Γαλλικές εκλογές: Πρώτο κόμμα η αποχή – Νικημένος ο Μακρόν – Ιστορική άνοδος για την Αριστερά

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ποιοτική ανάλυση, την οποία έκανε η εταιρεία δημοσκοπήσεων, OpinionWay, για λογαριασμό της εφημερίδας, «Les Echos»

Με μόλις 21.000 ψήφους αναδείχτηκε πρώτο το κόμμα του Μακρόν, «Ensemble» («Μαζί»), έναντι του συνδυασμού του ενωμένης Αριστεράς, Nupes (Νέα λαϊκή, οικολογική, κοινωνική Ένωση – Nouvelle Union populaire écologique et sociale). Ο «προεδρικός συνδυασμός», όμως, συγκέντρωσε λιγότερο από το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πάντως, στα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που παρουσιάζει η εφημερίδα, Le Monde, φαίνεται ότι ο συνδυασμός της Αριστεράς υπερτερεί σε ποσοστά του κόμματος του Μακρόν. Ειδικότερα, η Nupes συγκεντρώνει το 26,11%, ενώ το Ensemble, το 25,88%.

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών έδειξε «μια κατακερματισμένη Γαλλία, κοινωνιολογικά, πολιτιστικά και περιφερειακά», υπογραμμίζει ο Bruno Jeanbart, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων – δημοσκοπήσεων, OpinionWay, μιλώντας στην εφημερίδα, «Les Echos». Η εταιρεία προέβη σε ποιοτική ανάλυση για λογαριασμό της εφημερίδας σε δείγμα 4.600 Γάλλων ψηφοφόρων.

Αποχή

Περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους (52,5%) δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή (25,7 εκατομμύρια). Αυτό καθιστά την αποχή πρώτο κόμμα.

Το στοιχείο αυτό εξηγεί γιατί μόνο πέντε υποψήφιοι εξελέγησαν στον πρώτο γύρο (τέσσερις Nupes – Ενωμένη Αριστερά, και ένας Ensemble – κόμμα Μακρόν). Στη Μαρτινίκα, μάλιστα, η αποχή έφτασε το 80%.

Σε πανεθνικό επίπεδο, η αποχή κυριάρχησε στα λαϊκά στρώματα. Μεταξύ γυναικών και νέων, όπως και σε προηγούμενες εκλογές, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής.

Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών απείχαν. Στους άνω των 65 ετών, το ποσοστό αποχής ήταν 39%.

Από όσους απείχαν, το 70% ήταν πολίτες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, η αποχή μεταξύ αυτών που βγάζουν περισσότερα από 3.500 ευρώ μηνιαίως, ήταν 37%.

«Αυτό ίσχυε και στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ωστόσο, στις εκλογές του 2017 το επίπεδο εκπαίδευσης έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι το εισόδημα», υπογραμμίζει ο Bruno Jeanbart.

Το φύλο

Προ μηνών, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην ψήφο ανδρών και γυναικών. Τώρα, δύο μήνες μετά, στις βουλευτικές εκλογές, οι διαφορές έγιναν πιο αισθητές.

Οι άνδρες έδωσαν στους υποψηφίους του προεδρικού κόμματος το προβάδισμα (29% των ψήφων άνδρες, έναντι 22% γυναίκες). Το αντίθετο καταγράφτηκε ως προς τους υποψηφίους της Αριστερής συμμαχίας. Η εταιρεία, OpinionWay, το αποδίδει στη μεγαλύτερη «οικολογική ευαισθησία» που υπάρχει μεταξύ των γυναικών.

Στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι ψήφοι ανδρών και γυναικών προς τη Δεξιά (11%) και το RN της Λεπέν (γύρω στο 18%). Όμως, δυο φορές περισσότεροι άνδρες απ΄ ό,τι γυναίκες ψήφισαν τον ακροδεξιό Ζεμούρ (6% έναντι 3%).

Οι ηλικίες

Η Αριστερά, είναι αλήθεια, παρουσίασε μεγάλη δυναμική και πέτυχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 2017, κερδίζοντας την ψήφο των κάτω των 35 ετών που προσήλθαν στις κάλπες.

Το 37% ψήφισε Nupes, ποσοστό δηλαδή πολύ πιο υψηλό από αυτό που πήρε σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες η RN (Εθνική Συσπείρωση) της Λεπέν (23%) και πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έλαβε το κόμμα του Μακρόν (15%).

Οι ηλικιωμένοι ψηφίζουν Εμανουέλ Μακρόν εδώ και πέντε χρόνια. Και τώρα προτίμησαν τους υποψηφίους του (37%), δίνοντας στο Nupes 18% και στη Δεξιά (LR) 17%. Το RN – Λεπέν δεν ξεπέρασε το 13% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Τα κοινωνικά στρώματα

Η αριστερά αγωνίζεται εδώ και καιρό για να προσελκύσει τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κοινωνικο-επαγγελματική κατηγορία, η Nupes και το κόμμα του Μακρόν ισοψηφούν, με 19% των ψήφων ο καθένας, κρατώντας μια καλή απόσταση από την RN – Εθνική Συσπείρωση (36%).

Οι υποψήφιοι της Nupes νίκησαν σε μεγάλο βαθμό εκείνους του RN ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων που βγάζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα (38% έναντι 28%). Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία, το κόμμα του Μακρόν και η Δεξιά πήραν μόλις 6% και 3% των ψήφων τους.

Οι περιφέρειες

Οι υποψήφιοι του Εμανουέλ Μακρόν πήραν το προβάδισμα στον πρώτο γύρο στο δυτικό τμήμα της χώρας, η Nupes στο κέντρο και η RN στον Βορρά και στη Μεσόγειο.

«Η δύναμη του προεδρικού κόμματος, όμως, είναι η ικανότητά της να είναι αρκετά ομοιογενής σε όλη την επικράτεια», σημειώνει ο Bruno Jeanbart. Η ψήφος υπέρ της Αριστεράς εξακολουθεί να είναι πολύ αστική. Ακόμα κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις, η Nupes έχει γενικά μεγαλύτερη δυσκολία να διεισδύσει στους αγροτικούς Δήμους. Εκεί όπου η Δεξιά αντιστέκεται καλύτερα και όπου το RN – Λεπέν είναι πολύ δυνατό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.