Αθήνα προς Τσαβούσογλου: “Έχουμε απορρίψει με χάρτες και επιστολές όλες τις έωλες τουρκικές αιτιάσεις”

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για δημαγωγία της Ελλάδας και πως “κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα ότι θα της επιτεθεί η Τουρκία”.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

“Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Από τα Κατεχόμενα όπου βρίσκεται σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μία νέα κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι “η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, και δεν μπορεί να δώσει νόμιμη απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας”.

“Κλαίγεται”, είπε “στη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι “η Τουρκία θα μας επιτεθεί”.

Ως προς την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμενε στην “λύση των δύο κρατών”, ενώ κάλεσε την Λευκωσία να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

“Θα εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει ξανά τα θέματα που είχε φέρει και παλαιότερα στην ατζέντα και να υποβιβάσει τις διαπραγματεύσεις, με τη μορφή βημάτων ή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, αλλά πάντα μιλάμε, διαβουλευόμαστε και αποφασίζουμε μαζί”, είπε και συνέχισε:

“Έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες πάντα με αλληλεγγύη και χέρι-χέρι. Και η Δημοκρατία της Τουρκίας και το τουρκικό έθνος δεν άφησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, θα τα ξεπεράσουμε, θα τα ξεπεράσουμε όλα. Το σημαντικό είναι να χαλάσουμε τα παιχνίδια που έχουν στήσει για την Κύπρο.

Διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα μαζί σας, έτσι απέρριψαν όλα τα σχέδια, το σχέδιο Ανάν, όλα τα μοντέλα, όλες τις προτάσεις που αφορούν την ομοσπονδία. Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά και ήμουν εκεί. Είπαμε ήδη πριν φύγουμε ότι είναι η τελευταία φορά που διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία. Μετά από αυτό, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα. Η λύση των δύο κρατών επομένως. Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα μπορούν να συνεργαστούν με κάθε τρόπο μεταξύ τους.

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής και θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θα αναγνωρίσει την πολιτική της κυριαρχία και θα συνεργαστούμε. Για παράδειγμα, στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτό το θέμα, αλλά όταν λέμε ‘ας συνεννοηθούμε’ για δίκαιη κατανομή, αρχίζει να λέει ‘ίσως αργότερα’ και δεν μιλάει καν για το είδος αυτής της συνεργασίας”.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.