απεσταλμένο του Θεού επί της γης».

Όσον αφορά, πάντως, τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είναι «κατιούσα δύναμη», και ως εκ τούτου, είναι μετρημένα τα ψωμιά της, ο Σ.Λαβρόφ κάθε άλλο παρά φαίνεται να τη συμμερίζεται.

«Πολλοί λέγουν ότι τις Ηνωμένες Πολιτείες τις διακατέχει αγωνία, καθώς και ότι πρέπει να φοβάται κανείς τις ΗΠΑ, επειδή είναι σαν στριμωγμένο ζώο. Αυτό είναι υπερβολή», είπε. Και συνέχισε: «Δεν θα υποτιμούσα την ικανότητα της Ουάσιγκτον να πιέζει ξεδιάντροπα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με οποιοδήποτε μέσο. Ωστόσο, αυτό δείχνει ότι οι αντικειμενικές διαδικασίες που συντελούνται στον κόσμο προχωρούν προς διαφορετική κατεύθυνση και όχι στη διαιώνιση ενός μονοπολικού κόσμου».

Απαξίωση για την ΕΕ

Πέραν των επικρίσεων προς τις ΗΠΑ, εντύπωση προκαλεί η ιδιαίτερα επιθετική ρητορική της Μόσχας, τόσο από τον Πούτιν όσο και από τον Λαβρόφ, σε βάρος της ΕΕ. Κι αυτό τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το κύριο «θύμα» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η ίδια η Ευρώπη, η οποία, πάντως, εδώ και χρόνια παραμένει παγιδευμένη στα αδιέξοδά της, και τώρα είναι εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες των δύο αντιπάλων.

«Το ΝΑΤΟ -είπε στη συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι, NTV, ο Σ.Λαβρόφ- ήταν πάντα υπάκουο στις ΗΠΑ. Τώρα η ΕΕ, ουσιαστικά, έχει σηκώσει «ψηλά τα χέρια». Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να υπερασπιστεί το σύνθημά του για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, αλλά κανείς δεν το υποστηρίζει. Οι Γερμανοί παραιτήθηκαν εντελώς».

Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ πλέον δεν είναι μια οικονομική Ένωση, ούτε η Κοινότητα με τις αρχές που ξεκίνησε. Πρόκειται για μια γεωπολιτική δομή, η οποία συνθλίβεται και έχει ουσιαστικά συντριβεί από τις ΗΠΑ».

Απέχθεια προς το Δυτικό μοντέλο

Προχθές, επίσης, ο Πούτιν ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει χάσει την πολιτική ανεξαρτησία της, οι ελίτ της χορεύουν στους σκοπούς που παίζει άλλος (σ.σ. εννοεί τις ΗΠΑ), προκαλώντας ζημιά στον πληθυσμό τους». Εκτίμησε, δε, ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνιών και σε πολιτικές ανατροπές των ελίτ.

Επιθυμίες Πούτιν ή ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας; Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα! Να σημειωθεί ότι τα ίδια λέγουν γι’ αυτόν οι Δυτικοί αντίπαλοί του. Ότι, δηλαδή, οσονούπω θα ανατραπεί. Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, πάντως, ήδη «μόνο οι άμεσες, μετρήσιμες απώλειες της ΕΕ από τις αντιρωσικές κυρώσεις, θα ανέλθουν σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια».

Πάντως, ο Πούτιν ουδόλως κρύβει την… απέχθειά του προς το Δυτικό μοντέλο. «Για να είμαι ειλικρινής -είπε χαρακτηριστικά- μερικές φορές κοιτάς τι συμβαίνει εκεί (σ.σ. στη Δύση), ποιες δυνάμεις έρχονται στην εξουσία, … όλα μοιάζουν στημένα, γιατί το ένα ή το άλλο πολιτικό κόμμα που εναλλάσσονται στην εξουσία είναι ίδια, σαν δίδυμα».

Προς τη «μη Δύση»

Προς τα που οδεύει σήμερα, λοιπόν, η Ρωσία; Πηγαίνει προς τη «μη Δύση», όπως ερωτήθη ο Σ.Λαβρόφ;

Ο ίδιος, στην απάντησή του, ισχυρίστηκε τα εξής: «Δεν αλλάξαμε καθόλου ρότα. Πάντα συνεργαζόμασταν με τη Δύση, την Ανατολή, το Βορρά και το Νότο. Διευρύνουμε τις επαφές μας με την Ανατολή. Απλά, σε σχετικές γραμμές, η Ευρώπη έχει εξαφανιστεί από τις προτεραιότητές μας» (!).

