Καταδίκη Βρετανών μαχητών για ανταλλαγή αιχμαλώτων;

Χθες οι αρχές του Ντονέτσκ καταδίκασαν σε θάνατο δυο Βρετανούς υπηκόους με την κατηγορία της μισθοφορίας. Πυρετώδεις οι βρετανικές διπλωματικές ενέργειες σήμερα.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας – Ρωσίας ποτέ δεν ήταν σε κορυφαίο επίπεδο. Όμως με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει βυθίσει αυτές τις «σχέσεις» σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του δικαστηρίου του αυτοαποκαλούμενου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, το οποίο και έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Ρωσία, να καταδικάσει σε θάνατο δυο Βρετανούς υπηκόους που μάχονταν στην Μαριούπολη.

Σήμερα το πρωί, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε ουσιαστικά «παρωδία» τη δικαστική απόφαση «χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η απόφαση αφορά τον 28χρονο Έιντεν Άσλιν από τον Nottinghamshire και τον 48χρονο Σον Πίνερ από το Bedfordshire, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τον Απρίλιο στη Μαριούπολη, περιοχή που βρίσκεται πλέον στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Τελικά κρίθηκαν από το δικαστήριο χθες ως μισθοφόροι και όχι ως στρατιώτες του ουκρανικού στρατού ενώ παράλληλα τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία και βίαιη κατάληψη εξουσίας.

Όμως οι οικογένειες των Βρετανών μαχητών υποστηρίζουν ότι και οι δυο είναι τακτικά μέλη του ουκρανικού στρατού και υπηρετούσαν με συμβόλαιο, καιρό πριν την εισβολή της Ρωσίας, καθώς είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα από το 2018.

Την ίδια στάση υιοθετεί και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αιχμάλωτοι πολέμου καθώς παραβιάζεται η Συνθήκη της Γενεύης. Επισημαίνεται ότι και οι δύο έχουν περιθώριο ενός μήνα για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Οι υποψίες για πολιτική σκοπιμότητα

Σήμερα ο βρετανικός τύπος και οι Βρετανοί διπλωμάτες «βλέπουν» πολιτική σκοπιμότητα. Η Ρωσία επιμένει πως δεν έχει καμία επιρροή πάνω στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά εκτιμάται ότι η όλη υπόθεση είναι προπαγάνδα και μέσο πίεσης για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ειδικότερα η βρετανική Telegraph φέρνει ως παράδειγμα τον στόχο του Πούτιν να απελευθερώσει τον κουμπάρο του Βίκτορ Μεντβέντσουκ, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Τζόνσον υπενθύμισε στη Ρωσία ότι «επανειλημμένως έχουμε ζητήσει οι αιχμάλωτοι πολέμου να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», παρά την ελπίδα της βρετανικής πλευράς να ανατραπεί η απόφαση. Αργότερα σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η έκβαση της τηλεφωνικής επικοινωνίας της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...

Τα διδάγματα των ευρωεκλογών

Το κύμα της αγανάκτησης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σάρωσε την Κυριακή απ' άκρη σ' άκρη την πλειονότητα των χωρών...

Ηττήθηκε η ατζέντα της Ευρώπης

Ηττήθηκε η ατζέντα της Ευρώπης. Δηλαδή ηττήθηκε  η πολεμική οικονομία, η ακρίβεια (το κόστος ζωής), η τρομοκρατία της γουόκ...