Μήπως Ρώσοι και Ουκρανοί, κι όχι Έλληνες στρατιωτικοί, έκαναν τις «διαρροές» κύριε Παναγιωτόπουλε;  

Κατανοητή η πίεση που δέχεται ο υπουργός Άμυνας για τις «διαρροές» περί αποστολής επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία.

Φαίνεται όμως ότι η πίεση αυτή τον οδήγησε να χάσει εντελώς τον έλεγχο, κι αντί να προβεί σε κάποια κομψή  δήλωση διάψευσης ή… θολώματος των νερών, επιτέθηκε κατά των στρατιωτικών μας φορτώνοντάς τους το φταίξιμο.

Πληροφορούμαστε δε από συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ότι θα διεξάγει έρευνες για τις «διαρροές». 

Κι όλα αυτά την ώρα που πρέπει να επικρατεί ενότητα και υψηλό φρόνημα στο στράτευμα στην περίπτωση που η Τουρκιά κάνει πράξη τις απειλές της για πόλεμο.

Το Antinews πάντως είχε δημοσιεύσει πρώτο τις διαβόητες διαρροές, οι οποίες δεν έγιναν από τους στρατιωτικούς μας, αλλά από ουκρανικά και ρωσικά προπαγανδιστικά Μέσα, τα οποία  παρουσιάσαν λίστες για οπλισμό που φέρεται να έχει στείλει η Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εκτός των άλλων, φορητά αντιαεροπορικά, Stinger, και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων.

Αναδημοσιεύουμε λοιπόν αυτούσιο το ρεπορτάζ του Antinews, μήπως και αντιληφθεί το ολίσθημά του ο κύριος υπουργός και σταματήσει να επιτίθεται σκαιότατα κατά των ενόπλων δυνάμεων σ΄αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα στιγμές.  

Επιβεβαίωση Antinews: Ελληνικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Ουκρανικά και ρωσικά προπαγανδιστικά Μέσα παρουσιάζουν λίστες και «διαρροές» για οπλισμό που φέρεται να έχει στείλει η Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εκτός των άλλων, φορητά αντιαεροπορικά, Stinger, και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων

Επιβεβαιώνεται το Antinews από πλειάδα δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο, αλλά και από αναρτήσεις στα social media. Πρόσφατα, το Antinews, σε δημοσίευμά του, σημείωνε ότι, εκτός του οπλισμού που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας ότι δίδει η Ελλάδα στην Ουκρανία, δόθηκε ή πρόκειται να δοθεί και άλλος. Μεταξύ των άλλων, το πολύ σημαντικό όπλο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Stinger.

Ελληνικά πυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά στην Ουκρανία;

Εσχάτως, στα πάμπολλα «σενάρια» που κυκλοφορούν σχετικά με τον οπλισμό που φέρεται να έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ήλθε να προστεθεί μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που έκανε στο twitter το ουκρανικό site, «Τρουχά», το οποίο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως η «προπαγανδιστική εμπροσθοφυλακή» του Κιέβου.

Στην ανάρτηση που συνοδεύεται από το σχόλιο ότι «η Ελλάδα πρόκειται να παραδώσει μια «απίστευτη ποσότητα» όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία», παρατίθεται λίστα με οπλισμό που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τα φορητά αντιαεροπορικά, Stinger, βλήματα για παλαιούς, σοβιετικής περιόδου, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, RM-70, κ.α. Επιπλέον, το ουκρανικό site υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δίδει 20.000 «Καλάσνικοφ», αν και, έως τώρα, η Αθήνα παραδεχόταν ότι δεν έχει στείλει παρά 500 τέτοια τυφέκια εφόδου.

Βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ουκρανικές λίστες, όπως και οι αντίστοιχες λίστες που διοχετεύθηκαν στη δημοσιότητα από τη ρωσική πλευρά.

Πάντως, όσον αφορά τους Stinger υπάρχει εντονότατη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ήδη η χώρα μας έχει στείλει στην Ουκρανία 60 κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος, και πάνω από 20 σκανδάλες, όπου μπαίνει το βλήμα για να εκτοξευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά προέρχονται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο Στρατός φέρεται να μην έχει στείλει τέτοια όπλα.

Ταυτόχρονα, «διαρροές» σε ρωσικά ΜΜΕ εμφανίζουν την ουκρανική πλευρά να αναζητά, προκειμένου να αγοράσει, όχι μόνον πυραύλους για τους RM-70, όπως αναφέρει το ουκρανικό site, «Τρουχά», αλλά και 15 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων αυτού του τύπου.

To πυραυλικά συστήματα, RM-70, είναι επίσης σοβιετικής, για την ακρίβεια τσεχοσλοβάκικης, τεχνολογίας (του 1971). Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ελλάδα παρέλαβε το 1994 αυτά τα οπλικά συστήματα (150 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων) από το απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας. Έχουν αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου. Όπως το ίδιο έγινε και με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP, τα οποία τώρα δίδει η χώρα μας στην Ουκρανία.

Στη λίστα ενδιαφέροντος της ουκρανικής πλευράς περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, φορητά αντιαεροπορικά, Stinger (400), χιλιάδες φορητά αντιαρματικά όπλα, πυροβόλα και βλήματα, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP 1-2. Τέτοια ΤΟΜΑ παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας (του 1966) ανακοίνωσε η Ελλάδα ότι παραχωρεί στην Ουκρανία. Τα BMP είναι αναπτυγμένα στα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα, στο έγγραφο που η ρωσική πλευρά αποδίδει στους Ουκρανούς, δίπλα από τα BMP παρουσιάζεται ο αριθμός «200». Τόσα, δηλαδή, όσα θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αρκετά από αυτά, πάντως, λόγω παλαιότητος, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα φανούν χρήσιμα στους Ουκρανούς. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν ο αριθμός «200» αφορούσε το ουκρανικό αίτημα προς την Ελλάδα, ή γενικότερα ότι αυτό τον αριθμό αναζητούσε το Κίεβο στη διεθνή αγορά όπλων. Όπως και να’ χει, τόσα έδωσε η χώρα μας. Τα BMP είναι αναπτυγμένα στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, έως τώρα η χώρα μας φέρεται να έχει δώσει στην Ουκρανία, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:

-2.100 ρουκέτες για RM-70 που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη

-3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών

-1.100 φορητοί αντιαρματικοί εκτοξευτές, σοβιετικής – ρωσικής τεχνολογίας, RPG.

-100 έως 130 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1.

-Τουλάχιστον 4.000.000 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62Χ51 χιλιοστών και άλλα τόσα διαμετρήματος 7,62Χ39 χιλιοστών για «Καλάσνικοφ».

-Περί τα 20.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μπροστά στην απόλυτη τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει να πνιγεί μέσα στο θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, εντός των χωρικών υδάτων, που έχει κάθε...

Η κορυφή και το παγόβουνο της παρακμής

Η περίπτωση του Δημήτρη Παπανώτα, με αφορμή τον αποκλεισμό του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει -έστω εμμέσως- και...

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η απειλή των drones

Η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, στα αρχικά του στάδια, στον πόλεμο...

Οι αληθινοί χριστιανοί και πατριώτες δεν κουνάν το δάχτυλο

Θα ήθελα πολύ να πάρω στα σοβαρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Κασσελάκη, αλλά λυπάμαι. Δεν δύναμαι. Εκεί που...