Ως γνωστόν, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο δρόμος των ΗΠΑ για τον κύριο αντίπαλό του, την Κίνα, περνάει από τη Ρωσία. Από την ήττα της, για την ακρίβεια. Και μπορεί οι Κινέζοι να μην είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν ενεργά τη Μόσχα, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, ωστόσο ουδόλως επιθυμούν μια απολύτως γονατισμένη και νικημένη Ρωσία.

Με το ίδιο σκεπτικό, ως όλα δείχνουν, κινείται και η Τουρκία του Ερντογάν, παίζοντας σε διπλό ταμπλό και φροντίζοντας να διευκολύνει όσο το δυνατόν τη Μόσχα, αλλά να στήνει γέφυρες και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δείχνοντάς τους ότι τους είναι «απαραίτητος». Είναι εμφανές ότι και η Άγκυρα θεωρεί πως, από τη στιγμή που θα βγει από τη μέση η Ρωσία ως διεθνής παράγων και μεγάλη περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία θα είναι πολύ πιο ευάλωτη στις αμερικανικές πιέσεις για να ξαναγίνει το «καλό παιδί» στο ΝΑΤΟ.

«Νέα Ευρώπη» εναντίον Ευρώπης

Ενδιαφέρουσα είναι, τέλος, η άποψη που διατυπώνεται συχνά το τελευταίο διάστημα στη Μόσχα, σύμφωνα με την οποία η Δύση, με μακρύ χέρι τη Βρετανία και τον Μπόρις Τζόνσον, θέλει να δημιουργήσει μια «δαγκάνα» γύρω από τη δυτική – βόρεια Ρωσία.

Το αντιρωσικό μέτωπο, σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα περιλαμβάνει την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία και τη Βρετανία.

«Αν ο Μπόρις Τζόνσον προωθεί αυτή την πρωτοβουλία, είναι ξεκάθαρο ότι στρέφεται κατά της Ρωσίας. Άλλη εκδοχή δεν υπάρχει. Έτσι, όμως, στοχεύει και την ΕΕ», απάντησε ο Σ.Λαβρόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραπάνω χώρες, καθώς και άλλες της Κεντρικής Ευρώπης, η χαρακτηριζόμενη από την Ουάσιγκτον ως «νέα Ευρώπη», σχηματίζει ένα πολύ ισχυρό λόμπι – μέτωπο εντός της ΕΕ.

  1. Εκτος απο αυτα που λεγονται, σημασια εχουν και αυτα που δεν λεγονται

    Το βασικο σχημα στις μηχανικες κατασκευες που αντεχει στις πλευρικες πιεσεις ειναι το τριγωνο

    Επαναλαμβανω
    Οσο η Αμερικη
    Πιστευει, οτι μπορει να εξακολουθει να ελεγχει τη ροη ενεργειας στις διαφορες μορφες της, με ανισορροπο και υπερ της εννοειται τροπο, οι εξελιξεις θα ειναι δραματικες
    Η ιστορια δεν θα σταματησει εδω
    Επικειται διαχυση και κλιμακωση των αντιπαραθεσεων
    Αυτο που βλεπουμε ειναι μονο το ξεκινημα

  2. Η Ρωσία νομίζει ότι είναι η ΕΣΣΔ και πιστεύει σε μια νέα Γιάλτα ή όπως λέει σε μια “ειρηνική συνύπαρξη” τη στιγμή που έχει εισβάλλει στην Ουκρανία!
    Κάνει μεγάλο λάθος μια και για τη Δύση είναι απλά ένα μεγάλο Ιράκ και όχι ένα ισότιμος συνομιλητής.
    Αυτός θα μπορούσε να είναι η Κίνα αλλά όχι ένα supersized Κογκό.
    Το τι είνα πράγματι η Ρωσία αποκαλύφθηκε με την εισβολή. Κατάφερε και έκανε τιτανομαχία μια επίθεση σε μια ουσιαστικά άοπλη χώρα. Το ότι εξάγει μόνο ορυκτά καύσιμα ήταν και είναι δηλωτικό των δυνατοτήτων της.
    Πολλοί βέβαια ακόμη πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με τη Τσαρική Ρωσία ή την ΕΣΣΔ. Θα καταλάβουν, πιο αργά από όσο έπρεπε αλλά τελικά θα δουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

