«Μαύρη ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου και τη βρετανική δημοκρατία» δήλωσε σήμερα η πλατφόρμα Wikileaks. Η υπεράσπιση έχει 14 ημέρες για να προβεί σε έφεση.
14 ημέρες… τόσες είναι αυτές που χωρίζουν τον Τζούλιαν Ασάνζ με την τελευταία του ελπίδα να μην εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μετά από χρόνια αποτυχημένων νομικών προκλήσεων και διαδικασιών ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τις φρικαλεότητες του Αμερικανικού στρατού σε Αφγανιστάν και Ιράκ πλησιάζει επικίνδυνα τα χέρια των αμερικανικών αρχών.
Λίγο μετά τις 10:00 ώρα Αγγλίας, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στην Αμερική και την απομάκρυνσή του από τα βρετανικά εδάφη.
Η υπόθεση είχε μεταφερθεί στη δική της δικαιοδοσία ένα μήνα πριν, μετά και την απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court) να μην εξετάσει την υπόθεση έκδοσής του, καθώς όπως κατέληξε στο πόρισμά του «δεν εγείρει εύλογο νομικό θέμα».
Wikileaks: «Μαύρη ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου »
Πέρασαν λίγα μόλις λεπτά από την ανακοίνωση της απόφασης της 17ης Ιουνίου μέχρι η πλατφόρμα των Wikileaks να ανακοινώσει μέσω Τούιτερ ότι σήμερα «είναι μια μαύρη ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, αλλά και τη βρετανική δημοκρατία», επικρίνοντας έτσι την σκληρή στάση και απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, η οποία όμως δεν εκπλήσσει και πολλούς.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «εφόσον τα βρετανικά δικαστήρια έκριναν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για πιθανή κακομεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ από τις αμερικανικές αρχές (…) τότε η Πρίτι Πατέλ έπρεπε να επισφραγίσει την έκδοσή του».
Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εσωτερικών, η υπεράσπιση του ιδρυτή των Wikileaks θα έχει μόλις 14 ημέρες για να καταθέσει έφεση κάτι που θεωρείται σίγουρο πως θα το κάνει, όμως με ελάχιστες πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος…
Επισημαίνεται ότι αν τελικά εκδοθεί στην Αμερική κινδυνεύει με ποινή 175 χρόνων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας καθώς το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον «βαραίνει» με 17 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και δημοσίευσης εγγράφων που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και ανθρώπινες ζωές.
Πηγή: dw.com