    Η Ρωσια δεν έχει ενδιαφέρον. Η Γερμανία και η παλιά Ευρώπη όμως έχει. Γιατί εδώ έχουμε το κλασσικό λάθος της Γερμανίας (που έγινε και της ΕΕ) να βλέπει την εξέλιξη των πραγμάτων με γραμμικό τρόπο και να προγραμματίζει όπως μόνο η Γερμανία ξέρει γι αυτά. Ποτέ δεν υπολογίζει τον αστάθμητο παράγοντα και πάντα βέβαια της προκύπτει.
    θα είχε φτηνή ενέργεια για τη βιομηχανία της για τα επόμενα 40 χρόνια σκεφτόταν το 2000. Η Ρωσία θα φρόνιζε γι αυτό. Τόσο θα την έπαιρνε για να έχει δικά της ενέργεια. Την λεγόμενη πράσινη. Και μετά με βιομηχανία και καύσιμα δικά της ποιος την πιάνει….
    Θα έκανε 40 χρόνια υπομονή με τους τρελαμένους σλάβους, θα συγχωρούσε παραστρατήματα και στη συνέχεια θα τους εξηγούσε τι εστί φυστίκι. Οταν θα έβγαζαν ένα μαύρο πράγμα που κανείς δεν θα το χρειαζόταν.
    Ελα όμως που ο Ρώσος την είδε αναστήλωση αυτοκρατορίας! Πως βγαίνουν τα επόμενα 20 χρόνια?
    Μέσα σε μια μέρα έφυγε η μαγκιά και η περιφρόνηση για τους Αγγλοσάξωνες. Τελικά είχαν δίκιο σε όσα της έλεγαν. Μέχρι να βρει την άκρη στη νέα κατάσταση η Γερμανία και η παλιά Ευρώπη απλά έχουν εκλείψει. Για τα επόμενα χρόνια θα ασχολούνται με το πως διατηρούν το Ευρώ και άλλα τέτοια inwards looking θέματα.
    Προφανώς και πρέπει να βρούμε εναλλακτικές. Χθες!

  3. Νέα Γιάλτα με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα, ζήτω που καήκαμε.

  4. Η ουκρανια δεν ειναι “μικρη χωρα”. Η μεγαλυτερη σε εκταση στην ευρωπη και απο τις μεγαλυτερες σε πληθυσμο και με τις μεγαλυτερες επιστρατευμενες δυναμεις που ισοδυναμουν με του στρατους Γαλλιας, Αγγλιας, Γερμανιας και Ιταλιας ΜΑΖΙ + 120,000 “εθελοντες και μισθοφορους” πληρωμενους απο τη Δυση + 70 δις “βοηθεια” σε οπλα απο τη Δυση.

    Μονο μικρη δεν την λες.

    Η Δυση -και ειδικοτερα η εε-εχει τελειωσει απαξ και ο υπολοιπος πλανητης που διαθετει τις πρωτες υλες βαση των οποιων ζει η Δυση-εχει απασφαλισει και πλεον την εχει γραμμενη.

    Λ.χ. Με κομμενο αεριο , νικελιο, και λοιπα μεταλλα η Δυση θα απομεινει με πληθωριστικο χρημα το οποιο δεν τρωγεται.

    Ολα εχουν αρχη μεση και τελος.

    Η Αρχη της Δυσης ηταν η λεηλασια της Ανατολικης Ρωμαικης αυτοκρατοριας το 1204 η μεση ηταν η λεηλασια ολου του πλανητη μεσω αποικιων το 18-19 αιωνα και τωρα ειναι το τελος.

    Αυτα και “οβερ”.

  5. Είναι πασιφανές ότι συγκροτείται ευρασιατικός πόλος με αργά αλλά αποφασιστικά βήματα χρησιμοποιώντας τις καπιταλιστικές & στρατιωτικές μεθόδους των ΗΠΑ. Έτσι το θεωρητικό δίπολο φιλελεύθερες δημοκρατίες – αυταρχικά καθεστώτα θα πέσει στο κενό. Αντίθετα, ο πόλος αυτός σε βάθος χρόνου θα (ανα)δείξει την υποκρισία της Δύσης τα τελευταία 50 χρόνια. Εξάλλου η διαχείριση της πανδημίας covid19 στη Δύση έδειξε ότι υιοθετεί (ή αντιγράφει?) ανελεύθερες προσεγγίσεις. Η Δύση βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων βρίσκεται μια ελίτ χωρίς ηθικούς φραγμούς. Δείτε τα χθεσινά φολκλόρ σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Και δυστυχώς η Ελλάδα, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ως “προκεχωρημένο φυλάκιο” (!), γινόμαστε οι… ακρίτες αυτού του εκφυλισμένου κόσμου.

    Πολύπλευρη εξωτερική πολιτική σημαίνει ότι ο δικέφαλος αετός δεν αλληθωρίζει πονόπαντα.

    Το τετράγωνο Πεκίνο – Μόσχα – Άγκυρα – Τεχεράνη διψάει για Ορυκτές Πρώτες Ύλες. Έχει δικές του αλλά θέλει περισσότερες. Γιατί οι ΟΠΥ στηρίζουν μια βιομηχανική οικονομία και την μεγαλύτερή της ανάπτυξη κάνοντας τη χώρα ισχυρότερη και το Έθνος της βιώσιμο στο χρόνο.
    Ο ‘χρυσός αιώνας’ της Αθήνας οφείλεται στο… Λαύριο. Όπως και των ΗΠΑ σε Αφρική, Μ. Ανατολή κλπ.

    Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή της Νισύρου. Ξέρετε ότι το εν λόγω νησί (και τα περιμετρικά του) είναι ηφαιστειογενές? Ξέρετε τι συμβαίνει με την υδροθερμική δραστηριότητα? Ας ρωτήσουμε λοιπόν έναν Κοιτασματολόγο (ειδικευμένος Γεωλόγος) να μάθουμε! Γιατί οι Τούρκοι ξέρουν. Εμείς? Κοιμόμαστε με τα τσαρούχια…

    ΥΓ. Γνωρίζετε αν υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα στα μικρασιατικά παράλια?
    ΥΓ2. Γνωρίζετε τι υπάρχει στον πυθμένα του αιγαιακού γεωχώρου? Σίγουρα όχι, ακαδημαϊκά ίσως, καθώς ούτε το 20% δεν έχει ερευνηθεί ακόμη…
    ΥΓ3. Τα οικονομικά συμφέροντα στα failed states είναι ισχυρότερα από τη γεωπολιτική.

  6. @GeorgeN
    Εσυ ´´Το ότι εξάγει μόνο ορυκτά καύσιμα ήταν και είναι δηλωτικό των δυνατοτήτων της´´
    Μονο ορυκτα καυσιμα ?
    Σου λεει τιποτα το RD-180 ?

  7. Αποτελεί επίπονη εργασία κυρίως πνευματική να καταφέρει ο εγκέφαλος να
    βλέπει τα γεγονότα σφαιρικά και ΟΧΙ μονόπλευρα Δυτικά.
    Απαραιτήτως, χρόνος μακρύς με ότι αυτό επιπτώσεις προκύψουν.
    Ο κόσμος από μονοπολικός σε πολύ-πολικός, κάποιοι ήθελαν να τον αναγνωρίζουν με αυτή
    την ιδιότητα και βέβαια για πολλά χρόνια τους στάθηκαν οι συγκυρίες ευνοϊκά.
    Όλα βεβαίως κάποια μέρα τελειώνουν.
    Επιβάλλεται στις μέρες μας οι σκέψεις να μην επιδέχονται επιδράσεις παρά μόνο να κρίνουν
    ανεξαρτήτως συμφερόντων, ανεξαρτήτως συμπάθειας.
    Είμαστε μόλις στην αρχή σε όλο αυτό που έχει δει αρχίζει να κτίζεται παγκοσμίως.
    Η πλέον σημαντική κινητήρια δύναμη που θα όλα οδηγούν πως θα κατευθύνει εξελίξεις
    αποτελεί το νόμισμα συναλλαγής και η υπεροχή του.
    Υπάρχουν χώρες που από ασήμαντες θα εξελιχθούν σε ισότιμες-ισοβαρής.
    Ας μην προτρέχουμε να χαρακτηρίσουμε τον αποδιοπομπαίο τράγο σε ένα φαινόμενο
    που είχε πλέον κουράσει, έβγαζε πικρία, μοίρασε αδικία μη έχοντας μέτρο παρά μόνο
    καθαρό μονόπλευρο συμφέρον.
    Ένα ερώτημα περιμένει απάντηση, ΓΙΑΤΙ καθυστέρησε τόσα πολλά χρόνια?

  8. Εκτος του Πουτιν
    Η Κινα και ο Σι Τζινπινγκ
    Σε συγχρονισμενο με τη Ρωσια τονο
    Μικρο σταχυολογημα απο τις δηλωσεις που εκανε στις 21 Απριλιου 2022 το αστερι της διπλωματικης γλωσσας εκπροσωπος τυπου του Κινεζικου υπουργειου Εξωτερικων Wang Wenbin
    Στο πνευμα του προεδρου της Κινας Σι Τζινπινγκ στην τελευταια του ομιλια στο Boao forum και στην βασικη αναφορα του για…´´Πρωτοβουλια για την παγκοσμια ασφαλεια´´
    …´´Με την μονοπολικοτητα … Διαρκως αυξανομενα ελλειμματα ειρηνης, ασφαλειας, εμπιστοσυνης και κυβερνησιμοτητας…
    …Αυτο δεν πρεπει να συνεχιστει… Ειναι εναντια στη πορεια της ιστοριας…Εστιες αναφλεξης στην Ευρωπη και αλλου…
    …Πρωτοβουλια για απορριψη της μονομερειας…Ισορροπημενη, αποτελεσματικη και διαρκης ασφαλεια´´…κ.λ.π. κ.λ.π.
    Και στις 25 Απριλιου, αφηνοντας την κομψη διπλωματικη γλωσσα, σε μια εκκωφαντικη αλλαγη τονου…
    “It is hoped that the EU can see the truth and stop holding the candle to the devil USA´´
    ´´Η Ευρωπη να ιδει την πραγματικοτητα…´´αληθεια´´…Και να σταματησει να κρατα το φαναρι στον…Διαβολο την Αμερικη´´…
    Αξιζει να παρακολουθησει καποιος, πως στις εβδομαδες που ακολουθησαν, οχι τυχαια βεβαια, σκληραινουν οι τονοι στις προτασεις που χρησιμοποιει

    Η Αμερικη χρειαζεται την Ρωσια και η Ρωσια χρειαζεται την Αμερικη εναντι της Κινας. Η Αμερικη χρειαζεται την Κινα και η Κινα την Αμερικη εναντι της Ρωσιας. Και η Ρωσια χρειαζεται την Κινα και η Κινα την Ρωσια εναντι της Αμερικης

    Η Αμερικη θα γινει ο τριτος πολος, απο τη στιγμη που δεν μπορεσε, αυτο που θα ηταν και ο μοναδικος υγιης δρομος, να προλαβει, εμποδισει, στο καθολικο της corpus, την καρκινικη αυτονομηση του μεγακαπιταλισμου εναντι της πολιτικης
    Τωρα ο εντρομος Μπαιντεν θα συνομιλησει λεει με τον Σιτζιπινγκ για δασμους κ.λ.π.
    Και φανταζεται οτι το Κινεζικο Administration δεν ειναι δεκα βηματα μπροστα στον στρατηγικο του σχεδιασμο και οτι λεει λογια του αερα για να κερδισει μια κινηση στο σκακι…
    Εχει βεβαια την Ευρωπη…Συμμαχαρα…Βραχο…
    Προεδρε Μπαιντεν, επιτρεψε μου …Χαιρετισματα…

  9. @lycinos
    Δεν είπα ότι οι άνθρωποι μπήκαν σε Μεσαίωνα και ξέχασαν κι αυτά που ήξεραν.
    Προφανώς συνεχίζουν και εξελίσουν γραμμικά την τεχνολογία της ΕΣΣΔ. Και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί.
    Δεν υπάρχει όμως κάποιο breakthrough τα τελευταία 30 χρόνια, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο Musk αφού μιλάς για πυραύλους.

    To Su-35 είναι όπως θα έπρεπε να είναι το Su-27 της ΕΣΣΔ. Και αυτή η εξέλιξη είναι Ρωσικό έργο.
    Πλην όμως δεν είναι κάποιο άλλο α/ε, δεν έχει AESA και έχει τον ίδιο κινητήρα.
    Τον ίδιο έχει και το Su-57 που βρίσκεται σε 3-4 αντίτυπα στη Ρωσικά ΠΑ. Τον κινητήρα του Su-35 που είναι του Su-27 του Μπρέζνιεφ.

    Το έγραψα και αλλού. Ναι μεν κατάφεραν να επανακινήσουν τη παραγωγή του Lada Granta (το Kalina του Γκορμπατσοφ) αλλά χωρίς πολλά που τα θεωρούμε εκ των ούκ άνευ 30 χρόνια μετά.
    Κια δεν είναι οι Ρώσοι μηχανικοί που δεν μπορούνε αλλά το σύστημα που έχουν και που ο Πούτιν δεν το είδε καν ως πρόβλημα αλλά ως λύση!

    Ο κόσμος προχωράει με 1000α. Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ελλάδα, ένα μεγαλο τμήμα της Ορθοδοξίας είναι σημειωτόν όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να μην το διακρίνεις στη Ρωσία αλλά κοίτα Ελλάδα και Τουρκία.
    Τι φτιάχνει η δικιά τους αμυντική βιομηχανία τι η δικιά μας. Η διαφορά έγινε χαοτική σε μόλις 20 χρόνια.

    Θα γίνει η Ορθοδοξία το νέο Αραβικό και Περσικό Ισλάμ, κλεισμένο σε μια αυτιστική κατάσταση αν δεν αφυπνισθεί.
    Και κάποιοι φαντάζονται Ορθόδοξη αυτοκρατορία…. Ποτέ το όνειρο δεν απείχε πιο πολύ από τη πραγματικότητα.

  10. @Tesla

    Τι έγινε το 1095? Ποιός το ζήτησε? Πως ξαναστήθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1100 μετά την καταστροφή του 1071? Ποιός πολέμησε για να ξαναγίνει αυτό? Μήπως όχι οι Βυζαντινοί? Τι κάνανε αφού ξαναστήθηκε?

    Τι έγινε το 1182? Αν είναι να πιάσεις την Ιστορία καλό να αρχίσεις από την αρχή. Το 1204 ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. Για δες “Σφαγή των Λατίνων”

  11. @George N
    Ο αδυναμος κρικος στο ολο σκεπτικο σου ειναι οτι χρησιμοποιεις την παραλληλη λογικη για επαγωγικα συμπερασματα
    Παραδειγμα λογικης αυτων που λες π.χ. η Ιταλια φτιαχνει τα καλυτερα αυτοκινητα στον κοσμο. Απο Ferrari και Lamborghini εως Bugatti και δεν μπορει να φτιαξει ενα αεροπλανο της προκοπης, η´ ολοκληρη Ευρωπαικη ενωση εχει μεινει στο Eurofighter, η´ ολοκληρη Βρετανια σε κατι γελοια Land Rover και παρωχημενα τεχνολογικα Jaguar και κατι συναισθηματικης αξιας Morgan που εξακολουθουν και σημερα να χρησιμοποιουν ξυλο στο σκελετο τους.
    Λοιπον τι λενε ολα αυτο ?….Να σου ειπω εγω…Τιποτα…

    Ρωσικοι RD-180
    Τι να αλλαξεις και γιατι να το αλλαξεις ?. Το πιο επιτυχημενο συστημα προωθησης βαρεων πυραυλων στην ιστορια της ΝΑSA. Δεν αποτυχε ποτε…
    Παρε τα F35, ενα αποτυχημενο απ´ οτι φαινεται αεροσκαφος, το πιο επιτυχημενο εννοειται κατα τo επικοινωνιακο lobby που το προωθει. ακομα και οταν θα εξελιχθουν σε 5G και 6G,
    …Επειδη εξαρτωνται απο δορυφορους και λοιπες αλληλοβοηθουμενες σχετικες ψηφιακες πλατφορμες αναφορας*, θα ειναι τετοια η εξελιξη στον διαστημικο δορυφορικο και ψηφιακο πολεμο, που θα σηκωνονται και δεν θα ξερουν που να πανε…
    Δεν γνωριζουμε τι γινεται σε αυτο τον τομεα
    Και μη μου πει κανεις οτι η Ρωσια και η Κινα δεν εχουν τη δυνατοτητα να εξελιξουν τετοιου ειδους παρεμβασεις… Που ισως τις εχουν ηδη στο οπλοστασιο τους, κρυφο χαρτι για την κρισιμη στιγμη

    Στα υπολοιπα που λες
    Ο ΓΠΠ κατα τη γνωμη μου εχει ηδη ξεκινησει, και ειναι ηδη πολεμος πολιτισμων
    Η Προτεσταντικη παρακμιακη δυση που γεννησε τον Μαρξισμο σαν ασυνειδητη μετανοια των αμαρτιων της και εν συνεχεια το Λενινισμο για να διαλυθει ο φοβος μιας ισχυρης ορθοδοξης Ρωσιας, σημερα παλευει να στηριξει το τελευταιο της τεκνο, τον τερατομορφο αναρχο μεγακαπιταλισμο και την ανισορροπια που προκαλει, σε βαρος των ιδιων της των υπηκοων !!!……………………..
    Βαλε μεσα και το Ισλαμ, χωρεσε στο μειγμα και τον Κομφουκιανισμο και τον Ιαπωνικο Σιντοισμο με τους δικους τους αξιακους κωδικες, κοινη συνδετικη υλη η δυνατοτητα γαι προχωρημενη υψηλη τεχνολογια π.χ. Ιαπωνια και π.χ. Hayabusa2 και βγαλε συμπερασμα
    Πως εφτασες στο οτι η Ορθοδοξια ειναι κακο για την εξελιξη και η Τουρκια ετσι και η Ελλαδα πισω… Ποιοι κουρδισαν τους δολοφονους του Καποδιστρια και ποιοι κληρονομησαν τους δολοφονους τους, δεν τους βλεπεις…
    George, ο Προτεσταντισμος και η ακραια αιρεση του ο Μαρξισμος, με την Αριστοτελεια λογικη τους, ειναι αυτος που καταστρεψε τον πλανητη
    Δυστυχως για τον ανθρωπο και τη σχεση του με την φυση, ο Πλατωνας δεν ευρηκε ποτε μερος στην Δυτικη Ρωμαιοκαθολικη εκκλησια τους Προτεσταντες και τους κλωνους τους
    Τωρα τιθεται με βια εν αμφιβολω το ολο συστημα

    * Μου ερχεται στο μυαλο και χαμογελαω
    Δεν γνωριζω τι γινεται σημερα, αλλα τα Mig πιο παλια, αντι για τρανσιστορ στο συστημα επικοινωνιων τους, ειχαν λυχνιες, σαν αυτες που υπηρχαν στα παλια ραδιοφωνα δηλαδη, και αυτο γιατι οι λυχνιες ηταν αναισθητες στον ισχυροτατο ηλεκτρομαγνητικο παλμο που παραγεται απο μια πυρηνικη εκρηξη, ενω τα τρανσιστορ τα επερνε και τα σηκωνε…
    Τεχνολογικη υστερηση των Σοβιετικων λοιπον ?

  12. @Lycinos

    Μιλάς με έναν πολιτισμικά ακραιφνή προτεστάντη, έναν πρεσβυτεριανό στη κουλτούρα οπότε η τόση διαφορετική ματιά που έχουμε για τα πράγματα είναι αναμενόμενη αλλά και ενδιαφέρουσα.

    Δύο παρατηρήσεις μόνο:

    (1) Εχεις σκεφτεί ότι το Mig-25 δεν είχε microchips απλά γιατί η τότε ΕΣΣΔ δεν τα είχε?

    (2) Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκα ότι η Ορθοδοξία είναι κακή για την εξέλιξη. Τον προβληματισμό και την ανησυχία μου εξέφρασα για αυτό που βλέπω ως αδυναμία του Ορθόδοξου κόσμου (με μόνη εξαίρεση τη Ρουμανία) να παρακολουθήσει την εποχή. Αυτό πιστεύω και με πληγώνει να το βλέπω μια και όχι μόνο ζω σε αυτή τη περιοχή του κόσμου αλλά και την αγαπάω.

  13. Έχουμε και λέμε.

    Το ΝΑΤΟ μας τελειώνει. Είναι πολύ δυσκίνητο, υπερβολικά εξαπλωμένο με μέλη που αποτελούν αδύναμους κρίκους και οδηγεί τις ΗΠΑ σε υπερέκταση. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την ύπαρξη στους κόλπους του μελών που μπορούν να εξαγοράστουν ή να βάλουν βέτο για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους σε συνδυασμό με την έλλειψη μηχανισμού αποπομπής μέλους τότε συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα.

    Η επόμενη μέρα θα περιέχει κάποιον σχηματισμό που σήμερα βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα περιλαμβάνει ναυτικές δυνάμεις, Αγγλοσάξωνες and friends, αφού πρώτα απονευρωθει ο χερσαίος ευρωπαϊκός χώρος και κυρίως το τρίγωνο Γερμανία- Τουρκία- Ρωσία.
    Η Γερμανία εγκλωβισμένη μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας, η Ρωσία σε πόλεμο φθοράς και η Τουρκία πάει προς διάλυση.

    Η Κίνα ως χερσαία δύναμη ψάχνει τρόπο ώστε να σταθεροποιηθεί η καρδιά της Ευρασίας την οποία ναρκοθετουν οι Αμερικάνοι και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα θαλάσσια σύνορα της τα οποία έχουν ως αμερικανικά μαντροσκυλα τις Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, το σημείο πνιγμού στα στενά της Μαλάκα και την Αυστραλία ως στρατηγικό βάθος.

    Σε όλο αυτό το σύστημα που δημιουργείται, η χώρα που βρίσκεται στην σημαντικότερη θέση, καθώς ορίζει την θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της Ευρασίας αλλά και φτάνει στον βασικό χερσαίο άξονα του νέου δρόμου του μεταξιού, έχοντας τον απαραίτητο πληθυσμιακό όγκο, είναι η Ινδία.

    Οπότε, εάν καταφέρουν οι ΗΠΑ να κάνουν κάποιας μορφής διπλωματία του κρίκετ, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος να αναλάβει τον ρόλο του Κίσινγκερ και να πάρει τον Μπάιντεν από το χεράκι, τότε οι ΗΠΑ θα έχουν κάποιες πιθανότητες.

    Αν όχι, και οι Κίνα Ρωσία και Ινδία καταφέρουν να ισορροπήσουν ξεπερνώντας τις διαχρονικές τους διαφορές, τότε είναι θέμα χρόνου η επικράτηση τους.

    Υ.γ. η σύγκρουση χερσαίας με θαλάσσια δύναμη έχει αναλυθεί από τον Θουκυδίδη. Στους Πελοποννήσιακους πολέμους επικράτησε η χερσαία δύναμη γιατί η θαλάσσια έκανε λάθη τις κρίσιμες στιγμές. Κατά μία έννοια η ουκρανική σύρραξη κινδυνεύει να μετατραπεί στην αντίστοιχη της σικελικής εκστρατείας αν οι Αμερικάνοι περάσουν τα όρια.

  14. <<>>
    Έχουν προχωρήσει περισσότερο, Ιράν, ΗΑΕ συμφωνία ΟΠΕΚ, άνοιγμα στην Νότια Αμερική.
    Δώσε και την μη παγκοσμιοποίηση νομίσματος δολάριο.
    Βαδίζουμε λίγο πριν το χάραμα.
    Οι ισορροπίες ανατρέπονται μεν, αλλά στο πως θα επικρατήσουν ο χρόνος πολύ μακρύς.

  15. Αίμα και πόνος προς το παρόν μόνο στην Ουκρανία βλέπω.

    Η εισβολή του Πούτιν επιτάχυνε την συσπείρωση του τρίτου κόσμου υπό την ρωσική ομπρέλα και την απομάκρυνσή του από την Δυση. Αν αυτό για την Ρωσία είναι πλεονέκτημα μία, για την Δύση είναι δύο φορές. Η Ρωσία και τώρα και ως ΕΣΣΔ άλλοτε, είναι ο ηγέτης του και ο υποκινητής του. Εκεί βρίσκει δισεκατομμύρια προλεταριακούς πληθυσμούς που της χρειάζονται για τον συμπλεγματικό αντιδυτικισμό της.

    Η Δύση από την άποψη αυτή, θα χρωστά στην αντίσταση της Ουκρανίας την κυοφορούμενη αναγέννησή της.

  16. <<>>
    <>

    Θα συμφωνήσω ως προς την κυοφορούμενη αναγέννησή της απόλυτα.
    Διατηρώ πολλές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο αντίστασης.
    Θα μπορούσε να έχει πράξει διαφορετικά, ποιος την κρατάει δέσμια?
    Στα επόμενα που έρχονται μάθημα προς αποφυγήν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Παιδεραστία: «Θεραπεία» ή εγκλεισμός;

Η πρόσφατη αποκάλυψη των φρικιαστικών σεξουαλικών πράξεων στην οικογένεια του αστυνομικού της Βουλής και της επίσης αστυνομικού συζύγου του...

Επιτέλους, η αλήθεια για τα Καλάβρυτα

H ιστορία με τη σφαγή των Καλαβρύτων είναι γνωστή. Όμως επειδή κάθε χρόνο το ΚΚΕ κάνει σπέκουλα (να χρησιμοποι­ήσουμε...

Αμερικανοί αντί Άγγλων στην Κύπρο!

Η ιστορική ευκαιρία για το Έθνος μας στο σύνολό του μεγαλώνει. Έχουμε τη δυνατότητα Ελλάδα και Κύπρος, με σχεδιασμό,...

Ο φόνος του Μωυσή (Μέρος Α’)

Ειδικές ιστορικές συνθήκες, όπως η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας, σε συνδυασμό με τις συνέπειες που μπορεί...